petak, 19. veljače 2021.

Krem kocke od oraha i jabuka


 Jako fini kolač sa podlogom od prhog tijesta, kremom od oraha i narezanim jabukama.

Sastojci:

Krema od oraha:

400ml mlijeka 3,5%m.m.

1 limun korica mlijeka

1puding

200g mljevenog oraha

2žlice šećera

1 vanilija šećer

1 jaje

Podloga:

200g brašna

prstohvat soli

100g maslaca

1jaje

1,5žlica šećera

Jabuke:

700g/4 jabuke

sok od 1 limuna

1,5žlica šećera

2 žličice /pune/brašna

1žličica cimeta

Ostalo:

500ml vrhnje za šlag/mliječno/

šećer u šrahu po ukusu

Priprema:

Napravite prvo kremu od oraha da se ohladi:

Sameljite orahe.Podijelite količinu mlijeka na dva dijela.Polovicu mlijeka zakuhajte na štednjaku sa orasima i šećerom/obje vrste/.U ostatak domlijeka dodati jaje i puding, promješati da ne budu grudvice uliti u orahe , nastaviti kuhati dok se sve ne skuha i zgusne.Dodati koricu od limuna pa ostaviti sa strane da se ohladi, ne treba do kraja ali da ne bude vruće.



Na pravite tijesto da spojite sve sastojke.RTijesto rastanjite između dva papira za pečenje na veličinu cca.25x30 cm./ja imama obruč/možete ovo raditi u u okruglom kalupu 24 cm ili 26 cm.Rastanjeno tijesto stavite u frižider .

Narežite jabuke na kockice, pokapajte ih sokom od limuna, dodati brašno, šećer i cimet i dobro promiješati.

Slažite: na tijesto stavite kremu od oraha, poravnajte.

Dodati jabuke. Lgano ih stiskati uz kremu da se malo stisnu.

Pecite u zagrijanoj pečnici sa vrućim zrakom na 175C/30-min, vi najbolje znate vašu pećnicu.Izvadite , ohladite, narežite na kocke.



guštajte uz kavicu.





četvrtak, 18. veljače 2021.

Slane kroštule


 Jako slasne, hrskave kroštule za one koji za maškare nisu baš za slatko, ako ima uopće takvih.


Sastojci:

125g brašna/glatko

1žličica maslinovog ulja

2žličice bijelog vina

1jaje

na vrh noža solo

na vrh noža sode bikarbone

1žličica suhog origana

Priprema:

U zdjelu prosijete brašno, dodate sol, sodu bikarbonu, origano. promiješati.U sredinu napraviti rupu u brašnu dodati vino, jaje i malsinovo ulje.Polako vilocom zamijesiti tijesto.Kad se sve poveže stavite na radni stol, nastaviti miješati da se tijesto postane glatko.Tijesto staviti u prozirnu foliju ostaviti 20min da odmori na sobnoj temeraturi.

Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj radnoj plohi na tanko, ako to radite na mašini istanjite na veličini 5.Tijesto narežite na oblike po želji.
Ispeći kroštule na srednjoj temeraturi dok ne dobije lijepu, laganu zlatnu boju.
Servirati po želji ili grickati same.




nedjelja, 14. veljače 2021.

Trokut krafne





Predobre krafne, kome god sam dala recept bilo je uspješno pa da zapišem i ovdje, sviđa mi se ovaj oblik jer nema ni komadića za baciti od tijesta, a brze su i jednostavne u izradi.Ako ste ljubitelji ludih oblika tijesta moja su preporuka ove krafne sa skutom koje su odavno i ovdje i na coolinarici/LINK/.

Sastojci:/16 kom

250g krumpira

300g brašna

50g maslaca

1/2 žličice soli

1 instant kvasac/kesica/

50g šećera

50ml mlijeka

žlice vanilija šećera

1žlica ruma

korica limuna i naranče/ja sam korstila klementinu/

1žumanjak

1cijelo jaje

Nadjev:

đem, nuttela, i sl. po ukus ja sam stavila domaći od višnje

Priprema:

Ogulite , narežite na kockice krumpir , skuhajte ga sa malo soli.Propasirati krumpir, dodati maslac, mlijeko, miješati da se maslac rastopi pa dodati  jaje i žumanjak, koricu limuna i naranče, obje vrste šećera, rum i kvasac, promiješati opet da se poveže.Dodati cijelu količinu brašna pomiješanog sa soli.Miješati nastavcima za tijesto dok ne dobijete glatko tijesto po potrebi dodati još malo brašna.

