utorak, 12. srpnja 2016.

Caprese tikvice sa roštilja

Fina salata od tikvica ,mozzarelle,finih rajčica i svježeg bosiljka .Umjesto mozzarelle možete koristiti i svježu ricottu ili mladi sir .Salatu jesti ohlađenu uz preprženi kruh kao glavno jelo ili kao prilog .Recept je uz male promjene od weight watchers.

Sastojci:/mjere prilagodite veličini tikvica/

2 srednje tikvice/3 manje

5 manjih rajčica

250g mozzarelle/mladi sir /ricotta

1/4 žličice češnjaka u prahu/1 češanj češnjaka sitno naribani

10-tak listova bosiljka

1/2žličice nasjeckanog peršina

sol,papar

maslinovog ulja/4-5 žlica/po ukusu

Priprema:

Narežite tikvice na duge trake ,nemojte da budu pretanke/tikvice su u sezoni pune vode jer se dosta zalijevaju tako da brzo rastu ,kad narežete tikvicu pretanko sredina kod pečenja se zalijepi i otpadne zato je potrebno da tikvice narežete na malo deblje šnite/.
Tikvice prepecite po par minuta na svakoj strani na grill tavi .Složite ravno na tanjur za serviranje,pustite da se ohlade.
U zdjelicu pomiješate nasjeckani češnjak i peršin.Premažete tikvice tom smjesom,posolite ih i popaprite svježe mljevenim paprom. 
Na vrh složite narezanu rajčicu,bosiljak i sir .Ponovo posolite ,popaprite .Pokapate sa malo maslinovog ulja.Po želji možete dodati malo svijetlog aceta balsamica.

Focaccia sa paprikom ,tunom i rajčicom

Doista volim focaccie ,divno kruhasto tijesto sa malo povrtnog ,mesnog ili ribljeg nadjeva,.Jedno jednostavno jelo koje radim uz ljetne mineštre ili variva sa žlicom.

Sastojci:

Tijesto:

200g brašna/glatko

100g oštrog brašna

170ml mlake vode

1žličica šećera

1žlica kvasca

1 ravna žlica soli

1žlica ulja za tijesto+ malo ulja za posudu za pečenje +malo ulja za pokapati kasnije

Nadjev:

1 veća paprika

1 mala konzerva tune

10-tak crnih maslina

7-8 malih rajčica

Priprema:

U posudu stavite toplu vodu ,šećer i kvasac ,lagano miješate rukom da se šećer otopi i kvasac aktivira .Dodate obje vrste brašna i sol ,miješate da se sve poveže ,tijesto neće biti čvrsto kao za pizzu  trebalo bi biti mekano i ljepljivo .Izmiješano tijesto pokrijte krpom ostavite stajati 1h na sobno temperaturi /iako moram priznate i da su te ovih dana kao da ste stavili u pećnicu/.
U međuvremenu ispecite papriku i ogulite je od kože te očistite od sjemenki .Narežite papriku na trake ,posolite je i poparite te začinite sa malo maslinovog ulja.
Ocijedite konzervu tune.

Nauljite posudu za pečenje pa prebacite nadošlo tijesto.Posložite po tijestu trakice paprike ,masline,rajčice .Pokapate po tijestu sa malo maslinovog ulja ,posolite krupnom soli ,poklopite krpom i pustite da se još diže 1h.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/30min.

nedjelja, 10. srpnja 2016.

Ufuk Börek


Divan burek ,kombinacija lisnatoga tijesta i tijesta za pite/yufke,,hrskav i  fin .Možete ga raditi od sira i mesa ,ova je varijacija sa mesom ali u receptu ću napisati i verziju sa sirom pa izaberite po želji.Količine mesa možete kombinirati po želji dali želite više ili manje nadjeva inače kao što sami znate burek kao i pizza sirotinjsko jelo koje je trebalo sa malo namirnica nahraniti puno usta ,dakle nikad ne ide puno nadjeva u burek.

