nedjelja, 19. kolovoza 2018.

Krem-štrudla kocke

Kod mene doma prolaze samo kremasti kolači sa punooo kreme još ako je krema od vanilije yummy.Dakle, vrlo jednostavan kolač od vanilije i mini štrudlica od voća/višnje, maline, borovnice izbor je vaš/i lisnatog tijesta .Uživajte mile moje.

Sastojci:/dugi lim za kruh

Štrudlice:

200g voća/višnje, maline borovnice i sl. vi izaberite po ukusu/

2 žlice šećera u prahu

250g lisnatoga tijesta

Krema:

600ml mlijeka 3,2%

2 pudinga vanilija

400ml mliječnog vrhnja za šlag

3-4 žlice šećera/po ukusu/

2 kesice burbon vanilija šećera

1 kesica instant želatine

voće po želji za ukras

200ml vrhnja za šlag + 1žlica šećera u prahu za dekoraciju

Priprema:


Kalup za kruh/dugi/ obucite u prozirnu foliju.Zagrijete pećnicu na 180C.

Lisnato tijesto raširite .Podijelite ga dužom stranom na 4trake.Na svaku traku stavite maline/voće po izboru/ prospite šećerom u prahu , zarolate.Premažete razmućenim žumanjkom.Pecite nekih 20min dok ne dobiju finu boju.Izvadite ostavite ohladiti.

Skuhati puding u mlijeku zajedno sa šećerom, pustiti da se ohladi.Izraditi vrhnje za šlag da bude čvrsto/možete i dodati tekuće vrhnje u odmah u kuhani ohlađeni puding pa izraditi u kremu/.Pomiješati sa pudingom.Želatinu otopiti po upustvu za upotrebu pa dodati u kremu, sve fino izmiješati.

Štrudle narezati na 10 cm duge trake.Na dno kalupa složiti štrudlice možete u dva ili tri reda neka budu uzdužno.Preliti svu kremu zagladiti pa na vrh staviti ostatak štrudlica.Zamotati folijom ostaviti stajati u hladnjaku 1-2 h da se sve dobro stisne.
Okrenuti kolač na podlogu za torte.Maknuti prozirnu foliju.Ukrasiti po želji.Najbolje nekim svježim voćem.
Servirati narezane na kocke.

petak, 17. kolovoza 2018.

Teleće rolice na tikvici sa roštilja

Volite li roštilj???Pa tko ne bih volio roštilj pogotovo ljeti to je nama osnovna hrana ako nam se ne da paliti roštilj sve ovo možemo napraviti i na grill tavi i isto bude jako fino.Osim teletine isto možete napraviti i sa mekanim junećim šniclama ili piletinom /puretinom.Jedini uvjet je naravno da meso bude tanko narezano.Isprobate ovo fino jelo na sljedećem roštilj.Inače recept /vrlo sličan/ je sa 24hkichen.

Sastojci:/4 osobe

4 fine teleće šnicle

1 srednja tikvica

sol,papar

maslinovo ulje

1žličica origana

Premaz:

2 žlice aceta balsamica

2 žlice maslinovog ulja

2 češanja češnjaka

1žličica nasjekcanog bosiljka

1žličica nasjeckanog peršina

1-2 mlada luka


Priprema:

Operite tikvice, prepolite je na pola a potom svaku polovicu na pola, premažete je maslinovim uljem, posolite i poparite.Stavite na roštilj pa svaku stranu pecite dvije minute da tikvice malo smekšaju.Odložite ih da se malo ohlade dok pripremite šnicle.

Šnicle rastucite batićem za meso.Uzmite oštri nož, lagano s njim tuckate po mesu oštricom zarezujući meso lagano.Premažete meso lagano maslinovim uljem te ga posolite i poparite.Zarolate meso oko tikvice .U zdjelici sa strane pomiješati sol,papar, protisnuli češnjak, maslinovo ulje i balsamiko da se povežu.Premažete meso pripravljenim umakom.Pecite na roštilju par minuta sa svake strane za teletinu i junetinu, pileće ili pureće meso morati će te duže peći.Premazujete meso pripremeljenim premazom.Gotovo meso izvadite na tanjur popite ga narezanim začinskim biljem i mladim lukom




Servirati uz kuhano povrće i salatu.

nedjelja, 12. kolovoza 2018.

