subota, 19. studenoga 2016.

Rugulach/rugelah rolice

Hrskave sirne rolice nadjevene marmeladom i koštunjavim voćem bas u ovoj formi , tradicionalni su židovski recept koji se sprema za Hanukkah.koristite za ovo jelo po mogućnosti domaću tamnu marmeladu ,koštunjavo voće treba prije malo tostirati ,umjesto grožđica možete staviti suhe šljive.

Sastojci:

Tijesto:


130g skute/riccotte

130g maslaca sobne temperature

230g  brašna

2žlice šećera

prstohvat soli

Nadjev:

2 žlice nasjeckanih oraha

2 žlice nasjeckanih lješnjaka

4 žlice suhih grožđica

3-4 žlice marmelade

Premaz:

1žlica mlijeka

1/2žičice cimeta

1žlica šećera


Priprema:

Izradite maslac dobro sa šećerom /za to vam je dovoljna žlica/samo da se spoje.Dodate razmrvljeni sir ,nastavite opet miješati žlicom da se poveže pa stavite svu količinu brašna sa malo soli .Izradite glatko  mekano tijesto ,tijesto zamotate prozirnom folijom pa stavite u frižider na pola sata.
Za to vrijeme pripremite nadjev:stavite grožđice u vruću vodu da smekšaju .Koštunjavo voće prepržite kratko na suhoj tavi pazite da vam ne zagori pa nasjeckajte.
Raširite odležalo tijesto da bude tanko tanko otprilike 0,5 cm.Premažete ga marmeladom prospite nasjeckanim orasima i lješnjacima te prospite grožđicama /.koje ste prije toga dobro ocijedili/.
Zarolate usko u roladu .Rolat zarežite oštrim nožem na prst debele šnite/nemojte zarezivati do dna samo gornji sloj da vam je kasnije lakše narezati/.Premažete mlijekom ,prospite šećerom i cimetom/možete prije pomiješati cimet sa šećerom/.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/oko 45 min.ili dok ne dobije finu boju .
Narežite na fetice .Servirate uz kavu.



četvrtak, 17. studenoga 2016.

Posložena salata od piletine sa preljevom od bosiljka

Prefina salata na tragu caprese salati sa preljevom od bosiljka ,eksplozija okusa i boja .Ako želite dok kuhate piletinu dobiti i finu juhu dodate i povrće  ako će te samo poširati prsa dovoljni su vam začini.

Sastojci:

2 pileća prsa/300g 

1l pilećeg temeljca

2 grančice timijana 

po želji povrće

Ostalo:


200g mozzarelle

1 veća rajčica

Preljev:

10-tak listova svježeg bosiljka

1 mali luk/ljutika

1 žlica senfa

1 žličica šećera

1/2 žličice soli

3 žlice svijetlog vinskoga octa

5 žlica maslinovog ulja

1žlica juhe od kuhanja

Priprema:

Oprati pileća prsa staviti ga na dno lonca dodati začine podliti sve sa hladnim temeljcem te kuhati 30-45 min ovisi o debljini prsa.Izvaditi prsa pustiti da se ohlade.Ohlađena narezati na tanke šnite  isto napravite sa mozzarellom ,rajčicom.Slažite na tanjur za serviranje sir , ,piletinu i rajčicu u tri sloja dok ne složite cijeli tanjur .Odložite na hladno dok ne napravite preljev.
Preljev:Na sitno nasjeckajte luk i bosiljak .Stavite sve sastojke u mužar ili izradite štapnim mikserom u finu emulziju posolite i poparite po ukusu.Prelite preko salate.
Servirate hladno.

KIRMIZIBİBER SALATASI/MEZA

Ljuto-slatkaste rog paprike i jednostavi dodaci Ja sam za ovo jelo koristila obične naše rog paprike iz zimnice.

