srijeda, 18. siječnja 2017.

Salata od kupusa i tjestenine

Prava krepka zimska salata sa medenim preljevom i orasi .

Sastojci:

300g naribanog svježeg kupusa

150g tjestenine/po želji

1 libanonski krastavac

1 žlica nasejckanih oraha

50g parmezana na trake/tvrdog sira po ukusu

Preljev:

100ml maslinovog ulja

70ml vinskoga octa

1žličica meda

1/2žličice soli

prstohvat šećera

dva mlinica papra

2 žličice senf/dijoni može i cijelog zrna malo je jači

1 češanj češnjaka /protisnuli

Priprema:

U zdjelu naribate kupus  na fine trake .Tjesteninu koju odaberete skuhate po upustvu na pakovanju ,kad je kuhana procijedite ,properi te hladnom vodom i stavite zajedno sa kupusom.
Krastavac ogulite ,izrežite na pola izvadite špice pa narežite na kocke ,stavite u zdjelu sa kupusom.Isto napravite i sa nasjeckanim orasima.
U zdjelici napravite preljev tako da sve sastojke za preljev izradite metlicama da se poveže u finu emulziju.Prelijete preko salate ,sve fino izmješajte pa ostavite stajati pola sata.Pospete trakicama parmezana.
Servirate kao prilog .

utorak, 17. siječnja 2017.

Quiche od svježeg kupusa i kuhanih jaja




Ovo je malo neobična pita sa kruhastim tijestom od zobenih pahuljica ,svježim kupusom i kuhanim jajima .Pita je divna ,lagana ,nema u sebi puno masnoće.Uživajte u zdravim i sezonskim namirnicama.

Sastojci;/46 osoba

Tijesto:

100g zobenih pahuljica

150g brašna

1/2žličice soli

4žlice vruce vode

1/2praška za pecivo

4žlice čvrstog jurta

4žliće vruće vode

2žlice ulja

Nadjev:

4 jaja/tvrdo kuhana

300g naribanog svježeg kupusa

sol,papar

1/2žličice kopra

1 puna žličica maslaca

80g naribanog sira

2 žlice naribanog parmezana

Preljev:

3 žlice čvrstog jogurta

2žlice kiselog vrhnja 

malo soli

1 jaje


Priprema:

U mikseru na sitno sameljite zobene pahuljice ,stavite u zdjelu zajedno sa brašnom,pecivnim praškom i solju .Promiješate dobro pa dodate ostale mokre sastojke .Izmiješate u tijesto  koje se nelijepi.Ostavite pokriveno stajati desetak minuta.
Tijesto stavite u okrugli kalup za pite negdje 26-28 cm /ako trebate kalup lagano nauljite i po brašnite/Tijesto stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180C /10min.
Za to vrijeme otopite maslac u tavi /ja pustim da malo potamni da dobije orašasti okus/dodamo naribani kupus ,posolimo ,poprimi i dodamo kopar ,dinstamo par minuta dok kupus malo ne uvene ,uz miješanje.
Napravite preljev tako da miješate sol,kiselo vrhnje ,jaje i jogurt u glatku smjesu.
Izvadite tijesto iz pećnice ,na tijesto staviti cijeli kupus prospite ga sirom i parmezanom/,možete i ne morate malo promiješati/.Prelijete preljevom ,rasporedite ga po cijeloj površini .Na vrh lagano nabodete polovice kuhanih jaja.
Nastavite peći u zagrijanoj pećnici još10-15 min.Pustite da se pita malo ohladi ,režite na fete tako da na svakoj feti bude polovica jaja.
Servirati uz salatu.


Recept je odavno prepisan u bilježnicu sa jednog ruskog bloga ali da me ubijete više neznam koji je bio .



subota, 14. siječnja 2017.

Jutarnja peciva

Fina ,mirisna peciva .

