petak, 12. kolovoza 2016.

Pileća krila pečena u jogurtu

Divno jelo pileća krila u finoj marinadi pečena u jogurtu,bez dodane masnoće ,sočno jelo sa kojim kasnije imate i divan umak . Možete ga servirati sa prilog po želji a najbolje paše sa rizom ili krumpirom .Začine možete naravno kombinirati po svome ukusu ili koristiti marinadu koju inače koristite.

Sastojci:

Suha marinada:

1žličica kumina/mljeveni

1/4žličice ljute mljevene paprike

1žličica dimljene paprike 

1/2žličice šećera

1žličica soli

1grančica ružmarina

1 grančica timijana 

1/2žličice papra

1/2žličice suhog češnjaka

Ostalo:

6-7 krila 

1luk/veći

oko 300g gustog jogurta /manje više po potrebi

Priprema:

Pomiješate u jednoj zdjeli sve sastojke za suhu marinadu .Prospite po opranim i osušenim krilcima ,lagano utrljate ,stavite da krila stoje na sobnoj temperaturi pola sata/naravno ako nije puno velika vrućina/pokrivena.
Stavite krilca u keramičku zdjelu pokrijete ih jogurtom pa dodate nasjeckani luk ,promiješate sve dobro .
Zagrijete pećnicu na 200C ,zdjelu sa krilcima pokrijete folijom ,pa sve pečete nekih 30minuta ,maknete foliju pa nastavite peči još 10-15 minuta dok krilca ne dobiju finu boju.
Servirate toplo uz kuhanu rižu ,krumpir i sl.



"Esmerallad "salata

 Malo sam se zaglavila sa viškom gljiva, igrom slučaja/neću vas gnjaviti svojim ludostima/kod kuće se našlo vise paketa pa se moralo potrošiti ,a meni je salata uvijek odlican izbor .Ova salata je izvrstan prilog mesu na naglo ,pečeno povrću .

Sastojci:

1 luk

100g  naribanog sira

400g gljiva/šampinjoni

3 jaja

150g dimljene puretine/šunka

3 žlice jogurta

2 žlice majoneze

sol,papar

1 krastavac za dekoraciju

Sol,papar po ukusu

Priprema:Skuhate jaja u tvrdo ,ogulite ih i nasjeckajte .Nasjeckajte puretinu i naribate na krupnom ribežu sir.
Zagrijete ulje/1žličica/ u woku ili tavi pa na njemu prvo prepržite nasjeckani luk a ona dodate gljive /koje ste nasjeckali na kockice/pustite da se gljive preprže na tavi odnosno da iz njih izađe što više vode,posolite ih i poparite .Izvadite gljive i pustite da se ohlade ,pomiješajte ih sa ostalim nasjeckanim namirnicama.
Pomiješate jogurt i majonezu posolite i popaprite ,pomiješajte sa ostalim namirnicama.Krastavac nožićem za krumpir narežete na tanke trake ,u krug ih poredate po salati.


četvrtak, 11. kolovoza 2016.

Biber Köftesi

Poznate turske ljetne kofte ,nadjevena paprika narezana i pečena na tavi uz jogurt sa koprom i finu salatu odlično ,ako volite paprike uživajte u ovom divnom specjalitetu/a doista tako jednostavnom/.Računajte da po osobi  ide jedna srednja paprika ,100g-150g mljevenog mesa,.

