Grčki kruh od krušnog tijesta nadjev smrvljenom fetom i maslinovim uljem.Meni je simpatično bilo u tim malim tavernama i seoskim konobama uvijek bih nam servirali svoju inačicu ovoga kruha bilo da je sa origanom ,spljošten ,serviran u puž ,pečen na tavi ili krušnim pećima ali uvijek topao ,mek i mirisan ,serviran uz maslinovo ulje , narezanu rajčicu i razne vrste maslin.,Moram vam priznati da su oni jako ponosni na svoj kruh ali rado će vam pokazati pripremu i odati sastojke ,jos kad dođete s nekim tko je lokalac,vrlo su susretljivi .Ovo je jedna otočna verzija ovoga kruha i vrlo je jednostavna ,tijesto je hrskavo a nadjev mekan i sočan,problem nastaje kad se treba prestati jesti ,uživajte drage moje.Samo jedna napomena u nadjev možete i ne morate dodati origano ili timijan to ostavljam vama na izbor.Inace u ovj kruh mozete dodati i pecenu papriku ili patlidzan ako volite isto jako fino izgleda u presjeku.
Sastojci:
oko 500g brašna /može glatko ili miješano
1velika žlica instant kvasca /ili 1/2 svježeg
1/2žličice soli
na vrh noža šećera
1žličica ulja
mlake vode koliko treba
Nadjev:
200g feta sira
3žlice maslinovog ulja +1žlica za posudu
1žličica origana/opcionalno
Premaz:
1žutanjak
3-4žlice sezama
Priprema:
Od sastojka zamijesite tijesto ,jako je jednostavno kao tijesto za pizzu.Tijesto formirate u kuglu ,pokrijete običnom kesom ili poklopcem i ostavite stajati 30-45 min.da se tijesto digne .
Tijesto stavite na radni stol na koji ste stavili malo brašna.Raširite tijesto u krug prvo oklagijom a možete kasnije i malo rukom da bude ne pretanko kao jufke ali ni predebelo tijesto .Premažete tijesto dobro maslinovim uljem a potom stavite ako želite origano a zatim feta sirom .Na jednom dijelu/prema sebi/prstima napravite rupu do sredine kruga ,a potom sa obje ruke rolajte tijesto u veliku kobasu.Kad ste došli do kraja kobasu lagano rukama raširite.
Okruglu keramičku zdjelu za pečenje lagano nauljite .Stavite tijesto u puž ,pazeći da e ne spoje krajevi.
Pokrijete i pustite na toplom mjestu pola sata da se tijesto diže.Zagrijete pećnicu na 200C .Puža bogato namažete žumanjkom i pospete sezamom.Pecite puža negdje 35 min ili dok se ne počne micati po protvanu .Ako želite možete na dno zdjele staviti papir za pečenje.
Meni je najdraži dok je topao a vi po ukusu.