Sastojci:


500g lisnatoga tijesta

6 kom gotovih listova za pite/yufke

Preljev:

200ml mineralne vode

80ml ulja

1 jaje

Nadjev:

300g mljevenog mesa

2 patlidžana

1 luk

40ml ulja

prstohvat ljute papričice/pull biber

sol,papar

Sirni nadjev/verzija:

100g svježeg sira

100g sira sa začinskim biljem

100g feta sira

1žlica nasjeckanog peršina

sol,papar

Priprema:

Patlidžan možete ispeći u pećnici /nabodete ga vilicom i zamotate u alu-foliju  pecite 25 min/180C oguliti od kože i izraditi vilicom/ili ga oguliti svježeg od kore nasjeckat na kockice i prepržiti na ulju dok ne omekša.
Zagrijete ulje pa na njemu prepržite sitno nasjekcan luk dodate mljeveno meso nastavite dinstati dok se meso ne uprži ,posolite ,poparite dodate ljute papričice.Pomiješate patlidžan sa mesom,dobro promiješate.
Napravite preljev:stavite sve u zdjelu ,izmiješajte metlicom.

Listove za kore složimo jednu na drugu i zarolamo .Narežemo na 1 cm debljine rezance ,razdvojimo ih.Lisnato tijesto podijelimo na pola ,razvaljamo lisnato tijesto na veličinu lima za pečenje, narežemo na kocke.Na lisnato stavim polovinu narezanih jufki/kora za pite .Dodate svu količinu mesa,izravnamo stavimo ostatak kora .

Na vrh stavite ostatak lisnatog tijesta,za režite cijeli burek na kocke oštrim nožem ,a potom svaku kocku dijagonalno po pola/nešto kao baklavu .
Prelijete preko bureka preljev koji ste pripremili ,ostavite stajati 30 min.Burek pecite na 180C/35 min ili dok ne dobije finu boju i postane hrskav.

petak, 8. srpnja 2016.

Ruska rapsodija

Fini ruski cheesecake sa marelicama/breskvama i višnjama .Torta koja se radi bez miksera i doista je vrlo brzo gotova ,najteže je čekati da se ohladi ali i tome možete doskočiti ako je stavite da se hladi ispod klime/koji ako imate sigurno ne gasite na ovu žegu/.Tortu možete premazati kiselim vrhnjem ili tučenim šlagom ,to ovisi o vašem okusu .Uživajte!!!

Sastojci:

Tijesto:

120g brašna

1 jaje/žumanjak

70g maslaca/sobna tempretatura

prstohvat soli

1puna žlica šećera

Krema:

500g svježeg sira/quark ili kremasta skuta/

200g šećera

1 vanilija šećer

3 jaja

1 bjelanjak

1 kiselo vrhnja /180g/200g/20%m.m.

3žlice/pune /gustina

oko 500g marelica/breskve

oko 300g višanja

Priprema:

Stavite u zdjelu sve sastojke za tijesto ,zamiješajte čvrsto masno tijesto ,po potrebi dodate još brašna ,toplo je pa će vam možda trebati malo više brašna za prhko tijesto.Uzmite kalup za tortu /20-22cm/ na dno stavite papir za pečenje .Rasporedite tijesto ,nabodete ga vilicom.
Stavite tijesto peči 10min.u zagrijanu pećnicu na 200C.
Za to vrijeme možete pomiješati metlicom sve sastojke za kremu .Očistite i odkoštite breskve/marelice ,ako će te koristiti breskve njih ogulite.Odkoštite višnje.


Slažemo:

Pojačamo pećnicu na 230C.
Na tijesto stavite polovinu nadjeva ,poredamo višnje i breskve/marelice ,prekrijemo drugim dijelom nadjeva .


Stavimo kolač u zagrijanu pećnicu na 220C/na 15min.Smanjiti temperaturu na 170C pa nastavimo peći još 25 min.
Pustimo da se kolač ohladi ,premažemo ga tučenim slatkim vrhnjem/150ml ili istom količinom kiselog vrhnja.Ukrasimo marelicama i višnjama.
Serviramo ohlađeno uz kavicu .


Erkek pide


Fine pide ,naziva muške pide ,napravljene od začinjenog mljevenog mesa nadjevene jajaem i sirom.