Sastojci:

3 kuhana jaja

3 velike pečene rog paprike

250g mladog sira/čvrsta ricotta/ovčji sir

10-tak polovica oraha

sol,papar

2-3 žlice maslinovog ulja

2 žlice soka od limuna

1/2žličice mente

1 češanj češnjaka


Priprema:

Ogulite kuhana jaja  isto napravite i sa pečenim paprikama /ako ih svježe pečete/.Posložite na tanjur za serviranje papairku ,kuhan jaja,orahe i narezani sir .Pokapate uljem i sokom od limuna te prospite mentom ,po želji na vrhu možete posuti nasjeckanim svježim češnjakom.
Prije serviranja dodatno poparite svježe mljevenim na krupnom paprom.Nemojte zaboraviti na fine kruhiće uz ovu mezu.

srijeda, 16. studenoga 2016.

Radnička marenda

Fini sendvič sa mesnim okruglicama za naše vrijedne berače grožđa i maslina i za sve ostale kojima treba za dječje rođendane ,domjenke ,veselice i sl.

Sastojci:

Meso:

450g mljevenog mesa po želji

1 žlica maslinovog ulja

1 žličica origano

1 žličica senfa

1 jaje

1 mali luk/naribani

2 češanja češnjaka naribana

sol,papar

1-2žlice krušnih mrvica po potrebi

1žlica brašna

Ostalo:

150g naribanog topljivog sira

100g natanko narezanog ementala

1 žlica mamslinovog ulja/ili više po potrebi

1-2 manja francuza/bagete

Priprema:

U zdjelu stavite meso pa ga dobro rukom izradite sa začinima dok ne dobijete kompaktnu masu dodate toliko krušnih mrvica koliko je potrebno da dobijete smjesu koju možete formirati u lopticu.Loptice /polpetice neka budu veličine oraha.Loptice formirate pa ih lagano uvijate u brašno .Zagrijete tavu sa maslinovim ulje pa na njom isprženi kuglice dok ne dobiju finu boju/tavu nemojte pretrpavati jer će vam se u tom slučaju kuglice sporije peči .Ispečene kuglice izvadite na tanjur pa ponavljate postupak dok sve ne završite.
Pripremite kruh uzmite bagete pa pažljivo s nožem maknete mu vrh ,izdubite dno od pupe/mekog dijela kruha.Pokapate kruh maslinovim uljem,prospite sredinu naribanim sirom pa poslažete okruglice .Po okruglicama prospite oraigano pa na vrh naslažite fetice sira .
Pecite zagrijanoj pećnici na 200C/10min ili dok se sir fino ne otopi po kruhu .Servirate toplo ili hladno narezane na komade uz razne salate.



utorak, 15. studenoga 2016.

Zlatnici/tornjić pogačice sa kurkumom

Nadjevene pogačice od tijesta sa kurkumom punjene sirom su fantastične uz neka fina variva ili zimske gulaše .Pogačice se jedu hladne ,jako su mekane iznutra i hrskave izvana .Kurkumu možete zamijeniti curry prahom a luk potpuno izbaciti ako ne volite .

Sastojci:

600g glatkog brašna

300ml kefira

1 instant kvasac

3 žlice biljnog ulja

1žlica šećera

1žličica soli

1/2žličice kurkume


Nadjev:

2 mlada luka 

150g naribanog sira

1žlica nasjeckanog peršina

malo soli i papra

2žlice otopljenog maslaca

Premaz:

1žutanjak

2 žlice sezam


Priprema:

U lončić stavite kefir lagano ga zagrijavajte da bude mlak, prebacite kefir u posudu za miješanje pa dodate šećer i kvasac a potom ulje i kurkumu sve zamiješate pa dodate brašno pomiješan sa solju ,zamijesite tijesto.Pokrijete tijesto prozirnom folijom pa ostavite na toplom mjestu oko 1h ili dok ne udubla veličinu.Tijesto podijelite u okruglice veličine oraha /pazite na svaki tornjić idu tri komada.
Napravite nadjev:naribate sir ,na sitno nasjecate bijeli dio mladog luka/zeleni stavite sa strane trebati će vam kasnije/i peršin.Pomiješate pa lagano posolite i popaprite.