Pizza paprike

Strašno mi je smiješno kad nekakav recept koji je dio moje sezonske kuhinje nisam stavila ili ga nemam među receptima i kad ljudi isprobaju i pitaju za recept, ja ostanem iznenađena, valjda nešto što je uobičajeno i ne sjetim se objaviti a ustvari su vrlo jednostavna i ukusna domaća spiza.Ovo jelo često radim ljeti kad ima svježih paprika, izdašno, vrlo ukusno, obožavavaju ga i najveći mesojedi a recimo lagano i jednostavno u pripremi.Jedini je preduvjet da ipak imate domaću šalšu za punjenje paprika/to je po meni/vi naravno možete onako kako inače radite pizzu i da naravno da možete staviti i šunku i gljive ako volite ali meni nije potrebno.Uživajte mile moje i kao što sam vam napisala, iskoristite ljeto družite se i uživajte.

Sastojci:/4 osobe

4 paprike/boja po želji/

150g mozzeralle

8 žlica šalše/umake od rajčice

sol,papar

origano

1 rajčica/šljivarica

par žlica maslinovog ulja

Priprema:

Paprike operite i podijelite na pola, maknete sjemenke i peteljku.Staviti na lim na koji ste stavili papir za pečenje.Lagano posolite i poparite.U svaku papriku stavite žlicu šalše, mozzarelu/ja sam je samo natrgala na komade/, posolite, popaprite .Na vrh staviti jednu šnitu rajčice.Prospite origanom.
Pokapate sa malo maslinovog ulja.Pecite nekih 20 min na 200C.

Servirati uz salatu ili kuhano povrće.

nedjelja, 5. kolovoza 2018.

Tex-mex pileći kotleti

Ljetoo je ljudi, pravo ono vruće ljeto bez daška vjetra, sunce nas prži ali što se može jesti se mora.Puno je ovih mjeseci kod mene trke i strke, družimo se, uživamo u šušuru  i godišnjem odmoru baš je nekako opušteno i divno ovo ljeto, tužne stvari ovom prilikom neću ni spominjati/samo kliknite na link/ jer more opere sve suze .Jedno fino jelo sa daškom meksika, puno povrća sve u jednom loncu.


Sastojci:/4 osobe

oko 500g pilećeg fileta/može i svinjski

sol,papar

1 žlica maslinovog ulja

1žličica origana

Ostalo/povrće:


1crveni luk

2 češanja češnjaka

1 konzerva crvenog graha

3 žlice maslinovog ulja

2-3 rajčice/ manje šljivarice/

1-2 klipa kukuruza ili manja konzerva

250g smeđih šampinjona

2 crvene paprike/ja sam koristila rog/

1/2žličice kumina

1žličica origana/mažuran ako je svinjetina/

1/2žličice mljeven slatke paprike/može i dimljena/

sol,papar

na vrh noža ljute paprike

150g naribane mozzarelle/može i emental ili chedar , ili jači ribanci tipa grana padano 


Priprema:


Zagrite ulje u tavi ako želite intezivniji okus dodate i malo maslaca.Zagrite pećnicu na 180C.
Pileće filete operite i osušite premažete maslinovim uljem te posolite, poparite svježe mljevenim paprom i origanom.Prepecite fileta sa obje strane da uhvate malo boje nemojte ih prepeći.Odložite na toplo mjesto.


U tavu dodate još malo maslinovg ulja, luk narezan na polumjesece i sitno narezani češnjak , kratko pržite da luk uvene pa dodati papriku narezanu na kocke/može i trake ako volite/nastavite pržiti da paprike uvene, pa dodate narezane gljive nastavite kratko pržiti da se gljive zapeku,sve začinite solju, paprom i mljevenim paprikama i začinima, promiješate, posolite i poparite, dodate ocijeđeni crveni grah i kukuruz, promiješate pa isprobate slanost i okus.Ako ste zadovoljni sve prebacite u pekač, na vrh složite pileće fileta, prelite sa sokom koji je pustila piletina i sa jednom žlicom maslinovog ulja.
U zdjelici sa strane stavite naribani sir pa ga pomiješate sa sitno nasjeckanim mladim lukom  /ako koristite mozzarellu posolite sir/ malo prospite sir po piletini i povrću.

