srijeda, 10. listopada 2018.

mekane mini pite od jabuke

Jako fine i mekane pite od jabuke idealne za izlete, marende za djecu, fine zagriske na poslu, uz kavicu čaj, sok.Vrlo su jednostavne u izradi od ove doze izađe ih 12 komada .

Sastojci:

250g-300g brašna/glatko

100ml mlijeka

1,5 žličica instant kvasca

1/2žličice soli

180g šećera

1 jaje/M

3žlice ulja

Nadjev:

3-4 jabuke narezane na kocke

1-2žlice smeđe šećera

1 vanilija šećer

1/2žličice cimeta

Priprema:


U zdjelu stavite mlako mlijeko, jaje, ulje, šećer i kvasac, lagano promiješate.Ostavite stajati desetak minuta.Dodati brašno sa solju zamiješati glatko tijesto koje se ne lijepi.Tijesto staviti u zdjelu , pokriti ga prozirnom folijom, ostaviti stajati nekih 1h ili dok ne udvostruči veličinu.Jabuke ogulite, narežete na kockice, prospite šećerom/obje vrste/ i cimetom.Dobro promiješate.
Tijesto izručite na radnu plohu koju ste prije toga posuli sa malo brašna.Razvaljate u tanki pravokutnik.Premažete tijesto sa otopljenim maslacem, prospite jabuke po tijestu, fino rasporedite.Zarolate tijesto u štrucu do pola.Otkinete.Zarolate drugu polovicu.Narežete svaku polovicu na 6 dijelova.Svaki dio odvojite pa ga zarežite na par mjesta da se rascvjeta.Stavite na lim za pečenje pokrite čistom krpom, ostavite stajati pola sata na toplom mjestu/ja obično zagrijem pećnicu na 50C i tamo pustim da se drugi put diže/Nakon pola sata izvadite vani iz pećnice, zagrijete pećnicu na 170C.Dok se ona grije vi premažete pite razmučenim žumanjkom.


Pecite u zagrijanoj pećnici nekih 30-35 min.

subota, 6. listopada 2018.

Restani krumpir sa paprikom

Jako volim fine mirisne rog paprike, imam već jedan sličan recept ali ovoj mi je isto jako fin i aromatičan te pomalo neobičan u pripravi.Kad vam treba brz i jednostavan prilog ovo će vas oduševiti.Jelo možete jesti toplo ili hladno / u tom slučaju možete dodati  malo grčkog jogurta i malo ljute mljeven tucane paprike/.Mala napomena jelo će biti brže gotovo ako krumpir bude tanje narezan.

Sastojci:

2 kom rog paprike/crvena

1 zrela rajčica veča

1 luk/srednji

2 češanja češnjaka

sol, papar

4 žlice maslinovo ulja

1 puna živca sitno nasjeckanog peršina

1 žličica koncentrata rajčice

Priprema:

Oprati i narezati rajčicu i papriku na sitno.Na sitno nasjeckati i luk i češnjak.Oguliti i narezati krumpir.
Zagrijati tavu /pazite da imate poklopac za tu tavi jer se krumpir kuha u pari/.
U tavu stavite na dno narezani krumpir.Poviše stavite luk, papriku,, češnjak, posolite, poparite , dodate koncentrat rajčice, polijete sve sa uljem.
.Poklopite i pustite d ase na najjače zagrije i kuha nekih pet minuta.Sad smanjite vatru, promiješate, pa pustite kuhati još desetak minuta poklopljeno , tu i tamo odklopite i promiješate.

Kad krumpir omekšao, dodate nasjeckani peršin, promiješate  isprobati slanost pa dodaditi  okus sa solju i paprom.Servirati toplo ali jako je fino i hladno.








ponedjeljak, 1. listopada 2018.

Mekane štruce sa češnjakom i peršinom

Njamiii iliti yummy, yummy kruhići, mekani  aromatični .Naprosto nećete moći prestati jesti ovaj divan mekani kruhić a nećete vjerovatri gotov u trenu.Već sam objavila moje jogurtice sa češnjakom i peršinom, kruh sa češnjakom i peršinom a evo sad i štruce.Servirate po želji .