Na radno stolu uzmite tri e kuglice rastanjite ih ,premažete dvije otopljenim maslacem prospite nadjevom ,slažite jedan na drugi ,zadnji dio samo stavite na vrh.Prebacite na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje .Ponavljate postupak dok ne potrošite sve sastojke.
Narežite zeleni dio mladog luka na tanko.Razmutite žumanjak.Premažete svaki tornjić žumanjkom prospite mladim lukom/pazite da imate za sve/i sezamom.
Pecite na 180C/20-25 min ili dok ne dobiju finu zlatnu boju.Pustite da se ohlade i servirate kao doručak ,dodatak uz varivo i sl.

nedjelja, 13. studenoga 2016.

Soslu Börek

Predivni burek /nisam odavno hehe😤😤😤😤/uživajte .

Sastojci:

6 listova za jufke/kore za pite

200g tikvica

100g ribanog sira/gauda i sl.

150g feta sira/slanog sira

sol,papar

1žlica maslinovog ulja

1/2žličice timijana/majčina dušica

Preljev:

2 jaja

200ml mlijeka

100ml jogurta

100ml maslinovog ulja

sol,papar

Ostalo:

Malo ulja za pekač

Crni sezam po želji


Priprema:

Naribate tikvice pa ih stavite u zdjelu .Naribate sir i izmrvite fetu sve pomiješate sa tikvicama ,posolite i poparite po ukusu i potrebi/sve malo isprobate/.Odložite!
Raširite jufku pa na jednom kraju stavite nadjev fino ga rasporedite /moj vam je savjet da nadjev odmah razdijelite na šest dijelova da svaka kora dobije istu količinu nadjeva/.
Zarolate jufku u valjak potom u ružicu .Nauljite keramički pekač /lagano /pa složite rolice dok ne potrošite sve .Lagano rolice pritisnite izvana samo da se malo spuste.
Pripremite preljev da sve sastojke zajedno dobro izradite metlicom posolite i poparite naravno po ukusu.Prelijete preljev preko rolica.Stavite sve u frižider na sat vremena.
Zagrijete pećnicu na 200C ,pecite burek na najnižoj vodilici nekih 30min ili dok ne dobije finu boju ,prije pečenja možete ga lagano posuti crnim sezamom nije pravilo.
Pečeni burek ostavite da se lagano ohladi,vadite na tanjure ružice i servirate ih sa dosta jogurta.



subota, 12. studenoga 2016.

Portokalópita/grčka pita od naranče

Danas je doista bio predivan dan pa je pala i jedna fina šetnjica  ali nisam vas zaboravila ,možda malo kasnim ali zaboravila vas nisam ,vikend kolač je tu.Predivna ali doista prekrasna i aromatična grčka pita od naranče.Ovo naprosto morate isprobati ,pita koja se topi ustima.Mile moje nema opravdanja da za vikend ne napravite ovaj vrlo jednostavan  kolač koji miriše na jesen.

Sastojci:

7 kom listova za pite jufke

400g grčkog jogurta

200ml ulja

150g šećera

4 jaja

2 naranče

2 žlice pecivnog praška

1 vanilija šećer

Preljev:

150g šećera

250ml soka od naranče

1 vanilija šećer


Priprema:

Kore za pitu/jufke izvadite iz folije i ostavite pola sata na radnom solu da se osuše.
U zdjeli sa strane izmiješate jogurt,šeće ,vanilija šećer ulje ,jaja i koricu od dvije naranče ,potom natrgajte kore za pite /jufke ili ih narežite na komade.
Pomiješate kore sa već pripremljenim umakom od jogurta.Naranče ogulite i narežite na fete ,pazite da izvadite špice/koštice .Fetice naranče stavite na vrh pite./fino ih posložite.
Prelijete sve u protvan dimenzije 20x30 cm .Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180C/40min ili dok ne dobije finu boju.
Dok se pita peče vi napravite prelje .U zdjelu stavite sok od naranče,šećer/ako volite slađe možete dodati i više šećera/i vanilija šeće sve zagrijavate dok se šećer ne rastopi .Odložite dok se pita ne ispeče.Prelijete vruću pitu preljevom/naravno pažljivo/ostavite da se sve ohladi na hladno mjestu.
Servirate rashlađenu pitu narezanu na fete .



petak, 11. studenoga 2016.