Zapecite sve skupa nekih 10-15 minuta u zagrijanoj pećnici.Servirati toplo.

subota, 28. srpnja 2018.

Hrskava pita od breskvi

Kad breskve ne prestaju stizati napravite jedan diva desert sa hrskavom korom od lisnatoga tijesta, ohladite ga.Desert je odličan za sve prigode, divan i dekorativan za svečani stol, jednostav za prijevoz i jelo za plažu ili planinu ma sve u jednom .Za ovo jelo naravno možete koristiti i marelice ako vam se ne da guliti breskve koristite one iz konzerve ali u receptu piše jednostavan sistem pa možete tako.

Sastojci:/oko 30x20 lim

250g lisnatoga tijesta


Tijesto za podlogu:

220g glatkog brašna

prstohvat soli

1 vanilija šećer

1/2čajne žličice pecivnog praška

2žlice šećera

125g maslaca


Nadjev/krema:


1 puding vanilija

1 puding kokos

1žlica maslaca

650ml mlijeka 3,2°%

4-5 žlica ovisno o ukusu šećera

5 lijepih breskvi

Priprema:

Napravite tijesto za poslugu tako da pomiješate sve sastojke ako ste zaboravili izvaditi maslac iz frižidera naribate ga ribežom na brašno on će odmah omekaniti.Na lim staviti papir za pečenje pa još mekano tijesto rasporedite na dno , stavite desetak minuta u frižider.

Napravite kremu:
U lonac na vatru stavite pola količine mlijeka sa šećerom pustite da se zagrije i šećer otopi, ostatak mlijeka stavite  u zdjelu sa strane i izradite ga sa pudingom da nema nikakvih grudica.Ulite puding u lonac sa mlijekom pustite da se zgusne, dodate jednu žlicu maslaca miješate sa se poveže.

Zagrije pećnicu na 200C
Uzmite pripremljen koru zapecite je u pećnici 10 min da malo dobije boju pazite da vam se ne prepeće.Izvadite vani.Pustiti minutu dvije da se ohladi a onda dodati cijelu kremu zagladiti.
Oguliti breskve tako da ih na sekundu stavite u vruću ključavu vodu a potom u hladnu kora će skoro sama se oguliti.Prepolovite ih.

Posložite ih po kremi.Preko stavite razvaljano lisnato tijesto, malo udubite oko breskvi.

Pecite oko 25-30 min dok lisnato ne dobije finu boju .Ohladite i narežite.Sve prospite šećerom u prahu.


četvrtak, 26. srpnja 2018.

Mini focaicce sa tikvicama iz tave

Fine jednostavne mini focačice iz tave, elastične i mekane, savršeno ljetno jelo za bilo kakav prilog, sendvič dodatak nekoj finoj salati i sl.Eh, da, sličica bi bila i ljepša da se nije navalilo momentalno na njih.Uživajte u ljetu, ljetnim plodovima i laganoj kuhinji.Družite se uživajte i ne mojte dugo stajati kraj štednjaka nije to ljetna fora.

Sastojci:

Tijesto:

200g brašna

100 ml vode/mlaka

1/2žličice soli

prstohvat šećera

1/2 kesice kvasca/instant

Ostalo:

1 srednja tikvica/oko 150g

malo soli

2žlice sirnog namaza

Par žlica maslinovog ulja

Priprema:
U zdjelu stavite vodu, stavite šećer i kvasac, promiješati rukom, dodati brašno i sol, nastaviti miješati da se tijesto poveže po potrebi dodati malo brašno, tijesto treba biti mekano i lagano ljepljivo.Ostavite pokriveno stajati pola sata.


Nakon posla sata dodati ribanu tikvicu pomiješanu sa malo soli i sirni namaz, povezati zajedno.Izrežete na kocke papir za pečenje /4 komada/ namažete ga maslinovim uljem, namažete dlanove maslinovim uljem, uzmite komad tijesta, raširite ga na papir za pečenje  masnim rukama, tijesto bi trebalo biti mekano i podatno.