Sastojci:/8kom

meso:


700g mljevenog srednje masnog mesa

100g starog kruha

70ml mlijeka

1 jaje

1 naribani luk/naribani

1 naribani češnjak/naribani

prstohvat kumina/mljevenog

1/2žličice kopra

1žličica nasjeckanog peršina

na vrh noža sode bikarbone

sol,papar


Ostalo:

8 kom manjih jaja

150g naribanog sira

1/2žličice kopra/peršin


Priprema:


Za kruh odaberite samo sredinu ,koru nemojte koristiti ,namočite kruh u mlijeku par minuta ,ocijedite i dodate u meso .Stavite u posudu sve sastojke za meso ,dobro ih izradite  rukom da se sve poveže u smjesu to se obično radi kao da mijesite tijesto ,vrlo je važno da se sve poveže u smjesu da vam se ne bi dogodilo da je meso mjestimice slano a mjestimice papareno .Otkinete komadić mesa pa ga prepržite na tavi da vidite dali vam odgovara slanost i začinjenost.Ako ste zadovoljni ostavite meso da odstoji pola sata/pokriveno.

Formirate meso u oblik pida /barke male .Pide možete prvo zapeče same /15 min na 180C/a onda nadjenuti jajemi sirom lagano posolite jaja,i nastaviti peći još 15 min..
Servirate uz haydar umak ,salatu i kuhano povrće.


Haydari


Divna turska meza/dip .Haydari su ustvari dipovi /meze bazirane na jogurtu .Vrlo jednostavno jelo.Servirate uz turska peciva za čaj kao mezu uz sušeni narezak i sir ,uz masline ,prepečeni kruh ,kao dodatak roštilju ,kebabu i sl.


Sastojci:

400g grčkog/turskog/čvrstog jogurta

4 žlice narinbanog zrelijega sira /zrelija gauda

1/2žličice nasjeckanog kopra

1češnj češnjaka/sitno naribano

1/4žličice mente

sol,papar

malo ljute papričice/pull biber

1,5 žlica maslinovog ulja

Priprema:

U zdjelu stavite sve sastojke ,dobro promiješate .Iskušate slanoću pa dodatno posolite i popaprite .Pustite sve na hladnom mjestu/frižider da odstoji pola sata.








četvrtak, 7. srpnja 2016.

Lazanje sa tikvicama i pestom

Fine talijanske lazanje od par sastojka ,vrlo jednostavne u pripremi .Pesto, kao sto sam pisala možete kupiti gotovi ili napraviti sami ,ja ga obožavam i uvijek imam teglicu kod kuće.,Isprobajte ovaj divan i brz recept.

Sastojci/4 osobe

250g svježih lazanja

3-4 srednje tikvice

1žlica maslinovog ulja

1mali češanja češnjaka

1 žličica nasjeckanog peršina

sol,papar

120g ribanog sira

Bešamel:

500ml mlijeka

1žličica maslaca

1 žličica ulja

2 ravne žlice brašna

500ml mlijeka

sol,bijeli papar

na vrh noža naribani muškatni oraščić

Pesto:/2žlice kupovnog

 1 mali češanj češnjaka

20 listova svježeg bosiljka

50ml maslinovog ulja

2žlice ribanog parmezana

10g pinjola/orašasta nota po želji/preprženi bajami ,orah ili sl.

sol,papar


Priprema:
Narežite tikvice na kockice .Zagrijete ulje u tavi/ja to radim u woku/prepržite tikvice da smekšaju i dobiju boju ,dodate češnjak /sitno nasjeckan i peršin ,nastavite dinstati još par minuta .Dodate pesto u tikvice pustite da se lagano zagrije na tavi pa ga dobro promiješate sa tikvicama.Maknite sa strane napravite bešamel.

Bešamel:

Zagrijete i otopimo maslac sa uljem ,pa dodate brašno  prodinstajte kratko da se brašno lagano preprži ,podlijete miješajući sa mlijekom.Nastavite miješati metlicom dok se bešamel ne zgusne ,posolite i poparite ,dodate naribani muškatni oraščić.Odložite sa strane.

Pesto:

U mužaru izradite sve sastojke avanom da se dobije pasta dodate maslinovo ulje da dobijete fini gusti pesto.

Slažemo lazanje:

Na dnu posude stavite malo bešamela ,stavite svježi list za lazanje ,dodate tikvice prelite bešamel ,nastavite postupak dok ne potrošite lazanje ,nadjev i bešamel .Na vrh stavite tikvice ,prospite bešamelom i naribanim sirom.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/30 min.

srijeda, 6. srpnja 2016.