Sastojci:/4 osobe

4 lijepe srednje paprike

1 veliko jaje

2češnja češnjaka/protisnuti

400g mljevenog mesa

2-3žlice/koliko treba mrvica/

1žličica cumina

1žličica timijana/origano

sol,papar

prstohvat ljute paprike

1/2žličice dimljene paprike/opcionalno

200mlJogurt 

1žličica kopra

sol,papar


Priprema:

Operite i očistite paprike od sjemenki ,Zarežite ih tako da dobijete široki otvor .U zdjeli izradite meso sa začinima ,jejem i mrvicama da dobijete čvrstu smjesu/možete jedan komadić smjese malo prepeći na suhoj tavi da vidite jeli dovoljno slano i začinjeno// ako ste zadovoljni nadjenuti paprike.
Oštrim nožem narežite papriku na fete/šnite .
Zagrijete u tavi maslinovo ulje pa na njemu par minuta sa svake strane ispečete fete paprike .Zamiješajte jogurt sa solju ,paprom i koprom.
Pripremite tanjur :na tanjur stavite oprani i osušeni matovilac ,lagano začinite ,sa strane stavite umak od kopra i jogurta u sredinu složite narezane prepečene paprike .Servirate uz kruh.

Havuç tarator

Pravo tursko jelo ,prilog ,meza od mrkve ,tahini paste .Divan prilog svakog doručku uz lagani bijeli sir i rižu .Jede se hladan .Recept sadrži tahini pastu ili bolje rečeno tahini bazu koja se može na dograđivati raznim aromama ,meni je najdraža sa medom za doručak uz jogurt .U receptu ću vam napisati kako se radi tahini pasta i par trikova za istu ,vrlo je jednostavna priprema i nije potrebno kupovati gotovu/a i skupa je.U ovo jelo ide dosta češnjaka meni malo i previše ja sam vam stavila da sami izaberete količini po ukusu,najbolje je dodavati postepeno.Recept je od Vetur Yesil

Sastojci;

4 velike mrkve 

2 žlice maslinovog ulja

2žlice vode 

1kocka šećera/1 mala ravna žličica

soli

Preljev:

3 žlice tahini paste 

4 žlice gustog grčkog/turskog jogurta

2-4 češanja češnjaka

1 puna žličica curryia


Priprema:

Tahini smjesu napravite vrlo brzo:počnite prvo sa sezamom, sezam je namirnica koja lako promijeni ukus ,zato kod kupovine //ako niste veliki fan i ne trošite ga puno// kupite dostatne količine za recepte koje imate namjeru isprobavati /sezam mora biti svjež i imati lagano orašasto-slatkastu aromu/ako kupujete u kesici vidite datum i kad ga otvorite držite ga u zatvorenoj kutiji/kupite uvijek manje količine/.Sezam morate tostirati ,ja to radim u woku ,stavite ga u wok/2,5žlice za ovaj recept/ pa lagano zagrijavate /stavite poklopac/manji za manji lonac/ako to ne napravite zrna sezama imati će te više po kuhinji nego u tahniju/mičite wok  stalno dok se zrna ne dobiju zlatnu boju/.Stavite ga u mužar /ovo je ja bolja ali  najsporija varijanta /ako želite može ga izradite štapnim mikserom ili sjeckalicom u pastu naravno uz dodatak 1 žlice maslinovog ulja i pola žličice soli .

Namaz:

Naribate oguljeni i opranu mrkvu na ribežu .Na zagrijanom maslinovom ulju prodinstajte mrkvu da malo omekša i lagano se preprži pazite mrkva lako gori.
Odložite u zdjelu da se ohladi.Pomiješate sve sastojke za tarator stavite dovoljno protisnutog češnjaka koliko volite ,dobro promiješate pa dodate u mrkvu ,isprobate posolite i lagano poparite po ukusu.
Servirate ohlađeno.


Soúpa manitária/grčka juha od leće i bukovača

Ne biste vjerovali ali ovo je ljetna juha od leće ,mrkve i bukovača .Juha je lagano kiselkasta zbog octa i vrlo dobro paše uz velike vrućine.Jedite je kao cjeloviti obrok ,laganu večeru uz malo kruha i feta sira.Cijeli proces možete skratiti ako kupite gotovu konzervu leće .