Tijesto:

250ml mlakog mlijeka

80ml maslinovog ulja

1žličica šećera

1/2žličice soli

1 kesica instant kvasca

1 jaje/L

500 g glatkog brašna/možda malo više

Ostalo:

60ml maslinovog ulja

2 češanja češnjaka

malo soli

1žlica nasjeckanog peršina

100g ementala/zrele gaude


Priprema:
Prvo pripremite preljev:u maslinovo ulje dodate malo soli sitno nasjeckani češnjak i peršin.Ostavite stajati dok se sve ne dovršite.

U zdjelu stavite šećer, ulje i mlako mlijeko, promiješate dodate kvasac ,promiješate.Ostavite stajati deset minuta/pokrite krpom/.Dodate postepeno prosijano brašno,nastavite miješati dok tijesto se ne spoji.Izručite sve na radnu plohu pa nastavite miješati da se sve dobro poveže .Stavite sve u zdjelu, zatvorite prozirnom folijom, ostavite stajati pola sata na toplom mjestu/ja zagrijem pećnicu na 50C/dok tijesto ne nadođe.



Podijelite tijesto na dva dijela.U sredini napravite rupu rukom cijelom dužinom.Stavite pripremljen  umak od češnjaka i peršina.Prospite naribani sirom.


Ostavite na toplom stajati još 15 min.Zagrite pećnicu na 175C/peci nekih 25 min.Pustite da se ohladi. Narežete.

subota, 29. rujna 2018.

Oktoberfest varivo



Konačnooo, obožavam Oktoberfest, šušur i ludnicu u Muchenu , nažalost ne može se svake godine biti nazočan ali barem možemo kuhati fina bavarska jela.Ovo je odlično varivo sa dimljenim kobasicama, kupusom  sa malo octa koje će vas zagrijati okusima i toplinom.

Sastojci:

4 fine dimljene kobasice

250ml lager piva

750ml pilećeg temeljca

1 glavica kupusa/manja-srednja/

sol,papar

1/2žličice kima u zrnu

1/2žličice mljevenog kima

1 list lovora

1žlica ulja

1 luk

3 češanja češnjaka

1žličica sitno nasjekcanog peršina

2 veća krumpira

1žlica jabučnog octa

Priprema:

U lonac zagrijete ulje pa dodate narezane kobasice.Pržite da se kobasice lagano preprže i puste malo masnoće pa dodate narezani luk.Pirjate dok se luk ne zazlati i omekša.

Kupus narežete na četvrtine pa izvadite srčiku, narežete na trake.Dodati u lonac sa kobasama, nastaviti sve pirjati par minuta miješajući da se kupus preprži i omekša.Posolite, po paprite , dodate kim, nastavite miješati da se sve poveže. i zamiriše.Na sitno narezati češnjak pa ga dodati u kupus, promiješati kratko, politi sve sa pivom.
Pustiti da sve prokuha, sastrugati drvenom žlicom po dnu lonca da se sve ako se što zapeklo umiješa u umak, to će dati na aromi ovom bogatom varivu.Dodati oguljeni i na kocke narezani krumpir, politi sve sa temeljcem, pustiti da se kuha nekih pola sata ili više u ovisnosti o veličini krumpira.

Kad je gotovo dodate žlicu octa i sitno nasjeckani peršin, kratko kuhati.Servirati uz pivo, pivska peciva.

petak, 28. rujna 2018.

Štrudla od jabuke sa domaćim korama od kakaa

Joj ljudi kako je ovo fino, slatke i fine jabuke/ja sam imala sreću što sam dobila mirisne domaće jabuke/u ogrtaču od kakaa, finom i hrskavom.Štrudla koja se vrlo lako pravo i brzo je gotova, korice su tanke i ne zahtijevaju dodatno rastezanje dovoljno ih je razvuči lazanjurom/oklagijom/.Ma što da vam kažem nemojte propustiti uživati u ovoj deliciji.


