ponedjeljak, 12. veljače 2018.

Piletina sa parmezanom i peršinom

Fina i jednostavna piletina iz tave koju mi obožavamo pogotovo u danima kad nemamo puno vremena a želimo lijepo i zdravo jesti.


Sastojci:/4 osobe


500g pilećih fileta

1žlica brašna

sol, malo više papra

oko 100g ribano grana-padana ili parmezana

mali komadić maslaca

1žlica maslinovog ulja

1žlica svježe nasjeckanog peršina

Priprema:

Fileta operite i osušite posolite ih lagano i dosta po paprite/ja volim i super mi paše sa sirom, vi po želji/Lagano prospite fileta brašnom,otresite višak.
Zagrijete u tavi maslac i ulje pa prepržite fileta da dobiju finu boju i ispeku se.Naribati sir, posuti fileta sirom i malo peršina, okrenuti, pustiti da se sir zapeče, posuti gornju  stranu sirom i peršinom, okrenuti d se fileta zapeče sa donje strane.Izvaditi gotove fileta, staviti žlicu dvije vode, pusti a se dignu divote sa tave preliti preko fileta.
Servirati toplo uz rižu sa povrćem.

subota, 10. veljače 2018.

Džemi kocke

Brz, fin i jednostavan kolač, predivne , sočne kocke od džema i bijele čokolade.

Sastojci:

Tijesto:

2 jaja

130g šećera

1 vanilija šećer

80g čvrstog jogurta

malo soli

70ml ulja

120g brašna

1 pecivni prašak

Krema:


200ml vrhnja za šlag/mliječno

150g bijele čokolade

400 ml vrhnja za šlag

2-3 žlice šećera u prahu/opcionalno

1 vanilija šećer

Džem:

300 g light džema od malina

4 lista želatine

Ostalo:

12 kom petit beurre keksi

Priprema:

Zagrijete 200ml vrhnja za šlag mliječnog , dodati bijelu čokoladu, promiješati da se otopi.Staviti sa strane da se ohladi.

Napravite biskvit: u zdjelu za miješanje dobro izradite jaja sa šećerom da postanu pjenasta.Dodati jogurt i ulje nastaviti miješati da se spoji.Izvagati brašno pa ga pomiješati sa pecivnim praškom i solju.Dodati u smjesu od jaja, nastaviti miješati kratko da dobijete glatku smjesu.Prebaciti u kalup za biskvit/20x30 otprilike/peci u zagrijanoj pećnici na 180C/20-tak minuta /provjeriti čačkalicom/Biskvit ostaviti da se ohladi.

Pripremite želatinu po uputstvu na pakovanju, ako koristite listove potopite ih u hladnu vodu na par minuta. pa ocijedite.Stavite džem u lončić pa zagrijete da se vrati u tekuće stanje, dodati želatinu promiješati.Ostaviti par minuta da se malo ohladi, presuti na biskvit.Staviti u frižider dok dovršite kremu.




Izraditi vrhnje za šlag sa vanilija šećerom u čvrsti šaum, dodati ohlađeni šlag sa bijelom čokoladom, na
staviti sve skupa miješati da se poveže u čvrstu smjesu, isprobati po ukusu dodati šećera u prahu.
Premazati kremu preko džema.Po kremi složiti keks.
Pustiti da se hladi 1-2h u frižideru.Keks bi trebao omekšati .Narezati na kocke prateći liniju keksa.


Ukrasiti po želji/ja sam stavila gumi maline/.

petak, 9. veljače 2018.

Rebraste mini pite

Ideja sa instagrama, nadjev moj, vi možete naravno po svojoj želji nadjenuti orasima, marmeladom , svježim voćem po želji.

