Tradicionalno jelo iz Urfa regije.To je ustvari rajčica punjena mljevenom
janjetinom (ili mesom po vašem izboru) i kuhana u tavi s maslinovim uljem i
vodom.Izuzetno jelo koje meni jako dobro ide uz salatu od mrkve i krumpira,
vi naravno spremite ono sto volite.
Sastojci:
Meso:
250g mljevenog mesa po tradiciji
janjetine (junetine i sl)
1 češanj češnjaka
1mali luk
1žličica koncentrata rajčice(konšerve)
1 mala crvena paprika
ljute paprike po želji
sol,papar
Ostalo/umak:
1/2dl vode
1/2dl maslinovog ulja
1/2žličice šećera
nasjeckani bosiljak
Priprema:
1. Napomena: Po tradiciji ovo jelo se jede od mljevene janjetina i to daje ovom jelu
stvarno ekstra aromu.Naravno da možete napraviti od mljevene janjetine , govedine, piletine i svega sto volite .Jedini je uvjet da meso ne bude premasno jer u tom slučaju
bi nestalo tokom kuhanja.
Pripremite meso: Jako sitno nasjeckate luk, češnjak i crvenu
papriku.Ako pak želite rustikalniji način možete i krupnije. Dodate sve mesu.Dodate
koncentrat rajčice,Promiješate sve sa solju i paprom.Komadić smjese mesa možete
popeci malo na suhoj tavi da vidite da li je začinjena po vašem ukusu .Ako ste
zadovoljni ostatak smjese stavite u frižider desetak minuta da se se prožme.
2. Narezite rajčice uzdužno kao na slici,pa u procjepe ugurajte meso .Stisnite rajčicu da se
sve formira u kompaktnu masu.
3. U posudi za kuhanje stavite maslinovo ulje, poslažete punjene rajčice. Kad se ulje zagrije (a to će te ćuti kad počne cvrčati)podlite sve s vodom, posolite i poparite, dodate šećer. Smanjite vatru , posudu poklopite i pustite sve da se kuha,pereći se, nekih 40 min. Kad meso promijeni boju jelo je gotovo . Prije serviranja u umak dodate nasjeckanog bosiljka ili metvice.
3. U posudi za kuhanje stavite maslinovo ulje, poslažete punjene rajčice. Kad se ulje zagrije (a to će te ćuti kad počne cvrčati)podlite sve s vodom, posolite i poparite, dodate šećer. Smanjite vatru , posudu poklopite i pustite sve da se kuha,pereći se, nekih 40 min. Kad meso promijeni boju jelo je gotovo . Prije serviranja u umak dodate nasjeckanog bosiljka ili metvice.