Sezona je jagoda, počele su slatke i lijepe domaće jagode ako imate prigodu napravite ovu divnu sočnu tortu.
Sastojci:
Tijesto:
260g glatkog brašna
130g šećera
115g maslaca
1/2žličice sode bikarbone
1/2žličice pecivnog praška
na vrh noža soli
180g kiselog vrhnja/20%m.m.
1 vanilija šeće
1 jaja/L
Preljev od sira:
230g krem sira
1 jaje
100g šećera/više manje po ukusu/
Preljev od jagoda:
400g nasjeckanih svježih jagoda
1,5žličica gustina
3žlice vode
3žlice šećera/manje više po ukusu/
Priprema:
Napravite preljev od jagoda tako da u lončić na srednju vatru stavite šećer i nasjeckane jagode lagano dinstate dok se jagode ne ukuhaju, neće vam za to trebati puno vremena jer i sami znate da je to mekano voće, lagano pritisnite jagode vilicom da se zgnječe do kraja, .Dodate gustin razmučen u malo vode. Promiješate dobro ostavite da na srednjoj vatri lagano sve ugusti.Odložite do korištenja će se taman malo ohladiti.
Zamiješajte sve sastojke za sirni preljev/dovoljna će vam biti metlica.
Napravite tijesto:
U zdjelu stavite na kocke narezani hladni maslac.Dodate šećer i brašno.Prstima miješate da dobijete mrvičastu strukturu .Kad su se formirale mrvice, odvojite par žlica/to je za posip poslije/u zdjelicu sa strane.U ostatak dodate jaje, šećer vaniliju, sol te sodu bikarbonu i pecivni prašak.Sve dobro izmiješate pa prelijete u kalup/ja sam koristila okrugli 22Cm/koji ste prije toga lagano premazali maslacem i posuli brašnom.
Na biskvit stavite preljev od sira na vrh preljev od voća.Sve prospite mrvicama koje ste sačuvali u zdjelici.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/50-55 min/provjerite štapićem.