Sastojci:

180g glatkog brašna

100g griza

110g crnog ,raženog brašna/ili po želji

150ml toplog mlijeka

150ml tople vode

1/2 kesice suhog kvasca

1/2žličice šećera

1 žličica maslinovog ulja

1puna žličica soli

4-5 žlica oštrog brašna za rolanje

Priprema:

U dubljoj zdjeli pomiješate mlaku vodu i mlijeko ,šećer i kvasac ,miješate lagano rukom da se sve poveže ,ostavite stajati par minuta ,pa dodate sve ostale sastojke .Zamiješajte tijesto po potrebi dodate još bijelog brašna .Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu plohu pa nastavite miješati dok tijesto ne postane glatko nekih 5min.Stavite tijesto u kesicu za zamrzavanje i preko noći u frižider.

Ujutro izvadite nadošlo tijesto pa ga podijelite  dijelova .Svaki dio razvaljajte u krug pritiskajući prstima da izađe višak zraka .Zarolate u rolicu Na lim za pečenje stavite papir za pečenje pa obilato pospete oštrim brašnom.Posložite peciva tako da spoj bude od ispod.
Pokrijete peciva čistom krpom ostavite stajati 30 min.na toplom ili dok se fino ne podignu.Prije pečenja okrenete peciva tako da spoj sad bude e odozgo da se fino može tokom pečenja otvoriti.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 220C /nekih 20 min.Nakon 10min otvorite širom pećnicu da izađe para pa nastavite peći još 10min.

Servirate za doručak ili ručak fino ohlađena .


petak, 13. siječnja 2017.

Ljubičanstvena jaja

Kuhana jaja nadjevena finom kremom od cikle .Jako fino jelo i za oko i za nepce.

Sastojci:

6 jaja

1 veća cikla 

1žličica curriya

1žličica jabučnog octa

1žličica kečapa

2 žlice majoneze

navrh noža ljuta paprika

1/4žličica slatke paprike

sol,papar


Priprema:

Skuhate jaja utvrdo.Prerežete jaja po pola izvadite žumanjak u zdjelicu .Dodati sve ostale sastojke pa izraditi u finu pjenu .
Nadjenete kuhani bjelanjak pripremljenom smjesom.Na vrh stavite nasjeckani peršin.Ostavite da se ohladi.
Pustite da se sve rashladi .Servirate kao hladno predjelo ili prilog.



četvrtak, 12. siječnja 2017.

Peyniri nohut

Vrlo jednostavna meza salata koju cete zavoljeti na prvu .Spremite ovu salatu uz pide ili kakav fini kreker kruh i uživajte.Salatu možete malo zakiseliti po ukusu to ostavljam vama.

Sastojci:

400g kuhanog slanutka

1 mani crveni luk/dvije ljutike

1,5žlica maslinovog ulja 

3 kom mladog luka

1,5 žlica lišća peršina

sol,papar

malo ljute paprike/po ukusu

150g mladog sira/feta sir

1žličica jabučnog octa/opcionalno


Priprema:

Ako želite  sami kuhati slanutak stavite ga u hladnu vodu preko noci u koji ste stavili na vrh noža sode bikarbone .Sutra dan isperite slanutak ,stavite ga kuhati u konac nekih sat vremena ili dok ne omekša ili 20min u ekspres loncu,nemojte soliti vodu ,možete jedino dodati list lovora.

U zdjelu  slanutak ,ako ste ga kuhali pustite da se ohladi .Nasjeckajte luk ili ljutiku ovisno sto cete koristiti pa je par minuta propirjate na vrućem ulju da omekša ,prebacite u slanutak.
Dodate nasjeckani peršin,razmrvljeni sir ,nasjeckani mladi luk ,promješajte .
Posolite i poparite po ukusu ,možete dodat malo ljute paprike ,još maslinovog ulja i ako želite ocat.


srijeda, 11. siječnja 2017.

