srijeda, 9. kolovoza 2017.

Empanada od tune

Dani španjolske kuhinje, divna i vrlo jednostavna kuhinja, mediteran sa daškom orijenta, bogate i fine pite, tapasi i mnoštvo jednostavni slastica.Puno toga sam radila samo dio uspjela uslikati , evo jedan klasična empanada  kažu da je iz Galicije /pokrajna /ali ja ne bih upirala prstom, ovakve i vrlo slične empanade bilo male ili velike naći ćete u cijeloj Španjolskoj.Jelo je jednostavno u izradi i ne zahtjeva puno umješnosti, jede se toplo ili hladno sa umakom od rajčice ili samo.Ako volite komišku ilitiga višku pogaču obožavati će te ovo jelo, divno lagano, ljetno.

Sastojci:

Tijesto:

500g glatkog brašna

1 instant kvasac

1/2žličica šećera

1žličica soli

100ml maslinovog ulja

200ml tople vode

Nadjev:

2 pečene paprike

2 konzerve tune

2 luka

200ml pellata

sol,papar

3 jaja/kuhana

maslinovo ulje

malo origana/opcionalno

1žličica nasjeckanog peršina


Priprema:

Napravite tijesto:u zdjelu stavite toplu vodu , šećer i kvasac, rukom promiješate da se sve lagano poveže, dodate ulje, opet promiješate a potom brašno sa solju.Promiješate sve dobro da se poveže ako ste dobro sve izvagali tijesto će se spojiti u tili čas, lagano pobrašnite radnu plohu, pa mijesite tijesto desetak minuta da postane fino, glatko i gumasto.odložite na toplo mjesto/oko 45 min možda i manje sad kad je toplo/da se fino digne.Skuhate jaja.
Ispecite paprike:operite paprike pa ih stavite, u keramički pekač stavite papira za pečenje, zagrijati pećnicu n a180C pa pecite 20 minuta paprike , okrenete i nastavite peči još 20 min.Izvadite iz pećnice, zamotate paprike u papir za pečenje, odložite na desetak minuta, paprike će se bez problema oguliti.
Napravite nadjev:
Zagrijete tavu sa malo maslinovog ulja, na njemu prepržite sitno nasjeckani luk.Dodate nasjeckane oguljene paprike i rajčicu, posolite, dodate malo šećera, origano/ako želite/, miješate dinstajuci da se sve ukuha i spoji a i da tekućina ishlapi, dodate ocijeđenu tunu/ja uvijek koristim iz salamure a vi možete onu u maslinovom ulju ako volite samo molim vas nemojte onu iz suncokretovog jer to je jezivo/, nastavite dinstati da se sve malo reducira.Maknete desetak minuta sa strane da se malo ohladi dodate sitno nasjeckani peršin.

Slažemo:
Na lim/veliki od pećnice/stavite papir za pečenje pa razvaljate polovinu tijesta , na tijesto rasporedite nadjev na nadjev polovice jaja.Poklopite drugim dijelom tijesta, podvrnite na krajevima.U sredini napravite malu rupicu da tokom pečenja izađe zrak i da se empanada ne napuše.
Krajeve fino podvrnite možete po želji napraviti i neki ukrasni rub.Zagrijete pećnicu na 180C.Premažete tijesto lagano razmučenim žumanjkom.


Pecite u zagrijanoj pećnici nakih 30-35  min.Kratko odložite da se malo ohladi prije rezanja.Servirate toplo ili hladno.


ponedjeljak, 7. kolovoza 2017.