Sastojci:

Kakao jufka/kora za pitu:/1 štruca

125g glatkog brašna

20g kakaa/tamni

1 jaje

5-6 žlica vode

1žlica ulja

malo soli 

Nadjev:

50g maslaca + mlaz vode

50g krušnih mrvica

600g jabuka

50-60g smeđeg šećera

1/2žličice cimeta

Ostalo:

1žlica maslaca

šećer u prahu

Priprema:


Prvo napravite tijesto.U zdjelu prosijati sitom zajedno brašno i kakao.U sredini napraviti rupicu dodati jaje, ulje i vodu.Pomiješate sve sastojke po potrebi dodati još malo vode ako je premekano malo brašna.Kad se tijesto u zdjeli povezalo u kuglu, staviti na radni stol,/ne bi vam trebalo više brašna ali ako se lijepi dodati malo/nastaviti miješati dok tijesto ne postane glatko.Zamotati tijesto u prozirnu foliju ili staviti u kesicu za zamrzavanje dobro ga ušuškati ostavit stajat pola sata na sobnoj temperaturi.

Za to vrijeme zagrijete ulje sa maslacem u tavi, dodate krušne mrvice, prodinstate da se mrvice lagano preprže.Maknete sa strane i pustite ohladiti.Jabuke ogulite narežite na četvrtine izvadite špice, narežite na komadiće srednje veličine.Jabukama dodati smeđi šećer i cimet, sve dobro promiješati.Jabukama ako želite možete dodati i malo ruma /ja nisam/.
Na papiru za pečenje razvaljate koru da bude tanka .Dodate svu količinu krušnih mrvica, 1 cm sa svih strana ostavite prazan.Na mrvice dodati jabuke.Prazni dio tijesta navlažite vodom.Podvrnite sa jedne strane /kraće/tijesto preko jabuka.Zarolate u štrucu/štrudlu.
Štrudlu premažete sa malo otopljenog maslaca.Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180C/20-25 minuta.Kad je gotova ostavite je dobro ohalditi.Ohlađenu premažete sa ostatakom topljenog maslaca i pospete šećerom u prahu.

srijeda, 26. rujna 2018.

Torta od lješnjaka

Jako fina torta od lješnjaka vrlo ukusna i mirisna baš kakao i treba biti, obožavati će te je svaki ugrizom .Premda torta izgleda opasno za pripremu/tako su mi rekli bar dok sam obješnjavala postupak/ doista nije, vrlo je jednostavna jer kao što ste i primijetili ja nisam od velikih i kompliciranih kolača tako da vjerujte mi na riječ nećete biti puno problema.

Sastojci:/22-24 podloga za torte

Keks podloga:

150g brašna

60g maslaca/sobna temperatura/

1 žlica praha za kapučino

60g šećera

1-2 žlice mlijeka

Biskvit:

5 jaja+ 3 bjelanjak

60g šećera u prahu

80 g šećera

malo soli

100g mljevenih preprženi lješnjaka

110 g glatkog brašna

30g maslaca sobne temperature

Krema prva:

3 žumanjak

300ml mlijeka 3,2%

125g nuttele ili namaza od lješnjaka po želji

1žličica šećera

300ml vrhnja za šlag

1 kesica instant želatine


Krema od lješnjaka:

400ml vrhnja za šlag

1žlica nuttele

100g mljevenih prženih lješnjaka

20g šećera u prahu/ manje više po ukusu

1 kremfix/učvršćivač za šlag/

1šećer vaniliju

Ostalo:

4 žlice nuttele

malo cijelih preprženi lješnjaka za ukras

Priprema:

Pazite da n vrijeme izvadite nuttelu i maslac iz frižidera.

Prvo skuhate kremu br.1:

Namočite instant želatinu po uputsvu na kesici.U zdjelu za miješanje stavite 3 žumanjak sa šećerom pa ih dobro izradite da postanu pjenasti.U lončiću zagrijete mlijeko, odlijete malo zagrijanog mlijeka u jaja, promiješate, ulite u ostatak mlijeka pa sve nastavite zagrijavati uz miješanje da se zgusne..Maknete sa vatre kremu, dodate želatinu miješate da se otopi,  dodate nuttelu i maslac izmiješati da se ohladi.Kad se ohladi dodate tučeno slatko vrhnje.