Salatne ružice

Ukusne i dekorativne ružice od sira i cikle biti će ukras svakom svečanom stolu .

Sastojci:

1 cikla /kuhana

2 jaja

150g sira /na fete

3-4žliže majoneze 

sol,papar

zelena salata par listova



Priprema:

Sukati jaja u tvrdo ohladiti ih i oguliti.Ciklu skuhati i oguliti naribati na ribežu isto napraviti i sa jajima,posoliti ,popapriti dodati majonezu sve fino povezati te odložiti do korištenja.
Staviti na stol fetice sira premazati ih dobivenim nadjevom.Narezati na 4 trake.Prvu traku zarolati ostale rolati oko prve/nema problema lako će se lijepiti/.
Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.Salatu operite narežite na trake začinite po ukusu .Složite salatu na tanjur za servirnaje  oko ružica .Sve skupa držite na hladnom mjestu/frižider/do konzumacije.





Cvjetača sa jajem

Jedan vrlo brzi i jednostavan recept a vjerujte jako fini .Nisam mislila pisati recept jer mislim da je vrlo jednostavan no doista su se svi oduševili .Za ovaj recept možete koristiti i ostatke kuhane cvjetače .Na vrhu možete dodati i malo ljute paprike meni je to točka na i i na kraju servirati sve sa grčkim jogurtom.

Sastojci:

1 manja cvjetača

2 jaja

1 žlica brašna

1 žličica currya

sol,papar,ljute papričice 

1 žlica maslinovo ulje 

1 žlica nasjeckanog peršina

Priprema:

Narežete cvjetaču na male cvjetove .Zagrijete vodu dodate sol pa kratko/nekih 5 min/kuhate cvjetaču doista ako je na male svjetove ona će biti taman mekana ,nikao je nemojte prekuhati .
Prebacite je u zdjelu za pečenje u koju ste dodali papir za pečenje 
U drugoj zdjeli pomiješate brašno ,jaja ,curry ,sol,papar i maslinovo ulje i nasjeckani peršin .Prelijete preko cvjetače.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/15 min ili dok ne dobije finu boju .
Servirate sa grčkim jogurtom kao prilog ili cjelovito jelo uz salatu.

Spazle/špecle od cikle

Spezle su genijalni prilog ,to je lijevano tijesto koje se može raditi od raznih vrsta brašna i sa raznim kombinacijama .Ovo su špecle sa ciklom u klasičnom umakom od oraha i kadulje ,ja sam ove špecle služila kao prilog mesni rolicama /recept uskoro/ali doista može uz finu salatu biti glavno jelo.

Sastojci:/4 osobe

 1 cikla /200g/kuhana

2 jaja

200g brašna/oštro

1/2 žličice soli

oko 90 ml vode

Umak:

2 žlice /pune maslaca

1 žlica maslinovog ulja

7-8 malih listova kadulje

2 žlice nasjeckanih oraha 

4 žlice naribanog parmezana

sol,svježe mljeveni papar

Priprema:

Kuhanu ciklu narežite na kocke pa je ispasirate štapnim mikserom .Stavite u zdjelu pasiranu ciklu ,jaja,brašno ,sol i vodu miješate drvenom žlicom toliko dugo dok se ne pojave mjehuri i smjesa bude fino izmiješana.

Zagrijete oko 1,5 l vode sa malo soli .Uzmite spravu za spezle ili ovakvu cijedilicu kakvvu ja imam sa malo većim rupama i špatulu/špatlu za kolače .Prelijete cijelu smjesu u cjedilo pa povlačeći špatulu pustite da smjesa od špecli cijedi kroz rupicu u ključavu vodu .Kad ste završili / a to bi trebao ići brzo/maknete cijedilo, pustite da voda još jednom proključa sa špeclama pa iz izvadite vani /najbolje rupičastom žlicom/ .
Zagrijete maslaca i maslinovo ulje pa dodate nasjeckane orahe i oprane i osušene listove kadulje/ako su veliki možete ih i nasjeckati/ pustite da se orasi malo preprže i kadulja pusti svoj miris .Dodate špecle pržite kratko da se specle zasjaje i aromatiziraju .Po ukusu dodatno posolite i poparite svježe mljevenim paprom.
Servirate toplo kao glavno jelo uz finu salaticu ili kao prilog šniclama.




srijeda, 9. studenoga 2016.