Tortilja korneti

Fini korneti od tortilja i sira nadjeveni mariniranom piletinom, prženom paprikom , umakom od sira, jogurta i svježeg povrća.Vrlo ukusno jelo za party, druženja , veselice, laganu večeru na terasi sa dobrim vinom, veselo društvo obavezno🙌🙌🙌🙌🙌!!Uživajte

Sastojci:/4 osobe

8 tortilja

300g fileta piletine

150g naribanog topljivog sira/cheddar/mozzarella

2 paprike

100g salata

2 rajčice

Marinada za piletinu:

1žlica jogurta

2 žlice maslinovog ulja

1/2 žličice kumina

1žličica koncentrata rajčice

1/4 žličice ljute mljevene paprike

1/2 žličice slatke paprike

3 češanja češnjaka

1/2 žličice soli/manje više po ukusu/

1žličica timijana /origana

Jogurt preljev:

200g jogurta

1/2žličice soka od limuna

sol,papar

1/2žličice mente

Priprema:

Narežite piletinu na trakice.U zdjeli pomiješate sve sastojke za marinadu pa dodate piletinu, promiješate dobro da se obavije cijela piletina.Stavite u frižider, prije toga zaštitite meso prozirnom folijom.
Pripremite tuljke:
Zagrijete tavu, naribate sir.Stavite tortilju na užarenu tavi sa jedne strane kratko da se zagrije, okrenete , ravnomjerno prospite ribanim sirom/ako koristite mozzarellu pazite da lagano posolite/poklopite, pustite da se sir otopi.Odklopite izvadite tortilju na radnu plohu ili dasku, dok je topla prepolovite je i zarolate u tuljak.Sir će se otopite i tuljak će ostati postojan , ponavljajte postupak dok sve ne potrošite.
Napravite nadjev;Prepržite meso na zagrijanom maslinovom ulju/žlica će biti dovoljna/.
Prepržite narezanu papriku na maslinovom ulju, dodate  češnjak , posolite i popaprite pusti, pustite da lagano smekšaju , pred kraj dodate nasjeckani peršin.

Operite i osušite salatu i narežite rajčicu.
Nadjenete tuljke povrćem i mesom.Zamiješate sve sastojke za preljev od jogurta.
Složite ih u krug u sredinu stavite zdjelicu sa  umakom od jogurta.

subota, 5. kolovoza 2017.

Paprike sa roštilja nadjevene sirom


Prefine paprike, pečene na roštilju nadjevene riccotom/skutom , mozzarellom,češnjakom i origanom, vrlo mirisno jelo , bogato ako će te kao samostalno jelo ili prilog mesu sa roštilja.

Sastojci:


4 velike rog paprike

3-4žlice maslinovog ulja

200g mozzarelle

100g riccotte

1žličica origana

2 češanja češnjaka

6-8 crnih maslina

sol,papar

Priprema:

Operite i prepolovite paprike, izvadite im sjemenke/otkinite ih.Zakuhate slanu vodu pa uronite paprike na pet minuta da se kuhaju.
Izvadite ih vani , ocijedite i pustite da se malo ohlade.Premažete paprike izvana i iznutra maslinovim uljem,posolite .
Naribate mozzarellu ili je narežete na kockice dodate izmrvljenu ricottu, ostatak maslinovog ulja, sol,papar, origano i sitno protisnuli češnjak, sve dobro promiješate.
Napunite paprike polovinom smjese.Stavite ih na roštilj.Poklopite aluminijskom folijom ili metalnim poklopcem, pecite nekih pet minuta.Otvorite/pokušajte ignorirati mirise 😃/ stavite ostatak smjese i masline, opet poklopite pa nastavite peči još pet minuta.





Trganci sa povrćem

Fino dinstano povrće i "rezanci", spezle iliti krpice, ručak gotov u deset minuta fin i lagan za ljetne vrućine.Umjesto vodom od kuhanja podlijevati možete i nekim povrtnim temeljcem.