Sastojci:

1 konzerva /400g leće/300g sirove

1 list lovora

3 veće mrkve

2 žlice maslinovog ulja

500g bukovača

1 veliki luk

2 češanja češnjaka

1,5l temeljca po ukusu/najbolje povrtni ali fino je i sa pilećim

1žlica vinskoga octa

1 nasjeckan svježa rajčica/van sezone 1žličica koncentrata rajčice

po 2 ravne žličice soli i papra/vi po ukusu

Priprema:

U lonac sa hladnom vodom stavite kuhati opranu leću.Ako će te koristiti konzervu ,otvorite,ocijedite i operite leću .Kuhanu leću isto ocijedite.
Nasjeckajte luk i češnjak na sitno .Bukovačama maknete tvrdi dio i nasjeckajte je na kocke .Zagrijete ulje u loncu dodate luk i češnjak prepržite da luk uvene i dobije malo boje , dodate narezanu bukovaču nastavite pirjati da se ona malo preprži.
Dodate leću ,temeljca ,lovorov list ,sol,papar ,nasjeckanu rajčicu/koncentrat ,ocat  i oguljenu nasjeckanu mrkvu na kockice.Pustite da sve kuha pola sata na srednjoj vatri odklopljeno.
Servirate toplo ili mlako uz kruh i sir.

srijeda, 10. kolovoza 2016.

Krep patates salatası/salata od krumpira u palačinkama

Jedan neobičan recept  za druženja  ,dekorativan na stolu i jako ukusan .Uz ovu salatu možete napraviti  i servirati dip od jogurta.Ja stavljam dosta papra na krumpir pa mjeru neću ni pisati vi to procijenite po vašem ukusu,za nadjev je važno da ga posolite nakon što se dodali feta sir jer  na našem tržištu imate raznih slanih sireva pa slanoću uvijek doradite po ukusu//,nikad nemojte soliti odokativno///uvijek isprobate/ jer za mene nema gore stvari od preslanog jela .Isprobajte ovo vrlo fino tursko jelo iz Sarayli restorana.

Sastojci:

Palačinke:

2 jaja

100ml mlijeka

100ml vode 

1/2žličice soli/manje više po ukusu

dovoljno brašna za malo gušće tijesto za palačinke

Nadjev;:

2 kuhana srednja krumpira

100g feta sira

2 žlice maslinovog ulja

1žlica peršina

sol,papar


Priprema:

Skuhate krumpir u kori ,ogulite ga izradite vilicom a potom pustite da se ohladi ,dodate sve ostale sastojke i maslinovo ulje posolite po potrebi i obilato popaprite.Odložite do korištenja:
Napravite palačinke :pomiješate sve sastojke za palačinke/tekuće /i dodate brašna da dobijete malo gušću smjesu pa počnete peći palačinke .Zagrijete tavu za palačinke po potrebi dodate malo ulja/ako mislite da vašoj tavi  ne treba nemojte dodavati/ stavite u tavu dvije velike žlice tijesta pa lagano žlicom napravite okruglu manju palačinku.Ponavljajte postupak dok sve ne potrošite.
Palačinku nadjenete sa žlicom nadjeva/najbolje je podijeliti nadjev na onoliko palačinki koliko imate za puniti tada vam se neće dogoditi manjak/,presavinite palačinku ,kroz vrh palačinke provucite mali ražnjić/ostatak koji puno viri odrežite nožicama.
Ohladite i servirate uz lagano začinjeni jogurt.
Kratka napomena:ako vam ostane višak palačinki iili tijesta ispecite ga ,narežite i ukuhajte u juhi umjesto tjestenine.
Evo jedan dio servirane plate.

utorak, 9. kolovoza 2016.

Hawai tacos

Još jedno jelo koje sam pripremala uz roštilj ,tacosi sa salsom od ananasa i finim preljevom.U ovo jelo ide dinstana govedina/junetina tako izaberite mekani dio šnicle,za završni preljev ide ljuti umak ako volite napravite isto ako ne zamijenite kečapom ili u mom slučaju ajvaru/neka se vidi kakao se to radi kod nas/limeta je naravno obavezna jer ona daje završni balans ovom jelu naravno da možete zamijeniti limunom iako limeta ima malo drugačiji okus i kiselost.Riblji umak možete zamijeniti worcesteshire umakom.