Zapečena salata

Jedan fini brzinski recept sa tikvicama ,rajčicom i piletinom.Majonezu iz salate možete zamijeniti kiselim vrhnjem ili grčkim jogurtom ,no ja vam savjetujem da ipak isprobate jer majoneza je light a i ne idu jako velike količine.

Sastojci:/4 osobe/

500g fileta piletine/puretine

2 manje tikvice

2 žlice majoneze light

2žlice krem sira

1 mali na sitno nasjeckani luk

sol,papar

prstohvat mente

100g ribanog sira

2 manje rajčice

Priprema:

Narežite pileće fileti ,lagano ih potucite batićem za meso .Posolite ih i popaprite .Posložite na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje .
Naribate tikvice na ribežu ,sitno nasjekcajte luk ,dodate majonezu ,krem sir ,sol,papar,metvicu ,promiješate da se poveže.
Na piletinu stavite nadjev od tikvica.Na vrh poslažete narezanu rajčicu ,pospete sirom.Po želji možete posuti sušenim timijanom.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/25min.
Servirate uz kuhano povrće.


utorak, 5. srpnja 2016.

Marokanski krumpir pečen u umaku od rajčice




Divan i aromatičan ljetni mladi krumpir pečen u umaku od rajčice serviran uz žutu rižu .Vrlo jednostavan recept i u sastojcima i u pripremi a veoma ukusan.Samo mala napomena ako ipak želite malo mesa uz ovo jelo skuhate žutu rižu sa piletinom.Uživajte u ovom divnom vegetarijanskom jelu svim čulima.


Sastojci:

5 kom mladog krumpira

5 kom rajčica/konzerva nasjeckane/500g

200ml /temeljca/povrtni /pileći

1žličica

 kumina

1/2žličice šećera

sol,papar

5 češanja češnjaka

2žlice maslinovog ulja

4-5žlica grčkog/gustog jogurta

peršin

10-tak nasjeckanih crnim maslina

Priprema:

Ogulite i operite krumpir.Zarežite krumpir na fetice pazeći da ga ne zarežete do kraja/da dobijete harmoniku.Lagano zamastite zdjelu za pečenje/bilo bi dobro da je keramička/pa složite krumpir.Posolite ga i popaprite te prospite lagano kuminom.
U drugu zdjelu stavite oguljene i nasjeckane rajčice /konzerva ,dodate,žlicu maslinovog ulja sol,šećer,papar,temeljac  ,kumin i sitno nasjeckana tri  češnja češnjaka .Sve dobro promiješate.Pripremljeun smjesu ulijete oko krumpira.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/40min.
Jogurt pomiješate sa solju,paprom i narisanim češnakom.Krumpir izvadite iz pećnice premažete bogato smjesom od jogurta pa vratite na još 10-15min.
Servirate posuto listovima peršina uz žutu rižu.

Za rižu:na maslinovom ulju izdinstajte luk/1 manju glavicu sitno nasjeckanu/dodate na kockice narezane pileće filete /najbolje fileti buta/nastavite pržiti dok fileti ne dobiju finu boju ,dodate sitno nasjeckani češnjak/2 češnja/timijan/1/2žličice/posolite i poparite .Dodate rižu/arborio/ promiješate da se riža lagano zamasti ,pa polijete sa malo pilećeg temeljca ,dodate kurkumu/1žličicu/pa podlijevajući temeljcem na laganoj vatri skuhate rižoto .Posolite i popaprite po ukusu.Za vegetarijansko jelo izbacite piletinu.



Servirate toplo uz rižoto i divan umak.

Shirazi salata

Poznata perzijska salata koja je u toplim danima paše uz sve ,kao meza iz doručak uz masline ,sir ,namaze ,jaja ,uz fini pilav za ručak ili nekakav roštilj za večeru .Što duže stoji ova salata je sve bolja ,držite je samo na hladnom mjestu .Tajna ove salate  je u svježim namirnicama i metvici .Uživajte!

Sastojci:

3 srednje rajčice

3 krastavca/manja ili 1 libanonski krastavac

2 mlada luka

3 žlice nasjeckane svježe mente

3 žlice nasjeckanog lišća peršina

Preljev:

3žlice maslinovog ulja

3žlice soka od limuna

1/2žličice soli

1/2žličice svježe mljevenog papra


Priprema:

Na dno keramičke posudu za salatu stavite sastojke za preljev  izradite vilicom da se sve poveže i sol otopi .Dodate nasjeckano povrće i začine za salatu .Sve skupa dobro promiješate .odložite na hladno mjesto.