Prvo prepržite lješnjake na suhoj tavi uz miješanje, kad korica lagano popuca oni su gotovi.Maknete ih sa strane da se malo ohlade.Sameljete/možete ostaviti nekoliko komada za ukras/

Keks biskvit ili donja kora:

Ona je uvijek zgodna kad morate prenositi ili premještati tortu jer je s njom puno stabilnija torta.
Zamiješate sve sastojke zajedno .Utisnete ih u kalup na koji ste prije toga stavili papir za pečenje.Nabodete mjestimično vilicom.Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/10-15minuta/nemojte prepeći biskvit.maknete pečeni biskvit i pustite ohladiti.

Biskvit od lješnjaka:

Odvojite žumanjka od bjelanjaka, u bjelanjke dodate i ona tri koja su vam ostala od kreme. Izradite prvo bjelanjke sa šećerom da budu jako čvrsti i da se ne osjeti više šećer pod prstima.Uzmite žumanjke pa njih izradite sa šećerom u prahu.Dodate maslac, brašno, mljevene lješnjake  u žumanjke pa izradite da e poveže.U tu smjesu žlicom dodate pola tučeno bjelanjak, žlicom miješate da se poveže/pažljivo/ a potom dodate ostatak bjelanjak.Podijelite smjesu u tri dijela ili ulite u tri kalupa /na koji ste prije toga stavili papir za pečenje/ako imate samo jedan kalup a to je tako mislim kod svih nas , najbolje je peći postepeno dio po dio, gotovi biskvit maknete zajedno sa papirom za pečenje, stavite drugi papir pa ponovo ulite smjesu i tako dok sve ne potrošite ako želite biti baš pedantni i precizni možete izvagati smjesu pa je podijeliti na tri dijela.Pecite nekih 10minuta/180c svaku, isprobati čačakalicom Pustite da se ohladi.

Napravite kremu od lješnjaka:

Izradite čvrsto vrhnje za šlag dodati sve ostale sastojke.Odložite dok sve ne složite.




Slažemo:Stavite na dno keks poslugu premažete sa malo nuttele, stavite sada i obruč od kalupa torte oko nje, stavite prvi lješnjak biskvit, premažete sa malo nuttele, stavite pola prve kreme, stavite sljedeći biskvit premažete sa malo nuttele /ja nisam stavila u srednji sloj a vi kako hoćete/, potom ostatak prve kreme , potom zadnji biskvit, premažete sa malo nuttele.Sve dobro pomažete kremom od lješnjaka.Uresite po želji.Ja sam izabrala vrlo jednostavnu dekoraciju samo sam prije nego sam stavila na stol ukrasila sa svježim cvijećem, nažalost nemam tu sliku.
Pustite sve dobro ohladiti.










srijeda, 19. rujna 2018.

Posebno rolana rolada

Jedna vrlo neobična rolada i okusima i načinom rolanja, bila je divna sladilica za našu godišnjicu braka, hmm srebrni pir iliti 25 godinica braka nije mala stvar zato za taj dan jedna mala sladilica a za vikend fešta i divna torta uz malo opušteniju atmosferu.Pitate se od čega je torta, e torta je od višanja i kave, tako divna i neobična.Ma da ne duljim u receptu je i jedna caka za tijesto kako da bude fino, elastično i ne pukne.

Sastojci:

Biskvit:

4 jaja/L

4 žlice šećera/ravne/

3 pune žlice glatkog brašna

prstohvat soli

1 šećer vanilija

1žličica praška za pecivo

1 šećer vanilija

1žlica kakaa

Krema:

1žlica instant kave

3-4 žlice šećera

1 vanilija šećer

500ml vrhnja za šlag

1 vanilija šećer

700ml mlijeka

2 vanilija pudinga

Višnje:


200g višnja

1 vanilija šećer

1žlica gustina

5-6žlica vode

Priprema:

Skuhate višnje zajedno s vodom, gustinom i šećerom da se dobro zgusne.Maknete sa strane i pustite skroz ohladiti.
Biskvit:
 Razdvojite bjelanjke i žumanjke.U zdjelu sa žumancima stavite šećer i šećer vaniliju,a u zdjelu sa bjelancima stavite malo soli.Izradite dobro žumanjke sa šećer da skroz pobijeli pa dodate ostale suhe sastojke koje ste prije toga zajedno pomiješali.Bjelanjke sa solju izradite u čvrstu smjesu.U izrađene žutanjak dodate čvrsti bjelanjak/Žlicom/ nemojte više tuči sa mikserom treba nam ta pjenastost bjelanjaka.Umiješate polako obje smjese zajedno lagano miješajući da ne istisnete zrak iz tučenih bjelanjak.
Stavite na lim za pečenje  papir za pečenje, Rasporedite smjesu za biskvit.Poravnate.Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180C/8-10min.
Kad je biskvit pečen, na vrh stavite drugi papir za pečenje, okrenete biskvit, nemojte skidati onaj papir na koji se pekao, nego sve dobro zamotate u čistu krpu, poanta je da se biskvit dok se hladi lagano zapari tako će postati žilaviji i neće pucati kod savijanja.
Krema:
Skuhate kremu tako da zagrijete mlijeko/jedan dio mlijeka prije toga izdvojite i pomiješate sa prahom za puding/U lonac stavite mlijeko sa obje vrste šećera i kavom/ako želite slađu kremu nemojte odmah stavljati dodatan šećer kad sve miješate sa vrhnjem za šlag lako kasnije zašećerite šećerom u prahu/Kad mlijeko zakipi dodate puding miješate lagano metlicom dok se sve skuha i zagusti.Maknete sa vatre pokrijete prozirnom folijom i ostavite stajati da se ohladi.U ohlađeno stavite tučeno slatko vrhnje.
Raširite biskvit, na 1/3 biskvita sa uže strane,  stavite pola kreme u sredini izdubite kremu žlicom /mali utor napravite/ stavite višnje.Prebaciti drugu trećinu biskvita preko kreme i višanja, pa opet staviti polovicu kreme što je ostala , stavit kroz sredinu višnju, prebaciti ostatak biskvita.Sve premazati ostatkom kreme.


Premazati sve ostatkom kreme.Ukrasiti po želji.Ja sam koristila vafel štapiće i maline te listiće mente.

Ostaviti da se ohladi rezati na šnite.

subota, 8. rujna 2018.

Kukuruzna zarolana pizza

Radila sam ovaj recept još prije par mjeseci no kako se meni uvijek dogodi ostane samo na slici, nažalost samo nekih par slika, jer kad je nešto tako fino i kad tako predivno miriše ne stigne se ni ohladiti a kamo li slikati na miru.Evo, ako vam je dosadila jednostavan i svakodnevni oblik pizze poigrajte se ovim oblikom, vidjeti će te tijesto je sočno , mirisno i mekano.Možete pizzu raditi i samo od glatkog brašne ako nemate kukuruzno isto tako jako je fina sa drugim mješavinama tipa sa heljdinim brašno i sl.

Sastojci:

350 g glatkog brašna

150g kukuruznog brašna

50ml maslinovog ulja

1 kvasac/instant

1žličica šećera

200ml toplog mlijeka

Nadjev:

Šalša od poma sa origanom

150g ribanoga sira/mozzarella

oko 70g tanko narezane zimske salama

Priprema:

U zdjelu stavite toplo mlijeko, šećer i kvasac promiješate rukom.Ostavite stajati deset minuta da kvasac proradi.Dodati postepeno  brašno/obje vrste/ i sol, promiješate. Izvadite tijesto na lagano nabrašnjeni radni stol nastavite miješati dok se tijesto ne izradi bude glatko.Premazati ga sa malo ulja ,vratiti u zdjelu, pokriti prozirnom folijom i čistom krpom pa ostaviti stajati nekih pola sata.
Za to vrijeme u jednu zdjelu stavite maslinovo ulje, češnjak/sitno nasjeckan/ i peršin, malo soli, promiješati, ostaviti stajati sa strane, dok sve ne dovršite.