Sastojci/6 tacosa;


Meso:

500g mekanog goveđeg/junećeg šnicela

1ljuta papričica/bez sjemenki

1 luk

1 češanj češnjaka

2 žličice ribljeg umaka/worcesteshire umak

2 ravne žlice šećera

2 ravne žlice vode

Umak:

3 žlice nasjeckanog svježeg ananasa

3 žlice nasjeckanog svježeg krastavca

1 crveni luk

1/2žlice nasjeckanog korijandera/peršin

1žlica ulja


Ljuti preljev:

2 žlice majoneze 

1žlica gustog jogurta

1žlica chilli umaka/ajvar/kečapa

Ostalo:

6 kom tortilje

Limeta 

svježi korijandar/peršin




Priprema:

U woku zagrijete ulje dodate nasjeckani luk ,češnjak i papričicu/kojoj ste očistili opne i špice/lagano pirjate da povrće uvene.meso narežete na trakice ,pa dodate na povrće ,prepžrite kratko.Prelijete sve ribljim umakom ,nastavite pržiti na najjačoj vatri još par minuta .Kad je meso gotovo  dodate šećer ,pustite da se šećer karamelizira i obavije svu količinu mesa a da meso postane zlatne boje ,ne brinite i neisprobavajte meso sada jer njega u kasnijem postupku morate balansirati pa vas se ovako možda neće svidjeti.Odložite meso.
Napravite salsu od ananasa:
U zdjelu dodate sve sastojke za salsu ,dodate malo soka od limuna ,posolite i popaprite ,odložite do serviranja .

Nasjeckajte limetu .Zagrijete tortilje ja kad imama puno ljudi i moram to brzo napraviti tortilje ne zagrijavam jednu po jednu na tavi nego ih sve stavim u pećnicu na par minuta .

Za završni preljev u zdjelici pomiješate sve sastojke.

Servirati možete na dva načina tako da sve sastojke stavite na stol ,možete još dodatno na sjeckati svježeg salatnog povrća pa da svako sebi stavi i slaže tacose po želji ili vi nadjenite tacose sa svim sastojcima i donesite na stol uz salatu.Obavezno pokapajte sokom od limete prije konzumiranja.








Meza od pečenih paprika u umaku od tikvica

Ja naprosto obožavam priloge mislim da su oni točka na i svakog jela i ako su dobro komponirani mogu doista napraviti pravu gurmansku rapsodiju .Ja sam ovo divno jelo koristila kao prilog ali on uz malo riže ili tjestenine može biti glavno jelo ,ako baš jako volite ovu kombinaciju povrća uz preprženi kruh i jaje servirate ga za doručak . Ovo jelo  je bilo prilog  za roštilj /od dva kg paprike/ bilo je jako puno gostiju ,vjerujte meso je ostalo ,čak je i ostalo fino povrće sa roštilja i salate ovo jelo se jelo sa kruhom kao predjelo i prilog,recept je otišao na više dijelova svijeta a sad ga i pišem jer onako smotana kakva jesam/pogotovo kad kuham sam u drugom filmu/možda sam nešto krivo rekla ,recept je tu i ja vam ga od srca preporučam.

Sastojci:/4 osobe


8 paprika

1 velika tikvica 

3 manje glavice luka

1 češanj češnjaka

400ml pasirane rajčice

2 lovorova lista

1žličica šećera/med

sol,papar

1-2 žlice maslinovo ulja


Priprema:

Operite i osušite paprike.Stavite ih na lim za pečenje pecite nekih 30min/180C.Ako imate priliku paprike ispecite na roštilju/tako su najbolje/ako ne možete i na grill tavi ,ali ovako u pećnici je naravno najednostavnije i najbrže/i najmanje grijete kuhinju i sebe/.Pečene paprike izvadite u zdjelu pokrijete prozirnom folijom i ostavite pola sata da se upare /tako ćete ih lakše oguliti/.Ogulite ih od kože.
Za to vrijeme narežite tikvice na site kockice .Zagrijete maslinovo ulje u tavi pa na njemu prepržite prvo sitno nasjeckani luk i češnjak da smekšaju i da luk postane transparentan.Dodate tikvice nastavite pirjati dok se tikvice malo ne uprže i postanu mekane .Dodate lovor list i rajčicu /ja sam koristila pasatu ali možete i sa svježom rajčicom tako da je prepolovite na pola i na ribežu /sa mesnate strane/naribate u umak/kožu bacite posolite ,poparite i dodate šećer ili med./Kuhate dok sve ne postane divan gusti umak
Paprike složite u zdjelu za serviranje ,prelite umakom i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.
Servirate uz roštilj.



ponedjeljak, 8. kolovoza 2016.

Bistecca /goveđi odrezak u umaku

Još jedno starinsko,seljačko mediteransko jelo puno aroma mediterana ,gotovo za tren .Fini mekani odrezak sa začinima u slatko-kiselom umaku.Tajna ovog jela je kvalitetnim namirnicama  i svježim začinima  te dobrom maslinovom ulju .Iako je neobicno ovo jelo se servira zajedno sa zacinima iako je pravilo da se izvade prije serviranja ,vi po želji.

Sastojci:

4 velika goveđa odreska podijeljena na manje komade

2žlice crnih maslina

1žlica kapara/rasol /oprani kroz hladnu vodu i lagano stisnuti/

1grančica ružmarina

2 grančice timijana

2 lista lovora/manja

150 ml goveđeg temeljca

3žlice bijelog slatkog vina/prošek/opcionalno

1žlica aceto balsamico

4žlice maslinovog ulja

sol,papar

Priprema:

Goveđe odreske lagano stanjite batićem za meso ,posolite ih i poparite .Zagrijete maslinovo ulje u dubljoj tavi pa prepržite sa obje strane odreske,izvadite ih na toplo dok ne dodate ostale sastojke .juhu ,vino ,aceto balsamico ,začinsko bilje ,pustite da sve kratko prokuha smanjite vatru vratite meso ,nastavite kuhati na lagano par minuta pa dodate kapare i masline ,ostavite još dvije minute da kuha.Maknete sa vatrePo želji sad možete maknuti začinsko bilje.
Servirate toplo uz preprženi kruh ,tjesteninu ,kuhani krumpir ili po želji.Naravno salata je obavezna.


Bruschetta contadina



Prefine starinske ili prije seljačke bruskete na palenti /puri /polenti koje smo jeli u jednoj maloj taverni .Kobasice odaberite koje inače koristite ovo su teleće malo pikantne sa okusom anisa i  sa malo limuna/moram priznati da sam ja fan kobasica i sama ih najčešće radim od mesa po želji ,sada ih radim jako puno vrsta /ne bi vjerovali/i sve su svježe naravno jer nemam uvjeta za dimljenje/iako sam pronašla aparat za kućno dimljenje ali nisam zadovoljna , koristi se aroma dima što je meni ne prihvatljivo ako ima tko neku ideju za kućno dimljenje kobasica neka se javi/.Odlutala sam od brusketica dakle one su vrlo jednostavne u izradi ,fine i hrskave meni najbolje hladne uz fino rashlađeno bijelo vino .