Zagrijete tavu sa malo maslinovog ulja pa na nju stavite peći foccaice prvo na stranu papiru negdje minutu onda okrenete ,maknete papir,drugu stranu pa nastavite peći okrećući ih da dobiju finu boju/dvije-tri minute i one će biti gotove naravno ako niste napravili predebele/.

Ponavljate postupak dok sve ne potrošite.Ostavite ohladiti.Možete ih prije serviranja premazati sa malo maslaca.
Fino je kad napravite sendvič od ovih kruhića.

ponedjeljak, 23. srpnja 2018.

Omlet salata sa tikvicama i rajčicama

Još jedna divna salata na posteljici od omleta sa tikvicama, divno cjelovito i zdravo jelo sa svim mirisima mediterana i što je najvažnije brzo u priprema.Naravno uz ovo jelo možete i ne morate jesti kruh .

Sastojci:/2osobe

1 manja- srednja tikvica

1 mali češanj češnjaka

1-2žlice maslinovog ulja

4 jaja

sol,papar

Rajčice:

200g  mini rajčica

1 češanj češnjaka/naribani

10-tak listova bosiljka

sol,papar

2 žlice maslinovog ulja

malo svijetlog vinskoga octa

Priprema:

U zdjeli izradite jaja sa solju i paprom.Spiralizatorom ili ribežom narežite tikvicu možete i ne morate skidati koru ja imam domaće pa ne skidam koru.U tavi zagrijete maslinovo ulje pa kratko prepržite tikvice minuta će biti dovoljna dodate jedan sitno nasjeckani češnjak, promiješate da zamiriše pa dodati jaja.

Miješati da se napravi omlet i jaja ispeku.Prebaciti na tanjur za serviranje.Rajčice oprati prepoloviti začiniti solju, paprom, sitno nasjeckanim češnjakom/ako imate presu bilo bi dobro da ga protisnete/začiniti maslinovim uljem i octom, začine prilagodite sebi.Dobro promiješati pa staviti na vrh omleta.Po vrhu staviti listove bosiljka.

nedjelja, 22. srpnja 2018.

Bogata salata sa dinjom i pršutom

Kad sam dobila poruku natpisa :-)pa gdje je pobogu da salata:-) dobro sam se nasmijala, hvala vam što zorno pratite i navijate za recepte i puno vam hvala što volite moj stil kuhanja i jedan zdraviji mediteranski stil prehrane .Ovo je jedan fini klasik na drugačiji način, fina bogata salata od dinje, mozzarelle, pršuta i svakog  blaga, fino začinjena, i obavezno servirana jako hladna iz frižidera.Možete je servirati kao prilog nekom laganom jelu ali najljepša je sa hrskavo prepečenim kruhom uz čašu bijelog hladnog vina.Uživajte!!!

Sastojci:


100g rikule

1 manji krastavac

200g dinje/zrela

50-70 grama jako tanko narezanog pršuta

200g mozzarella/burataila dobra ali može i obična/

80g oraha

10-15 listića mente

sol,papar

1žlicaeda

4 žlice maslinovo ulja

2 žlice jabučnog octa/svijetli vinski ocat


Priprema:

Rikulu operite, po mogućnosti stavite manje listiće, možete koristii i neku drugu salatu koja je malo otpornija na kiseline.

U zdjelicu stavite žlicu tople ili vruće vode, dodati med, kratko miješati da se otopi.Dodati sve ostale sastojke, promiješati da se sve poveže isprobati slanost, trebalo bi biti dosta slano.

Sve ostale sastojke fino poredati na tanjur za serviranje.Dinji izrežete na tanke šnite pazeći na veličinu komada/da ne budu veliki debeli komadi ili nedaj bože kocke/, naravno prije toga maknete koru.

Preliti sve pripremljen im preljevom po salati staviti orahe i mentu.

Ostaviti da se dobro ohladi.

četvrtak, 19. srpnja 2018.

Turski burek od mesa i kupusa/Lahanalı Kolay Börek

Jedan jako ali jako fini burek od kupusa ,mesa i mrkve fino začinjen i drugačije slagana.Možete ga servirati kao doručak ,glavno jelo uz jogurt za ručak ili večeru . Stari recept na coolki evo novi na blogu, nažalost ne stignem sve recepte prebaciti ovdje a moram priznati i da jako slabo ulazim na coolinariku, hvala Jeki na ovome inače bi ostao zaboravljen na coolinarici.Ovaj burek obožavaju moji doma a nijedan gost se nije bunio na njemu, divan sočan i hrskav.Uživajte!