Tohumu salatası

Lanena salata fino začinjena sa ciklom i bulgurom doista je cjeloviti obrok ,naravno za mesoljupce uvijek možete dodati komad mesa .Cikla je u ovom slučaju kuhana pa naribana na najvećem ribežu ,ciklu ako volite sirovu možete naribati i sirovu samo zapamtite da je ona teže probavljiva i nije za svaki želudac ali tako bogatija vitaminima,postoji još jedan problem sto se tiče sirove cikle to je ukus naravno da će ona uvijek imati taj zamljani okus ali kad je sirova to je puno intezivnije i za to treba puno više začina.Sir se koristi mladi ovčji ali vi možete naravno koristiti feta sir .U ovo salatu možete staviti dosta peršina/samo listovi/ako volite ,tu su omjeri neogranuičeni.

Sastojci:/4osobe


100g bulgura

250ml vode

1žlica maslinovog ulja

sol,papar

1žlica sjemenki lana

1žlica narezanih oraha

2 žlice peršina /samo listovi nasjeckani/

4-5 srednjih cikli/kuhane naribati/

100-150g svježeg sira

1 češanj češnjaka

2-3žlice maslinovog ulja

2žlice jabučnog octa

prstohvat šećera

Priprema:

Skuhanu ciklu ogulite i naribate na ribežu .Bulgur polijte sa ključavom vodom sa malo soli i žlicom maslinovog ulja ,lagano promiješate .Poklopite tanjurićem i ostavite stajati pola sata .Nakon pola sata trebao bi bulgur upiti svu tekućinu .Prođite vilicom par puta po njemu da se odvoje zrnja ,ako ima još tekućine procijedite je kroz sitno sito.Stavite bulgur u zdjelu sa ciklom.
Dodate u zdjelu nasjeckani peršin,sjemenke lana i orah .Sve lagano promiješate pa prelijete preljevom od maslinovog ulja ,naribanog češnjaka ,soli,papra ,šećera i octa .Promiješate ostavite stajati na hladnom mjestu da se sve spoji .Prije serviranja isprobate pa doradite po želji ,Na vrh stavite kockice sira.

utorak, 10. siječnja 2017.

Rulo Börek

Odavno nisam stavila recept za burek 🙆 već su se neki i zabrinuli da sam odustala od jufki ,ne nisam naravno .Jako će vam se svidjeli ova bezmesna hrskava verzija sa fino začinjenim krumpirom .Ovo je odlično za lagani obrok ,večeru

Sastojci:


6 kom kora za jufke/pite

6 kom srednji krumpir/kuhan

2žlice ajvara

1žličica koncentrata rajčice

na vrh noža ljute paprike

2 srednja crvena luka

sol,papar

1/4žličice kumina

1,5 žlica nasjeckanog peršina

1žlica maslinovog ulja

Premaz:

150ml maslinovog ulja

150ml mlijeka

2 jaja/L

Priprema:

Skuhani krumpir ogulite od kore ,izradite ga vilicom.Na maslinovom ulju prodinstajte sitno nasjeckani luk sa malo soli da uvene i dobije finu boju.Dodate luk u krumpir pomiješate zajedno sa ajvarom ,koncentrat rajčice ,paprike,soli i papra/ja malo više poparim jer to mi paše kod krumpira a vi po ukusu/Ja sam u prvoj turi zaboravila staviti peršin pa sam nadodala kasnije /nije neka greška naravno ali evo malo napomena /zna se to meni dogoditi pogotovo kad dosta kuham!!!
Za premaz sve pomiješate zajedno da dobijete finu emulziju.Uzmite jednu jufku premažete je pripremljenim premazom stavite nadjeva/nadjev odmah podijelite na dva dijela a svaki dio na tri tako da svaka jufka dobije istu količinu /premažete ,stavite sljedeću jufku ,premažete premazom i stavite nadjev ,zadnju jufki isto premažete preljevom i stavite nadjev:
Zarolate u rolu pa narežite na dva prsta debele šnite .Složite na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje.Premažete ostatkom premaza /ako je ostalo/.Ponovite postupak sa još tri jufke.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/20-25 min dok ne postanu fino hrskave i dobiju zlatnu boju.
Servirate uz dosta jogurta/grčki /gusti/kojem ste dodali malo soli,papra i češnjaka.Prospite sve nasjeckanim peršinom ili nasjeckanom metvicom.
Meni je jako fino uz salatu.




ponedjeljak, 9. siječnja 2017.