Grčki ramsteak sa relishem od rajčice

Divna harmonija mariniranog ramsteka i dimljenog okusa relisha od rajčice .Ramstek je kod mene pečen rare, midium rere,vi slobodno produžite vrijeme pečenja ako želite bolje pečen .Svaki ramstek nakon pečenja treba odležati 5 min zamotani u alu-foliji da se poveže sokovi ,odnosno da vam se ne dogodi da se razlijeva krv po tanjuru to nije lijepo vidjeti a nije ni apetitlih ,zato ukalkuliraj te to u vrijeme pečenja pogotovo ako vam je za neku posebnu večeru.
Ovo je recept od drage Sibe Mtongana !

Sastojci:

1 kg ramsteka /narezana na 3cm debljine odreska

Marinada za meso:

3 češanja češnjaka/propasirana spravicom za češnjak

4 grančice timijana/samo odvojiti lišće

1/3žličice soli/manje više po ukusu

1/3 žličice svježe mljevenog papra

2žlice maslinovog ulja

Relish od rajčice:

1konzerva/400g nasjeckane rajčice

1žlica nasjeckanog bosiljka

3 kom mlada luka

1žličica dimljene mljevenu paprike/obavezan sastojak

1/2žličice soli/po ukus

1/2žličice šećera

1/2žličice svježe mljevenog papra

1žlica maslinovog ulja

1/2žličice šećera

malo ljute papričice/opcionalno

Priprema:

U zdjelu pomiješate sve sastojke za marinadu osim maslinovog ulja.Ramstek narežite ,operite i dobro osušite .Premažete ga dobro maslinovim uljem a potom u njega utrljate marinadu sa obje strane .Zagrijete grill tavu ,na tavu ne stavljate ulje jer će u tom slučaju dimiti jako,stavite ramstek na zagrijanu tavu /neka vatra ne bude na najjače ali skoro,jer ako je tempretaura preniska ramstek će ispustiti sokove /.Pecite ramstek sa svake strane po 4 min./ako želite bolje pečeno produžite za još 2 min,za sirov vam je potrebno samo 2 min sa svake strane /nemojte pretrpavati tavu pecite komad po komad.Gotovi ramstek izvadite zamotate u alu-foliju na 5min.Potom ga oštrim nožem izrežete ukoso.
Napravite relish:
Nasjeckajte mladi luk na sitno /ako nemate mladi luk možete uzeti i ljutiku/prodinstajte mladi luk na zagrijanom maslinovom ulju u lončiću,kad luk malo uvene dodate sitno nasjeckani češnjak ,rajčicu,šećer ,dimljenu papriku ,ljutu papričicu ,nasejckani bosiljak.Pustite da sve kuha  oko 10min .da se reducira umak,rajčica se ne bi smjela puno raspasti .Maknute relish sa strane da se ohladi.
Servirate relish sa narezanim ramstekom.



ponedjeljak, 4. srpnja 2016.

Ciparska salata

Predivna ciparska salata koja će vas oduševiti aromama i mirisima mediterana .Divna kombinacija sira sa roštilja/ halloumi, je  sir za roštilj uglavnom kombinacija ovčjeg ili kozjeg mlijeka a najčešće ćete ga ,bar  kod nas, pronaći od kravljeg mlijeka,to je pomalo gumasti sir koji ima malu topljivost odnosno može izdržati velike temperature da se ne otopi ,vrlo je sličan paneer siru/indijski sir/pečene rajčice i ulja od mente i bosiljka.Vjerujte na tanjuru nije ostao niti divni umak koji se iscijedio ,sve se pomazalo kruhom.Doista sve preporuke za ovu salatu.

Sastojci:

Ulje od bosiljka i mente:

10-tak listova svježeg bosiljka

10-tak listova svježe mente

100ml maslinovog ulja

1 češanj češnjaka

sol,svježe mljeveni papar

Ostalo:

250g halloumi sira

150g mini rajčice

150g lubenice

Priprema:

U posudu stavite bosiljak i mentu ,dodate češnjak/sitno nasjeckan/sol,papar i maslinovo ulje.Izradite sve štapnim mikserom u glatku smjesu ,na taj način ste aromatizirali ulje,odložite do korištenja .Isprobate slanost.