 Sastojci 4 osobe


 Tijesto: 
7-10 gotovih listova jufke

50ml maslinovog ulja 

Nadjev: 

250g mljevene junetine 

200g ribano kupusa/sitno narezanog 

1 veća mrkva 

2 srednja luka

 2žlice nasjeckanog svježega peršina

 1žličica soli 

1žličica papra

 1žličica mljevene paprike

 1žličica kumina

 Preljev: 

2 jaja 


300ml mlijeka


 50ml ulja 


100g ribano sira


 1paketić praška za pecivo 


prstohvat soli 


Priprema:

Nadjev; Nasjeckate sitno luk,kupus i naribate mrkvu. U tavu stavite maslinovo ulje pa na njemu prvo izdinstate luk da uvene i dobije laganu zlatnu boju. Dodate mljeveno meso pa nastavite dinstati da meso promijeni boju.Kad je meso prodinstano dodate kupus i mrkvu.Nastavite još par minuta pržiti da sve uvene i poveže se. Posolite, poparite, dodate kumin,mljevenu papriku i sitno nasjeckani peršin. Sve dobro promiješate, maknete s vatre , isprobate ako vam odgovara slanost i začini ostavite da se malo ohladi. 

2. Pripremite kalup/slaganje bureka: Okrugli kalup za torte 28 cm.premazite lagano uljem pa stavite papir za pečenje.
Uzmite dvije jufke , premazite i njih lagano uljem preklopite pa ih zajedno zgužvate na dno kalupa. Uzmite slijedeću jufku, raširite je,premazite uljem pa na nju stavite malo nadjeva ( 2 žlice, ja prije nego počnem podijelim nadjev tako da u svaku jufku dođe isto nadjeva))kao na slici , zarolaj te i narežite(ja na 10 kom).Narežane krugove okrenete okomito pa u krug slažite u kalupu.Ponavljate postupak dok ne potrošite nadjev.
3. Preljev: U posudicu stavite jaja ,mlijeko ,ulje,prstohvat soli,naribani sir i prasak za pecivo izradite sve vilicom ili pjenjačom da se sve poveze.Prelite burek u kalupu.
4. Stavite burek peci u zagrijanu pećnicu na 180C /dok ne dobije finu boju/nekih 20 min. 5. Slika prelivenog bureka.
Fini hrskavi, zapečeni burek.

četvrtak, 12. srpnja 2018.

Zarolane šnicle sa povrčem

Sjećate li se mog recepta Ruske kobasice iliti fine šnicle  zarolane na poseban način koji imaju okus kao kobasice ovaj put sam ih nadjenula pečenim tikvicama i paprikama/crvene i žute/ i ispekla na roštilju, predivno jelo  .Iza je jedna divna ljetna salata neću vam ništa puno otkrivati ona stiže sutra dan obožavati će te je.Puno vas ljubim i puno vam hvala na divnom druženju i podršci.Recept za ruske kobasice /LINK/

Sastojci:/1 ZVRK

25o g fileta po želji/svinjetina,teletina ,piletina/rastanjeni

sol,papar

1/2žličice mažurana

1/2žličice timijana

1žličica octa/jabučni

1žličica maslaca/sobne temperature ili otopljeni

Ostalo:

1 feta pečene tikvice

1 komad/rebro/pečene žute paprike

1 komad rebro pečene crvene paprike

sol,papar



Priprema:


Stanjite šnicle batićem za meso.Odložite dok sve ne završite.Povežite šnicle međusobno na krajevima opet udarajući batićem.Premažete šnicle octom i maslacem ,pospete solju ,paprom i začinima.Prepecite
 tanke šnite tikvice i paprike na tavi sa malo ulja, posolite ih i poparite .Ostavite da se ohlade da kasnije lakše zarolati.
Zarolate šnicle u puža Stavite uz kobasicu pečeno povrće neka ne prelazi veličinu rolice lakše će se peći meso.Zarolate sve zajedno.
.Premažete ga ostatkom maslaca ili uljem ,možete još dodatno posoliti.Nabodete puža na ražnjić pazeći da obuhvatite početak i kraj .