Sastojci:/12 kom


250g lisnatoga tijesta

Nadjev:

1 velika jabuka

2 žlice smeđeg šećera/više manje po ukusu

1 žlica maslaca

malo soli

1/2žličice cimeta


Priprema:

Zagrijete maslac sa mlazom ulja u tavi.Na to stavite naribanu jabuku, dodate šećer,malo soli, te lagano izdinstante da izađe sok od jabuka, na kraju dodati mljeveni cimet, ostavite da se ohlade jer kao što znate lisnato tijesto se ne smije puniti vrućim nadjevom.Ohlađeni nadjev podijelite na onoliko dijelova koliko ste izrezali kocki.
Narežete lisnato tijesto na kocke dimenzija 5x5 cm.Svaku kocku narežete kao na slici.Potom zarežite na dva mjesta , zatim svaki dio na pet-šest trakica.Stavite na nezarezani dio nadjev, preklopite donjom punom stranom.Stisnete da nadjev ne iscuri.

Prebacite s jedne i druge strane trakice da dobijete pletenicu kao na slici.Gotove pletenice stavite na lim na koji ste prije toga stavili papir za pečenje.Poškropite ih hladnom vodom i stavite u zagrijanu pećnicu na 180C/20-tak minuta ili dok ne dobiju finu boju i počnu se micati po papiru.
Servirati ohlađene.

srijeda, 7. veljače 2018.

Gallopieta

Slatka pita, divna krema od mlijeka pečena u prhkom tijestu sa maslinovim te malo cimeta .

Sastojci:/30cmlim za pite/6-8 osoba

Tijesto:

150g glatkog brašna

150g oštrog brašna

60ml maslinovog ulja

1/4žličice sode bikarbone

sol

1 naranča sok

malo vode po potrebi/ako nema dovoljno soka/


Krema:


1 litra mlijeka/ 3,2%

160g šećera

2 vanilija šećera

180g glatkog brašna



ostalo:


1 jaje

1žlica šećera

1žličica cimeta

Priprema:

Napravite tijesto:

U zdjelu stavite obje vrste brašna, dodati sol, sodu bikarbonu ,promiješati.U sredinu napraviti rupu pa stavite sok od naranče i ulje/po potrebi dodati malo vode/.Miješati da se poveže.Izraditi tijesto na radnom stolu po potrebi dodati oštro brašno da vam se ne lijepi.Staviti tijesto u kesu za zamrzavanje i ostaviti da stoji pola sata.
Zagrijati 2/3 količine mlijeka sa obje vrste šećera.U ostatak dodati brašno, miješati da se razbiju grudice.U uzavrelo mlijeko uliti ono sa brašnom, kuhati na srednjoj vatri dok se ne zgusne , maknuti sa vatre, premazati sa malo maslaca, pokriti prozirnom folijom dok se tijesto ne odmori.
Tijesto rastanji te na veličinu oko 50cm promjera.Stavite ga kalup za pite oko 30cm promjera.Prospete cimetom.Ulite kremu, prebaciti lagano gužvajući tijesto preko kreme.
Zagrijati pećnicu na 180C.

Izraditi jaje sa vilicom, preliti ga u sredinu na kremu gdje nije tijesto.Posuti ga šećerom, možete malo šećera posuti i po tijestu.


Peći u zagrijanoj pećnici 40-45 min ili dok pita ne dobi lijepu boju.Pustiti da se ohladi.Narezati na šnite te posuti šećerom u prahu.


Follow my blog with Bloglovin

utorak, 6. veljače 2018.

Zapečeni krumpir

Zapečeni krumpir kao  jednostavno i svakodnevno jelo, možete ga služiti kao prilog ili glavno jelo uz salatu samo u tom slučaju povećate količine.


Sastojci:

4 velika krumpira

4 jaja/L

sol,papar

1žličica origana

1žlica maslaca

1žlica maslinovog ulja

100g naribanog sira

Priprema;:

Ogulite krumpir pa ga narežite na kockice.Nauljite posudu za pečenje/najbolje keramičku i ne preveliku/stavite i maslac.Krumpir posolite, prospite origanom, uvaljajte u masnoću.
Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200C/20-25 min ili dok krumpir ne bude pečen i dobije finu boju.
Izradite jaja sa solju i paprom.Gotovi krumpir izvadite vani iz pećnice prelite jajem i prospite sirom.Vratiti u pećnicu na još 20min ili dok jaja ne budu fino pečena.