Pirzola tavuk

Predivni turski klasik ,kotleti od pilećeg batka ,marinirani u jednoj finoj marinadi panirani i pečeni u pećnici .Ako želite nešto fino i jednostavno a da pritom ne jedete tešku hranu ovo je idealno .Uzivajte!!!

Sastojci:/4 osobe

4 pileća bataka sa karabatkom

Marinada:

4-5žlica maslinovog ulja

prstohvat ljute paprike

1žličica timijana

1žličica currija

1/2žličice kumina

1/2žličice slatke mljevene paprike

1/2žličice soli/više manje po ukusu

1/2žličice papra/više manje po ukusu

Ostalo:

2 jaja

2-3 žlice brašna

4 žlice krušnih mrvica


Priprema.

Operite i osušite piletinu ,ogulite joj kožu .Okrenete na donju stranu pa oštrim nožem zarežete karabatak ,odrežete kost na zglobu ,rastanjite .Zarežite i raširite meso na bataku,vrhove ,kapice na vrhu kosti otkinete. .Odložite sa strane dok ne pripremite svo meso.
U zdjelu stavite sve sastojke za marinadu ,dobro promiješate pa stavite  meso ,par puta ga okrenete u marinadi ,poklopite sve prozirnom folijom pa odložite barem na sat vremena u hladnjak.
Panirajte klasičneou zdjelice stavite brašno ,u drugu jaja sa malo soli /lagano razmućeni/ i u treću mrvice.Meso prvo umočite u brašno otresite višak ,pa u jaje i na kraju u mrvice.Stavite kotlete na lmi na koji ste stavili papir za pečenje pokapate ostatak marinade po mesu.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/30 min ili dok ne dobiju finu boju .
Servirate uz kuhano povrće ,finu salatu ,krumpir i sl.ma sve sto vam paše uz panirano meso.



nedjelja, 8. siječnja 2017.

Pureći batak u umaku od crnog piva

Vrlo jednostavan recept koji na coolki imam odavno ali je cesto na mom stolu.Za ovo jelo odaberite crvene dijelove purice tipa krilo ,batak ,karabatak.Umak je vrlo jednostavan ,po želji ga možete dodatno odmastiti ali nije ni tolika velika potreba s obzirom da puretina samo po sebi nije puno masna .Ako želite finu pečenku a uz to vrlo jednostavni sve preporuke za ovaj recept.

Sastojci:

750-1000 g puretine/krila ,zabatak ,batak 

300-500ml crnog piva/ja sam koristila Tomislav

2žlice ulja

1 veliki luk

2-3 veće mrkve

1-2 žlice koncentrata rajčice

2žlice brašna

500-700ml pilećeg temeljca

sol,papar

Priprema:

Operite puretinu osušite je kuhinjskim papipirom ,posolite /dobro/i po paprite .U tavi zagrijete ulje pa na njemu prepečete puretinu sa obje strane da se malo potamni i da se zarumeni.Odložite na toplo  dok sve ne završite.
Mrkvu ogulimo narežemo na veće komade ,isto napravimo i sa lukom .Prepržimo povrće na masnoći od mesa dok malo ne uvene i luk se prepži ,dodamo koncentrat rajčice ,i brašno pa nastavite kratko pirjati .Podlijemo temeljcem i pivo ,promiješate ,pustite da prokuha .Prelijete preko mesa.
/slika je sa coolke da vidite da se može raditi i sa cijelim batkom/
Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/1 -1,30h ovisno od količini mesa.Do se peče meso koji put okrenete ako se umak previše reducira slobodno dodate još temeljca.
Umak od pečenja stavite u lonac ispasirate ga štapnim mikserom /možete ga koji put i procijediti kroz sitno sito samo da dobije baršunasatost i sjaja ali nije neko pravilo/Pustite da se umak reducira da dobijete finu gustoću umaka ako je već gust nije potrebno dodatno dokuhavanje .