Zagrijete roštilj ili grill tavu/na grill tavu stavite malo ulja/Pecite puža sa svake strane otprilike 10-tak minuta ,okrećući često.Najbolje ćete pratiti dali je meso pečeno da pratite sastane bijeli trag na mesu kad se spoji meso je pečeno..
Uživajte uz salatu i kuhano povrće.


srijeda, 11. srpnja 2018.

Limun kocke

Evo me konačno sa receptom, hvala na strpljenju i porukama ali nisam stigla nakucati prije, previše toga se dešava, ipak je bez obzira na vrijeme ljeto, pa moramo uživati koliko možemo u druženjima.Dakle divna torta slatko kiselkastog okusa koja osvaja naravno ako s,te kao i ja, ljubitelji ovako osvježavajućih i limunastih kolača.Uživajte!!!

Biskvit:

4 jaja

2 žlice pune gustina

2 žlice pune brašna

malo soli

120 g šećera

Krema od limuna:


100ml soka od limuna

100ml vode

1 vanilija puding

150g šećera

50g maslaca

150ml tučeno slatkog vrhnja + 1 žlica šećera u prahu ako je nezaslađeno

Krema od sira:

400g krem sira

150ml vrhnja za šlag

3-4 žlice šećera u prahu

2 kesice šećer vanilije 

1 želatina

Ostalo:/ukrašavanje

250g vrhnja za šlag + šećer u prahu ako je nezaslađen

ukrasi po želji

Priprema:

U zdjelu za miješanje stavite bjelanjke, izradite te ih zajedno sa šećerom dok ne dobijete čvrstu masu i dok pod prstima više ne osjećate krupni šećer.U zdjelici sa strane stavite brašno, sol i pecivni prašak promiješate.U zdjelu sa tučenim bjelancima dodate žumanjke , promiješate, potom lagano dodati brašno miješati drvenom žlicom lagano da ne izgubite zrak iz bjelanjaka.Prebacite sve u kalup za pečenje 20x30cm na dno stavite papir za pečenje ili sve premažete maslacem i brašnom.Pecite u zagrijanoj pećnici na 150C/+ vrući zrak/ nekih 15-20min.Gotovi biskvit izvadite da se ohladi.


Dok se hladi napravite kremu od limuna, u lončić stavite sok od limuna i šećer, puding izradite sa vodom sa strane, kad se sok od limuna zagrije i šećer otopi dodati puding, miješati da se puding skuha pa dodati maslac i vrhnje , pustiti da se sve spoji i otopi/ovo je neka varijacija lemon curd recimo/Biskvit prerezati, staviti polovicu biskvita na dno kalupa ,lagano namočiti sa malo mlijeka pa preliti topli lemon curd, staviti drugi dio biskvita isto ga premazati sa malo mlijeka.Pustiti da se hladi u frižideru dok ne napravite kremu od sira.
Krema od sira: želatinu pripremite po uputi na kesici.U zdjelu stavite sir izradite ga sa šećerom u prahu i vanilija šećerom u glatku smjesu.Dodati otopljenu želatinu i tučeno vrhnja.Prebaciti na biskvit.
Ukrasiti po želji, tučenim slatkim vrhnjem, ja sam prelila sa malo karamela umaka.Ohladiti dobro narezati na kocke.

srijeda, 4. srpnja 2018.

Bogata salata sa mariniranim svježim tikvicama






 Obožavam salate, to je moja osnovna hrana a meso i ostali dodaci prilozi, mislim da na coolki imama preko stotinu raznih salata i preljeva .Salate doživljam vrlo ozbiljno, vidim da se svašta objavljuje,  znam da svi misle da u salatu možete svašta strpati i sa svim je miješati, ali ona ne služi za čišćenje frižidera već mora biti dobro balansirano jelo sa svim djelima okusa uz dodatak začina.Kad jednom isprobate sirove tikvice/pogotovo domaće i mlade/nećete ih željeti spremati/barem na početku ljeta/na bilo koji drugi način.Uživajte!!