Sastojci:

Tijesto:

500g brašna

1/2žličice soli

1,5dc vode

Povrće:

1 paprika

1 balancana/10min namočena u slanoj vodi/

1 tikvica

1 luk

2 češanja češnjaka

sol, papar

1žlica nasjeckanog peršina

200g bukovača /gljive po ukusu/

1žličica maslaca

1žličica maslinovog ulja



Priprema:

Napravite tijesto tako da zamijesiti mekano tijesto koje se ne lijepi.Operite povrće.
Balancanu narežite na prst debele fete/šnite pa potopite u slanu vodu/o tome sam već puno puta pisala naime to je blisko istočni pristup tretiranju balacana prije pečenja, ovako namočene one ostaju sočne izgube svu gorčinu i budu jako fine i manje pikantne/.
Zagrijete lonac sa slanom vodom do ključanja , malo smanjite vatru , dodate malo ulja.Tijesto raširite neka ne bude tanko, pa čupkate trgance ili kao ja režite nožem na veličine po želji , ja sam rezala na trokute veće i manje da baš izgledaju rustikalno.Bacajte ih u slanu vodu kuhate nekih 5-6 min.Ocijedite.Sačuvate dio tekućine od kuhanja.Krpice lagano odvojite prstima da se ne poljepe.
Zagrijete tavu sa maslacem i maslinovim uljem, dodate sitno nasjekcani luk, pirjate da uvene, dodate nasjecne na kockice gljiva, balcane, tikvice, papriku .Pirjate  dok sve lagano ne uvene i omekša, dodate češnjak, timijan, pa podlijte vodom od kuhanja/2-3žlice/, posolite i popaprite po želji.U tavu stavite krpice, pokrečite ih da se obavije umakom i masnoćom, opet isprobate okus, posolite i popaprite po ukusu.

petak, 4. kolovoza 2017.

Lomo de orza

Poznati španjolski tapas, hladno narezek, oduševiti će vas i vaše goste,a vrlo je jednostavno u pripremi.Fino meso koje se prvo ispeče a potom cijelu noć marinira u finoj marinadi koja mu daje potpuno novu dimenziju, u toj marinadi može stajati par dana u frižideru i rezati se po potrebi.Isprobate ovo divni hladni narezak koji se priprema dan prije a noć provede u banji od maslinovog ulja , soka od limuna i divnih svježih začina.Ostatke marinade stavite u teglicu, koristite za mariniranje pečenog povrća, mesa, piletine, krumpira isl.

Sastojci:

700g svinjskoga karea bez kosti

sol,papar

2žlice maslinovog ulja

1/2limuna sok 

200ml maslinovog ulja

1/2žličice svježeg timijana/listići

3 žlice sitno nasjeckanog lišća ružmarina

4 češanja češnjaka

Priprema:

Svinjske odreske narežite otprilike na prst debele odreske, ne treba te ih tuči batićem za meso, oni moraju biti deblji, nemojte niti skidati masnoću to će te napraviti sutra dan ako želite kad budete rezali meso.Posolite ih i poparite.
Stavite u tavu dvije žlice maslinovog ulja pa na njemu prepržite na naglo odreske da dobiju boju a potom smanjite vatru i nastavite peći nekih 15tak minuta da meso ostane sočno a ipak bude pečeno.
Izvadite meso i stavite u keramičku zdjelu dovoljno veliku da vam stanu svi odresci u jednom sloju.
Maslinovo ulje stavite u zdjelicu dodate sitno nasjeckani ružmarin , listiće timijana, sitno nasjeckani češnjak.Sve promiješate pa prelijete po mesu.
Zatvorite zdjelu prozirnom folijom i stavite u frižider.Sutra dan izvadite barem dvadeset minuta prije konzumacije da meso bude sobne temperature, narežite  meso poprečno na tanko .Složite komade mesa na tanjur i prelite sa malo marinade, nemojte staviti puno kao da začinjate salatu pa savim malo više..Pokapate ili stavite komade limuna na jedan tanjur da svako može sebi pokapati.

Servirati kao tapas sa kruhom, maslinama , salatama.

srijeda, 2. kolovoza 2017.

Fina salata od rajčice

Vrlo jednostavna i jako fina salata za oko i nepce.Uživajte rashladeno uz kriške preprženog kruha!!!