Servirate meso sa umakom i prilog po želji ,knedle ,krumpir,kuhano povrće i sl.


petak, 6. siječnja 2017.

Aromatični srneći gulaš

Srneći gulaš baziran na starom lombardijskom receptu moje none ,jako fin i aromatičan ,pun začina i mirisa .Napisati ću vam u receptu i recept za njoke nema velike mudrolije ali naravno ako vam je to problem možete kupiti i gotove .Jako fino sa ovim umakom pašu knedle bilo od krumpira ili od kruha vi izaberite sto volite najvažniji je ipak umak.

Sastojci:

1kg srnetine za gulaš/neka budu kockice otprilike iste veličine/

5-6žlica aceta balsamica/tamni

2 crvena luka

4 srednje mrkve

4 češanja češnjaka

1žlica borovica/lagano potucite da puknu

1 žlica pimenta/isto malo potucite

2 grančice ružmarina/samo lišće

2 grančice timijana/samo lišće

4lista lovora

1/2 glave srednjeg celera

100g korijen peršina

1žlica/puna brašna

700ml bogatog temeljca od kosti/goveđi

300ml dobrog crnog vina

50g suhih vrganja

250g smeđih šampinjona

1žlica marmelade od šljiva

sol

svježe mljeveni papir

2žlice nasjeckanog peršina

Priprema:

U zdjelu po mogućnosti staklenu stavite narezano meso pa ga prelijete acetom balsamicom ,dodate na kocke narezani luk i češnjak .Narežite na kocke i mrkvu.Pripremite začine ogulite listiće sa ružmarina i timijana ,sve stavite u meso,promiješate dobro pa dodate lagano zgnječene borovice i piment .Zamiješajte sve zajedno po potrebi možete dodati još malo aceta balsamica .Pokrijete prozirnom folijom pa ostavite u frižideru preko noći.
U zdjelicu stavite suhe vrganje podlijte sa 1/2dl vruće vode ,ostavite da se namaću dok ne pripremite ostalo.
Zagrijete u loncu dvije žlice maslinovog ulja pa dodate meso ,pržite sve na najjačoj vatri da se meso preprži i sve malo prodinsta .Izvadite meso šupljikavom žlico ,dodate po potrebi još malo ulja pa pustite da se zagrije pa dodate na kocke narezanu pancetu ,prepeče je kratko ,dodate brašno ,zažutite ,vratite meso u lonac .Podlijete vinom pustite par minuta da vino prokuha /drvenom žlicom stružete po dnu lonca da se digne ono što je zapečeno to će dati ekstra aromu ovom jelu/pa onda dodate temeljac ,poklopite,posolite i poparite  i na laganoj vatri kuhate negdje 1,5h sat ili dok meso ne omekša ,otklopite pa pustite da se reducira ,dodate marmeladu od šljiva.
U tavi zagrijete 1žlicu maslaca pa na njemu ispirjate narezane smeđe šampinjone i vrganje/vrganje izvadite lagano iz vode ,oni vam uglavnom plivaju u vodi,tekućinu procijedite kroz sitno ,zbog sedimenta koji se staloži na dnu zdjelice/procijeđenu tekućinu od vrganja stavite u lonac sa meso ,pa dodate izdinstane gljive.Promijašajte ,pustite da sve zajedno kratko kuha.
Posolite i popaprite po ukusu.
Servirate uz kuhane njoke i kruh ,kod nas je obavezna i miješana zelena salata.
Recept za njoke možete pronaći /OVDJE/







četvrtak, 5. siječnja 2017.

