Dani španjolske kuhinje, divna i vrlo jednostavna kuhinja, mediteran sa daškom orijenta, bogate i fine pite, tapasi i mnoštvo jednostavni slastica.Puno toga sam radila samo dio uspjela uslikati , evo jedan klasična empanada kažu da je iz Galicije /pokrajna /ali ja ne bih upirala prstom, ovakve i vrlo slične empanade bilo male ili velike naći ćete u cijeloj Španjolskoj.Jelo je jednostavno u izradi i ne zahtjeva puno umješnosti, jede se toplo ili hladno sa umakom od rajčice ili samo.Ako volite komišku ilitiga višku pogaču obožavati će te ovo jelo, divno lagano, ljetno.
Sastojci:
Tijesto:
500g glatkog brašna
1 instant kvasac
1/2žličica šećera
1žličica soli
100ml maslinovog ulja
200ml tople vode
Nadjev:
2 pečene paprike
2 konzerve tune
2 luka
200ml pellata
sol,papar
3 jaja/kuhana
maslinovo ulje
malo origana/opcionalno
1žličica nasjeckanog peršina
Priprema:
Napravite tijesto:u zdjelu stavite toplu vodu , šećer i kvasac, rukom promiješate da se sve lagano poveže, dodate ulje, opet promiješate a potom brašno sa solju.Promiješate sve dobro da se poveže ako ste dobro sve izvagali tijesto će se spojiti u tili čas, lagano pobrašnite radnu plohu, pa mijesite tijesto desetak minuta da postane fino, glatko i gumasto.odložite na toplo mjesto/oko 45 min možda i manje sad kad je toplo/da se fino digne.Skuhate jaja.
Ispecite paprike:operite paprike pa ih stavite, u keramički pekač stavite papira za pečenje, zagrijati pećnicu n a180C pa pecite 20 minuta paprike , okrenete i nastavite peči još 20 min.Izvadite iz pećnice, zamotate paprike u papir za pečenje, odložite na desetak minuta, paprike će se bez problema oguliti.
Napravite nadjev:
Zagrijete tavu sa malo maslinovog ulja, na njemu prepržite sitno nasjeckani luk.Dodate nasjeckane oguljene paprike i rajčicu, posolite, dodate malo šećera, origano/ako želite/, miješate dinstajuci da se sve ukuha i spoji a i da tekućina ishlapi, dodate ocijeđenu tunu/ja uvijek koristim iz salamure a vi možete onu u maslinovom ulju ako volite samo molim vas nemojte onu iz suncokretovog jer to je jezivo/, nastavite dinstati da se sve malo reducira.Maknete desetak minuta sa strane da se malo ohladi dodate sitno nasjeckani peršin.
Slažemo:
Na lim/veliki od pećnice/stavite papir za pečenje pa razvaljate polovinu tijesta , na tijesto rasporedite nadjev na nadjev polovice jaja.Poklopite drugim dijelom tijesta, podvrnite na krajevima.U sredini napravite malu rupicu da tokom pečenja izađe zrak i da se empanada ne napuše.
Krajeve fino podvrnite možete po želji napraviti i neki ukrasni rub.Zagrijete pećnicu na 180C.Premažete tijesto lagano razmučenim žumanjkom.
Pecite u zagrijanoj pećnici nakih 30-35 min.Kratko odložite da se malo ohladi prije rezanja.Servirate toplo ili hladno.