nedjelja, 22. travnja 2018.

Hrskavi krumpir sa mrvicama i timijanom

Puno je načina i dodataka za krumpir, varijacija na temu, ali ipak možemo samo reći da svi volimo krumpir, još kad je hrskav izvana i mekan iznutra, još kad je domaći ili sad u vrijeme mladi nema kraja našoj sreći.Ja sam od onih kojima je dosta velika porcija fino pečenih krumpira i salata i moj idealan ručak je tu, vi naravno možete služiti ovaj krumpir kao prilog.

Sastojci:


1,250g krumpira

4 žlice maslinovog ulja/može i miješano/

2žlice krušnih mrvica

1 češanj češnjaka/veći/

sol,papar

1žlica timijana/tko ne voli neka zamjeni origanom


Priprema:

Maslinovo ulje stavite u zdjelicu dodate protisnuli češnjak, ostavite da stoji dok sve drugo ne pripremite.Ogulite, operite i osušite krumpir.Narežete ga na kockice. neka budu otprilike iste veličine da se ne dogodi da je jedan dio prepečen a drugi sirov.
Na lim za pečenje stavite papir za pečenje , po limu stavite krumpir, prelite ga maslinovim uljem i češnjakom, promiješate.Prospete mrvicama, solju, paprom i timijanom pa sve dobro promiješate da se spoji i mrvice i začini zalijepe.
Zagrijete pećnicu na 180C/krumpir pecite nekih 40 min, nakon pola sata ga jednom okrenete.

Servirati toplo kao prilog.

subota, 21. travnja 2018.

Caesar salata/cezar salata

Kraljica svih salata, zelena hrskava salata prelivena divnim i bogatim dresingom nikoga neće ostaviti ravnodušnim.Postoji puno pod verzija ove salate najpoznatija je vjerojatno Cesar-Kleopatra, ovoj finoj salati se dodaju pečeni ili kuhani komadi pilećeg bijelog mesa, izbor je naravno vaš u ovisnosti dali će te ovu salatu koristiti kao prilog, predjelo ili lagani ručak ili večeru.


Sastojci:/4osobe

2 glavice salate/mini/srčika

2 fete dimljene pancete

2žlice maslinovog ulja

2 fete kruha/bez kore

sol

Umak/preljev:

1 češanj češnjaka

3žlice majoneze

1žlica mlijeka

sol,papar

2slana fileta inćuna

2žlice soka od limuna

1žličica worcester umaka

1žličica dijon senfa

Ostalo:

4 žlice naribanog parmezana

oko 400g kuhanih pilećih prsa/opcionalno


Priprema:

Narežite pancetu na trakice.U tavi zagrijete žlicu maslinovog ulja pa hrskavo prepecite pancetu.Izvadite je vani ocijedite na papiru za pečenje, neka se ohladi.
Kruhu prvo skinete koru, narežete na jednake kocke/manje/.Prepecite na žlici ulja, kruh samo malo posolite, pržite da postane hrskav, često okrečite.Ocijedite na kuhinjskom papiru i ohladite.

Narežete salatu na četiri dijela, možete naravno koristiti salatu i veću samo joj odvojite listove i na režite po želji, ja jako volim fino posložene salate.Salatu operite i osušite.Posložite na tanjur za serviranje.
Napravite umak:sve izradite štapnim mikserom u finu emulziju, doradite okus sokom od limuna, solju i paprom, ako vam je pre gust umak dodati još malo mlijeka.

Posoliti salatu.Preliti umakom, staviti pancetu i kruh pa bogato posuti parmezanom.
Servirati po želji sa kuhanim pilećim prsima ili samo neka bude ohlađena.






petak, 20. travnja 2018.

