Sastojci:
oko 400g špageta
oko 300g tikvica
3 žlice ribanog parmezana
1češanj češnjaka
1 manji luk
4jaja
sol,papar
1žločica timijana/opcionalno
3žlice maslaca +mlaz ulja
prstohvat ribanog muškatnog oraščića
Priprema:
Skuhate špagete u slanoj vodi .Procijedite ih i začinite sa malo ulja da vam se ne lijepe.Odložite da se malo ohlade.U zdjelicu dodate jaja ,sol,papar ,muškatni oraščić pa sve dobro izradite .
U tavi zagrijete jednu žlicu maslaca i mlaz ulja pa na njemu prepržite sitno nasjeckani luk da uvene dodate sitno nasjeckani češnjak i naribane oprane tikvice ,nastavite dinstati nekih pet minuta na srednjoj vatri da se sve malo uvene ali ne previše,posolite i popaprite po želji ,ako želite možete dodati i timijan.
Špagete izmiješate sa jajem ,dobro promiješate da se sve poveže.
Na dno tave za pečenje /28cm/bilo bi dobro da imate teflon tavu ,otopite maslac/1žlicu/ sa mlazom ulja ,na dno stavite polovicu smjese špageta ,dodate u sredinu svu količinu izdinstanih tikvica ,prospite ostatakom špageta.Poklopite.Pecite na najnižoj tempereturi pokriveno 5 min.,na vrh stavite ostatka maslaca,poklopite i nastavite peći još 15 min. poklopljeno .Okrenete/za to će vam dobro doći ravan poklopac/ nastavite peći još 10-15 min.Izvadite na tanjur.
Meni je Tortino najbolji ohlađen naravno to ostavljam vama na volju ,narežite ga na trokute uz neku finu salatu.