Ovaj kruhić/kruhiće uvijek radim uz meze najčešće uz humus,// o humusu sam dosta pisala//, na coolki imam i recept,// odavno i još neke varijacije na temu//, pa mislim da nije potrebno pisati posebno recept, ako kome treba poslati ću link.Isprobajte ovaj divan kruh hrskave kore sa divnim slatkastim premazom.
Sastojci:/4 srednja kruhića
Tijesto:
oko 500g brašna/glatko
400ml mlake vode
400ml mlake vode
1žličica maslinovo ulja
1 kesica instant kvasca
1 kesica instant kvasca
prstohvat šećera
2 žličice soli/ravne
2žlice griza /kukuruzno brašno
1žlica/ravna/brašna
1žličica šećera
120 ml vode
Nakon drugog dizanja izvaditi kruhiće vani, uzdužno ih prstima ili vanjskim dlanovima pritisnuti kao na slici.Prospite sezamom ili niggelom.
Posip i rad:
1žlica ulja2žlice griza /kukuruzno brašno
Premaz:
1,5 žličica ulja1žlica/ravna/brašna
1žličica šećera
120 ml vode
Priprema:
U zdjelu stavite mlaku vodu,ulje, šećer i kvasac, promiješate, pokrite tanjurom, ostavite stajati pola sata.
Nakon pola sata dodate prosijano brašno, sol, nastavite miješati da se tijesto poveže po potrebi dodate malo brašno, tijesto mora biti glatko, mekano i ne bi se smjelo lijepiti. Izradite dodatno tijesto na radnom stolu.Stavite ga u zdjelu, pokrijete prozirnom folijom.Ostavite na toplom stajati 1h.Za to vrijeme napravite premaz: zagrijete ulje u lončiću dodate brašno i šećer, lagano zažuti brašno pa dodate vodu kuhate dok se ne zgusne otprilike kao puding , odložite da se ohladi.
Tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu.Lagano izradite rukama.Podijelite na 4 dijela.Svaki dio razvučete na papir za pečenje koji ste posuli grizom ili kukuruznim brašnom,u dugu plosnatu štrucu debljine nekih prst i pol.Premažete ga mlakim premazom.Pokrijete opet prozirnom folijom i ostavite stajati opet 30-45 min na toplom mjestu.Kratka napomena ako će vam biti lakše kod izrade kruhića ruke lagano nauljite.
Nakon drugog dizanja izvaditi kruhiće vani, uzdužno ih prstima ili vanjskim dlanovima pritisnuti kao na slici.Prospite sezamom ili niggelom.
Ako imate kamen za pečenje pizze ove kruhiće možete na tome peći ako ne, zagrijete pećnicu 210C Pecite kruhiće nekih 15-18 min na najdonjoj vodilici.
Tople kruhiće izvadite i premažete maslacem.