Cassata rolat

Svi ste vjerovatno čuli za Sicilijansku cassatu divnu tortu nadjevenu canolli nadjevom od ricotta sira, kandiranog voća i komadića čokolade.Ovo je jedan jednostan rolat divnog i mekanog biskvita nadjeven kremom od ricotte oduševiti će vas jednostavnost izrade i lakoća nadjeva.
Eh, da, uvijek to napomenem pa ću i sada, za ovaj kolač koristiti ricottu odnosno po domaću skutu, zašto, razlog je jednostavan ricotta je svježi sir ali smanjene kiselosti i količine vode, prije nego zamiješate kremu malo je izradite štapnim mikserom to će dati dodatnu kremastos/kremoznost nadjevu.Slatkoću nadjeva isto tako formirate po ukusu, ako želite rustikalniji izgled kreme koristite običan kristalni šećer.Količinu i vrstu kandiranog voća birate sami.Uživajte u ovom običnom, neobičnom rolatu.

Sastojci:

Biskvit:

4 jaja

120g brašna

1žličica pecivnog praška

prstohvat soli

95g šećera

1 vanilija šećer

Nadjev:

400g ricotte

oko 150g šećera u prahu

1 vanilija šećer

na vrh noža mljevenog cimeta

70 g kandirane kore limuna

70g kandirane kore naranče

70g kapljica čokolade

Priprema:

Pripremite kremu :u zdjelu stavite ricottu, izradite je štapnim mikserom da postane krema, dodati šećer , vanilija šećer , izmiješati sve sa kandiranim voćem i ostalim dodacima da postane fina krema.Odložite u frižider do korištenja.Isprobate slatkoću, doradite po ukusu.
Napravite biskvit:zagrijete pećnicu na 175C
U zdjelu za miješanje stavite jaja , minutu miješate jaja da se zapjene pa dodate šećer/obje vrste/nastavite miješati nekih 5 minuta da se sve dobro izradi , jaja zapjene a šećer otopi.U zdjelu sa strane stavite brašno, sol i pecivni prašak, sve stavite u sito pa lagano prosite na jaja, umješate sve lagano žlicom da se spoji, nemojte koristiti mikser i bude nježni jaja ne smiju izgubiti volumen.
Stavite na lim na veličinu 30x30cma koji ste prije toga stavili papir za pečenje.
Pecite biskvit 10min.Biskvit je gotov čim dobije finu boju i stisne se, nemojte ga prepeći.

Gotovi biskvit zarolate i ostavite ohladiti.

Ohlađeni biskvit ravnomjerno premažete kremom, ponovo pažljivo zarolate.Sve ostavite sat/dva da se dobro ohladi u frižideru.Ukrasite po ukusu ili samo prospite šećerom u prahu.

četvrtak, 19. travnja 2018.

Šumarski odrezak

Jako fino i aromatično jelo .

Sastojci:

1 kg svinjskih kotleta

Marinada:

2 ljutike

sol,papar

3 žlice maslinovog ulja

Preljev/umak:

200ml povrtnog temeljca

2žlice senfa sa cjelovitim zrnjem

papar/po potrebi

5 kom borovica/opcionalno

10kom pimenta

1žličica sitno nasjeckanog lišća ružmarina

1/2žličice mljevenog kima

2žlice umaka od soje

1žlica worchester umaka


Priprema:

Na sitno nasjeckate ljutiku/ako nemate ljutiku možete koristiti crveni luk ili mladi luk/posolite i po paprite kotlete, namažete ih sa dvije žlice maslinovog ulja.Nauljite sa ostatkom ulja keramički pekač, po potrebi dodati još malo.Posložite kotlete u jednom sloju, pokrite i ostavite stajati na sobnoj temperaturi nekih pola sata.
Za to vrijeme pripremite preljev:
U mužar stavite borovice/ako koristite/piment ružmarin, kim mljeveni , sve lagano izradite avanom da postane sitno, ovo isto možete napraviti i u mlincu.
U zdjelici pomiješate sve mokre sastojke da se povežu zajedno sa suhim sastojcima.Ostavite stajati.

Zagrije pećnicu na 180C.Pecite kotlete nekih 20-25 minuta ovisno o debljini, jednom ih okrenete.Prelite pripremljen im preljevom meso ostavite peći još desetak minuta.


Servirati toplo uz kuhano povrće.

petak, 13. travnja 2018.

