Ponavljajte postupak dok sve ne potrošite.Valjke zamotati u foliju, stisnuti, ostaviti stajati najmanje sat vremena u frižideru.
Prije posluživanja premažite rolatiće sa malo majoneze i pospite preprženim sezamom.Narežite.
Sastojci:
250g lisnatog tijesta
250g šparoga
10-tak malih smeđih šampinjona
pršut/suha šunka po ukusu
1žličica maslac +malo maslinovo ulja
timijan
sol,papar
Nadjev:
100g gorgonzole
150g kiselog vrhnja
1 jajae
2 češanja naribanog češnjaka
sol,papar
1žlica parmezana
2-3žlice narianog sira/ja sam stavila samo jednu
Priprema:
Lisnato raširite i stavite na papir za pečenje odmah na lim.Napraite plitki rez oko cm širine oko cijelog kraja lisnatog tijesta.Sredinu nabodite vilicom,pogledajte sliku.
Zagrijete pećnicu na 200C/pecite tijesto 12 min.Izvadite ga .Za to vrijeme pomiješajte sve sastojke za nadjev, posolite i poparite, gorgonzolu će vam biti najlakše izraditi prstima ili vilicom.Ako vam se sredina napuhala lagano žlicom pritisnuti da se ponovo ugledne i da dobijete fini utor za nadjev.170g brašna
30g OO brašna
1 jajeL
15 g maslaca
110ml mlake vode
1/4 žličice soli
15 g šećera
korica narače
2,5 g kvasca/instant/
1 vanilija šećer
Nadjev:
2 velike žlice marmelade od naranče
po želji 2-3 žličice šećera
2žličice likera od naranče
50g krem sira
ostalo:
6 žličica marmelade/više manje mo ukusu
šećer u prahu
Priprema:
Maslac ostavite da vam se omekša na sobnoj temeperaturi.Stavite sve sastojke u zdjelu sa tijestom zamijesite tijesto, potom dodate maslac i nastavite još 5-6 minuta miješati, da se maslac poveže sa tijestom.Tijesto pokriti krpom ostavit stajati 15 min.
Za to vrijeme promiješati šećer/ako volite slađe/ krem sir i marmeladu , liker od naranče u finu kremu.
Tijesto razvaljati na veličinu 30x20 .Premazati premazom od sira.Ostaviti na kraju dva cm bez nadjeva da se tijesto bolje zalijepi. Zarolati.
170g brašna
na vrh noža pecivni prašak
2ravne žlice šećera
1 jaje
120ml mlijeka
2žlice ulja
kukuruz šećerac
crni sezam sjemenke
malo kečapa
Sve sastojke za tijesto pomiješajte da se povežu.Kalup za let lagano nauljite.
Zagrijete lonac sa vodom, stavite sito.
Ulijete tijesto u kalup.Prvo napravite kljun. Spojite dva plosnata zrna kukuruza stavite negdje na sredinu kocke.
Sastojci:
250g lisnatog tijesta
Krema:
250g mascapone sira
400ml mlijeka
1 puding vanilija
2žličice/pune/brašna
2 žumanjka
1 vanilija šećer
3žličice šećera
korica limuna/opcionalno
1žličica šećera u prahu +za posipanje
Priprema:
U lončić stavite žumanjke, šećer i vanilija šećer, izradite ih mikserom.Dodati cijelu količinu brašna, puding i mlijeko , nastaviti mijšati da se sve poveže.Staviti lončić na vatru, zagrijavati dok se se sve ne zgusne.Maknete sa strane, pokriti prozirnom folijom i ohladiti.
Savite do kraja.
Vrhove štruce dobro stisnite.Pecite štrudlu na 200C/20min ili dok ne dobije finu boju, prije pečenja pospite sa malo šećera u prahu.Ako vam kojm slučajem iscuri malo nadjeva dok je štrudla vruća vratite ga u nju.Pustiti da se ohladi i narezati.Sastojci:
1 limun korica mlijeka
1puding
200g mljevenog oraha
2žlice šećera
1 vanilija šećer
1 jaje
200g brašna
prstohvat soli
100g maslaca
1jaje
1,5žlica šećera
700g/4 jabuke
sok od 1 limuna
1,5žlica šećera
2 žličice /pune/brašna
1žličica cimeta
500ml vrhnje za šlag/mliječno/
šećer u šrahu po ukusu
Napravite prvo kremu od oraha da se ohladi:
Sameljite orahe.Podijelite količinu mlijeka na dva dijela.Polovicu mlijeka zakuhajte na štednjaku sa orasima i šećerom/obje vrste/.U ostatak domlijeka dodati jaje i puding, promješati da ne budu grudvice uliti u orahe , nastaviti kuhati dok se sve ne skuha i zgusne.Dodati koricu od limuna pa ostaviti sa strane da se ohladi, ne treba do kraja ali da ne bude vruće.
guštajte uz kavicu.
Sastojci:
125g brašna/glatko
1žličica maslinovog ulja
2žličice bijelog vina
1jaje
na vrh noža solo
na vrh noža sode bikarbone
1žličica suhog origana
Priprema:
U zdjelu prosijete brašno, dodate sol, sodu bikarbonu, origano. promiješati.U sredinu napraviti rupu u brašnu dodati vino, jaje i malsinovo ulje.Polako vilocom zamijesiti tijesto.Kad se sve poveže stavite na radni stol, nastaviti miješati da se tijesto postane glatko.Tijesto staviti u prozirnu foliju ostaviti 20min da odmori na sobnoj temeraturi.
Sastojci:/16 kom
250g krumpira
300g brašna
50g maslaca
1/2 žličice soli
1 instant kvasac/kesica/
50g šećera
50ml mlijeka
žlice vanilija šećera
1žlica ruma
korica limuna i naranče/ja sam korstila klementinu/
1žumanjak
1cijelo jaje
Nadjev:
đem, nuttela, i sl. po ukus ja sam stavila domaći od višnje
Priprema:
Ogulite , narežite na kockice krumpir , skuhajte ga sa malo soli.Propasirati krumpir, dodati maslac, mlijeko, miješati da se maslac rastopi pa dodati jaje i žumanjak, koricu limuna i naranče, obje vrste šećera, rum i kvasac, promiješati opet da se poveže.Dodati cijelu količinu brašna pomiješanog sa soli.Miješati nastavcima za tijesto dok ne dobijete glatko tijesto po potrebi dodati još malo brašna.
P
Prebaciti tijesto na pobrašnjenu radnu plohu, razvaljati na veličinu 35x25 cm.
Narežite na kocke 8x8 otprilike.
Ispecite ih kao i klasične krafne na ulju, na srednjoj vatri, dok ne dobiju finu zlatnu boju.