Gotovi krumpir posuti nasjeckanim svježim bosiljkom, servirati uz jogurt.

petak, 2. veljače 2018.

Cartoccio/frite nadjevene kremom od ricotte

Fine fritte nadjevene kremom od sira, sicilijanske pokladice koje se tope u ustima.Za nadjev koristite ricottu odnosno skutu,  nemojte koristiti obični svježi sir je on sadrži dosta vode i malo je kiseliji, ako ne možete pronaći skutu onda dobro izraditi običan svježi sir štapnim mikserom da bude fina krema i obavezno dodati tri lista želatine u kremu.

Sastojci;/6 osoba/24 frite

Tijesto:


oko 500g brašna

50g maslaca

1 instant kvasac

1 limun korica

1/2žličice soli

1 jaje

50g šećera

1žlica likera od naranče/ruma

2,5dl mlijeka/toplo

Ostalo:

Ulje  za prženje

šećer u prahu

Krema od ricotte:


250g ricotte/skute

200ml vrhnja za šlag

2-3žlice šećera u prahu

1 vanilija šećer

1 žlica nasjeckanih cendrina/ušećerene kore naranče/ili samo kora od naranče

Priprema:

U zdjelu za miješanje stavite brašno, dodati sol, promiješati.U sredinu brašna napraviti rupicu, staviti jaje, šećer/obje vrste/, koricu limuna, maslac, kvasac i dodati toplo mlijeko, miješati da se sve poveže u finu smjesu.Izručiti na pobrašnjenu radnu plohu dodati po potrebi još brašna, izraditi tijesto da bude glatko, vratiti u zdjelu za miješanje, pokriti prozirnom folijom, staviti da se diže na toplom mjestu dok ne udvostruči obujam/ja to napravim u pećnici na 50C/
Dok se tijesto diže vi napravite kremu.Izradite vrhnje za šlag pa dodati u ricottu koju ste prije toga promiješali sa šećerom i dodali naranči.Odložite do korištenja u frižider.

Nadošlo tijesto izručite na radni stol, lagano premjestite, formirate u kocku tijesto, na režete na trake oštrim nožem.Kalupe za šaumrole premažete lagano uljem, svaku omotate jednom trakom, odložile na tanjur koji ste prije toga posuli sa malo oštrog brašna, ponavljate postupak dok sve ne dovršite.Pokrite čistom krpom, ostavite stajati 15 min.

Zagrijete ulje na najjače/provjerite da li je dovoljno vruće tako da uronite čačkalicu ili drveni štapić od ražnjića, ako se oko nje rade mjehurići ulje je spremno, smanjite na pola/otprilike/ stavljate frite zajedno sa kalupom, pržite sa obje strane dok ne dobije finu zlatnu boju.Odložite na kuhinjski papir da se ocijedi.Pustite da se ohlade, punite ih kremom od ricotte.
Uvaljate ih u šećer u prahu.Servirati uz fini liker.

srijeda, 31. siječnja 2018.

Orah buhtle


Divne mekane buhtle, nadjevene kremom od jabuka i oraha.

Sastojci:/30cm promjer protvana

600g brašna

1 instant kvasac

1žličica soli

4 dl mlijeka

200g šećera

1 limun korica

2 jaja

60g maslaca

1 vanilija šećer


Nadjev:


2 jabuke

1žlica maslaca

1žličixa smeđeg šećera

1 vanilija šećer

korica limuna

1/2žličice cimeta

1 žlica mljevenih oraha

2žlice marmelade po ukusu


Ostalo:


oko 150g mljevenih oraha

100g maslaca+1žlica ulja

Priprema:

Otopite maslac u mlijeku, ostavite da se sve ohladi da bude mlako.U zdjelu stavite prosijano brašno. dodati jaja, kvasac, šećer, sol,promiješati, podliti sve toplim mlijekom sa maslacem pa miješati mikserom nastavkom za tijesta par minuta, po potrebi dodati još malo brašna ili onoliko koliko treba da dobite fino glatko tijesto.Izručiti na lagano pobrašnjen radni stol, nastavit rukama još kratko miješati.Vratiti u zdjelu poklopiti prozirnom folijom, ostaviti na toplom stajati 40-50 min/ja to stavim u pećnicu na 50C tada se digne i brže/.