Narežite str na trokute /on obično dolazi u kockama pa to neće biti problem.Operite rajčice i osušite.
Zagrijete grill tavu .Sir i rajčicu premažete uljem od bosiljka i mente .Ispecite sir i rajčicu kratko da uhvate malo boje .
Narežete tanko lubenicu na trokute ,posložite je na tanjur za serviranje .Na lubenicu stavite prepečeni sir ,okolo posložite rajčicu.Prelite sve ostatkom ulja od metvice i bosiljka ,te prospite sa par narezanih listova mente .
Servirate sobne temperature.




nedjelja, 3. srpnja 2016.

Ciparski ražnjiči


Fini ražnjići koje možete naći gotovo na cijelom mediteranu ,omotani u lišće bosiljka .Tradicionalno se oni rade sa ribljim umakom/garos ili rimski garum to vam je sigurno poznato /vi možete koristiti azijski riblji umak.Ako se ipak  bojite nepoznatog okusa  ribljeg umaka u mesu i niste sigurni kako ga će ga vaša obitelj prihvatiti , zamijenite sa solju.

Sastojci:

500g mljevene malo masne junetine/govedine

4žlice ribljeg umaka/sol

1/2žličice šećera

1/4žličice svježeg mljevenog papra

2 sitno naribana češanja češnjaka

1/2žličice origana

Lišće bosiljka/veći listovi

Priprema:

U zdjelu stavite meso pa dodate sve sastojke ,po želji možete povećavala količinu šećera ,ribljeg umaka/soli i sl ,jer ustvari najprecizniji recept ne postoji.Sve dobro izradite rukom da se poveže u finu smjesu i da se svi začini stope.Napravite male duguljaste okruglice /neka vam budu otprilike veličine listova bosiljka.Zamotate svaku okruglicu u list.
Nabodete okruglice na ražnjić neka ih na svakom ražnjiću bude 5 kom.

Pecite ražnjiće na gizanoj tavi /ne grill/saganaki tavi po 5 minuta sa svake strane stalno okrećući .
Servirate sa salatom ili kuhanim povrćem.

subota, 2. srpnja 2016.

Ciparski otvoreni burek

Ciparski ručak ,kao početak jedan fini otvoreni burek/pita ,nadjeven feta sirom ,tikvicama.Jako hrskvo jelo koje se jede u ruci ili uz grčki sir ,jogurt i masline kao predjelo.Odličan i topao i hladan,Osim tikvica za ovo jelo možete koristiti i pečene paprike i patlidžane  ili kombinaciju istih ,jako je fino koju god kombinaciju izaberete.

Sastojci:


7 tankih kora za pite

4 žlice maslinovog ulja/obično po želji

100g feta sira

100g sirnog namaza

1 češanj češnjaka/vrlo sitno nasjeckan

2 manje tikvice/pečene na grill tavi

3 jaja

sol,papar

1žlica maslinovog ulja za nadjev

1/2žličice nasjeckanog bosiljka

1/4 žličice suhe mente

Priprema:

Pripremite tijesto:Kore za pitu svaku posebno premažete uljem slažite jednu na drugu .Prerežete po pola okomito i uzdužno da dobijete 4 kocke/otprilike.Svaku kocku opet prerežete na pola kao i velike koru da dobijete 4 male kocke .Složite kocke jednu do druge u nauljenu posudu za pečenje,tako da lagano podignete stjenke svake kocke .
Napravite nadjev.Tikvice narežete na fete/posolite ,poparite i lagano nauljite/ pa ih ispečete na grill tavi da malo smekšaju.Ponavljajte postupak dok ne ispečete sve tikvice /isti je postupak i sa patlidžan ima i paprikama,dakle prije ih morate ispeći/.Nasjeckajte tikvice na sitnije .Pomiješate sve sastojke za nadjev ,pazite na slanost jer je feta sir zna biti jako slan.

U svaku kockicu stavite otprilike žlicu nadjeva .Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/nekih 30min ili dok pita ne dobije finu boju a nadjev je napuhne .Prije pečenja premažete krajeve pite maslinovim ulje.





petak, 1. srpnja 2016.