Pizza sa mesnim okruglicama alla Olimpico

Da proslavimo veliku pobjedu Rome nad Barcelonom uz divni pizzu sa mesnim okruglicama na rimski način u umaku od rajčice.

Sastojci:

Meso:

300g mljevenog mesa/srednje mljevenog ne presitno/

sol

3žličice ribanog parmezana

1 jaje

2žlice mlijeka

2žličice krušnih mrvica

1/2žličice timijana

1/4žličice ribanog muškatnog oraščića

Ostalo:

300g tijesta za pizzu

125g fine mozzarelle

malo soli

timijan
oko10 crnih maslina bez koštice

Umak od rajčice:

200g nasjeckane rajčice

1žličica meda

na vrh noža pecivni prašak

1češanj češnjaka

sol

2 žlice vode

1,5žlica maslinovo ulja

Priprema:

Napravite prvo umak:

u lončić na vatri stavite maslinovo ulje i nasjeckani češnjak, čim malo zamiriše maknete lončić sa strane pa dodate rajčicu zajedno sa ostalim sastojcima,pustite da kuha par minuta, maknete, isprobate slanost i kiselost po potrebi doradite. Odložite da se malo ohladi.

Napravite okruglice tako da pomiješate sve sastojke u zdjeli, dobro ih izmiješati ostaviti stajati pet minuta na sobnoj temperaturi.Napraviti okruglice, ja uvijek napravim par većih okruglica/polpeta/.Okruglice is na grill tavi sa svake strane da uhvate boju.


Razvaljamo tijesto na tanko u krug veličine oko 30cm promjera, prebacite tijesto na lim za pečenje na koji ste stavili papir, zagrijati pećnicu na 250C/najjače .Na krajeve stavimo masline, zarolamo oko maslina da bi podigli tijesto,U sredinu stavim cijelu količinu umaka od rajčice.Poslažemo okruglice, oko njih natrgamo komade mozzarele, lagano je posolimo i pospemo timijanom/samo listići ako koristite svježi/.

Gotovu pizzu izvadite u pustite kratko ohladiti .

nedjelja, 8. travnja 2018.

Yi mein:dugi kineski rezanci u umaku sa gljivama

Kineski rezanci yi mein su tradicionalna cantonese tjestenina, radi se od pšeničnog brašna i obično kuha svježa, sama izrada ove tjestenine je vrlo interesantna i traži veliku vještinu.Naravno da to doma ne možete ili vrlo teško možete napraviti zato slobodno koristite mie tjesteninu ili špagete /tanke/.Ovo na slici je mie tjestenina.

Sastojci:


400g tjestenine

2žlice ulja/kikiriki ulje bi bilo dobro ali može i obično/

Umak:

1/2žličice šećera

na vrh noža soli

2žlice vode

2žličice light soja umaka

2žličice tamnog soja umaka/može čak i onaj sa gljivama/

2žlice oyster umaka

1/2žličice ulja od sezama

dva mlinca bijelog papra

Ostalo:

5 kom mladog luka

250g šampinjona

200g shiitake gljiva

2žlice ulja

Priprema:

U lončić na vatru stavite vodu, šećer i sol, pustite da prokuha da se otopi šećer, odložite sa strane da se ohladi pa dodati sve ostale sastojke za umak, promiješati, odložiti do korištenja.

Skuhati tjesteninu u vodi, u ovisnosti koju će te kuhati trebalo bi pogledati uputstvo za uporabu iste.Ocijedite tjesteninu/vodu sačuvati/, začinite tjesteninu  uljem, dobro je promiješate da se kasnije ne bi lijepila.


Wok dobro zagrijete, kad je zagrijan dodati ulje.Narežete obje vrste gljiva.Narežete mladi luk na koso, zeleni dio odvojite/tanke vrhove bacite ili ostavite za temeljac/i zeleni dio narežete za kasnije.
U wok dodate narezane gljive i bijeli dio mladog luka, pržite minutu uz miješanje.Dodate rezance, nastavite pržiti 20 sek da se kratko preprže, rezanci bi se ustvari trebali zagrijati a potom dodati umak , nastaviti pržiti rezance da se umak fino rasporedi i da jedan dio umaka upije po potrebi dodati žlicu dvije vode od kuhanja rezanaca.
Na rezance potom dodati narezani zeleni dio mladog luka/jednu žličicu odvojite da kasnije pospete/ ostatak zelenog dijela miješate minutu/ovisno koliko su zagrijali rezanci/dok samo malo uvene.
Maknete rezance, prebacite na tanjur, prospite ostatkom zelenog dijela mladog luka.




petak, 6. travnja 2018.