Razvučete tijesto u pravokutnik .Premažete ga šalšom , složite zimsku salamu .Razrežete tijesto po dužoj strani na 4 trake, možete i na više traka ali računajte da će vam biti teže rolati.Zarolate prvu traku, stavite je na početak druge pa zarolate drugu oko prve i sve tako redom dok sve ne dovršite.Stavite papir za pečenje na lim za pečenje, prebacite pizzu.Prelite je maslinovim uljem sa češnjakom/onaj koji ste gore pripremili/ne brinite ako malo iscuri masnoće to će sve tijesto popiti.Ostavite stajati 20 min na toplom mjestu.
Zagrijete pećnicu na 175C, pecite pizzu dok ne dobije finu zlatnu boju/nekih 35 min.



jesti toplo ili hladno jednako je fino no kad vam zamiriše teško će te odoljeti.

utorak, 4. rujna 2018.

Tabouli/Tabbouleh salata sa lećom

Kad razmišljate o hrani koja vam donosi sve i ljepotu izgleda i finoću okusa, onda vam prvo moraju na pamet pasti salate,divna beluga/crna/ leća kao ona koja ima najfiniji orašasti okus uz divno začinsko bilje, zrele rajčice pravi je odabir za prilog za ručak , salatu ili laganu večeru, ako stavite dovoljnu količinu začina i maslinovo ulja te soka od limuna nećete odoljeti ti hrskavom kruhu u ostacima umaka.Već sam na par mjesta pisala o vrstama leća pa mislim da nije potrebno ponavljati a znam i da svi to manje više  znaju.Postupak kuhanja i namakanja napisan u receptu samo da napomenem da leću/naravno ako želite/možete kratko prepržiti na maslinovom ulju a onda podliti vodom, fino namočenoj leći neće trebati duže od 20-tak minuta da bude taman odnosno da se ne rastvori i prekuha, pazite da vam ostane u komadu.Eh, da ne zaboravite uživati u ovom jelu sad u kasno ljeto.

Sastojci:


350g beluga/crna leća

voda

prstohvat sode bikarbone

Povrće:

1 veća vezica peršina

1 žlica nasjeckane svježe metvice

10-tak mini rajčica

Preljev:

5-6 žlica maslinovog ulja

3 žlice soka od limuna

1žličica cimeta

1 žličica soli,papar

2ravne žličice mljevenog pimenta

na vrh noža kumina

Priprema:

Stavite leću u dovoljno vode da prekrije sa malo sode bikarbone bar sat vremena da se namoče.

Nakon sat vremena isperite , ako će te je prepržiti stavite u dovoljno veliki lonac sa malo maslinovog ulja, miješajući lagano prepržite, podlite vodom, nemojte soliti vodu, kuhate nekih desetak minuta na srednjoj vatri /naravno kad voda prokipi smanjite vatru na pola/ isprobate ako ste zadovoljni mekoćom leće , ocijedite i ostavite ohladiti.

Stavite u jednu zdjelicu sve sastojke za preljev, izmiješate dobro.Dodate leću,  nar
ezano povrće i začine sve dobro promiješate.Ostavite ohladiti u frižideru sat vremena,Nakon sat vremena opet promiješate i isprobate pa doradite po potrebi, jedan veliki dio začina će leća upiti pogotovo ako nije prekuhana.
Uživajte !!

petak, 24. kolovoza 2018.

Pletena pogača

Neka vas ne zavara slika nisam ja od pečenja pogača i velikih hrga kruha , ne zato što ne znam ili što ne volim peći kruh, dapače, jako volim raditi sa tijestom, naprosto mi doma jedemo jako malo kruha, nemamo običaj raditi sendviče i ostale suhe stvari pa tako to ispada uzaludan posao, uz jelo uvijek ima dosta priloga tako da je kruh suvišan.No, postoji jedno jelo ili u konekstu jela na žlicu  uz koje jedino jedemo kruh a najčešće peciva to su razna variva, fažol i sl..Ovaj put za jedno fino jelo radila sam ovu pletenu pogaču, slatko-slanog okusa, fina, mekana, a bojaa zlatna.Nije kompliciran postupak sve sam po slikala i kako tako objasnila ako ima pitanja tu sam.Uživajte mile!!1

