Sastojci:/20 štapića
Tijesto:
300ml tople vode
1žlica meda
1 instant kvasac
1 instant kvasac
1 žlica otopljenog maslaca
450-500g brašna/glatko
1 žličica soli
250 g sira/polutvrdi /gauda
Umakanje:
1,5 l vode
2 žlice sode bikarbone
Premaz:
1 žumanjak
krupna sol za prosipanje
Priprema:
Stavite u posudu za miješanje kvasac ,med i toplu vodu ,promiješate i ostavite stajati oko minutu da se kvasac aktivira.Dodati otopljeni maslac pa postepeno dodavati brašno pomiješamo sa solju .Miješate drvenom žlicom a potom rukom dok ne dobijete glatko tijesto ,Tijesto stavite na radnu plohu koju ste lagano po brašnili pa nastavite miješati dok ne dobijete jako glatko tijesto ,po potrebi dodate još brašna.Premažete maslinovim ili običnim uljem tijesto.Stavite tijesto u posudu.
Pokrijete prozirnom folijom i ostavite stajati na toplom 10 min.Narežite sir na trake taman onolike koliki bi željeli da vam budu veliki štapini.
Zagrijete pećnicu na 210C.
U lonac stavite vodu pustite da zakuha pa pažljivo dodate sodu bikarbonu .
Lagano razvaljajte tijesto pa režite na trakice .Svaku trakicu ovijte oko sira/ide brzo ne brinite se/.Kad ste sve završili ,pripremite veliku šupljikavu žlicu .Uzimajte štapine od tijesta pa uranjate u vodu /ne više od 3-4 kom/pustite da kuha 20 sek ,izvadite šupljikavom žlicom na pa slažite na lim za pečenje na koji ste prije toga stavili papir za pečenje /pazite da se štapinine dodiruju/.Premažete ih razmućenim žutanjkom i prospite krupnom solju.
Pecite u zagrijanoj pećnici 20 min /ili dok ne dobiju finu tamno zlatnu boju.Gotove prezle možete dodatno namazati maslacem da dobiju finu boju/restoranski trik/.
Grickajte.recept je sa bloga bakingadicction.