Labels
petak, 5. kolovoza 2022.
Balon ćevap
ponedjeljak, 4. srpnja 2022.
bogata salata od kupina i cikle
Sastojci:
4-5 malih kuhanih cikli
5-6 komada malih rajčica
70g feta sira
50g rikule
Marinada:
50g kupina
1/2 velikog krastavca /libanonac
1žlica dijon senfa
sol,papar
40ml maslinovog ulja
1žličica sitno nasjeckanog peršina
3 žlice vode
3 žlice octa
1žličica šećera
1žličica nasjeckanog peršina
Priprema:
Ogulite krastavac, narežite na pola, izvadite špice/najlakše vam je to napraviti malo žličicom za kavu/narezati na polumjesece, Operite kupine.U zdjelu stavite senf, sol,papar, vodu, šećer, ulje i ocat, dobro izmiješajte da se napravi fina emulzija, dodati krastavce i kupine, promiješajte, pustite da se mariniraju pola sata.
Za to vrijeme narežite na tanko ciklu, posložite na tanjur.dodati rajčice, feta sir i opranu rikulu.Sve preliti sa marinadom, ostaviti 10 minuta u frižider. Servirati kao samostalni obrok uz preprženi kruh ili kao ja , prilog uz roštilj.
subota, 7. svibnja 2022.
Hrskavi simit
Simit sam objavila davno na coolinarici sa zaatarom ovo je malo drugačija verzija.Simit vam je jednostavna kombinacija običnog lagano kiselog dizanog tijesta sa sumacom ili ako nemate sa malo soka od limuna i slatke glazure od pekmezi u kojeg uranjamo simite ako nemate pekmezi, koristite med il melasu, te bogato umočen u sezam, ja sa koristila integralni sezam vi napravite po želji.
Sastojci:/12 kom
200ml mlake vode
100ml ulja
200ml mlakog mlijeka
1žličica šećera
1žličica sumaca ili jedna žličica soka od limuna
1žličica soli
1 instant kvasac/kesica
480-500g glatkog brašna
Za umakanje:
1žličica pekmezi/med, melasa
100ml vode
sezama dosta
Priprema:
Tijesto ostaviti stajati 1h, najbolje prekriti posudu sa tijestom prozirnom folijom, potom saviti posudu na lončić sa vodom koji smo prije toga zagrijali do ključanja , odložiti sa strane.
Tijesto izručiti na dasku, odvojiti 24 kuglice, svaku kuglicu raširiti u trakicu.Trakice spojiti, zarolati jednu oko druge, vrhove spojiti u prsten.
Pomiješati pekmezi/melasu ili med/ sa vodom.Umočiti svako pecivo u tekućinu a potom u sezam.
Peći u zagrijanoj pećnici na 200C/20 min ili dok ne dobiju finu zlatnu boju.četvrtak, 5. svibnja 2022.
Millefoglie sa kremom od karamel jabuka i vanilijom
Sastojci;
Karamel jabuka krema:
Krema od vanilije:
četvrtak, 31. ožujka 2022.
Slatki jastučići sa sirom i limunom
Jedan divan slatki zalogaj za kišna popodna. za utjehu.
Sastojci:
Tijesto:
500g glatkog brašna
25g svježeg kvasca
2 jaja
100g maslaca
180ml mlijeka
1/4 žličice soli
1 vanilija šećer ili aroma vanilje
60g šećera
Nadjev:
500g svježeg sira/polumasni
korica jednog limuna
100g suvica/sušeno grožđe/grožđice
1vanilija šećer
70g šećera
1 jaje
2žlice vanilija pudinga/ ili gustin
Ostalo.
1žumanjak
šećer u prahu
Priprema:
Tijesto lagano premijesite.Tijesto razvaljajte na debljinu 0,5 cm. Pomiješajte sve sastojke za nadjev da se povežu.Tijesto razrežite na kvadrate veličine kakvu želite.Meni je ispalo 30kom.
Spajati po dva suprotna kraja, prije toga ih premažite sa malo vode.
Na lim stavite papir za pečenje. Slažite peciva jedan do drugog.Premazati žumanjkom, ostavite stajati pola sata.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20 min, ili dok ne uhvate lijepu zlatnu boju.Lagano ohladite i jedite.Uslast!
nedjelja, 6. ožujka 2022.
Mucko
srijeda, 1. prosinca 2021.
Mliječna torta od oraha
četvrtak, 25. studenoga 2021.
Tjestenina u finoj kremi od brokule i krumpira
Jedno staro , seljačko jelo, jednostavno u namirnicama i pripremi ali jako fino i vrlo popularno u ovo vrijeme.