P


Ostaviti tijesto dobro pokriveno dok ne udvostruči volumen, nekih 1,5h.

Prebaciti tijesto na pobrašnjenu radnu plohu, razvaljati na veličinu 35x25 cm.


 Narežite na kocke 8x8 otprilike.

U sredinu stavite žličicu nadjeva.Dobro stisnite krajeve.
Pokrijete gotove trokute sa čistom krpom.Ostavite stajati 20 min.

Ispecite ih kao i klasične krafne na ulju, na srednjoj vatri, dok ne dobiju finu zlatnu boju.


 Prospite šećerom u prahu.






subota, 6. veljače 2021.

Tartar od mola


 Nisam misila objaviti recept ali sa dobila dosta upita na Ig, baš sam sretna da ima puno obožavatelja azijske kuhinje i začina.Ne zaboravite samo da obavezno korostite svježe namirnice i uslast!Luk možete izbacit umjesto njega dobro ide sitno narezani komorač.


Sastojci:/4 osobe

500g čistog fileta od mola/bez drače

2 žlice soja umaka/light

1žlica rižinog octa

sol,papar

1žlica/ravna šećera

1žličica soka od limuna

1-2 mlada luka/kapulica

1žličica sitno nasjeckanog kopra

Priprema:

Filetirati svježu ribu, maknuti naravno i kožu, ako kuhate juhu možete sve staviti , ništa se ne baca.👌Filete staviti na dvadesetak minuta u duboko zamrzavanje kasnije će vam biti lakše čak i ako nemate oštar nož.

Na sitno nasjeckajte filete , možete ih i fino filetirati na tanke fete.Filete staviti u keramičku zdjelu , pokapati sa par kapi soja umaka, par kapi rižinog octa i malo soka od limuna.Ostaviti u frižideru dok napravite ostalo.

U zdjelicu staviti šećer, soja umak, malo soli i papra, rižin ocat i sok od limuna miješati da se poveže i šećer otopi.

Na sitno nasjeckati mladi luk i kopar.

Pomiješati sve zajedno.Servirati uz salatu.



utorak, 2. veljače 2021.

Tofu Curry Katsu

Jedno jako fino i jednostavno jelo sa pohanim tofuom iz pećnice koje će vas oduševiti , pogotovo ako pazite što jedete.Jelo je i vegetarijsko i vegansko ako izbacite jaja a tofu pohate u biljnom mlijeku.

Tofu:/4 osobe
500g tofu
1 jaje +1žlica mlijeka ili biljno mlijeko
malo soli, papra
1ravna žličica dimljene mljevene paprike
100-150g mljevenih kukuruznih pahuljica/obične ne slatke

Umak:
1  veća mrkva
1manji luk
2 češanja češnjaka
sol,papar
1žlice curry praha
1žličica garam masala
4 žlice kokos vrhnja
500ml povrtnog temeljca
1,5 žlica brašna

Ostalo:
kuhanaj riža
mladi luk za serviranje
maslinovo ulje ili ulje po ukusu

Priprema:
Tofu narežite na šnite.Lagano ga psoslite, poparite i lagano marnirajte sa dimljenom paprikom.Sameljite pahuljice da budu sitne, stavite ih u zdjelu, jaje ako koristite u drugu zdjelu pomiješate ga sa jajem, dodati i malo soli, ako ne koristite ulijete samo mlijeko.Pobrašnite lagano tofu, pohati klasično.Prepžite sa obje strane da uhvati boju.Stavite na na lim za pečenje na koji ste stavili papair za pečenje pa pecite 15 min na 180C.
Za to vrijeme napravite umak:
U tavu u koju ste pekli tofu stavite još malo maslinovog ulja dodati sitno naskjeckani luk, sitno nasjeckani češnjak i mrkvu, dinstani na lagano da sve uvene.Dodati cuury prah, garam masalu i brašno, pososliti lagano i popriti pa podliti sa temeljcem, pustiti da kuha 15-20minuta dok mrkva ne omekša.Ispasirate štapnim mikserom.Dodamo vrhnje, lagano promiješamo.Po potrebi nastavimo kuhati ako mislite da nije dovoljno gusto.Umak možete procijediti ako želite da je gladak, možete za boju dodati i malo graška.


Sevirati sa kuhanom rižom pospite sve sitno nasjeckanim mladim lukom.






 

subota, 23. siječnja 2021.