Sastojci:

4 rajčice

1 krastavac /libanonac /ili dva manja

1 mladi luk

2 jaja

150ml jogurta

1žlica majoneze/light

sol,papar

1 češanj češnjaka

1/2žličice nasjeckane metvice



Priprema:

Operite rajčice .Narežite ih na fete. Posložite ih na tanjur u krug.Izradite  jogurt,majonezu , nasjeckani mladi luk, metvicu, sol i papar u preljev.
Krastavac narežite na krugove , kuhana jaja ogulite i narežite na sitno.Sve pomiješate sa umakom stavite u sredinu rajčice.
Rajčice začinite solju, svijetlim aceto balsamicom i maslinovim uljem.
Dobro rashladite.

ponedjeljak, 31. srpnja 2017.

Rustikalna torta od limuna i ricotte

Jedna vrlo stara i jednostavna torta, sastojci su gotovo sirotinjski i vrlo jednostavni, u davna vremena radila se sa maslinovim uljem  sada se dodaje obično ulje, torta je jako sočna , osvježavajuca a gotova u trenu.

Sastojci:

230g brašna

2 jaja

70ml ulja

110g šećera

1 vanilija šećer

1/2žličice sode bikarbone

1/2kesice praška za pecivo

2-3 žlice soka od limuna

kora dva limuna

Preljev:

300g ricotte

kora jednog limuna

3 žlice šećera/manje više po ukusu


Priprema:/kalup za torte 20-22cm/

U zdjelu pomiješate brašno, sodu bikarbonu, malo soli, prašak za pecivo.Sve dobro promiješate da se poveže.
Zagrijete pećnicu na 170C.
Izradite jaja sa obje vrste šećera pa dodate sok od limuna, ulje i koricu limuna.Sve dobro izradite da se poveže.Dodate brašno izradite to dobro da se poveže u finu smjesu.
Prebacite u kalup za torte koji ste prije toga premazali masnoćom i posuli brašnom.
Izradite ricottu sa šećerom i limunom da se poveže i da postane lagano kremasta.Rasporedite grumene ricotte po tijesto.
Pecite u zagrijanoj pećnici 40min.Pustite da se dobro ohladi a potom narežite.

Bogata salata

Jedna bogata meza salata.

Sastojci:

3 srednje kuhane cikle

2 kuhana kukuruza

150g feta sira

1 rajčica 

4-5 žlica maslinovog ulja

3 žlice vinskoga octa

2 manja češanja češnjaka

1 žlica peršina

3-4 lista peršina za dekoraciju

sol,papar

Priprema:

Ciklu ogulite prepolovite i narežite na polumjesece.Kukuruz ogulite od klipa.Rajčicu izdubite

U zdjelicu stavite nasjeckani češnjak i peršin pa ga začinite maslinovim uljem i vinskim octom , posolite i poparite.
Posložite okolo ciklu, stavite feta sir i kukuruz, lagano začinite solju, paprom octom i uljem.Mješavinu ulja, češnjaka i peršina stavite u izdubljenu rajčicu , ukrasite listićima peršina.Pustite da svako sebi začini po ukus.
Servirate hladno.

četvrtak, 27. srpnja 2017.

Slana torta od tikvica

Fina, brza lagana tortica od tikvica, bilo da je servirate toplu ili hladnu, možete je servirati za ručak uz salatu, kao snack na moru ili izletu, a gotova u trenu.

Sastojci:

4 male tikvice

300g tijesta za pizzu

1 žlica maslaca + mlaz maslinovog ulja

1 mali luk

3 jaja/L

1/4 žličice naribane kore od limuna

2 češanj češnjaka

sol,papar

1žlica naribanog parmezana

1/2žličice origana

1/2žličice nasjeckanog bosiljka

150g ribanog topljivog sira/tipa mozzarella


Priprema:

Operite i narežite tikvice na okruglo.Zagrijete maslac sa mlazom ulja u tavi pa na tome prepržite nasjeckani luk, kratko da samo malo uvene pa dodate tikvice i sitno nasjekcani češnjak, miješate pirajajući da sve malo omekša.Maknete sa strane da se malo ohladi.
Na lim za pečenje dimenzija 20x30 razvučete tijesto  , jedan centimetar sa strane podignite stjenke.Lim možete nauljiti i posuti brašnom ili staviti papir za pečenje ja uvijek stavljam papir za pečenje jer mi je tako lakše.
Izradite jaja sa solju i paprom , dodate  sir, začine, na kraju prodinstane tikvice. dobro promiješate prebacite na tijesto.Zagladite.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/30-35 min.
Pustite da se lagano ohladi ili do kraja, narežite na kocke.

utorak, 25. srpnja 2017.