Sastojci:
1 luk
200g fino prošarane pancete
400g brokule/cvjetići
2 srednja krumpira
500g tjestenine
sol,papar
origano
50-100g ribanog parmezana
Priprema:
Skuhati brokulu i krumpir u slanoj vodi ocijediti, sačuvati dio vode od kuhanja.U lonac staviti tjesteninu skuhati ocijediti.
U mikser staviti brokulu i krumpir, dodati 50 ml maslinovog ulja, dodati parmezan, sol,papar, 100ml vode od kuhanja, origano po ukusu.Izraditi sve u finu kremu odložiti.
Zagrijati ulje u tavi dodati sitno nasjeckanu pancetu , popržiti da ostane hrskava i pusti malo masnoće, staviti kremu od brokule i krumpira pomiješati da se sve fino poveže u glatku kremu po potrebi dodati još malo vode od kuhanja , posoliti, popariti po ukusu.
Na kraju pomiješati kuhanu tjesteninu i sve fino promješati.
Servirati toplo uz salatu i ribani parmezan.
petak, 27. kolovoza 2021.
Slatko-kisele arapske tikvice
Jako fine tikvice sa daškom orijenta. u recept inaće ide melasa od nara ali vi možete zamijeniti medom.Uživajte uz ove fine tikvice kao prilog ili kao glavno jelo uz rižu.
Sastojci:
3-4 manje tikvice ili dvije veće
1 luk/manje
2 zrele rajčice
2-3 češnja češnjaka
1žličica metvice
3 žlice svijetlog octa
1žličica sjeckanog peršina
1 kocka šećera
2 žlice melase od šipka ili med
2 žlice maslinovog ulja
sol,papar
Priprema:
Narežite na trake tikvice.Posolite, ostavite sat vremena u cjedilu, nakon toga ih osušiti .Rajčice zarežite na križ kratko potopite u vruću vodu.Izvadite ij , ohladite, ogulite i narežite na kocke.
Tikvice operite od soli, ocijedite.Narezati luk i češnjak, prepržite ih par minuta na vrućem ulju.Dodati tikvice nastaviti dinstati minutu , dvije, dodati rajčicu, peršin i metvicu.
Začinite octom i šećerom.Kuhati sastojke nekih 20 minuta dok ne dobijete divan umak, na kraju dodati melasu od nara ili med.Posoliti i popapriti po ukusu.
Tikvice operite od soli, ocijedite.Narezati luk i češnjak, prepržite ih par minuta na vrućem ulju.Dodati tikvice nastaviti dinstati minutu , dvije, dodati rajčicu, peršin i metvicu.
Začinite octom i šećerom.Kuhati sastojke nekih 20 minuta dok ne dobijete divan umak, na kraju dodati melasu od nara ili med.Posoliti i popapriti po ukusu.
ponedjeljak, 16. kolovoza 2021.
Ledena kava torta bez pečenja
Vrlo jednostavan kolač kome neće odoljeti kavoljupci a ni oni ostali.Fino rashlađene i kremaste šnite uz dodatak bijele čokolade čisti užitak uz neki fini liker.Ja sam za ovaj kolač koristila instant kavu krema.
Sastojci:
krema:
250g bijele čokolade
30 piškota
100g maslaca
1dl kave
2 žlice likera od kave ili nekog drugog likera koji nije od voća
2 žumanjka
500ml vrhnja za šlag/mliječno
Za piškote:
2 dl jake kave
2dl mlijeka
Za ukrašavanje:
1 dl tučenog šlaga
izmrvljene piškote
čokoladna zrna kave
Priprema:
U zdjelu na paru stavite bijelu čokoladu, sa kavom i likerom od kave.Miješajte dok se čokolada ne spoji i dobije glatka smjesa, ugasiti vatru ,dodati žumanjke, nastaviti miješati da se žumanjci skuhaju a potom dodati maslac izrezan na tanke listiće, nastaviti miješati pjenjačom dok ne dobijte glatku finu kremu.Moj mali trik je da smjesu staviti na tanjur , raširim i ostavim na 10-15 minuta u duboko zamrzavanje, krema će se tada brzo ohladiti.Za to vrijeme izraditi šlag da bude čvrst, odvojite malo za dekoraciju.Pripremite kavu za umakanje piškota.U vruću kavu dodati hladno mlijeko, pomiješati, odložiti sa strane.
U ostatak šlaga stavite ohlađenu kuhanu kremu, dobro promiješati.