Filet Mignon

Francuski klasik idealan za kuhanje na naglo ili jela na brzinu.Mekane šnicle/biftek / u prefinom umaku od gljiva /kod mene ovoga puta bukovače/vi naravno po ukusu izaberite gljive .Servirate uz povrće ,pečeni krumpir ,tjesteninu ili uz bagette sa maslacem /to ovisi naravno o vašim navikama/.Biftek naravno možete bez problema zamijeniti mekanim dijelom goveđeg/junećeg šnicla /vjerujte mi novčanik će vam biti zahvalan/a okus gotovo isti /tekstura mesa naravno ne može biti ista ali je zanemariva obzirom da je biftek 4 puta skuplji/,gljive odaberite po ukusu,ako vam je umak prerijedak dodate malo gustina ,umak mora biti kremast ,nemojte pretjerivati sa vrhnjem ako ga ne želite koristi koristite mlijeko i gustin.Vino izaberite kvalitetno nemojte u hranu nikada stavljali vino koje i inače ne biste pili.

Sastojci: 4 osobe


700g mekanog junećeg šnicla/narezani na 0,5 cm debljine

500g gljiva po ukusu/bukovače ,šampinjon ,vrganji i sl.

1 manji luk

2 žlice maslinovog ulja

2 žlice maslaca

4 češanja češnjaka

1 žlica timijana/majčina dušica

100 ml merlota/jačeg crnog vina

300ml goveđeg temeljca/može od kocke

2 žlice vrhnja za kuhanje /mlijeko

sol i svježe mljeveni crni papar


Priprema:

Zagrijete žlicu maslac sa dvije žlice malsinovog ulja u tavi debljeg dna .Na zagrijanu masnoću dodate nasjeckane gljive pa pržite otprilike jednu minutu ,dodate protisnuti češnjak i timijan nastavite pržite još par minuta .Izvadite prodinstane gljive na toplo mjesto ,kuhinjskim papirom obrišite tavu dodate opet žlicu maslaca  i mlaz maslinovog ulja , šnicle /narežite na na komade otprilike kao pola dlana ,naravno biftek samo formirate /lagano posolite i popaprite pa pržite na zagrijanoj masnoći po minutu sa svake strane /ako volite bolje pečeno produžite vrijeme prženja /o  bifteku sam već pisala pa se neću ponavljati/ako vam meso prebrzo gori smanjite vatru.Izvadite gotove šnicle na toplo mjesto.
U tavu ulijte vino pa drvenom žlicom stružete po dnu da se tava deglazira i skinu sve divote od mesa sa dna,pustite da vino lagano ishlapi do pola podlijete temeljcem nastavite kuhati dok se umak ne ukuha na pola pa dodate vrhnje za kuhanj miješajući zagrijavate dok se sve ne zgusne/ako vam je još uvijek rijetko u malo mlijeka razmutite malo gustina/.Vratite šnicle i meso ,zagrijavate sve skupa .

Posolite i poparite po ukusu.Servirate toplo uz priloge po želji.




Kabaklı Nohut salata

Prefina/barem po mom ukusu/ turska salata od tikvica ,paprike i slanutka ,nista nadnaravno i neobično ali jako fino u svojoj jednostavnosti .Ispronbajte ovu divnu mezu.


Sastojci:


 2 tikvice/male/

1 žličica nasjeckanog kopra

1 žlica nasjeckanog peršina

1 češanj češnjaka

3 mlada luka

1 konzerva slanutka

1 velika rog paprika/crvena/

2 slatka zelena feferona

1 limun sok/korica

4-5 žlica maslinovog ulja

malo ljute paprike

sol,papar

Priprema:

Nasjeckajte na lijepe kockice tikvicu i obje vrste paprike.Zagrijete maslinovo ulje.Dodate nasjeckano povrće i češnjak.Pirjajte sve zajedno dok ne omekša.Mahnite sa vatri dodate u zdjelu za miješanje dodate nasjeckani kopar i peršin te ocijeđeni slanutak .Promiješate posolite i popaprite po ukusu nemojte zaboravite malo ljute paprike .
Dodate ulje i sok od limuna .Promiješate ,isprobate i doradite po ukusu.
Servirate hladno uz pite ili kakva druga peciva ili kao prilog/salatu .




ponedjeljak, 7. studenoga 2016.