Yufkali pide/pide u gotovom tijestu za pite


Prefine male mesne pite/pide, od gotovih kora za pite.Dosta sam upita dobila u vezi grčkog /gustog/čvrstog jogurta, naime naši jogurti su puni vode i imaju kiseliju notu zato umjesto grčkog jogurta radije uzmite kiselo vrhnje od 12%.Jufkali pida ima dosta inačica ovo je moja verzija sa juga Turske.

Sastojci:

Nadjev:

300g mljevenog junećeg mesa/meso po želji

1 žlica ajvara

1žličica koncentrata rajčice

1žlica nasjeckanog peršina/svježeg naravno/

na vrh noža mljevenog kumina i cimeta

3 češanja češnjaka

sol,papar

1/4žličice ljute mljeven paprike

1 luk

1žličica maslaca +1žličica maslinovog ulja

1 crvena paprika

1 žuta paprika

Premaz:

1puna žlica grčkog jogurta

1,5žlica ulja

1 jaje

Ostalo:

8 jaja

8 komada gotovih listova/kora za pitu/300g

Priprema:

U tavu zagrijete maslac sa uljem dodate sitno nasjeckani luk, prodinstate ga, da uvene, dodati na kockice narezanu papriku/obje vrste/dinstati sa lukom da uvene/nemojte papriku suviše na sitno nasjeckati neka bude malo krupnija/.Kad paprika uvene, dodati  češnjak, koncentrat rajčice, ajvar, politi sa žlicom vode, povezati sa lukom.Pomiješati sa mljevenim mesom u koji ste dodali sol,papar,ljutu papriku, cimet, peršin, kumin i cimet.Promiješati da se sve fino spoji, ostaviti stajati na sobnoj temperaturi pola sata.
Napraviti premaz:pomiješati ulje, jogurt i jaje

Motanje:

Izvadite jedan list kore za pite , uhvatite ga po sredini a zatim motate u krug dok ne dobijete ružicu.Ružicu od tijesta stavite na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje.Ponavljate postupak dok ne potrošite kore.Svaku prelite, premažete pripremljenim preljevom mazati u sredinu svake stavite nadjev od mesa.

U sredinu svake napravite malo udubljene u mesu.Razbite jaje u zdjelicu pa jednom polovinom kore izvadite žumanjak sa malo bjelanjaka i  stavite u sredinu pide, malo posolite.
Ponavljati postupak dok ne potrošite sastojke.
Peći u zagrijanoj pećnici na 170C/20min



Pustiti da se malo ohladi servirati uz jogurt.

četvrtak, 5. travnja 2018.

Fina salata od bulgura i tikvica

Odličan prilog laganom ručku, kao meza ili salata.Jednostavno, fino i zdravo.

Sastojci;

3 manje tikvice

1žličica maslaca +žlica maslinovog ulja

150g bulgura

220g grčkog jogurta

1žlica majoneze

sol,papar

1žličica kopra

2 žlice sitno nasjeckanih oraha

1žlica sitno nasjeckanog peršina

2 češanja češnjaka/pasirana ili pritisnuta/


Preljev:

3-4žlice maslinovog ulja

prstohvat ljute paprike/manje više po ukusu/

1/2žličice mljeven slatke paprike

Priprema:

U zdjelicu stavite bulgur, prelijete ga sa 250ml vruće vode/možete staviti i vrući pileći ili povrtni temeljac ali i sa vodom je skroz ok jer bulgur upija sve divote kasnije iz začina/, pokrijete tanjurićem i ostavite stajati pola sata - sat vremena ovisno o bulguru.Gotovi bulgur  razdvojite vilicom prolazeći preko njega, ako ima viška vode izvlite je vani.
Za to vrijem pripremite tikvice.Operite tikvice i naribate na ribežu.