Poširano povrće na grčki način

Divno poširano miješano povrće kao prilog ili hladna salata iz frižidera.Jelo je starinsko i vrlo jednostavno sastojci su pravi mediteran ljeti sa svim okusima i mirisa.Povrće koje se koristiti ovisi o dijelu ljeta u kojem jesmo, o frižideru, buđetu ali naravno i o dijelu mediterana/ako ste u Turskoj tu će se naći i koja balancane, ako ste u Grčkoj i Italiji komorač, artičoka i sl./ vi naravno odaberite povrće koje volite jesti.

Sastojci:/kod mene/moj izbor

2 manje tikvice

2 manje rog crvene paprike

1 žuta paprika

1 luk

2 češanja češnjaka

250g šampinjona

sol,papar

70ml maslinovog ulja

200 ml vode

1/2limun sok

1žličica papra u zrnu

1žličica korijandera u zrnu

3-4 grančice timijana

2 lista lovora

100g feta sira


Priprema:

Povrće operite i narežite na komade.Sve stavite u široki lonac debljeg dna/ako imate glineni još i bolje/stavite sve začine podlijete sa maslinovim uljem,sok od limuina i vodom.Posolite i poparite po želji.Po potrebi dodate još vode i maslinovog ulja/u pravilu, trebalo bi staviti na jedan dio maslinovog ulja sa sokom od limuna tri puta više vode/Nemojte zaboraviti staviti sok od limuna.Dofdate sve začine.
Stavite kuhati , kad zakuha smanjite vatru pa nastavite na laganoj vatri kuhati dok se povrće fino ne skuha i omekša a sve skupa malo reducira.Servirati toplo/nikako vruće da se osjete svi okusi/ili hladno iz frižidera.Možete servirati ovo povrće kao mezu uz preprženi kruh, kao predjelo, prilog.
Povrće prije serviranja prospite razmrvljeni feta sirom.


Raznjići iz teglice za zimnicu

Prefini ,sočni i mekani ražnjići iz teglica za zimnicu.Ako volite stvari iz krušnih peći oduševiti će vas ova ideja pečenja iz teglice za zimnicu/da naravno ako niste zimnicu napunili divnim đžemovima ili kiselišem👍🍒/ Uživajte u ovom odličnom jelu.

Sastojci:

2 luka

500g mesa/teletina ili svinjetina vrat/

50g na tanko narezane pancete/suđžuka 

Marinada:

1 ravna žličica soli/manje više po ukusu/

1žličica mljevene slatke paprike/može i dimljene

1/2limuna sok

1 žlica maslinovog ulja

1žličica majorana/mažurana

1 češanj češnjaka protisnuli/pola žličice suhi

na vrh noža ljute paprike

papar/par mlinaca

Priprema:

Narežite meso na kocke .Marinadu pomiješate sve zajedno da se fino poveže.U zdjelu stavite meso, marinadu i luk narezane na kolutove ili polumjesece.Promiješate sve dobro ostavite da se marinira pola sata ili cijelu noć ako imate vremena.
Nabodete meso na ražnjić, između možete staviti malo narezane pancete ili cijelu fetu od jednog do drugog kraja/možete i izbjeći ako ne volite ili staviti komade dimljene kobasice/suđžuka, choriza i sl..