Mliječna majoneza

Ovaj recept je već dugo na coolki /LINK/ pa da ga napišem i ovdje zbog cura koji ne smiju ili ne jedu masnu majonezu i jaja.Vrlo je jednostavna majoneza i lagana a vjerujte okusom uopće ne odstupa puno od prave ,nemojte za ovu majonezu koristiti djevičansku maslinovo ulje jer je prejako koristite obično ili miješano .

Sastojci:

100ml mlijeko

200ml ulja maslinovo /obično/

1žličica senfa/dijon

1žličica soka od limuna

1žličica soli/manje više po ukusu/

1žličica nasjeckanog kopra/začini po ukusu

100g gustog grčkog jogurta

papar po ukusu

Priprema:

U dublju posudu/u koju će te miješati sa štapnim mikserom/dodate ,mlijeko,sok od limuna ,ulje ,senf.Miksajte na najjače 30 sek.Majoneza će se zgusnuti kao prava majoneza.
Dodate potom jogurt ,sol i papar te začine po ukusu.
Po želji možete još dodati naribane krastavce,malo šećera ,ljute papričice ,ma sve začine koje inače stvaljajte u svoju majonezu.




nedjelja, 6. studenoga 2016.

Kofice sa ciklom

Cikla je vratila svoj popularnost u gastronomiji,nešto zbog divnog slatko-zemljanog okusa a nešto i zbog boje .Možda će te reci da je neobična kombinacija ribe i cikle ali vjerujte jako fino se nadopunjuje .Kofice sam servirala sa salatom za predjelo za jedan tematski ručak u kojemu je pogađate glavna zvijezda bila cikla.Vi naravno možete raditi upola manje kocke i servirati kao zagriske,snack od zalogaja.Osim dimljene skuše možete staviti dimljeni losos,kuhanu ribu ,razno pečeno povrće ili meso/ovi na slici su sa dimljenom skušom/,Majonezu možete u potpuonsti zamijeniti sirnim namazom.

Sastojci:5 kom/10 manjih

250g lisnatoga tijesta

Nadjev:

2 žlice sirnog namaza

2 žlice majoneze/light/

1 češanj češnjaka/protisnuli/

1 veća cikla/kuhana i oguljena/

1žličica soka od limuna

sol,papar

Priprema:

Lisnato tijesto kupite gotovo razvaljano /bilo bi dobro da možete odmah rezati tijesto i da nemate otpada/ako pak morate razvaljati onda neka to bude dimenzija 20x25cm.Tijesto stavite na radni stol narežite ga na uzdužne trake 5 cm debljine.Potom tijesto po sredini podijelite na dva dijela tako da dobijete pravokutnike 10 cm duge 5 cm široke.Na gornjim dijelovima izrezanog tijesta napravite prozore /ja nisam ništa mjerila samo sam oštrim nožem izrezala/.Donje cijele premažete vodom pa na svaki zalijepite prozor.Prebacite kofice na lim za pečenje na koji ste stavili papair za pečenje .Pokapate ih sa malo vode /možete u dno pećnice isto staviti lončić sa vodom da se bolje napušu i budu hruskaviji/
Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/nekih 15 min ili dok ne dobiju finu boju i počnu se micati po papiru za pečenje..Izvadite ih vani i pustite da se ohlade.
U zdjeli pomiješate sve sastojke za nadjev .Posolite i popaprite po ukusu naravno pazeći na slanost ribe.
Nadjenute kofice/ako vam se previše napuhala sredina kofica lagano je pritisnite prstima da se zalijepi za dno da možete lakše nadjenuti/.
Na vrh stavite komadiće ribe.
Uživajte!!



Comments system

Disqus Shortname