Ja mislim da već svi znaju koliko volim kinesku kuhinju,dok sam živjela vani bar jednom tijedno smo bili kod kineza ,smiješno je bilo što sam tada mislila kako je to nama smrtnica doista nemoguće napraviti kod kuće .Bilo je to naravno jako davno i u međuvremenu sam shvatila da ne samo da je možete spremiti kod kuće nego je još i bolja i manje masna .Zato se oboružate kineskim začinima i umacima te svježim namirnicama i na posao .Kineska /azijska općenito/ kuhinja osim sto je fina i zdrava ona je terapija jer pred priprema te hrane traži malo srtpljenja .Uživajte u sočnom mesu i hrskavom povrću na sečuanski način.Žlice za kinesku kuhinju su one keramičke/ kineske/ koje su malo dublje od običnih tako da možete sasvim malo povećati normative mjerica.Povrće možete formirati po ukusu ako stavite malo više slatkih vrsta povrća dodate malo rižinog octa ili ljute papričice,pronaći dobar balans u hrani je uvijek izazov.O začinu 5 blaga sam već pisala/
OVDJE/ možete vidjeti sastojke.Szechuanski papar ako nemate/iako je on osnova te kuhinje/zamijenite crnim paprom ili izbjegnete.
Sastojci:
Marinada:
oko 500g mekanog goveđeg šnicla
3žlice sezamovog ulja
3žlice/ravne gustina
1žlica soja umaka
1žlica rižinog octa
Povrće:
3 manje mrkve/dvije srednje
4 grančice celera
3 mlada luka
pola palca svježeg đumbira
Umak:
1/2žličice szechuanskog papra
1/2žličice pet blaga začina
1/4 žličice ljute paprike
2 češanja češnjaka
1žlica smeđeg šećera
1 žlica ljutoga ili slatkog kečapa
5 žlica soja umaka
1žlica rižinog octa
4žlice vode
Priprema:
Narežite meso na trake .Stavite meso u keramičku zdjelu pa dodate dvije žlice sezamovog ulja i ostale tekuće sastojke ,promiješate ,dodate svu količinu gustina pa nastavite miješati da se sve prožme ,ostavite stajati 10 min.Za to vrijeme na trake narežite oprano povrće a na sitne kockice đumbir/ja volim kad je đumbir malo krupniji a vi ako ne želite to, slobodno ga naribate na finom ribežu ,pazite da to radite na tanjuriću ili nekoj podlozi jer će pustiti sok a to je šteta izgubiti,inače đumbir je interesantna namirnica a u aziju mu daju veliko značenje gotovo religiozno ,postoje čak teorije o tome da se koža đumbira ne smije kidati nožem nego strugati jer da se mijenja okus i kemijski sastav ,ja nisam to provjeravala i pristupam mu samo kao hrani ali evo danas mi je neka volja za pisanjem pa da onda i tu crticu napišem/
U wok stavite žlicu ulja dobro zagrijete ,okrenete malo tavu da se ulje rasporedi po stijenama,smanjite vatru na pola /kupite dobar wok i vjerujte mi koristiti će ga često/dodate trećinu mesa drvenom žlicom ili štapićima odvajate meso ,okrećući da se ispeče sa svih strana ,izvadite na toplo mjesto pa nastavite dodavati meso dok svo ne bude preprženo/neće vam trebati više od 3-4 min./.Dodate po potrebi još malo ulja/pojačate opet vatru na najjače/ pa dodate svo povrće ,pržite povrće 3-4 minute okrećući ga često drvenom žlicom .U zdjelici sa strane pomiješate sve sastojke za umak.
U wok vratite meso podlije sa umakom pustite da sve prokuha,pustite da sečuanski umak kuha jednu minutu ,da se lagano ugusti.
Servirate ovo divno aromatično jelo ,posuto tostiranim sezamom i kuhanom rižom.