U tavi zagrije ulje i maslac, na njemu preržite tikvice da izađe voda, maknete ih sa vatre u zdjelu, pustite da se ohlade.U manju zdjelicu pomiješati naribani češnjak, majonezu, sol,papar, kopar i jogurt, izradite sve dobro da se poveže .U tikvice dodati bulgur, narezane orahe, pa pomiješati da se poveže.Dodat umak, pustiti da se sve spoji i ohladi do kraja u hladnjaku.
Prebacite sve na tanjur ili zdjelu za serviranje/naravno ako ste zadovoljni okusom/
U tavi zagrijete maslinovo ulje dodat obje vrste paprike, pustite da obojaju ulje samo kratko zagrijete, prelite preko salate.

srijeda, 28. ožujka 2018.

Nadjeveni mini kuglofi

Mini kuglofi/kuglufi  nadjeveni divnom kremom od vanilije sa finim malinama ili voćem po želji.

Sastojci:/6 kom

2 jaja

120g šećera

60g jogurt

60ml ulja

1/2limuna sok

1 vanilija šećer

130g brašna

1 ravna žličica pecivnog praška

prstohvat soli

1 žličica kakao/gorki

1žličica vode

6žlica mlijeka

Krema od vanilije:

400ml mlijeka

1 puding od vanilije

2 žlice šećera/manje više po ukusu

200ml vrhnja za šlag

1 vanilija šećer

Priprema:

Skuhati puding u mlijeku sa šećerom, maknuti sa vatre, posuti po njemu malo šećera u prahu ili ga pokriti prozirnom folijom, ostaviti da se ohladi.

Napraviti smjesu za kuglofe:u zdjelu staviti jaja sa šećerom, dugo miješati dok ne zapjene.Izvagati brašno pomiješati ga sa pecivnim praškom i soli.U zdjelu sa jajima dodati ulje i jogurt, nastaviti miješati da se sve poveže.

Kalupe premazati sa malo ulja.Staviti svjetlu smjesu u tri kalupa.U ostatak smjese dodati kakao i vodu, pa nastaviti kratko miješati da se sve poveže, popuniti ostale kalupe.Zagladiti.Po brisati okolo kalupa.
Peći u zagrijanoj pećnici na 180C/15-20 min ili dok čačkalice ne ostane čista.Izvaditi vani, dok su još u kalupu svaki kuglof preliti sa mlijeko, staviti da se ohlade do kraja.

Dovršiti kremu od vanilije:u ohlađeni puding dodati izrađeno slatko vrhnje, isprobati slatkoću, po potrebi dodati još malo šećera u prahu/ja koristim mliječno slatko vrhnje koje nije zaslađeni tako da treba više šećera a vi po ukusu/.
Prerežete kugofe po pola nadjenete ih kremom, poslažete svježe maline, pokrijete drugim dijelom biskvita.Na vrh tavite još malo kreme i jednu malinu, po želji možete još malo po šećeriti šećerom u prahu.

nedjelja, 25. ožujka 2018.

Fina krumpir pita sa okruglicama od sira

Uvijek nam nekako  trebaju fina jela koja se mogu jesti i topla i hladna, a okus odličan.Ovo je vrlo jednostavan i praktičan recept za koji vam neće trebati duže od pola sata a biti će te jako zadovolji.Možete ovu pitu servirati kao ručak, večeru pa čak i kao doručak.Servirati je možete uz neku finu salatu ili uz malo kiselog vrhnja .

