Evo samo da se zna ja odavno nisam stavila recept za burek :-)), volim ih na sve načine i sa svim sastojcima, vege ili meso sasvim svejedno samo da je burek.Ovo je verzija sa domaćim korama, ono što se meni sviđa je da nije puno mastan, da je hrskav i razlistan , inače rađeni od jufki koji se rade sa kvascem.Uživajte!!!
Sastojci:/veliki okrugli lim za pite ili najveći iz pećnice
Tijesto:
100ml ulja
100ml vode
100ml mlijeka
2 jaja/bjelanjak
1žličica soli
1žličica šećera
1žlica octa
1žlica kvasca
550-600g brašna
3-4 žlice gustina/koliko treba
Nadjev:
400g mljevenog mesa
1/4žličice ljute paprike
1/2žličice slatke paprike
sol,papar
1 naribani ili sitno nasjeckani luk
2 naribana češnjaka
1/2žličice kumina
Premaz:
dva žumanjak
sezam
3 žlice maslinovog ulja
Priprema:
U zdjelu stavite šećer, mlako mlijeko, mlaku vodu, promiješate da se sve poveže, ostavite stajati minutu-dvije, dodate ulje i bjelanjak te ocat, promiješate opet da se poveže.Dodate polovicu brašna i sol, nakon toga postepeno dodate ostatak brašna miješajući dok se tijesto ne poveže.
Stavite tijesto na radni stol, nastavite miješati na radnom stolu dok tijesto ne postane vrlo glatko gotovo kao plastelin/ako imate dobar mikser možete miješati spiralnim nastavcima/.
Tijesto odložite na pet minuta taman toliko koliko treba da pripremite meso/pokrijete ga čistom krpom/Za meso samo promiješate sve sastojke da se povežu.Možete odvojiti komadić mesa prepržiti ga na suhoj tavi, da isprobate slanost i začinjenost, ako ste zadovoljni odložite ga sa strane.
Tijesto podijelite na dva dijela.Razvaljate svaki dio tijesta što tanje.Premažete ga gustinom da bude skroz pokriven.Zarolate ga u usku roladu a potom u puža.Ponovite to još jednom.
Svaki puž tanko razvaljate na veličinu lima ili koliko ide, pazite da vam se ne razdvaja.Prvu koru stavite na lim/možete prije toga staviti papir za pečenje/ na nju utisnete svu količinu mesa da bude pravilno raspoređeno, stavite na vrh drugu koru, lagano pritisnete da se spoji.
Zagrijete pećnicu na 50C/Tijesto narežete na kocke pa stavite u pećnicu da se diže 30min.
Nakon pola sata, izvadite burek iz pećnice, pećnicu pojačajte na 180C.
Premažete burek žumanjcima , prospete sezamom, prelijete sa malo maslinovog ulja.Vratite u pećnicu na 20-30min ili dok ne dobije finu boju.