Recept od prije tri godine na coolinarici, pa da ga prebacim i na blog.Ovo je tipična grčka pita iako vidim da su je pišu i kao tursku turci ne rade ovakve stvari sa jufkom, no nema veze. Nema vikenda bez finog i jednostavno deserta .Fina i jednostavna grčka
kremasta pita od tijesta za pite pečena sa umakom od vanilije .Kod
serviranja postoji ljetna i zimska ,ljeti servirate sa sladoledom zimi sa toplim
umakom od vanilije koji god način izaberete pita će vam se svidjeti ako volite
hrskave kore i mekanu slatku vanilija kremu
7-10 kom kora za pite/ ružice
2 pune žlice maslaca + mlaz ulja
1/4žličice mljevenog cimeta
90 g/6 žlica šećera/manje više po želji
2 Vanilin šećer
1štapić cimeta
4 jaja
1/2 naranče /kora
2žlice listića badema ili kokosa
,nasjeckanih lješnjaci/što vam je dostupno
2. Zagrijete pećnicu na 180 C Stavite zdjelu na najnižu vodilicu pećnice i pečete nekih 20min ,dok se fino ne hrskavi . Za to vrijeme napravite kremu .Stavite u zdjelu jaja i šećer pa ih izradite mikserom dok postanu kremasta i šećer se ne otopi .Stavite u lonac mlijeko sa štapićem cimeta pa pustite da zakuha/izvadite štapić/ .Maknete sa vatre i miješajući postepeno dodate u jaja ,sve zajedno promiješate da se poveže.
3. Uljete cijelu količinu kreme na ružice,pospete naribanom korom naranče, pa vratite nazad u pećnicu na još 30 min ili dok se krema ne stisne.Izvadite vani dok je toplo prelijete sa medom i pospete listićima badema.
4. Možete je servirati sa vanilija preljevom ili sladoledom. Servirana sa sladoledom i šlagom kao ljetna verzija.
Sastojci:
Sastojci 4 osobe
7-10 kom kora za pite/ ružice
2 pune žlice maslaca + mlaz ulja
1/4žličice mljevenog cimeta
Krema:
400ml mlijeka90 g/6 žlica šećera/manje više po želji
2 Vanilin šećer
1štapić cimeta
4 jaja
1/2 naranče /kora
Ostalo:
2 žlice Meda cvjetnog2žlice listića badema ili kokosa
,nasjeckanih lješnjaci/što vam je dostupno
Priprema
1. Otopite maslac sa mlazom ulja .Uzmite kore za pite jednu po jednu pa premažete maslacem.Savijete prvo u malu roladu a potom u ružicu .Slažete u keramičku zdjelu u koju ste prije toga stavili papir za pečenje.Ponavljajte postupak do ne potrošite kore.Gotove ružice premažete sa ostatkom maslaca pa pospete sa cimetom.2. Zagrijete pećnicu na 180 C Stavite zdjelu na najnižu vodilicu pećnice i pečete nekih 20min ,dok se fino ne hrskavi . Za to vrijeme napravite kremu .Stavite u zdjelu jaja i šećer pa ih izradite mikserom dok postanu kremasta i šećer se ne otopi .Stavite u lonac mlijeko sa štapićem cimeta pa pustite da zakuha/izvadite štapić/ .Maknete sa vatre i miješajući postepeno dodate u jaja ,sve zajedno promiješate da se poveže.
3. Uljete cijelu količinu kreme na ružice,pospete naribanom korom naranče, pa vratite nazad u pećnicu na još 30 min ili dok se krema ne stisne.Izvadite vani dok je toplo prelijete sa medom i pospete listićima badema.
4. Možete je servirati sa vanilija preljevom ili sladoledom. Servirana sa sladoledom i šlagom kao ljetna verzija.