Sastojci;


2 velika krumpira

3 jaja

210g jogurta

120g brašna

80ml ulja

1prašak za pecivo

1žličica soli

1žličica nasjeckanog kopra

Okruglice od sira

200g feta sira

100g svježeg sira

1žlica ribanog parmezana

1/2žličice timijana/origano

na vrh noža ljute mljevene paprike

1/4žličice slatke mljeven paprike

soli i papra po potrebi


Priprema:

U zdjelu stavite jaja, jogurt, ulje i kopar, izmiješati.Na izvagano brašno staviti pecivni prašak pa ih zajedno pomiješati.Narezati oprani i oguljeni krumpir na kockice.Sve pomiješati sa smjesom od jaja.Preliti na lim veličine 35x25.
U zdjelici sa strane staviti sve sastojke za okruglice , pomiješati isprobati doraditi okus po želji.Od smjese napraviti 12 okruglica.Posložiti ih na tijesto.
Peći u zagrijanoj pećnici na 180C nekih pola sata ili dok ne dobije finu boju.

Pustiti da se malo ohladi, narezati na kocke pazeći da je u svakoj kocki kuglica sira.
Servirati uz neku finu salatu.

subota, 24. ožujka 2018.

Slane Uskrsne ribice

Mala igre sa tijesto i evo ga divna i moram naglasiti jednostavna slana peciva nadjeva sirom ukrasiti će svaki Uskrsni stol i oduševiti vas okusom.Eh, da znam. obećala sam i slatka peciva i ona uskoro stižu a do tada uživajte  u ovim slatkim ribicama.

Sastojci:

oko 550g brašna

1 instant kvasac

2 jaja

300ml mlijeka/toplo

170ml ulja

2žličice /ravne/soli

1,5žličice šećera

Nadjev:


200g sira/svježi ili feta sir/

po potrebi soli

Premaz:

1 žumanjka

sezam

1/2 žličice maslinovog ulja

Priprema :

U zdjelu za miješanje staviti toplo mlijeko, ulje, kvasac jaja, šećer i sol pomiješati, Postepeno dodati brašno, zamijesiti glatko tijesto koje se ne lijepi.
Staviti u zdjelu pokriti prozirnom folijom , ostaviti da se na toplom diže nekih 1h.
Nadošlo tijesto staviti na lagano pobrašnjeni radni stol/možete tijesto podijeliti u dva dijela ako vam je zgodnije/Svaki dio razvaljati na 0,5cm debljine.Narezati na kocke.Na jedan kut kocke staviti sir.
Preklopiti drugim kutom da tijesto bude u trokut, lagano prstima pritisnite krajeve.Razrežete vrh po pola.Zamotati vrhove trokuta jedan oko drugog.Staviti na lim na pečenje na koji smo stavili papir za pečenje, ponavljati postupak dok sve ne dovršimo.

Prepoloviti odkoštenu crnu maslinu na pola, utisnuti umjesto oka ribici.Ostaviti ribice na toplom mjestu da se još malo dižu.Premazati ih razmucenim žumanjkom u koji smo dodali malo maslinovog ulja, posuti po sredini sa malo sezama.Zagrijati pećnicu na 180C/peći nekih 25 min ili dok ribice ne porumene i dobiju finu boju.
Servirati hladno ili toplo.

četvrtak, 22. ožujka 2018.

Swirl kuglof/kuglof od cimet rolica

Prefine cimet rolice sa lješnjacima u kalupu od kuglofa, pravi tradicijonalni kuglof od dizanog tijesta.Slatki, mekani, sočni, isprobajte!

Sastojci:

450 g glatkog brašna

155ml mlakog mlijeka

1pecivni prašak

1/2žličice soli

4 žlice šećera

5 žlica ulja

1 jaje/L

1 instant kvasac

Nadjev:

100g preprženi nasjeckanih ili krupnije mljevenih lješnjaka

1žličica cimeta

80g smeđeg šećera

80g maslaca


Priprema:


Tijesto:
u zdjelu prosijate brašno, dodate šećer, intsant  kvasac i sol, pomiješate pa dodate jaje, ulje i mlako mlijeko, zamijesite glatko mekano tijesto koje se ne lijepi po potrebi dodati još malo brašno.Vratiti tijesto u zdjelu koju ste lagano po brašnili, pokriti prozirnom folijom i staviti na toplo mjesto nekih 45 min.