Torta od oraha sa kremom od naranče i čokolade


 Jako fina torta bez brašna , vrlo lagana i sa malo šećera, baš onako kako i treba biti nakon svečanog ručka .Tortu sam radila po naputcima moje cure kojoj je ovo bila torta za njen 27 rođendan,

Sastojci:/24 cm kalup za tortu


Korice /peku se tri/za svaku nam treba:

90g mljevenih oraha

90g maslaca

90g čokolade

2 jaja

malo soli

1žličica kore od naranče

1,5žlica kakaa

pola žličice pecivnog praška

malo soli

Krema:360ml svježeg soka od naranče

70g šećera u prahu

300ml vrhnja za šlag

9 listova želatine

Ganaž za premazivanje:

150g vrhnja za kuhanje

150g tamne čokolade

Preljev:

60g tamne čokolade

60ml vrhnja za šlag

10g maslaca

Priprema: 

U lončić na čaganu vatru staviti maslac i čokoladu, otopiti uz miješanje.U zdjelu staviti mljevene orahe, pecivni prašak, sol, koricu naranče i kakako , promiješati.Dodati jaja , otopljeni maslac sa čokoladom, sve skupa kratko izraditi mikserom da se sve poveže.Na dno kalupa staviti papair za pečenje , rubove kalupa namastiti maslac.Stavi smjesu za biskvit.Peći u zagrijanoj pečnici 13 min.Uzvaditi, pustiti da se ohladi.Ponoviti postupak još dva puta.



Krema:
Listove želatine staviti u vodu na 5 minuta.Sok od naranče zagrijati  dovoljno da možete otopiti želatinu, dobro miješajte da želatina nestane u soku.Ostavite sok da se hladi u frižide, moežete ga prebaciti u drugu posudu.Sok će trebati nekih pola sata da se ohladi , kad se počme želerirati dodati sok u tučeno vrhnje sa šećerom, ja prvo dodam želirani sok a onda po potrebi stavim šećer u pprahu jer nekada su naranče jako slatke i nije ni potreban šećer.
Slažite tortu tako da stavite jedan biskvit, nemojte zaboraviti obruč od kalupa kojeg ste prije toga lagano namastiti o obukli izrazanim paairom za pečenje, lakše će vam biti izvaditi kasnije tortu, stavite pola kreme od naranče, potom opet biskvit, pa ostatak reme.na vrh stavite bisvit.Tortu stavite na 2 sata u frižider , da se krema do kraja stisnE.

Premaz:
Zagrijete vrhnje dodate sitno narezanu čokoladu, miješate da se otopi.Pustite da se malo ohladi i premažite cijelu tortu.
Vratite tortu u frižider na sat vremena da se stisne premaz.
Kad se premaz stisnuo napravite preljev.Mpžda vam ovo ve izgleda previše ali nije , kad stavite preljev sve čokoladice koje odaberete za dekoraciju će se lijepo zalijepiti.Zato prije nego napravite preljev sve pripremite da je spremno.Za  preljev samo stavite vrhnje da se zagrije otopiti čokadu i na kraju maslac uz miješanje.Preliti, zalijepiti dekoraciju.
Pustite tortu da se dobro ohladi, najbolje preko noći .





























utorak, 1. prosinca 2020.

Buhtle alla pita od jabuke



 
Divne, mekane buhtle, nadjevene finom kremom od svježih jabuka, cijela kuća miriše na cimet.


Sastojci:
Biskvit:
500g brašna/glatko
1 instant kvasac
220ml toplog mlijeka
soli 1/4žličice
60g šećera
1 vanilija šećer
korica dvije mandarine ili jedne naranče
75 g maslaca
1 jaje/M

Nadjev:
2 veće jabuke/450g/kiselije
450ml soka od jabule
1 vanilija šećer
1ravna žlićica cimeta
1šećer vanilija
80g gustina
40g šećera
1/2 limuna sok i korica,

ostalo:1žlica maslaca, šećer u prahu

 Priprema:

U zdjelu za miješanje stavite toplo mlijeko, kvasac i šećer, zmiješajte ostavite par minuta stajati.dodati maslac sobne temperature i jaje, promiješati.Prosijete brašno, dodate sol, postepeno dodate u mlijeko miješajući sa špiralnim nastavcima na mikseru.Dodate brađna dok dobijete glatko, mekano tijesto.

Pustite tijesto mirovati dok se ne udvostruči oko 1,5 h.

Dok se tijesto diže napravite nadjev:

Jabuke ogulite narežite na male kockice.U lončić stavite sve ostale sastojke , promješate pjenjačom, stavite na laganu vatru.Pustite da se kuha uz miješanje dok se lagano ne počne gusnuti, dodati jabuke, pustiti da sve skupa lagano kuha minutu.