Sastojci:

350g palente + dovoljna količina vode/pogledajte upustvo za pripremu palente

1žlica maslaca

sol,papar

3 -4 svježe kobasice /po želji

par listića kadulje 

3 žlice maslinovog ulja 

par žlica parmezana

Priprema:

Skuhate palentu tako da zagrijete vodu sa solju paprom ,dodate maslac.Dodate svu količinu palente ,metlicom miješate dok se palenta ne skuha .Prospite palentu na ravnu dasku izravnate je i pustite da se ohladi.
Kobasicu izvadite iz opne ,zagrijete maslinovo ulje .Narezete na sitno svježe oprane listove kadulje .Prepržite ih kratko da puste aromu.Stavite razmrvljenu kobasicu,smanjite vatru  ,miješate i razdvajate komadiće mesa da se sve fino isprži i da se istopi eventualna masnoća.Izvadite kobasicu šupljikavom žlicom ,pa na istoj masnoći prepržite s obje strane narezane kocke palente  /otprilike 5x5cm/ .Složite ih na tanjur za serviranje .Prospite ih ribanim parmezanom  i popaprite/ja volim a vi možete izbjeći/ .Na svaku stavite preprženo meso /trebalo bi izgledati onako rustikano i neformalno/.Prospite sitno nasjeckanim peršinom.

nedjelja, 7. kolovoza 2016.

Tortino sa tikvicama

Prepečena tjestenina sa začinima nadjevena tikvicama ,jednostavno jelo koje se radi u tavi a li vjerujte fino i hrskavo.Za ovo jelo naravno možete koristiti ostatke špageta od jučer možete koristiti i drugu vrstu tjestenine.

Sastojci:

oko 400g špageta

oko 300g tikvica

3 žlice ribanog parmezana

1češanj češnjaka

1 manji luk

4jaja

sol,papar

1žločica timijana/opcionalno

3žlice maslaca +mlaz ulja

prstohvat ribanog muškatnog oraščića

Priprema:

Skuhate špagete u slanoj vodi .Procijedite ih i začinite sa malo ulja da vam se ne lijepe.Odložite da se malo ohlade.U zdjelicu dodate jaja ,sol,papar ,muškatni oraščić pa sve dobro izradite .
U tavi zagrijete jednu žlicu maslaca i mlaz ulja pa na njemu prepržite sitno nasjeckani luk da uvene dodate sitno nasjeckani češnjak i naribane oprane tikvice ,nastavite dinstati nekih pet minuta na srednjoj vatri da se sve malo uvene ali ne previše,posolite i popaprite po želji ,ako želite možete dodati i timijan.

Špagete izmiješate sa jajem ,dobro promiješate da se sve poveže.
Na dno tave za pečenje /28cm/bilo bi dobro da imate teflon tavu ,otopite maslac/1žlicu/ sa mlazom ulja ,na dno stavite polovicu smjese špageta ,dodate u sredinu svu količinu izdinstanih tikvica ,prospite ostatakom špageta.Poklopite.Pecite na najnižoj tempereturi pokriveno 5 min.,na vrh stavite ostatka maslaca,poklopite i nastavite peći još 15 min. poklopljeno .Okrenete/za to će vam dobro doći ravan poklopac/ nastavite peći još 10-15 min.Izvadite na tanjur.


Meni je Tortino najbolji ohlađen naravno to ostavljam vama na volju ,narežite ga na trokute uz neku finu salatu.



subota, 6. kolovoza 2016.

-Kijevsko "Sijeno"/Ruske pljeskavice sa krumpirom

Odličan seljački ručak kojeg posebno vole djeca ,fine začinjene pljeskavice nadjeve ne lukom i jajima i zapečene s ribanim krumpirom.Ove pljeskavice doista podsjećaju na štošce sa sijenom na polju .Ako ne jedete majonezu zamijenite je grčkim jogurtom .

Sastojci:

500g mljevene nemasne  junetine/mesa po želji 

1žličica topljenog maslaca

1žličica ajvara

1žličica senfa

1žličica timijana 

sol,papar

2 jaja

1 veći luk

1žlica ulja

3 veća krumpira

1,5 žlica majoneze

100g sira/gauda

Priprema:

Stavite kuhati jaja u tvrdo .Meso stavite u zdjelu dodate ajvar ,senf ,sol,papar ,maslac ,timijan,promiješate dobro da dobijete kompaktnu smjesu.Ako želite možete isprobati meso tako da na suhoj tavi prepečete jedan komadić da vidite dale je slanost i začinjenost uredu ,ako ste zadovoljni napravite pljeskavice ,od ove doze možete napravite desetak pljeskavice koje stavite na lim na koji ste stavili papir za pečenje.
Na ulju prodinstajte sitno nasjeckan luk ,lagano ga posolite i popaprite pustite da se fino izdinsta dok luk ne uvene.Odložite.
Jaja ogulite od kore na sitno nasjeckajte ,dodate majonezu ili jogurt ,zčinite solju  paprom.
Naribate krumpir na ribežu ,posolite ga i dobro poparite ,ja volim kad je krumpir papreniji a vi po ukusu.
Slažite pljeskavice :stavite na svaku pljeskavicu malo prodinstanog luka ,žličicu jaja.Prospite sve narinbanim krumpirom.formirajući kupove/netrebate nisšta puno stiskati i formirati dobro je da krumpir ostane razbarušen/.
Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200C /30min.Malo prije kraja prospite naribanim sirom vratite u pećnicu na još malo da se sir fino otopi i zapeče.

Servirate "sijeno" sa finom salatom od cikle ili ribanog kupusa.

petak, 5. kolovoza 2016.

Bougatsomilópita

Nemojte započeti vikend bez kolača ako ste lijeni za peći kolače a dolaze vam gosti počastite ih ovom jednostavnom.kremastom, grčkom pitom od jabuka i lisnatoga tijesta ,nema posebnog pečenja i filovanja sve se peče odjednom a najteže je pričekati da se ohladi .Uživajte!!!

Sastojci:

2x 250g lisnatog tijesta/Lidl

Nadjev od jabuke:

6 jabuka

150g šećera

1/2žličice cimeta/opcionalno

1 vanilija šećer

1žlica maslaca +mlaz ulja

Krema:

1l mlijeka

3žlice brašna

1žlica gustina

3žutanjka

150g šećera

2 vanilija šećera

Priprema:

Ogulite i narežite jabuke na kockice.U tavu zagrijete maslaca i malo ulja dodate sve ostale sastojke zajedno sa jabukama dinstate/pirjate  nekih 15 min.da jabuke smekšaju možete ih prostinu gnječilicom za krumpir.
Odložite jabuke do korištenja.Zagrijete pećnicu na 180C

Pripremite kremu:U lonac stavite2/3 mlijeka šećer i vanilija šećer.U zdjelici sa strane pomiješate brašno ,gustin ,žumanjke i ostatak mlijeka u glatku smjesu .Kad mlijeko uzavre dodate pripremljenu smjesu ,miješate metlicom dok se ne zgusne i krema postane glatka.
Odložite kremu dok ne pripremite tijesto.
U keramičku zdjelu//20x30 // stavite lisnato tijesto/polovicu.Raširite tako da budu stijeke malo podignute /ne trebate mazati zdjelu.Ulijete svu količinu kreme ,nema veze ako je topla,ne treba se ništa hladiti.Stavite /rasporedite po vrhu jabuke.

Prekrijete drugom polovinom lisnatoga tijesta,lagano zavrnete na spoju.Stavite peći u zagrijanu pećnicu negdje pol a sata ili dok gornja kora se fino ne napuše i dobije zlatnu boju.
Pustite sve da se dobro ohladi ,gornja kora će se ispuhati i postati ravna Pospete bogato šećerom u prahu pomiješanim sa malo cimeta.Režete na kocke.

četvrtak, 4. kolovoza 2016.

Nadjeveni shashlyk


Nadjeveni ili punjeni ražnjići od pilećeg fileta sa kiselim krastavcima ,salamom ,paprikom i rajčica ///u originalu i sa suhim šljivama ja ne stavljam jer moji ne vole baš suhe šljive vi po želji ///,suhe šljive uvijek na ražnjiću stavite kraj kiselih krastavaca.Uživajte u Krimskom šašljiku.Osim piletine naravno u ovom jelu možete koristi i neko drugo meso po želji.

