U susret Uskrsa jedan divan i lagan kolač, naravno da je kremast jer drugo ni ne dolazi u obzir /heheh/.Fini mekani biskvit namočeni preljevom od vanilije, te divna krema od bijele čokolade sa kokosom 💕Počastite te se ovom jednostavnom slasticom.💕💕💕
4žlice ulja
4žlice šećera
4 žlice brašna
1 ravna žličica pecivnog praška
prstohvat soli
200g bijele čokolade
250ml vrhnja za šlag
7-8 žlica kokosa
Preljev:
150ml vode
3 šećer vanilije/kesice
žlica šećera
Za to vrijeme napraviti kremu:u lončiću na pari otopiti čokoladu u mlijeku na laganoj vatri, miješajući.Kad se otopi, dodati kokos, promiješati, ostaviti da se dobro ohladi a potom u smjesu dodati tučeno slatko vrhnje.Ako vam nije dovoljno slatko zasladiti šećerom u prahu no bijela čokolada je i onako jako slatka pa nama nije trebalo.Premazati kremu po biskvitu.
Za posip:u tavu staviti šećer i kokos, zagrijavati/pržiti kokos dok ne dobije finu zlatnu boju, ne micati se od tave jer lako zagori, pustiti da se ohladi..Posuti o kolaču, lagano pritisnuti da se zalijepi za kremu.
Sastojci:/kalup /30x40
Biskvit:
4 jaja4žlice ulja
4žlice šećera
4 žlice brašna
1 ravna žličica pecivnog praška
prstohvat soli
Krema:
150ml mlijeka 3,2%200g bijele čokolade
250ml vrhnja za šlag
7-8 žlica kokosa
Preljev:
150ml vode
3 šećer vanilije/kesice
Ostalo:/posip
2-3 žlice kokosažlica šećera
Priprema:
Odvojite žumanjka od bjelanjak.Nauljite lim i prospite ga brašnom ili stavite papir za pečenje.Zagrijete pećnicu na 180C
Bjelanjke prvo lagano izradite kad se malo zapjene dodate prvo jednu žlicu šećera i prstohvat soli , nastavite miješate nakon desetak sekundi dodate drugu žlicu šećera.Miješate mikserom dok ne dobite čvrstu maslu i do se šećer po prstima ne otopi.Odložite.
U žumanjke dodati ostatak šećera/2 žlice/dobro izradite mikserom da se zapjeni i da žumanjci pobijeli.Dodati ulje i brašno koji ste prije toga pomiješali sa pecivnim praškom.U smjesu žumanjak dodati prvo pola izrađenih bjelanjak postepeno i lagano miješati žlicom a onda ostatak nastaviti lagano miješati da se sve poveže u glatko tijesto.
Prebacite tijesto na lim za pečenje, izravnati.Peci u zagrijanoj pećnici nekih 20-25 min, probati čačkalicom.Gotovi biskvit ostaviti ohladiti.
Dok se tijesto peče zagrijati vodu za preljev zajedno sa vanilijom, pustiti da minutu kuha da se sve otopi i lagano reducira.Maknuti sa vatre ostaviti da se ohladi.Pokopati biskvit.
Za posip:u tavu staviti šećer i kokos, zagrijavati/pržiti kokos dok ne dobije finu zlatnu boju, ne micati se od tave jer lako zagori, pustiti da se ohladi..Posuti o kolaču, lagano pritisnuti da se zalijepi za kremu.
Pustiti da se sve dobro ohladi .Rezati na kocke.