Sastojci:/6osobe


500g brašna

50 šećera u prahu

1/2kesice instant kvasca/može i svježi

7 g soli

200-220ml mlake vode/više po potrebi/

85 ml ulja

Ostalo:

1 jaje/žumanjak

1/4žličice vode

Priprema:

U zdjelu za miješanje stavite prosijano brašno, pomiješate ga sa šećerom u prahu, solju.U sredini brašna napravite rupicu stavite kvasac, ulje i mlaku vodu pa lagano promiješate da se sve poveže u glatku smjesu.
Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu, miješate rukama da se tijesto poveže u glatku smjesu.Vratite u lagano pobrašnjenu zdjelu, pokrijete prozirnom folijom i ostavite stajati na toplom 30min.

Nadošlo tijesto stavite na radno stoli.Napravite štrucu.Podijelite je u 10 dijelova.Svaki dio raširite na 40 cm dužine./sve vam je na slici/

Stavite trake druge.Gledajte da su vam iste dužine.Krenite prvo odozdo /s lijeva na desno/Podignite svaku drugu traku put gore kao na slici.Prebacimo prvu traku preko trakica koje nismo podigli, a potom vratimo ove podignute preko poprečne.Prvi pletivo je gotovo odozdo.Sad će mo motati odozgo/ gornju stranu.
.Jako je jednostavno vidjet će te kad uđete u štos ide u kao podmazano.Samo slijedite slike.
Sad idemo sa gornje strane/s desna na lijevo/ .Opet svaku drugu sada spustite prema dolje., prvu prebacite preko donjih koje niste podigli opet vratite podignute.Sve je jednostavo radite samo po slici.
Nastavite plesti prvo donju s lijeva na desno a onda gornju zdesna na lijevo, svaku drugu podižete.Krajevi koji ostanu sa strane podvrnite.Nastavite sve dok ne dođete do kraja.Pazite da uvijek idete jedan red dolje jedan red gore.
Stavite pogaču na lim, Poklopite čistom krpom pa na toplo ostavite stajati pola sata ili dok ne udvostruči obujam.Premažete razmućenim žumanjkom kojem ste dodali malo vode.
Pecite na 180C nekih pola sata ili dok ne dobije pogača lijepu zlatnu boju.Pustite da se ohladi a potom narežite.Nadam se da sam sve dobro poslovala i objasnila ako pak ima kakvih pitanja slobodno pitajte.

četvrtak, 23. kolovoza 2018.

Pečeno povrće za litnji gušt

Falit će mi lito, ne, nemojte misliti da je zbog mora i kupanja ne, ne ili pak zbog sunčanja /ajmeee/ nikako, ja se mrzim sunčati , fali će mi lito zbog finog i zdravog povrća. roštilja, druženja, ležernosti i dugih ljetnih noći.Zato se ovaj recept i ova fotkica trebaju upamtiti i čuvati cijelu zimu da vas griju bojama i mirisima i vrate te u dane. Jedan jako jednostavan recept pečeno povrće na roštilj/može naravno i grill tava/ kako to mi radimo sa aromatičnim preljevom.Ako vam se ne da jesti meso uz oo slobodno prepržite par fetica starog kruha  sa maslinovim uljem eh da i ne zaboravite dobro ohladiti bijelo vino.Uživajte drage moje!!

Sastojci:


3-4 manje tikvice

 3srednje balancane

3 crvene paprike

2 žute paprike

1 zelena paprika

Preljev:


1/2 žličice nasjeckanog svježeg lišća ružmarina

1,5 žlica kapara

1 žlica sitno nasjekcnaog peršina

1žličica origana

2 češanja češnjak

3 žlice maslinovog ulja

1,5 žlica soka od limuna

1 sitno nasjeckana manje ljuta papričica

10 tak listova bosiljka

sol,papar

Priprema:

U zdjelu za  preljev stavite sve sastojke osim svježeg bosiljka /ja sam imala domaće kapare a oni su malo manji ako su vam kapare velike može te ih nasjeckajti prije stavljanja u preljev/sve ostalo usitnite/možete protisnuti češnjak/ .Zamiješale preljev sa solju i paprom doradite okus sa kiselinom/balansirate ga/ , čisto netko voli slanije, masnije, kiselije pa to doradite po vlastitom ukusu.Preljev mora biti jačeg okusa.