Maknete sa vatre neka se hladi dok tijesto ne bude spremno.

Nadošlo tijesto izručite na pobrašnjenu radnu plohu.Lagano ga primjesite.Razvaljajte na veličinu 35x45cm.Podijelite na 12 djelova.

Nadjev podijelite na 12 djelova.Stavite na svaku kocku.
Ruke lagano premažete uljem, pa uzima jednu po jednu kocku sa nadjevom i lagano stisnite u kuglu.
Stavite na lim za pečenje papir za pečenje .Posložite buhtle.
Na svaku buhtlu stavite malo maslaca.Pokrijete krpom i ostavite stajati 20min. na toplom.Zagrijete pećnicu na 200C.Pecite buhtle 30-35min dok ne dobiju lijepu boju.
Gotove buhtle ako možete ostavite ohladiti.






petak, 6. studenoga 2020.

Bumbul kifle

Prefine mekane kiflice, ma ne treba puno pričati o kiflicama, sve su iste a imak drugačije, još jedan divan mekani turski recept.


Sastojci:
75ml mlijeka
75 ml vode
2 bjelanjka
1 paket kvasca/instant/
1 ravna žličica soli
3 ravne žličice šećera
50ml ulja
oko 500g-550g brašna
70 g maslaca
Ostalo:
150g svježeg sira
150g ribanog sira
sol
1 žličica vlasac
1žličica  nasjeckanog peršina
2žumanjka
sezam
Priprema:
U zdjelu za miješanje staviti mlaku vodu i mlijeko.Dodati šećer , kvasac i bjelanjak, miješati pjenjačom da se sve poveže.Dodati ulje, postepeno brašno/ostavite dvije šake brašna za kasnije/ i sol, umijesiti mekano tijesto koje se malo lijepi , pa dodati na kockice narezan maslac sobne temerature.Dodati još koju šaku brašna ili koliko je potrebno da se zamijesi glatko tijesto koje se ne lijepi.Odložiti na toplo mjesto 1h.Za to vrijeme  promiješajte sir sa solju , vlascem i peršinom.

Nakon sat vremena nadošlo tijesto podijelite u dvadeset kuglica.Svaku kuglicu razvaljate u zmijicu oko 15cm.
Raširite je je prstima oko 6-7 cm.

Prerežite do pola.



Na  donji dio stavite žlicu nadjeva.
Nadjev dobro stisnite da ne iscuri.
Zarolajte.
Ponavljajte postupak dok kod ne potrođite sastojke.Ostavite poklopljeno stajati pola sata.Pecite u zagrijanoj pećnici na 175C/30-40min ili dok ne dobiju finu zlatnu boju.























 

srijeda, 4. studenoga 2020.

Bugogi

Odazvala sam se izazovu Korejske Ambasade u Zagrebu da kuham po naputcima njihovog chefa jedno  jelo, ja sam izabrala Bulgogi.Radila sam ovo jelo i prije ali sad sam prezadovoljna ovim receptu i trajno ću ga zadržati u svojoj kuhinji, vrlo je jednostavno a puno aroma.
Sastojci:
400g mekanog junećeg ili goveđeg šnicla
1 luk
1mrkva
1 mladi luk
4-6 soja umaka
2žlice sezamovog ulja
2,5žlice ravne šećera
2 češnja češnjaka
1/2žličice mljevenog bijelog papra
malo sezama
ulje za prženje/1 žlica/obično

Priprema:
Šnicle operite, lagano posolite.Batićem za meso iz istucite da budu tanki.Izrežite meso na kockice 2x2cm.
Stavite u posudu.Svo povrće izrežite na trakice.Sve stavite u posudu/najbolje je korisiti keramičku ili stakle zdjelu/
U zdjelu sa mesom dodate svo povrće, potom šećer, papar, soju, sezamovo ulje, sezam, češnjak.Sve dobro promiješati.


zdjelu pokriti prozirnom folijom, ostaviti stajat cijelu noć u frižideru.Pola sata prije izvadite meso da se ugrije na sobnu temperaturu.
Zagrijete wok , dodate malo običnog ulja, dodate meso sa povrćem ,Pirjate nekih desetak minuta ili dok se sve ne uprži.

Servirati bulgogi sa kuhanom rižom, jednim prženim jajima na oko, salatom od krastavaca, posuti sa sezamom i narezani mladim lukom.


























 

Comments system

Disqus Shortname