Napravite nadjev:naribati oguljene jabuke,propirajati ih na otopljenom maslaca, dodati šećer, pirjati dok ispari tekućina, dodati džem i orahe sve pomiješati u smjesu.
Tijesto izručiti na po brašnjenu radnu plohu, lagano primjesiti,Odvojiti na dvadesetak komadića u ovisnosti kolike volite da vam budu buhtle.Nadjenuti svaki komad tijesta nadjevom od jabuka, zatvoriti u okruglicu.Uvaljati svaku okruglicu prvo u maslac a potom mljevene orahe.Slagati u kalup 
promjera30cm/na dno kalupa staviti papir za pečenje, ponavljati postupak dok sve ne nadjenete .
Pokrijte opet buhtle prozirnom folijom ostavite na toplom stajati 30min.
Zagrijete pećnicu na 180C

Pecite buhle nekih 30min /ili dok se lagano ne odvoje/rascvjetaju/
Pustite da se ohlade/ako izdržite/.

utorak, 30. siječnja 2018.

Šareni karnevalski pohanci

Prefino i jednostavno jelo,baš onako šareno i veselo kakvo i treba biti u dane kanervala.

Sastojci:/4 osobe

4 pileća fileta

100g krušnih mrvica

sol,papar

1/2žličice origana

1 jaje

1žlica

Karnevalski umak:

3žlice maslinovo ulja/možda i malo više

1 celer

1 manji poriluk

1/2 luka

1 češanj češnjaka

1 stabljika celera

200g graška/ja koristim smrznuti/

1 žlica koncentrata rajčice

300ml povrtni temeljac

1žličica svježe nasjeckanog lišća peršina

Priprema:

 Operite i osušite pileće filete.Lagano ih premažete maslinovim uljem, posolite i poparite te prospite origanom.Nasjeckate svo povrće na sitne kockice.Grašak stavite u zdjelicu sa strane.Uzmite teflon tavu ili onu sa neprijanjućim dnom, zagrijete u tavi dvije- tri žlice ulja.Pohance napravite klasično prvo pileće filete stavite u brašno/maknete ostatak/onda u jaje, na kraju u prezlu/mrvice/.Prepržite na zagrijanom ulju sa obje strane da dobiju finu boju.Izvadite iz na kuhinjski papir pustite da se ocijede od viška masnoće/ako želite laganiji obrok stavite sve pohance na lim na koji ste prije toga stavili papir za pečenje i lagano ga premazati uljem pecite u zagrijanoj pećnici po 10 minuta sa svake strane u ovisnosti o debljini fileta/
U istoj tavi , izvadite višak masnoće, dodate maslinovo ulje. kad se zagrije dodati svo povrće /osom graška/ dinstati kao za sofrito dok sve ne uvene i fino se zaprži.Dodati koncentrat rajčice i temeljac, grašak, pustiti da sve krčka par minuta, vratiti pohance, nastaviti kuhati 10-tak minuta na srednjoj vatri.Dodati sitno nasjeckani peršin.
Servirati toplo uz umak , možete imati i neki prilog tipa krumpir ili rižu, ali meni je najfinije uz komad preprženog kruha sa maslinovim uljem .Uživajte!

ponedjeljak, 29. siječnja 2018.