Mesna rolada "Ruski rulet"

Divna ruska rolada od sitno nasjeckanih pilećih prsa nadjeva palačinkama .Jako fina i lagana rolada jednostavna u pripremi i interesantna izgledom ,možete služiti kao glavno jelo/toplo/uz salatu i umak od pečenja ili  narezano na tanko  kao narezak /ohlađeno/uz fine hladne salatice.

Sastojci:

700g pilećih prsa sa kožom

Palačinke:


1 jaje

3 ravne žlice brašna

3 žlice mlijeka

sol,papar

Nadjev:

200g gljiva/šampinjon

1 manji luk

1 češanj češnjaka

sol,papar

1žličica maslac

1žličica nasjeckanog peršina

1/2žličice timijana/majčina dušica

Ostalo:

Ulje za pečenje palačinki/opcionalno/

1 žličica maslaca +mlaz ulja za prepeći roladu

1žlica suncokretovog ulja/obično

Priprema:

Pripremite meso:operite i osušite pileća prsa.Ogulite im kožu /pažljivo/kožu ostavite sa strane.Meso odvojite na dasku ,narežite na komade pa onda nastavite rezati oštrim nožem sve dok se meso ne usitni gotovo sitno .Meso posolite ,poparite .Kožu rašite pa po njoj rasporedite meso.



Napravite nadjev: operite i sitno nasjeckajte gljive ,češnjak i luk.Zagrijete žličicu maslaca u tavi pa na njemu izdinstate luk nakon par minuta dodate češnjak nastavite pržiti dok luk ne uvene do kraja ,dodate gljive pustite da se gljive dinstaju dok ne ispuste svu vode,maknete sa strane ,dodate sitno nasjeckan peršin i timijan.Ispasirate sve štapnim mikserom u paštetu .Provjerite slanost po potrebi dodatno posolite i poparite.Odložite da se malo ohladi .
Napravite smjesu za palačinke ona naravno mora biti malo gušća a palačinke malo deblje.Ispecite ih u tavi.Palačinke bogato nadjenete nadjevom,zarolajte ih.Na jedan kraj složite palačinke na meso.
Zarolajte roladu ,stisnite je dobro .Zavežite roladu kuhinjskim koncem.U tavi zagrijete maslac +mlaz ulja pa prepecite roladu sa svake strane da uhvati boju .Odložite je u zdjelu za pečenje ,prelijete masnoćom od pečenja i običnim uljem.Pečemo u zagrijanoj pećnici na 180C/40min.

Rimski kotlet


Jedno divno vjenčanje u Rimu ,krasna večerica i ovaj predivni nadjeveni kotlet.Fino mekano meso pečeno u pećnici sa maslacem .

Sastojci:

4 kotleta sa kosti/svinjetina ili teletina/deblje rezani

125 g fine mozzarelle

1 veća rajčica 

10-tak listova svježeg bosiljka

sol,papar

3 žlice krušnih mrvica 

2 jaja

2 žlice brašna

sol,papar

1žlica maslaca

1žlica maslinovog ulja

grančica ružmarina

2 češnja češnjaka u kori

Priprema:

Očistite kotlete od viška masnoće i od hrskave/ako je nađete na krajevima ,najčešće je to kod teletine/formirate kotlet.
Zarežite ga po pola ,na krajevima lagano prerežete opnu da vam se ne bi deformirali tokom pečenja .Batićem za meso lagano rastanjite svaki dio kotleta ,pazit da ne razbijete strukturu mesa jer će u tom slučaju iscuriti sir iz mesa.
Meso posolite i popaprite svježe mljevenim paprom.Nadjenete šnitom mozzarelle,rajčicom i par listova bosiljka.Preklopite ,te ispanirajte šnicle.

Stavite šnicle na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje /zagrijete pećnicu na 190C.
Između šnicli stavite 1žlicu maslinovog ulja,češnjak/samo ga pritisnite nožem netrebate ga gulitit/ ,ružmarin i kockicu maslaca .
Pecite nekih 40min/povremeno okrečite šnicle da uhvate lijepu boju i da se ispeku .

Servirate toplo uz salatu i krumpir.



četvrtak, 30. lipnja 2016.

