Tonkatsu je recimo japanska verzija bečke šniclPostoje podaci da je tonkatsu prvo rađen sa mekanim junećim mesom ali danas je najčešća verzija sa svinjetinom ali novi trendovi dovode u tu ulogu naravno i piletinu .Šnicle /po vašem odabiru/se paniranju klasično ali naravno uz par pravila koje ću vam napisati u pripremi ta pravila vam mogu pomoći kad inače pohate meso da dobijete što hruskaviju koru i što mekše i sočnije meso .Panko su mrvice kruha koje se rade samo od pupe kruha bez kore /vi naravno možete korisit obične mrvice iako ipak moram reći da je sa pankom puno bolje/,panko ćete naći danas već u raznim varijacijama okusa i začina u japanu najčešće miješane sa kombu algom .Po pravilu šnicli bi se trebali dva puta peći prvi put do pola ispeći šnicle izvaditi ocijediti pustiti da se ohlade a potom opet staviti u duboku masnoći pa dopeći do zlatne boje i hrskavosti ,ja to neradim /nejačešće nemam vremena/ali vjerujte jako je fino i hrskavo ako to napravite i samo jednom.Tonkatsui umak ima puno varijanti ja ću vam napisati pa recimo najdostupniju /ja bi rekla europiziranu/ verziju ako tko želi kompliciraju /recimo originalnu/verziju neka se javi .
Sastojci:/2 osobe
2 fine šnicle veličine dlana/piletina/svinjetina
sol,papar
1 jaje
1 žličica ulja
1žlica brašna
2-3žlice panko/mrvice
ulje za prženje
Tonkatsku umak:
2žlice Worcestershire umaka
2žlice kečapa
1žlica oyster umaka
1žlica šećera
Priprema:
Pripremite meso .Operite ga i osušite kuhinjskim papirom.Očistite meso od viška masnoće i žilica ,fino ga oblikujte .Meso zarežite na više mjesta oštrim kuhinjskim nožem pazite samo da ne zarežete do kraja /pogledajte sliku/.
Lagano potucite odrezak ravnim batićem za meso/ako ga nemate uzmite nekakavu čašu ravnog dna /lagano rastanjite/.Pososlite i poaprite .U zdjelu izradite jaje sa uljem da se poveže pa lagano pososlite .U drugu zdjelu/ tanjur stavite panko/mrvite ,lagano ih raširite na tanjuru pa ih lagano navlažite vodom/bilo bi dobro ako imate nekakavu bočicu sa sprejem da možete posprejati/panko bi se trebao lagano smoćiti ne previše .Panirajte meso klasično prvo u brašno pa u jaje i na kraju u mrvice.Zagrijte masnoću pa u njoj s obje strane ispržite meso.
Za umak zamiješajte sve sastojke da se povežu u smjesu i šećer otopi ako vam je jako gusto možete dodati sasvim malo vode.
SErvirate narezano meso na trake uz Tsukemono salatu od kupusa.