Slatki karnevalski ravioli

Fini hrskavi jastuci punjeni slatkom kremom od vanilije i pečeni u pećnici milina.Uživajte u ludorijama karnevala i ovim divnim raviolima.Za nadjev možete kuhati kremu od jaja ili napraviti brzu verziju kao ja to ostavljam vama/napisati ću vam obje verzije pa izaberite/

Sastojci:/24 kom/5x5cm

tijesto:


oko 250g brašna

2 jaja

50g maslaca

2 žličice likera od naranče

1/2 limun korica

60g šećera

prstohvat soli

1žličica pecivnog praška

Nadjev:/brzi nadjev:

350ml mlijeka

1 puding vanilija

2 žlice šećera/više manje po ukusu/

korica pola limuna

30g maslaca

Kuhana krema:

3 žumanjak

350ml mlijeka

50g gustina

100g šećera

1 vanilija šećer

korica jednog limuna

Priprema:

Napravite tijesto :otopite maslac.U zdjelu za miješanje stavite jaja šećer, miješate da se poveže /ne mikserom/dodati sol, koricu limuna, liker od naranče i maslac/koji ste malo ohladili/.Postepeno dodati brašno i pecivni prašak da dobijete fino glatko tijesto, dobro ga izraditi na radnom stolu.
Stavit tijesto u prozirnu kesicu i ostaviti stajati pola sata.



Napraviti kremu:
od pudinga:zakuhati polovicu mlijeka sa šećerom, u ostatak mlijeka razmutiti puding dodati ga u uzavrelo mlijeko, miješati na vatri da se zgusne.Maknuti sa vatre pa dodati maslac i koricu limuna, miješati energično dok se maslac ne otopi i spoji sa kremom. Maknete i pustite da se malo ohladi da možete baratati sa kremom.
Kuhana krema:izraditi žumanjke sa šećerom da postanu pjenasti, dodati gustin i pola mlijeka , miješati da se spoji.Zakuhati ostatak mlijeka sa vanilija šećerom, kad prokuhao dodati izrađene žumanjke, smanjiti vatru , kuhati dok se ne zgusne, dodat koricu limuna.Maknete sa strane i pustite da se malo ohladi.

Tijesto podijeli na dva dijela /ako imate ovu malu spravicu za raviole kao ja onda na 4 dijela/.Tijesto razvaljate tanko, stavljate hrpice nadjeva/1 žličicu/ svaku 5 cm, poklopite sa drugim razvaljenim tijestom, lagano prođete prstima da istisnete zrak, kidate male kocke 5x5, ako želite možete i veće.

Zagrijete pećnicu na 180C. Poslažete ravile na lim na koji ste prije toga stavili papri za pečenje.
Pecite nekih15-20min/provjerite dali se lagano zarumenilo.
Pečene raviole dok su tople uronite u šećer u prahu.Ostavite da se ohlade.

nedjelja, 28. siječnja 2018.

Brzi kolač od malina

Ništa inovativno ni novo ali brzo i fino, maline, naranča i piškote,
idealan kolač za blagovanje iza finog ručka.Kolač gotov u tili čas.


Sastojci:/30x20 posuda


250g piškota

250g mascapone sira

200ml mliječnog vrhnja za šlag

3-4 žlice šećera u prahu/po ukusu/

150ml mlijeka

350g smrznutih maslina

4 pune žlice marmelade od malina/ja koristim light/

2žlice likera od naranče ili soka od naranče

3 lista želatina

Priprema:


U zdjelu stavite mascapone, izradite ga sa šećerom u prahu/postepeno ga možete dodavati da vidite po ukusu/.Izradite čvrsto vrhnje za šlag.Pomiješati sa sirom, ispobati , pošećeriti po ukusu.Želatinu pomočite u hladnu vodu na par minuta, ocijedite i otopite u malo vruće vode,dodati u kremu od sira, nemojte zaboraviti jednu žlicu likera od naranče.