Zeytinli Tavuk/turska peka sa piletinom


Fina aromatična turska piletina .Servirate te uz divan umak ,kuhani bulgur ili cous -cous,naravno vi možete uz tjesteninu ili rižu .

Sastojci:

800g piletine/dijelovi po želji

4 češanja češnjaka

400ml pilećeg temeljca

2 luka/poriluk

2 mlada luka

3 lista lovora

1žlica jabučnog octa

5-6 žlica maslinovog ulja

10-tak zelenih maslina

sol,papar

1/2žličice ljute mljevene papričice

1žluičica sitno nasjeckanog peršina

Priprema:

Zagrijete pećnicu na 190C.Operite i osušite piletinu ,posolite je i poparite.
U tavi zagrijete dvije žlice ulja pa na njemu prepžite piletinu s jedne i druge strane da uhvati lijepu boju .Izvadite piletinu u keramičku zdjelu sa poklopcem u koju ćete peći piletinu/ako nemate poklopac poklopite alu-folijom/
Na sitno nasjeckajte luk ili poriluk ,u tavi u kojoj se pekla piletina dodate još dvije žlice ulja pa izdinstajte luk i sitno nasjekcani mladi luk sa zelenim dijelom,par minuta da uvene pa dodate sitno nasjeckani češnjak,nastavite dinstati još par minuta ,podlijete sve jabučnim octom,pilećim temeljcem,dodate listove lovora i masline ,nastavite kuhati na niskoj vatri jos par minuta.
Prelite piletinu  ,poklopite ,nastavite peći u pećnici 1h.
Servirate uz bulgur ,cous-cous,rižu ,tjesteninu i sl.
Prije serviranja pospete sve sitno nasjeckanim peršinom.




srijeda, 29. lipnja 2016.

Bruschetta pasta sa piletinom

Brushetta  tjestenina je poznata talijanska pasta ,tradicionalno se radi sa oguljenom talijanskom kobasicom salsiccia/svježa kobasica sa okusima anisa ,timijana i češnjaka/oguljena se razmrvi i prodinsta .Ovo je light verzija sa piletinom/Weight watchers/ukusom doista puno ne odstupa samo su namirnice malo laganije.Nemojte nikako preskočiti redukciju aceta balsamica jer to daje ekstra okus ovoj pasti.Uživajte u ovoj divnoj pasti punoj okusa i mirisa mediterana/jelo je fino pikantno i uz njega paše fino rashlađeno bijelo vino.

Sastojci:

400g piletina/fileti/svježa kkobasica

1žlica maslinovog ulja

sol,papar

1/2žličice timijana

vrh noža sjemenki anisa/mljevenih/

400g pelate/oguljene rajčice iz konzerve/5 svježih -zrelih rajčica

1/2žličice šećera

2žlice maslinovog ulja 

1/2žličice timijana

sol,papar

1žlica nasjeckanog peršina

4 češanja češnjaka

1žličica koncentrata rajčice

Redukcija:

100ml aceta balsamica

1/2žlice šećera


Priprema:

Narežite piletinu na kockice/ili razmrvite kobasicu .Pokapate meso sa maslinovim uljem ,posolite ,poparite ,prospite timijan om i mljevenim anisom ,promiješate da se sve prožme.
Štapnim mikserom izradite rajčicu sa šećerom,peršinom,timijanom ,dva češanja češnjaka ,dvije žlice maslinovog  ulja .
Zagrijete jednu žlicu maslinovog ulja u tavi debljeg dna ili woku dodate sitno nasjekcna dva češanja češnjaka pa pustite da kratko zamiriše/pazite da ne zagori inače će te morati ispočetka/Dodate piletinu pržite na srednjoj vatri dok piletina ne bude gotovo ali ne predugo ,dodate pripremljen umak od rajčice pa nastavite kuhati desetak minuta .
Skuhate pastu po upustvu na pakovanju ,Za to vrijeme napravite redukciju ,stavite u lončić na vatru aceto balsamico i šećer pustite da kuha dok se malo ne reducira /zgusne /a šećer otopi.
Dodate žličicu u umak ,promiješate .Ostatak pokapate po jelu nakon što ste servirali pastu koju ste posuli ribanim parmezanom.

Comments system

Disqus Shortname