Volim salate sa grahoricama a leća mi je posebno draga u toj kombinaciji.Jako fina salata, koja će vas oduševiti,uživajte!!U nastavku sam napisala par caka za kuhanje leće ako ne želite koristiti onu iz konzerve.
Sastojci:
1 manja konzerva smeđe leće
120g feta sira
12 kom rotkvica
sol,papar
1 zelena jabuka
1žlica sitno nasjeckanog peršina
3-4 kom mladog luka/manji crveni luk
1žličica nasjeckane svježe mente
2žlice maslinovog ulja
1žlica sojinog /biljnog/običnog ulja
2 žlice jabučnog octa
na vrh noža šećer
Priprema:
Kratka napomena za leću ako će te je kuhati. leću namočiti desetak minuta sa prstohvatom sode bikarbone a potom je staviti kuhati, za finu aromu leću možete kuhati u temeljcu, računajte da je leća poput riže i da dvostruko poveća obujam zato stavite dovoljno vode da se može skuhati.Kuhate leću nekih pola sata, najbolji vam je isprobati, leća mora mora biti kuhana ali ne prekuhana u tom slučaju gubi oblik a sav škrob izađe i stvara neugodan i sluzav osjećaj kod jela pogotovo salate.
Napravite salatu, ako ste kuhali leću ocijedite je i ohladite ako ste previše skuhali višak ostavite u vodi u frižider i koristite po želji.Stavite leću u zdjelu dodati nasjeckanu jabuku, nasjeckanu feta sir, mladi luk i rotkvice narezane na šnite.Promiješate povrće sa lećom i sirom.U zdjelici s a strane izmiješate obje vrste ulja, sol,papar, šećer metvicu i peršin u smjesu.Prelite preko leće, promiješate po potrebi doradite solju i paprom i začinima.
Ohladite salatu prije korištenja.