Operite teglicu, posebno je dobro osušite izvana, ne smije biti nikako mokra jer bih mogla puknuti, odaberite teglicu u koju mogu stati cijeli ražnjići.Na dno teglice stavite luk koji vam je ostao od marinade.pa ražnjiće da vam stoje okomito.Zatvorite teglicu alu-folijom/možete prije staviti masni papair pa foliju/.Stavite u pećnicu , upalite pećnicu/nemojte zagrijavati prije pećnicu nego stavite teglicu jer će vam puknuti/Pecite meso nekih 80min na 175 C/teletina nekih 60 min ili dok ne dobije finu boju u teglici.
Ugasite pećnicu, izvadite teglicu ostavite tako stajati na 5 min.da se sve malo ohladi.Pažljivo izvadite ražnjiće, prospite ih umakom  a sa strane izvadite luk sa dna.

ponedjeljak, 24. srpnja 2017.

Bazlame sa jajima

Bazlame sa jajima i salamom, predivno brzo jelo koje će te obožavati.Recept za bazlame možete pronaći OVDJE /bazlame prije morate lagano prepeći na tavi/ako vam se ne da raditi slobodno uzmite pijadine ili tortilje.recept ću staviti za jednu osobu a vi poduplajte koliko puta želite.


Sastojci:/1 osoba

1 bazlama/tortilja/pijadina
2 jaja

2-3 šnite suhe salame po želji/sudžuka

sol,papar

2 žlice naribanog sira/mozzarella/može i neki jači ako volite

1žličica maslinovog ulja

Priprema:

Zagrijete ulje u tavi .U zdjelici sa strane izbatite jaja sa solju i paprom hrabriji mogu dodati i malo ljute paprike, dakle kao za kajganu.Prelijete u tavi, kad se počne jaje zgrušavat stavite dimljenu salamu i sir pa na to stavite bazlamu.Okrenute, pustite da se malo zapeče sa svih strana a potom preklopite.

Preklopljeno prepecite sa obje strane da uhvati lijepu boju.kad ste zadovoljni bojom maknete sa vatre.
Servirate narezane  na trokute uz jogurt, feta sir, neku finu salatu, masline i fini hladni čaj.



četvrtak, 20. srpnja 2017.

Saganaki losos/riba

Predivno i brzo jelo, fileti ribe po vašem ukusu zapečena sa povrćem i feta sirom, milina.Nemojte zaboraviti narezati dosta kruha uz ovo jelo meni je odlično sa prerženim kruhom sa češnjakom.

Sastojci:/4 osobe


500g lososa/ribe po želji/fileti

4 fine zrele rajčice

1/2žličice kopra/ja sam koristila koromač

1/4 žličice ljute paprike

1 mala crvena paprika

1luk

2 češanja češnjaka

1/2žličicie mljevenih sjemenki anisa

sol,papar

1žlica nasjeckanog peršina

1-2žlice maslinovog ulja

100g feta sira

Priprema:

Pripremite ribu, očistite je od drače/kosti, lagano prolazite prstom po ribi i svaku kost izvadite .Operite je i osušite stavite u keramički pekač u koji ste prije toga stavili papir za pečenje sa malo maslinovog ulja.Posolite i poparite ribe.

Pripremite umak od rajčice:na malo maslinovog ulja izdinstate sitno nasjeckaninb luk da bude mekan i dobije lijepu boju, dodate sitno nasjeckani češnjak, anis,ljute papričice i sitno nasjeckanu papriku, pirajajte još kratko da začini zamirišu dodate nasjeckanu rajčicu pa nastavite pržite da se sve ukuha, posolite, popaprite dodate malo šećera, nastavite pirjati još pet minuta.Kad je skoro gotovo dodate kopar i pola količine peršina ostalo ostavite za posuti kasnije.
Prelite umak preko ribe.Prospite namrvljenom fetom.Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200C/15 min -20min ovisno o debljini ribe.
Servirati ribu na velikom tanjuru dodatno pokapanu sa malo maslinovog ulja te posutu ostatkom nasjeckanog peršina.Sa strane možete staviti malo limuna ako netko voli dodatno zakiseliti.

srijeda, 19. srpnja 2017.

Curry pečenje sa medom


Jednostavna pečena pileća prsa sa medom, senfom .Gotovo u trenu, fino, sočno.Recept je od meni drage Marthe Stewart.


