Sastojci:/6 osoba
2 kg goveđe koljenice narezane na fete
2 luka
4 češanja češnjaka
2 srednje mrkve
2 crvena paprika/rog
1žličica koncentrata rajčice
3-4 grančice timijana
1žlica nasjeckanog lišća peršina
sol,papar
4 žlice maslinovog ulja
300ml bijelog vina
600ml/možda će trebati i više/dobrog goveđeg temeljca
na vrh noža mljevene ljute paprike
sol,svježe mljeveni papar
Pire:
5-6 velikih krumpira
1žlica /ravna/maslaca
sol,papar
5-6listova bosiljka
Priprema:
Operite i osušite meso.Posolite ga i popaprite .U lonac/koristite veći lonac debljeg dna u kojeg će te kasnije nastaviti kuhati /zagrijete maslinovo ulje/ne morate koristite sve koliko sam napisala ako vam bude kasnije trebalo za povrće.Povrće operite i nasjckajte na kockice.Odložite do korištenja.
Na zagrijanom ulju prepržite sa obje strane meso .Izvadite ostavite na toplom mjestu pokloplljeno dok ostalo ne dovršite .U lonac dodate po potrebi još ulja ,stavite cijelu količinu luka i češnjaka, dinstate na laganoj vatri dok luk ne omekša i fino se preprži to je vrlo važno i za kasnije za umak /vjeruj te mi nitko ne voli kuhani luk u umaku /ako želite ubrzati dinstanje lagano posolite luk to će omogućiti da vlaga brže izađe iz njega i na taj način se luk brže zdinsta i uvene .Dodate nasjeckanu papriku i mrkvu kad ste ih lagano prepržili dodate koncetrat rajčice ,povećate vatru na najjače pa poslijete sve temeljce,miješate strugajući po dnu lonca da se dignu sve divote i zapečeni dijelovi to će dati ekstra aromu umaku.
Kad je vino prokuha i kad se izgubi intezivni miris alkohola i kiseline dodate, meso, temeljac ,začine/timijan odvojite od grančice listove/.Pustite da prokuha, posolite i poparite,kad je prokuha smanjite vatru ,poklopite i zatvoreno kuhate 1,5h ili do se meso ne počne odvajati od kosti .Pazite da stalno meso bude pokriveno tekućinom pa po potrebi dodate još temeljca ili vode.
Kad meso bude pri kraju skuhate krumpir.Ispasirate ga pasirkom za krumpir/nemojte koristiti mikser jer će te dobiti gumastu masu/uz dodatak maslaca i vrućeg mlijeka /koliko god vam treba da dobijete finu kremastu strukturu/Na kraju dodate sitno nasjeckani bosiljk te soli i papra po ukusu.