Nadošlo tijesto izručiti na radnu plohu na koju ste stavili malo brašna.Razvaljati na prst debljine/možda malo tanje/ u pravokutnik.Naribati po tijestu maslac.Posuti ravnomjerno smeđim šećerom, cimetom i nasjeckanim lješnjacima, sve pritisnuti lagano dlanovima da se poveže.

Zarolati u roladu.Podijeliti roladu na 4 dijela.Od svakog dijela  razrezati 6-7 dijelova.
Kalup za kuglof zamastiti u njega ubaciti mjestimično krugove tijesta, pokriti prozirnom folijom, ostaviti još pola sata stajati na toplom mjestu.

Zagrijati pećnici na 180C.Kuglof peći nekih 30 min , provjeriti ražnjićem da li je pečen.Ostaviti da se ohladi u kalupu a potom izvaditi na tanjur.

utorak, 20. ožujka 2018.

Meza salata sa paprikom i slanutkom

Uvijek me razveseli lijepo servirana salata.Uživajte u fino serviranoj salatu uz  peciva ili niste u nekoj formi i elanu kao i ja, onda uz narezani prepečeni kruh.
Sastojci:

4 pečene paprike /ja sam koristila iz zimnice/

1žlica nasjeckanog peršina

1žličica nasjeckanog bosiljka

1žličica nasjeckane mente

100g narezane ovčje skute/feta sir

250g skuhanog ohlađeno slanutak

Preljev:


2žlice vode od kuhanog slanutaka/voda

sol,papar

na vrh noža ljute paprike

2žlice pekmezi/aceto balsamico

4 žlice maslinovog ulja

1/4 žličice kumina

30-40 grama oraha

Priprema;:

Paprike ispecite i ogulite .Pustite da se ohladiti.Slanutak skuhati i ohladiti ili ocijediti tekućinu i lagano oprati pod mlazom vode ako koristite onaj iz konzerve.Narezati na kockice sir i sve začine na sitno.

Pomiješate sve sastojke za preljev.
Složiti papriku na dno tanjura.Pomiješati sve ostatke sastojke sa preljevom.Staviti na vrh paprika.Sve dobro ohladiti.
Servirati uz simite ili peciva po želji, ako vam se ne da slobodno samo prepecite kruh.

subota, 17. ožujka 2018.

Simid zagrisci

Fini zagrisci od lisnatog tijesta i sira , na malo drugačiji način.

Sastojci:

250g lisnatoga tijesta

100g svježeg sira

100g feta sira

1 jaje

sol

1žlica sitno nasjeckanog peršina

Umakanje:

1žličica pekmezi /melasa/možete zamijeniti medom 

50ml vode

3-4žlice sezama

Priprema:

Pomiješate obje vrste sira , izradite ih vilicom.Dodati sitno nasjeckani peršin, posoliti i popapriti po ukusu.Odložiti.

Raširiti lisnato tijesto , narezati ga na kocke , na svaku kocku staviti četiri male hrpice nadjeva. prebaciti drugu kocku preko prve, lagano pritisnuti prstima oko hrpica sira, izrezati na na manje kocke. Ponavljati postupak dok ne potrošite sve sastojke.
U zdjelici sa strane pomiješati vodu i pekmezi.U drugu zdjelicu staviti sezam.Umakati dobivene jastuke s jedne strane prvo u umak a potom u sezam.Peci u zagrijanoj pećnici na 200C/nekih 20-25 min ili dok se jastuci fino ne zapeku i postanu hrskavi.
Servirati tople ili hladne uz finu mezu.

petak, 16. ožujka 2018.

Lungić sa bademima

Mekani svinjski lungić/tko ne voli može raditi sa telećim a za malo jeftiniju inačicu pureći medaljoni/ sa pastom od badema i u laganom umaku.Jelo koje možete uz rižu ii prilog po želji servirati kao glavno jelo, uz lagano salatu od matovilca kao toplo predjelo , no tada pazite na količine.