Sastojci:/4 osobe


600-700g pilećih fileta bez kosti

2 žlice maslaca

2žlice meda

3-4 žlice vode

2žlice dijon senfa

1žlica  senfa punog zrna

1,5 žličica curry praha

1/2 žličice soli

malo papra


Priprema:

Piletinu operite, osušite , prerežete je na fine filete.Posložite piletinu u keramički pekač u jednom sloju.
U lončiću zagrijete sve sastojke za umak da se povežu i da se med otopi.Prelijete svu smjesu preko piletinu.Piletinu par puta okrenete da se obavije umakom.
Prekrijete papirom za pečenje a potom i alu-folijom.Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180C nekih 35-45 min.Izvadite pekač, otvorite ga pa pustite par minuta da piletina  miruje.
Servirati sa kuhanim povrćem i rižom , nemojte zaboraviti divan umak od pečenja.

ponedjeljak, 17. srpnja 2017.

Loco Moco

Loco Moco je izvorno Havajsko jelo, izdašno  i vrlo ukusno za veća društva i večere.Postoji doista vrlo mnogo verzija ovog jela ovisno o začinima u mesu ali po meni  ima postoji ona aromatična, gotovo izvorna i pomalo egzotična i amerikanizirana verzija koja je jednostavnija i manje egzotična, ja ću vam staviti jednu i drugu verziji pa vi po ukusu.Ovoga puno sam bila lijena poslikati izradu recepta ali on je tako jednostavan da ne vidim ni potrebu, no za sve upite možete se javiti ispod recepta rado ću pomoći.

Sastojci:/4osobe

Meso:

1. verzija

600g svježe mljevenog goveđeg mesa/srednje masno

sol,papra

2 verzija:

600g mljevene govedine/srednje masne

1 žlica ribljeg umaka

1žličica smeđeg šećera

1žlica soja umaka

1cm naribanog đumbira

1 češanj češnjaka

1žličica chilly paste/dosta je ljuta pa prilagodite okusu/

Umak od gljiva:


1.verzija:

300g smeđih šampinjona

1 luk

1žlica maslaca

200g mini rajčica

sol,papar

1 žličica Worchestershire umaka

1žlica gustina

300ml goveđeg temeljca

2. verzija:

150g smeđih šampinjona

150g shitake gljiva

1žlica soja umaka

1 žlica ribljeg umaka

1žlica smeđeg šećera

1 maui luk/luk srebrenac

2žlice ghee ili maslaca

1žlica brašna

300ml goveđeg temeljca

papar

Ostalo:

4 jaja

kuhana riža

2-3 mlada luka


Priprema:

Sve sastojke za meso izradite te ostavite stajati pola sata na sobnoj temperaturi, ako je puno toplo vrijeme ipak stavite u nekoj srednje hladnoj prostoriji jer mljeveno meso može vrlo brzo na toplini poprimiti nebaš ugodan  miris.
Komadić mesa prepržite na tavi da vidite dali vam odgovara okus.Formirate četiri lijepe pljeskavice.Odložite u frižider.

Napravite umak tako da zagrijete maslac/ghee/ sa mlazom ulja dodate sitno nasjeckani luk , prepržite da uvene pa dodate nasjeckane gljive kratko pržite miješajući, pospete brašno ili gustin , promiješate pa podlijete temeljcem, dodate začine iz prve ili druge verzije, pustite da prokuha po potrebi dodate još temeljca ili pustite da skuha do željen gustoće.Posolite i popaprite po ukus.Odložite.

Skuhate lagano slanu  rižu.Ispržite na plitkoj masnoći pljeskavice, izvadite vani, na plitkoj masnoći prepečete jaja, tri minute da se bijelanjac preprži i pobijeli/možete ga lagano obrati da ne ostane sluzav pa pustiti da se preprži/ a da vam žumanjak ostane još čitav.

Slažete rižu, umak, meso i na vrhu jaje.Prospite sitno nasjeckani mladi luk.






Comments system

Disqus Shortname