Nastrine je ustvari radila moja pokojna nona, no u svim prevratima ,seobama i
sličnim ludostima knjižica recepata se izgubila a ja sam zapamtila samo okus i
način izrade.Otkrila sam prije nekoliko godina da Mullino bianco ima slična peciva pa kad sam imala priliku uvijek bih obnavljala zalihu.Sad sam na moje
veliki zadovljstvo pronašla i recept za ova divna peciva koji su okusom gotovo
identičnim onima koje je radila moja nona.Uživajte!!! Recept je naravno sa mojih stranica na coolinarici.
200ml mlakog mlijeka
Sastojci:
200ml mlakog mlijeka
1 kockica svježeg kvasca ili jedna kesica instant
500g glatkog brašna
1 limun/korica
50g maslaca sobne temperature
50g šećera
3 žumanjka
prstohvat soli
Premaz:
150g maslaca
150g šećera
Priprema:
Napravite tijesto: U posudu za miješanje razmrvite kvasac/možete koristiti i kesicu
instant kvasca ,ja sam radila i sa jednim i sa drugim jednak je učinak ili barem ja nisam
primijetila bitnu razliku/dodate toplo mlijeko i malo šećera/prstohvat/pa sve par
minuta rukom miješate da se poveze i kvasac rastopi.Ostavite deset minuta da stoji .
Za to vrijeme pomiješate prosijano brašno, ostatak šećera, sol, koricu limuna i maslac
sobne temperature i žumanjke.Dodate izraženi kvasac . Sve zajedno desetak minuta
miješate dok dobijete glatko tijesto .Poklopite ga cistom kuhinjskom krpom pa pustite
da kisne nekih 1h. Za to vrijeme izradite maslac sa šećerom da bude pjenasti i da se
dobro poveže.
Nadošlo tijesto podijelite na dva dijela. Svaki dio razvaljate na pravokutnik otprilike 20x35 cm. Polovinu duže strane premazati dijelom maslaca pa preklopite drugom/gornjom stranom / polovicom. Sad krenite preklapati cik-cak mažete uvijek gornju stranu sa tankim slojem izrađenog maslaca. Ako želite manje nastrine prerežete pravokutnik kad prvi puta preklopite /slikica1/po dužoj strani.
Nadošlo tijesto podijelite na dva dijela. Svaki dio razvaljate na pravokutnik otprilike 20x35 cm. Polovinu duže strane premazati dijelom maslaca pa preklopite drugom/gornjom stranom / polovicom. Sad krenite preklapati cik-cak mažete uvijek gornju stranu sa tankim slojem izrađenog maslaca. Ako želite manje nastrine prerežete pravokutnik kad prvi puta preklopite /slikica1/po dužoj strani.
Kad ste preklopili režite trakice debljine oko 2cm. Okrenete ih i stavite na lim na koji
ste stavili papir za pečenje . Svaku nastrinu zamotate jednom po sredini kao na slici
.Kad je stavite na papir malo raširite krakove. Ostavite da se nastrine na toplom dižu još 1h.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/15 minuta Kad se malo ohlade one postaju hrskave
tada ih pospite šećerom u prahu.
Servirati posuta šećerom u prahu .