Sastojci:/4 osobe


700g medaljona/meso po ukusu/

sol,papar

oko 70-80 g tanko narezane pancete

Kora od badema:


70g blanširanih badema/bez kože/možete koristiti i listiće

2žlice maslaca/sobna temperatura/

1 žličica sitno nasjeckanog lišća ružmarina

sol,papar

2 žličice nasjeckanog peršina

1/2 žličice krušnih mrvica


Umak:

2 žlice maslinovog ulja

450ml pilećeg temeljca

2žličice gustina

2žličice currya

na vrh noža ljute mljevene paprike/manje više po ukusu/

sol, papar

100 ml vrhnja za kuhanje

Priprema:

Pripremite fileta, narežite ih na malo manje od dva prsta debljine, operite ih i osušite kuhinjskim papirom.Posolite i po paprite,lagano potucite šakom da se samo malo formiraju,/ ne pretjerujte i ne koristite batić za meso/ odložite da se malo zagriju na sobnoj temperaturi.

Napravite nadjev/koru/ od badema:
na suhoj tavi popržite oguljene bademe/ja uvijek imam listića badema pa sam koristila njih/ neka malo potamne, pazite da vam ne izgore jer će te morati iz početka.Prepržene bademe stavite u mužar, lagano ih izradite da se usitne, dodati maslac sobne temperature, malo mrvica, nasjeckani ružmarin i peršin, posolite i poparite po ukusu.
Zagrite maslinovo ulje i na njemu prepržite sa jedne i druge strane lungić da uhvati finu boju, maknete sa strane, ponavljate postupak dok sve ne dovršite.Na svaki komad lungića stavite nadjev od badema.omotate pancetom i vežite kuhinjskim kocem.Stavite na lim za pečenje , pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/ lungić /svinjski/20 min, teleći/25 min/ pureći /35min/sve naravno ovisi i o debljini odreska.
Za to vrijeme napravite umak: u tavi u kojoj ste prepekli meso otopite žličicu maslaca sa 1žlicom maslinovog ulja.U zdjelici sa strane pomiješate gustin sa par žlica vode. U tavu dodate temeljac, curry, malo ljute paprike i gustin , pustite da sve kuha dok se ne zgusne, po potrebi doradite tekućinom, te posolite i poparite po ukusu.Kad je umak skoro gotovo dodati vrhnje za kuhanje.I na kraju umak od mesa i onaj koji se ocijedio od prvog pečenja i od drugom pečenja u pećnici.Estetike radi možete ovaj drugi umak lagano pokapati po serviranom lungiću to ostavljam vama.


Servirati lungić uz umak.Možete posuti sitno nasjeckanim peršinom i bademima.






petak, 9. ožujka 2018.

Kuhana jaja u mliječnoj kremi

Tvrdo kuhana jaja u bešamel kremi sa laganim posipom od cimeta, divno su iznenađenje za nepce.Fini recept koji će vam dobro doči nakon Uskrsa za potrošiti višak jaja.

Sastojci:

4 jaja

Krema:

2 žlice maslinovo ulja

1žlica maslaca

2žlice brašna

700ml mlijeka 2,8%

sol, bijeli papar/par mlinaca/

prstohvat mljevenog muškatnog oraščića

1žlica sitno nasjeckanog peršina

1/4 žličice mljevenog cimeta

na vrh noža ljute tucane paprike

Priprema:

Skuhati jaja u tvrdo.Ohladiti  pa oguliti, prerezat na pola.
Napraviti umak tako da zagrijete maslac i maslinovo ulje,maknuti kratko sa vatre pa dodati brašno, kratko prodinstati brašno da se skroz obavije masnoćom, dodati malo mlijeka pa promiješati, potom dodati ostatak mlijeka pa miješati metlicom da se stvori homogena smjesa bez grudica, dodati ostatak začina, isprobati okus, pustiti da na laganoj vatri sve kuha nekih 5 min, miješati povremeno.Isprobati. Doraditi po svom ukusu.Kad je gotovo maknuti sa vatre pa dodat sitno nasjeckani peršin.

Servirati. na dno tanjura staviti malo umaka posložiti jaja, preliti sa ostatkom umaka, posuti sa malo cimeta i peršina.


Comments system

Disqus Shortname