Fini i jednostavan umak od gljiva koji je odavno na mojim stranicama na coolki, bez puno masnoće jednostavan i kremast bez vrhnja i sa manje masnoće, u receptu ima par caka pa vas molim da ih se držite da bi dobili divan, baršunast umak.
Posluživanje: Servirate posuti parmezan uz tjesteninu po želji.
Sastojci:
40g suhih gljiva/vrganji, lisičarke, crnih trubača i sl.
220ml pilećeg temeljca
220ml bijelog vina
2žlice maslaca
450g šampinjona
1 glavica luka
4 češanja češnjaka
4 velika lista kadulje
3žlice brašna/ravne
2žlice nasjeckanog peršina
sol,svježe mljeveni papar
parmezan za serviranje
tjestenina po želji
Priprema 1. Namočite suhe gljive u temeljcu ,pustite da se namoče 20 min. Nakon 20 min.izvadite gljive, temeljac procijedite od sedimenta koji je ostao od gljiva pomiješate ga sa vinom .Odložite.
2. Zagrijete 1 žlicu maslaca s mlazom ulja u tavi ili loncu debljeg dna pustite da se otopi pa dodate očišćene i narezane šampinjone. Ostavite šampinjone 4 min.da se prže prvo s jedne strane nemojte ih miješati da uhvate lijepu smedu boju.Promiješate ih/okrenete i opet bez miješanja pustite da se prže 4 min.na drugoj strani.
Za to vrijeme na sitno nasjeckate luk, kadulju, češnjak i namočene gljive.Sve skupa dodate u šampinjone. Smanjite vatru na lagano i sve skupa dinstate dok sve ne omekša. Dodate ostatak maslaca pa kad se otopi dodate brašno.Promješate i pustite da se brašno zalijepi za maslac pa polako dodate miješajući mješavinu temeljca i vina . Pokriti umak i pustite da se na laganoj vatri zgusne/po potrebi dodati još temeljca/. Dodate sitno nasjeckani peršin, promiješate. Posolite i popaprite po ukusu.
Priprema 1. Namočite suhe gljive u temeljcu ,pustite da se namoče 20 min. Nakon 20 min.izvadite gljive, temeljac procijedite od sedimenta koji je ostao od gljiva pomiješate ga sa vinom .Odložite.
2. Zagrijete 1 žlicu maslaca s mlazom ulja u tavi ili loncu debljeg dna pustite da se otopi pa dodate očišćene i narezane šampinjone. Ostavite šampinjone 4 min.da se prže prvo s jedne strane nemojte ih miješati da uhvate lijepu smedu boju.Promiješate ih/okrenete i opet bez miješanja pustite da se prže 4 min.na drugoj strani.
Za to vrijeme na sitno nasjeckate luk, kadulju, češnjak i namočene gljive.Sve skupa dodate u šampinjone. Smanjite vatru na lagano i sve skupa dinstate dok sve ne omekša. Dodate ostatak maslaca pa kad se otopi dodate brašno.Promješate i pustite da se brašno zalijepi za maslac pa polako dodate miješajući mješavinu temeljca i vina . Pokriti umak i pustite da se na laganoj vatri zgusne/po potrebi dodati još temeljca/. Dodate sitno nasjeckani peršin, promiješate. Posolite i popaprite po ukusu.
Posluživanje: Servirate posuti parmezan uz tjesteninu po želji.