Pastane simiti

Prekrasna okrugla peciva bogato posuta sezamom.Fini turski meza kruhici ,mekani slatko-slani grizini .Ja sam koristila melasu od rogača /hvala mojim curama sto me se uvijek sjete /ako nemate melasu slobodno je zamijenite sa medom .U tijesto sam stavila mahlep/mljevene koštice trešnje /slatko -trkog okusa /netko mahlepi zamjenjuje sa mljevenim kardamon čak i sa mljevenim anisom meni to nisu srodni okusi pa radije izbjegnem., vi naravno ako nemate isto tako možete slobodno izbijeci neće to puno smetati no sa njim doista simiti imaju onaj fini autentični okus. Ako volite ovakva peciva topla preporuka za Baygaleh/jeruzalemsko pecivo /LINK/.Recept je by Cahide.


Sastojci:


200g gustog jogurta

300ml vode/tople

170ml biljnog ulja

1 žlica instant  kvasaca

1žličica šećera

1žličica soli/ravna

650-660g glatkog brašna

1žličica mahlepa /opcionalno

Premaz:


250ml vode

1žlica melase/ja sam koristila od rogača/med

5-6žlica lagano prepečenog sezama


Priprema:

U duboku zdjelu za miješanje dodate jogurt i malo topliju vodu koja će kad se pomiješa sa jogurtom sve malo zagrijati .U promiješanu smjesu  jogurta i vode dodate kvasac,mahlep i šećer ,miješate rukom dok se šećer ne otopi pa dodate sol i ulje ,ponovo promiješate pa dodate brašno dodate toliko brašna da dobijete glatko tijesto koje se nelijepi /sve ovisi o jogurtu ako je jogurt prevodenast naravno da će vam trebati više brašna/.Tijesto pokrijete čistom krpom i ostavite stajati 1h.
Nadošlo tijesto podijelite u 30-tak kuglica veličine oraha /zapamtite treba ih biti parni broj/jer vam trebati dvije kuglice za jedan simit.Uzmite dvije kuglice svaku  razvaljajte na trakicu povežite im krajeve ,zarolate jednu oko druge.Složite na lim na koji ste stavili papir za pečenje ,ponavljate postupak dok sve ne dovršite.


Pripremite premaz.u zdjelici zamutite melasu sa vodom ,u drugu zdjelicu pripremite sezam.Umacite simite prvo u vodu pa potom u sezam vratite ih na lim.Pokrijete i ostavite stajati još 1h na toplom.
Pecite ih u zagrijanoj pećnici na 200C/20min ili dok ne dobiju finu zlatnu boju .
Servirate uz fine meze ,sir u maslinovom ulju ,masline ,uz neko varivo i sl.



utorak, 3. siječnja 2017.

Slane novogodišnje zvjezdice

Dio našeg novogodisnjeg menija ,mi smo ipak vise od slanog nego od slatkog 😌Uzivajte u ovim neobičnima zvjezicama ispiriranim turskog kuhinjom.Drage moji gurmani na dobro Vam dosla Godina Nova!!!!

Sastojci :

450g tijesta za pizzu ili

200ml mlijeka/toplo

100ml vode/mlake

1 kvasac 

1žličica šećera

1žličica soli

40ml maslinovog ulja

40ml otopljenog maslaca/obično ulje

400-450g glatkog brašna/više po potrebi

Nadjev:


5žlica ajvara

1žličica currija

150g razmrvljene feta sira

2žlice maslinovog ulja

malo papra

po potrebi soli

cijele polovice oraha

Priprema:

