Ovaj je recept za moju dragu prijateljicu Luli koja uvijek misli na mene tako je sa jednog puta u Bosnu donijela mi ovaj divan kataifi.Ovaj recept svojataju i Turci i Grci tvrdeći i stavljajući ga u kategoriju tradicijonalni recepte na obje strane .Katafi je inače specijalna vrsta tijesta koja se radi od kao vrlo tanke palačinke od lijevanog tijesta koje se stavljaju na užarenu ploču na par sekundi kataifi posvijetli i skori se tada se bez problema skine.Osim kataife specifičnog ovog kolača je i mastika /ako ste bili po bliskom istoku bit će vam poznata po sladoledu od mastike/možete je zamijeniti sa malo anisa ali ja vam savjetujem da radije zamijenite vanilijom. Inače mastika je ustvari smola jedne vrste drveta koja izlazi iz kore kao suze i zato je i zovu jemenske suze ili mastika suze ,ima pomalo gorkasto-trpki okus sa malom aromom anisa doista teško zamjenjivi ijednim drugim začinom ali neobično fin ,ako nabavite slobodno je stavite ako ne zamijenite vanilijom.
120g maslaca
1žličica mljevene/smrvljene mastice/vanilija
45 g griza
2 jaja/velika/L
1žlica gustina
50g šećera u prahu
2 vanilija šećera
1 žlica običnog šećera
30g kokosa
Sastojci:
200g kataifi/kadaif120g maslaca
Šerbet:
350g šećera
400ml vode
1 štapić cimeta
1/2limuna sok
Krema:
600ml punomasnog mlijeka 3,5%1žličica mljevene/smrvljene mastice/vanilija
45 g griza
2 jaja/velika/L
1žlica gustina
50g šećera u prahu
2 vanilija šećera
1 žlica običnog šećera
30g kokosa
Šlag:
400ml slatko vrhnja/mliječno
šećera u prahu po ukusu
Priprema:
Otopite maslaca na laganoj vatri .Premažete lagano uljem kalup /20x25 cm/stavite papir za pečenje na stjenke i na dno /da malo viri poviše/vi naravno možete i u većem kalupu raditi ali u tom slučaju će vam biti kolač niži/.Stavite u kalup cijelu količinu kadaifa lagano pritisnite dlanovima da se zalijepi i lagano smrvi ,prelijete sve maslacem .Stavite peči 10min /u zagrijanu pećnicu na 200C/dok kataif ne dobije zlatnu boju..Ostaviti da se ohladi.
Za to vrijeme skuhate šerbet:stavite u lončić šećer ,vodu i cimet ,pustite da na srednjoj vatri kuha 10min.dok se ne ugusti stvori lagani sirup.Prebacite u drugu posudu ostavite da se ohladi.Ohlađeno lagano prelijete preko kataifa.Pustite da se sve upije .
Napravite kremu:
U lonac stavite 2/3 mlijeka i pustite da prokuha.Sve ostale sastojke stavite u drugu posudu i izradite sa ostatkom mlijeka .Zagrijano mlijeko ulijete u pripremljene sastojke sa strane ,dobro promiješajte ,prelijete sve nazad u lonac i nastavite kuhati desetak minuta da se griz skuha i sve zajedno zgusne .Prebacite sve na kataif,zagladite da bude ravno .Stavite u frižider da se ohladi.
Slatko vrhnje izradite u šlag sa šećerom u prahu ,stavite na ohlađenu kremu zagladite .Po želji možete sve posuti mljevenim orasima ili pistacijama.
Servirate narezane na kocke.