Fina ,mirisna peciva .
Sastojci:
180g glatkog brašna
100g griza
110g crnog ,raženog brašna/ili po želji
150ml toplog mlijeka
150ml tople vode
1/2 kesice suhog kvasca
1/2žličice šećera
1 žličica maslinovog ulja
1puna žličica soli
4-5 žlica oštrog brašna za rolanje
Priprema:
U dubljoj zdjeli pomiješate mlaku vodu i mlijeko ,šećer i kvasac ,miješate lagano rukom da se sve poveže ,ostavite stajati par minuta ,pa dodate sve ostale sastojke .Zamiješajte tijesto po potrebi dodate još bijelog brašna .Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu plohu pa nastavite miješati dok tijesto ne postane glatko nekih 5min.Stavite tijesto u kesicu za zamrzavanje i preko noći u frižider.
Ujutro izvadite nadošlo tijesto pa ga podijelite dijelova .Svaki dio razvaljajte u krug pritiskajući prstima da izađe višak zraka .Zarolate u rolicu Na lim za pečenje stavite papir za pečenje pa obilato pospete oštrim brašnom.Posložite peciva tako da spoj bude od ispod.
Pokrijete peciva čistom krpom ostavite stajati 30 min.na toplom ili dok se fino ne podignu.Prije pečenja okrenete peciva tako da spoj sad bude e odozgo da se fino može tokom pečenja otvoriti.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 220C /nekih 20 min.Nakon 10min otvorite širom pećnicu da izađe para pa nastavite peći još 10min.
Servirate za doručak ili ručak fino ohlađena .