Labels
ponedjeljak, 1. ožujka 2021.
Karamel krem kocke
petak, 19. veljače 2021.
Krem kocke od oraha i jabuka
Jako fini kolač sa podlogom od prhog tijesta, kremom od oraha i narezanim jabukama.
Sastojci:
Krema od oraha:
1 limun korica mlijeka
1puding
200g mljevenog oraha
2žlice šećera
1 vanilija šećer
1 jaje
Podloga:
200g brašna
prstohvat soli
100g maslaca
1jaje
1,5žlica šećera
Jabuke:
700g/4 jabuke
sok od 1 limuna
1,5žlica šećera
2 žličice /pune/brašna
1žličica cimeta
Ostalo:
500ml vrhnje za šlag/mliječno/
šećer u šrahu po ukusu
Priprema:
Napravite prvo kremu od oraha da se ohladi:
Sameljite orahe.Podijelite količinu mlijeka na dva dijela.Polovicu mlijeka zakuhajte na štednjaku sa orasima i šećerom/obje vrste/.U ostatak domlijeka dodati jaje i puding, promješati da ne budu grudvice uliti u orahe , nastaviti kuhati dok se sve ne skuha i zgusne.Dodati koricu od limuna pa ostaviti sa strane da se ohladi, ne treba do kraja ali da ne bude vruće.
Slažite: na tijesto stavite kremu od oraha, poravnajte.
Dodati jabuke. Lgano ih stiskati uz kremu da se malo stisnu.
Pecite u zagrijanoj pečnici sa vrućim zrakom na 175C/30-min, vi najbolje znate vašu pećnicu.Izvadite , ohladite, narežite na kocke.
guštajte uz kavicu.
četvrtak, 18. veljače 2021.
Slane kroštule
Jako slasne, hrskave kroštule za one koji za maškare nisu baš za slatko, ako ima uopće takvih.
Sastojci:
125g brašna/glatko
1žličica maslinovog ulja
2žličice bijelog vina
1jaje
na vrh noža solo
na vrh noža sode bikarbone
1žličica suhog origana
Priprema:
U zdjelu prosijete brašno, dodate sol, sodu bikarbonu, origano. promiješati.U sredinu napraviti rupu u brašnu dodati vino, jaje i malsinovo ulje.Polako vilocom zamijesiti tijesto.Kad se sve poveže stavite na radni stol, nastaviti miješati da se tijesto postane glatko.Tijesto staviti u prozirnu foliju ostaviti 20min da odmori na sobnoj temeraturi.
nedjelja, 14. veljače 2021.
Trokut krafne
Sastojci:/16 kom
250g krumpira
300g brašna
50g maslaca
1/2 žličice soli
1 instant kvasac/kesica/
50g šećera
50ml mlijeka
žlice vanilija šećera
1žlica ruma
korica limuna i naranče/ja sam korstila klementinu/
1žumanjak
1cijelo jaje
Nadjev:
đem, nuttela, i sl. po ukus ja sam stavila domaći od višnje
Priprema:
Ogulite , narežite na kockice krumpir , skuhajte ga sa malo soli.Propasirati krumpir, dodati maslac, mlijeko, miješati da se maslac rastopi pa dodati jaje i žumanjak, koricu limuna i naranče, obje vrste šećera, rum i kvasac, promiješati opet da se poveže.Dodati cijelu količinu brašna pomiješanog sa soli.Miješati nastavcima za tijesto dok ne dobijete glatko tijesto po potrebi dodati još malo brašna.
P
Prebaciti tijesto na pobrašnjenu radnu plohu, razvaljati na veličinu 35x25 cm.
Narežite na kocke 8x8 otprilike.
Ispecite ih kao i klasične krafne na ulju, na srednjoj vatri, dok ne dobiju finu zlatnu boju.
Prospite šećerom u prahu.
subota, 6. veljače 2021.
Tartar od mola
Nisam misila objaviti recept ali sa dobila dosta upita na Ig, baš sam sretna da ima puno obožavatelja azijske kuhinje i začina.Ne zaboravite samo da obavezno korostite svježe namirnice i uslast!Luk možete izbacit umjesto njega dobro ide sitno narezani komorač.
Sastojci:/4 osobe
500g čistog fileta od mola/bez drače
2 žlice soja umaka/light
1žlica rižinog octa
sol,papar
1žlica/ravna šećera
1žličica soka od limuna
1-2 mlada luka/kapulica
1žličica sitno nasjeckanog kopra
Priprema:
Filetirati svježu ribu, maknuti naravno i kožu, ako kuhate juhu možete sve staviti , ništa se ne baca.👌Filete staviti na dvadesetak minuta u duboko zamrzavanje kasnije će vam biti lakše čak i ako nemate oštar nož.
Na sitno nasjeckajte filete , možete ih i fino filetirati na tanke fete.Filete staviti u keramičku zdjelu , pokapati sa par kapi soja umaka, par kapi rižinog octa i malo soka od limuna.Ostaviti u frižideru dok napravite ostalo.
U zdjelicu staviti šećer, soja umak, malo soli i papra, rižin ocat i sok od limuna miješati da se poveže i šećer otopi.
Na sitno nasjeckati mladi luk i kopar.
Pomiješati sve zajedno.Servirati uz salatu.
utorak, 2. veljače 2021.
Tofu Curry Katsu
subota, 23. siječnja 2021.
Torta od oraha sa kremom od naranče i čokolade
Jako fina torta bez brašna , vrlo lagana i sa malo šećera, baš onako kako i treba biti nakon svečanog ručka .Tortu sam radila po naputcima moje cure kojoj je ovo bila torta za njen 27 rođendan,
Sastojci:/24 cm kalup za tortu
Korice /peku se tri/za svaku nam treba:
90g mljevenih oraha
90g maslaca
90g čokolade
2 jaja
malo soli
1žličica kore od naranče
1,5žlica kakaa
pola žličice pecivnog praška
malo soli
Krema:360ml svježeg soka od naranče
70g šećera u prahu
300ml vrhnja za šlag
9 listova želatine
Ganaž za premazivanje:
150g vrhnja za kuhanje
150g tamne čokolade
Preljev:
60g tamne čokolade
60ml vrhnja za šlag
10g maslaca
Priprema:
utorak, 1. prosinca 2020.
Buhtle alla pita od jabuke
Priprema:
U zdjelu za miješanje stavite toplo mlijeko, kvasac i šećer, zmiješajte ostavite par minuta stajati.dodati maslac sobne temperature i jaje, promiješati.Prosijete brašno, dodate sol, postepeno dodate u mlijeko miješajući sa špiralnim nastavcima na mikseru.Dodate brađna dok dobijete glatko, mekano tijesto.
Pustite tijesto mirovati dok se ne udvostruči oko 1,5 h.
Dok se tijesto diže napravite nadjev:
Jabuke ogulite narežite na male kockice.U lončić stavite sve ostale sastojke , promješate pjenjačom, stavite na laganu vatru.Pustite da se kuha uz miješanje dok se lagano ne počne gusnuti, dodati jabuke, pustiti da sve skupa lagano kuha minutu.
Maknete sa vatre neka se hladi dok tijesto ne bude spremno.
Nadošlo tijesto izručite na pobrašnjenu radnu plohu.Lagano ga primjesite.Razvaljajte na veličinu 35x45cm.Podijelite na 12 djelova.
Nadjev podijelite na 12 djelova.Stavite na svaku kocku.