Ako ćete sami raditi tijesto .pomiješate toplo mlijeko i vodu pa dodate kvasac i šećer miješate rukom da se šećer gotovo otopi ,dodate sve ostale sastojke pa zamiješate tijesto po potrebi dodate brašna da tijesto bude mekano a da se ne lijepi.Ostavite stajati 35 min na toplom mjestu ili dok se tijesto ne uskisne.
Na pobrašnjenoj plohi stavimo tijesto razvaljamo ga na 0,5 cm debljine .Vadimo zvjezdice kalupom za kolače.Zvjezdice prebacite na lim na koji ste stavili papir za pečenje.
U zdjelu sa strane pomiješate sastojke za nadjev.Stavljate po jednu žličicu  nadjeva na svaki cvjetić u sredinu staviti polovicu oraha.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/nekih 15-20min ili dok ne dobiju lijepu boju i počnu se micati po limu .Servirate hladno kao zagriske ili kao dio meze ,uz salatu ili varivo.







četvrtak, 29. prosinca 2016.

Porchetta

Fino talijansko pečeno carsko meso i naravno zarolano po mome guštu .Nema neke velike mudrolije kod ovog pečenja, samo se treba držati par jednostavnih pravila .Kod mesa možete to biti čisto zarolano carsko meso sa kožom/kao što sam ja radila/možete u sredinu staviti lungić .Premaz je jednostavan fini začini po ukusu/kadulja ,ružmarin ,timijan .../ i naravno ne zaobilazni anis .U nekim dijelovima nadjeva se uz pečene začine dinstanim i pasiranim pilećim ili svinjskim jetricama ,finim tanko narezanim fetama pancete i sl.Ovo je gotovo najosnovniji recept ,fina ,,izdašna i jeftina pečenka koja je jako fina topla ali i hladna narezana na tako uz razne nareske i salata.


Sastojci/4 osobe :


2-2,5 kg carskog mesa sa kožom

Pasta:

6 češnjeva češnjaka

1/2žličice sjemenki korijadora/opcionalno

1/2žlice sjemenki anisa

2 grančice ružmarina/samo lišće

3-4 grančice timijana

1 /2ljute paparičice/peperoncine

1/2žličice mljevene slatke paprike

2 ravne žlice soli

1žlica maslinovog ulja

1žličica papra

Pripremite meso:

Dan prije /ja to napravim navečer/fini komad carskog mesa  operite i osušite .Oštrim nožem zarežite cijelim dijelom kožu tako da je odvojite od mesnatoga dijela kad dođete gotovo do kraja ostavite taj mali dio da se kasnije možete lakše zarolalti .Ovo je prilika da se riješite/da otkinete/naslage masnoće ako je ispod kože ima dosta/možete je primjerice otopiti u čvarke/.
Napravite pastu:
Na suhu tavu stavite sjemenke anisa samo da se malo
U mužar stavite oguljeni češnjak ,nasjeckane začine ,malo soli i papra/ostalo ostavite za posoliti meso/ i maslinovo ulje pa sve izradite da se napravi pasta .
Meso posolite i poparite sa svih strana i na onim dijelu gdje je zarezano.
Premažemo meso pripremljenom smjesom.
Zarolamo samo meso u roladu ,neka bude čvrsto zarolano tako da se bolje požme začinima .Oko mesne rolade zamotamo kožu .Zavežemo kuhinjskim kocem .Meso odložimo u frižider  do jutra.
Ujutro izvadim meso iz frižidera da prije odstoji na sobnoj temperaturi nekih pola sata.Zagrijete pećnicu na 220C stavi meso peči nekih 30 min ,smanjim temperaturu na 160C /nastavim peči na lagano nekih 2,5 h .Povećamo temperaturu na 250C pa ostavi meso još 20min ili dok se ne napravi fina hrskava koža.Izvadimo meso ,zamotamo ga u alu-foliju na 30min .Nakon pola sata meso režemo na šnite/fete oštrim rebrastim nožem.
Servirati meso uz kuhano povrće ,pečeni krumpir ,salate i sl.Kad se ohladi fino je uz malo limuna i hladne salate sa jogurtom i majonezom/ima ih kod mene dosta/.









Comments system

Disqus Shortname