Sastojci:

600g pilećeg fileta ili mesa po želji

120g šunke ili salama po želji

8-10 kom manjih šampinjona

8 kom suhih šljiva/opcionalno

8 kom mini rajčica

1 zelena/crvena paprika /svježa

2-3veća kisela krastavca

sol,papar

Paniranje:


1žlica brašna

2 jaja

150g krušnih mrvica

sol,papar

Priprema:

Operite i filetirajte pileće filete.Lagano ih potucite batićem za meso preko prozirne folije ,budite nježniji da ne razbijete strukturu mesa.
Na ražnjić nabodete na izmjenično gljive ,salamu ,šljive ,kisele krastavce ,papriku i rajčice,pazite da ražnjić bude velik koliko i filet da ga kasnije možete zamotati.


Filete posolite i poparite na sredinu stavite ražnjić oko njega omotate meso.Ponavljate postupak dok sve ne potrošite .Panirate klasično ,brašno ,jaja , mrvice .Posložite ražnjiće na papar za pečenje ,pokapate sa malo ulja .Pečete nekih posla sata na 200C.Nravno možete ih ispeci i na ulju.Prije serviranja izvadite ražnjiće.

Servirate uz salatu i umak od majoneze.



srijeda, 3. kolovoza 2016.

Bengalski BBQ

Bengalski roštilj je lanac restorana poznat po roštilju neću vam pisati sve detalje o samom restoranu ali roštilj im je odličan naravno u kućnoj verziji meni još i bolji jer možete kontrolirati količinu začinjenosti i ljutine.Marinirano meso se peče na roštilje a kasnije prelije odličnim korejanskim umakom.Isprobajte sigurno nećete pogriješiti ,Količine začina i ljutine sam ja prilagodila ukusima moje obitelji i gostiju vi naravno izbalasirajte sebi količinu ljutine po ukusu.

Sastojci:

600g mekanog ramsteka ili buta 

Marinada:

1žlica soja umaka

2žlice soka od limuna

1/2žličice svježe mljevenog papra

2žlice vode

Umak/korejanski umak:

1žlica ulja

4 češanj češnjaka

150ml soja umaka/light

200ml vode

2žlice soka od limuna

2 ravne žlice smeđeg šećera

1žlica gustina

1žličica papra/svježe mljeven

1žličica mljevene slatke paprike

1/4žličica mljevene ljute paprike

3žlice sezamovog ulja

Priprema:

Narežite oprano meso na kocke /trebali bi biti podjednake ako nisu onda kod nizanja na ražnjić sami odredite koje idu na koji tako da otprilike budu jednake debljine .Meso izaberite da bude meko inače se ovo jelo radi od ramsteka ali vi možete doskočiti da meso preko noći prvo prospete sodom bikarbonom ili sokom od kivija ili ananasa i ostavite da ga enzimi dodatno smekšaju ako ćete koristiti sodu bikarbonu dobro je isperite prije stavljanja mesa u marinadu .
Napravite marinadu:pomiješate sve sastojke pa u u marinadu stavite na par sati meso /što duže stoji to bolje/.

Dok se meso marinira napravite umak:

Zagrijete ulje u woku pa dodate sitno nasjeckani češnjak ,pustite da kratko zamiriše ,nemojte da vam zagori jer u tom slučaju ćete morati ispočetka,nema gore od zagorenog češnjaka ,dodate sve sastojke osim gustina i sve začine pustite da kuha kratko da se malo reducira .U zdjelici zamutite gustin sa malo vode dodate u umak ,sve neka prokuha i lagano se ugusti..
Stavite meso na dobro zagrijanu grill tavu ,pržite sa svake strane kratko nemojte prepeći meso .
Gotovo meso prebacite na tanjur ,prelijete umakom i pospete narezanim mladim lukom.
Servirate toplo uz povrće ,rižu ,kruh i sl.




Comments system

Disqus Shortname