Sastojci:

2-3 male mlade tikvice

10-tak crnih maslina

1 zreli avokado

2 srednje rajčice

1mala konzerva slanutka

sok od limuna

1 mala konzerva kukuruza/1 klip kuhanog/

100g smrvljene fete ili sira iz salamure po želji

1/2 crvenog luka/sad je mladi i najslađi/


Preljev:

3 žlice soka od limuna/limete

4 žlice maslinovog ulja

1,5 ravna žličica kumina

sol,papar

1/2 žličice mente

1 mali češanj češnjaka

Priprema:

Spiralizatorom ili gulilicom za krumpire narežete tikvice u zdjelu.U zdjelici sa strane napravite preljev, protisnite češnjaka, zapamtite za salate preljev mora biti jako začinjen i slan jer to je uvijet da se aromatizira salata.Prelite cijelu količinu preljeva preko tikvica ostavite stajati deset minuta.Promiješate.



Dodati sve ostale sastojke, sir, avokado i rajčica narezanu na kockice.Sve dobro promiješate, isprobate slanost i začinjenost pa doradite po ukusu.Ostavite u frižideru do korištenja.




nedjelja, 1. srpnja 2018.

Capucino zuccotto sa nuttelom

Tako jednostavan kolač od par sastojka gotov u tren, samo ga morate dobro rashladiti.

Sastojci:

250g piškota

2,5 dl mlijeka

Krema:

250g mascapone

400g vrhnja za šlag

2-3žlice šećera u prahu

kesica capucina + 3-4 žlice vruće vode

2-3žlice nuttelle

Priprema:

U okrugli kalup /ja uzmem zdjelu za miješanje/ samo da ima kupolu, stavite prozirnu foliju da prijanja uz stjenke.Odložite do korištenja, ja kalup obično stavim u frižider.Napravite kapučino iz kesice sa par žlica vruće vode, fino ga izmiješate da nema grudica, odložite da se ohladi.

Napravite kremu tako da  izradite vrhnje za šlag u šlag dodate mascapone sve zajedno povežete a potom dodati capucino.
Slažemo. posložimo piškote u krug u kalup presvučen folijom, koje smo prije toga lagano namočili u mlijeku, one vrlo brzo postanu mekane pa nećete imati problema ih savijati.Stavite jedan dio kreme, premažete žlicom nuttele/možete je ostaviti na sobnoj temperaturi da bude mekanija ili lagano otopiti/ opet stavimo kremu a potom nuttelu, možete doduše slagati redova koliko hoćete ja sam stavila samo dva reda nuttele.Na vrhu poklopite ostakom namočenih piškota.Sve zamotate i stavite u frižider na sat vremena.Nakon što se stislo , okrenete kolač na tanjur za serviranje.
Gotovi zuccotto ukrasite po želji, ja sam prelila sa karamela umakom i posula mrvicama instant kave.

petak, 29. lipnja 2018.

Grčka salata sa tunom

Jako fina meza, lagana grčka salata sa tunom i maslinama servirana na rajčici doživljaj za sva čula. Možete je naravno servirati kao predjelo, mezu , salatu mora biti hladna pa računajte da mora stajati sat-dva u frižideru.Uživajte u ljetu i finim delicijama.

Sastojci:/4-6 osobe

2 konzerve tuna komadi u salamuri/vlastitom soku

4 rajčice/fine zrele

1/2 krastavca svježi

1/2 rog paprike

sol,papar

1 žličica nasjekanog peršina

1 žličica nasjeckanog bosiljka

malo kopra/opcionalno

1žlica majoneze

200ml grčkog jogurta

malo soka od limuna

1 ribani češanj češnjaka

10-tak crnih maslina


Priprema:
Operite pa narežite rajčice na četiri dijela . Posolite ih i popaprite te začinite sa malo maslinovog ulja.Odložite u frižider do korištenja.



U zdjeli sa strane stavite ocijeđenu tunu, na kockice narezanu papriku i  masline.Krastavac ogulite narežite , rastvorite po pola, izvadite sjemenke pa ga narežite na kockice, dodate u tunu.Dodate sve ostale začine pa ih začinite grčkim jogurtom i majonezom, izmiješate sve zajedno da se poveže, doradite okuse solju, paprom, sokom od limuna.Ako ste zadovoljni nadjenete rajčicu.
Okolo stavite masline .Sve pokapati sa malo maslinovog ulja.Servirati hladno.

Comments system

Disqus Shortname