U zdjeli sa strane stavite mlijeko .Marmeladu stavite u zdjelu pomiješate sa likerom od naranče.
.Umakati piškote u mlijeko.U zdjelu u kojoj će te slagati kolač na dnu stavite malo kreme, slažete namočene piškote, premažete pripremljenom marmeladom od malina. stavite polovicu kreme od sira, polovicu smrznutih malina  a potom drugi sloj piškota, marmelade i ostatak kreme i malina.
Ostavite sve 1 h u frižideru.


Ohlađeno režite na kocke, po vrhu prospite malo šećera u prahu.

petak, 26. siječnja 2018.

Juneća rebra u gustom saftu

Prefino jelo od junećih rebara .. da.. da .. upravo tih koje najčešće kupujete za juhu i svi frkču nosevima jer ne vole kuhano meso, a sutra dan izmišljate toplu vodu kako da se pojede pa tada nastupaju razne salate, jaja i sl.Osim toga juneća rebra su jeftina a ovo jelo možete služiti i za najizbirljivije goste i u najsvečanijim trenucima.

Sastojci:/6 osoba

1,2 kg junećih rebara

3-4 žlice maslinovog ulja

sol,papar

1 veliki luk

2 stalka celera

2 mrkve

2 lista lovora

1 češanj češnjaka

3žlice koncentrata rajčice/konšerva

400ml temeljca/goveđi

300ml crnog vina

1 žličica šećera

6-7 listova kadulje

sol,papar

Priprema:

Rebra operite i osušite, posolite ih i poparite/savjet: možete skinuti veće količine masnoće na rebra koje su vidljive naravno nemojte sve skinuti to će dati ekstra aromu umaku kojeg uvijek naknadno možete odmastiti/.Zagrijete lonac/pazite lonac koji može u pećnicu/ u lonac stavite maslinovo ulje, prepržite rebrica sa obje strane da dobiju finu boju.
Povrće nasjeckate na sitne kockice možete ga izraditi u multipraktiku.Prepečena meso izvadite na toplo, dovršiti sve do kraja.
Zagrijati pećnicu na 170C
Ocijediti višak masnoće od pečenja neka ostane oko dvije žlice, staviti svo nasjeckano povrće i lovor, prodinstanti da sve uvene i lagano se zaprži.Dodati koncentrat rajčice, kratko prodinstate, podliti sve vinom,  i temeljcem.Stavite meso uzajedno sa umakom /ako se iscijedio/, dodate kadulju, pustite da sve zakuha, poklopite lonac.Stavite u pećnicu.


Poklopljeno meso peći nekih 2,5-3h vremena.Ne trebate ništa miješati , samo povremeno provjerite da li je potrebno dodatno podliti tekućinom/temeljcem/


Gotovo meso se treba lagano odvajati od kosti.Meso pustite da se malo ohladi, odvoji meso od kosti, maknete i višak masnoće ako ga ima, meso razdvojite na trake..Umak ispasirate štapnim mikserom/izvadite lovor/, vratite u lonac, dodate meso, pustite da sve kuha onoliko koliko želite da vam je umak reduciran.Isprobati umak po potrebi doraditi solju i paprom ili ako netko baš želi ljutom papričico.
Za to vrijeme napravite njokete/mini njoke koji se ne provlače kroz ribež ni vilicu/

Servirati bogati umak sa njokima i mesom.

četvrtak, 25. siječnja 2018.

Hrskava pita od jabuka

Kad volimo jabuke :-) i lisnato tijesto :-), još jedna divna i sočna pita od jabuka zamotana u lisnato tijesto, obožavati će te je svaki ugrizom, odlična je za doručak, za čajanku ili kavicu a super je i za djecu jer se može jesti iz ruke.Torta/pita je vrlo jednostavna i brzo gotova a jako ukusna i izdašna.