Povrće operite narežite na fete.Posolite ga i paprite.Zagrijete roštilj ili grill tavu prepečete sa svake strane povrće da dobije finu boju i da omekša nemojte molim vas prepeći da se sve raspada to nema smisla ni estetski ni okusom.
Još toplo povrće/obavezno/preliti preljevom.

 
Prije servranja staviti svježe listove bosiljka.Uživati do besvijesti.

utorak, 21. kolovoza 2018.

Knedle od šljiva i griza

Vrijeme je šljiva, divnih sočnih, slatkih šljiva.Kako kod mene doma šljiva ne prolazi ni na grani, osim malo u pašticadu ili kakav chutney, sve ostalo moraju biti jako za kamuflirani kolači ili kraljica KNEDLA.Eh sada kako pomiriti dvije situacije jedna da su šljive svježe i zrele i da je krumpir dobar za kuhanje, iz mog iskustva vrlo teško osim ako imate domaći rani krumpir ili stari od lani onda bi to išlo no kako ja to nemam, radim dvije varijante jedna je od griza a jedna od sira /riccotte/Ove dotične lipotice na slici su od griza .Recept je od malo izmijenjen od Femke, radim ga godinama i svi su uvijek zadovoljni.Knedle možete i zalediti prije kuhanja na odvojenom pladnju kao i njoke otprilike.Kasnije ih još zaleđene ubacite u lagano posoljenu vodu i kuahnjete dok ne isplivaju.Uživajte!!

Sastojci:20knedli

Tijesto:

 l litra mlijeka 3.2%

400g griza

4 jaja/m

1/2žličice soli

2 žličica šećera

1 vanilija šećer

50g maslaca

Šljive:

10-tak šljiva većih  / manje šljive količine po potrebi

1 žlica šećera 

1/2 žličice cimeta

Ostalo:

2 žlice mljevenih oraha/opcionalno

1 žlica šećera

2-3 žlice krušnih mrvica

30 g maslaca + mlaz ulja

Priprema:

Stavite lonac na vatru zajedno sa mlijekom , šećerom, šećer vanilijom i solju.Pustite da se zagrije pa postepeno dodate griz.Pustite da se griz skuha miješajući.Maknete sa vatre dodati maslac miješati da se otopi i spoji sa grizom.Odložiti sa strane da se griz ohladi dovoljno da možete dodati jaja i raditi s njim.Šljive operite očistite od špice, ako se velike prepolovite ako su male stavljate ih cijele.Šljive po šećerite i stavite malo cimeta.

Kad se ohladio griz dodati jaja, miješati rukom da se sve poveže.Možete sad uzimati komade tijesto rukom pa u svaku staviti šljivu zamotati u knedlu ili kao i ja na masni papir razvučete tijesto narežete ga na kocke u svaku kocku stavite šljivu pa zamotate u knedlu.Slažite knedle na lagano nauljeni tanjur.Pustite da odstoje desetak minuta prije kuhanja.Za to vrijeme u tavi zagrijati maslac sa uljem dodati mrvice i orahe ako koristite i šećer, sve zajedno pržiti par minuta uz miješanje da se mrvice preprže i sve postane zlatno-smeđe boje.
Zagrijete vodu sa malo soli u loncu sa malo soli/onako dosta vode/.Kad voda prokuha smanjiti malo vatru pa dodati knedle/po par komada samo nemojte pretrpati vodu/Kuhati dok knedle ne isplivaju na površinu kad isplivaju ostaviti ih još desetak sekundi i vaditi vani. Knedle staviti u tavu sa preprženim mrvicama, lagano pomicati tavu da se mrvice zalijepe za knedle.
Posložite knedle u zdjelu.Prospite ih po želji sa još malo šećera.Servirati tople ii hladne uz kiselo vrhnje.

Comments system

Disqus Shortname