Sastojci:/kalup za torte 22cm


250g lisnatoga tijesta

Nadjev:

3 lijepe oguljene jabuke

1 žličica cimeta

2-3žliće šećera

prstohvat soli

1 žličica maslaca

Tijesto:

2 jaja

200g jogurta

250g brašna/glatko

malo soli

3 žlice ulja

1žlica ruma

140g šećera

1 vanilija šećer

1 pecivni prašak

Priprema:

Jabuke ogulite i narežete na kocke.Zagrijete maslac u tavi sa mlazom ulja, stavite jabuke, po šećerite ih i stavite cimet/šećera naravno možete staviti manje i više u ovisnosti od jabuka i vašeg ukusa/propirjate kratko jabuke da malo omekšaju i da se šećer oko njih karamelizira, prebacite na tanjur da se ohlade. 
Raširite lisnato tijesto tako da bude do vrha kalupa.



Napravite smjesu tijesta:u zdjelu stavite jaja izradite ih pjenasto sa šećerom, dodate jogurt i rum nastavite miješati da se poveže, potom ulje, nastavite miješati kratko.Izvažite brašno pa ga pomiješate sa solju, pecivnim praškom, šećer vanilijom, dodate u smjesu sa jajima i jogurtom, promiješate.

Zagrijete pećnicu na 180C

Pecite35-40 min.

četvrtak, 18. siječnja 2018.

Portakal Reçeli/turski đem/ namaz od naranče


Vidim da su na coolki jako popularni đemovi od naranče, ja ih radim u puno verzija čak i sa rogačem ali samo sam ovaj objavila na coolki, pa evo da prebacim na blog, dobro da su me sjetili jer je sad i onako vrijeme naranči pa će nekom dobro doći i ova verzija đema.Užasno me ljuti da ne mogu niti komentirati, niti stavljati slike na coolinariku, možda je vrijeme da se tamo netko ozbiljno uhvati u koštac s tim problemom jer doista više nema smisla, mučenje je  uopće tamo nešto napisati, vrti pola sata , pošalje poruku a potom poruke nema.Nema veze možda je vrijeme i da odem sa tih stranica konačno, mnogima  će se radovati, no idemo mi na recept, ovo je malo drugačiji recept, radi se sa šećerom u prahu i cijelim narančama, trebale bi dobiti fine šnite naranče u umaku, otprilike kao slatko od naranči, no ako netko ne voli slobodno ga ispasirate štapnim mikserom u kremu u tom slučaju će te dobiti klasični đem.Đem se jako dobro čuva na hladnom i mračnom mjestu, ako volite pikantniju aromo možete dodati tokom kuhanjami konzerviranja jedan klinčić,   kad otovrite teglicu osjetit će te zarobljenu aromu narače,./LINK/


Za jednu teglicu:


2 naranče

 450g šećera u prahu

1žličica soka od limuna

450ml vode


Priprema:

1. Stavite naranče u posudu na vatru.Podlite ih hladnom vodom.Pustite da prokuhaju.Odlijete vodu pa ponovite postupak jos dva puta.To će pomoći da se naranče odgorče. Nakon sto prolijete zadnju vodu prelite naranče opet hladnom vodom i ostavite da se malo ohlade .To će trajati desetak minuta.

 2. Za to vrijeme: U posudu s vodom stavite šećer u prahu pustite da prokuha pa dodate sok od limuna.Dok voda s šećerom kuha vi narežite naranče prvo na tanke fetice pa fetice prepolovite poprečno.Dok sjeckate naranču uklonite špice. Naranče stavite u vodu s šećerom pustite da na srednjoj vatri kuha dvadesetak minuta.



 3. Ako želite biti sigurno da je to kozistencija kakvu želite ,stavite malu žličicu par minuta u frizer ,uronite je u naranče i ako izađe pokrivena skroz znaci da je gotovo. Stavite marmeladu u staklenu(steriliziranu/prokuhanu) posudu dok je vruća ,poklopite je ,okrenute na poklopac i pustite da se ohladi. Mala napomena: ja volim komade naranče pa sam je ostavila takvu, vi ako ne volite slobodno ispasirate štapnim mikserom.
Meni je nadraže na preprženi tost, možete koristiti za kolače isto bude fino.

Comments system

Disqus Shortname