Jedna jako jednostavna i fina pilav piletine, meni je to u dane kad imam puno posla spas, ukipam sve u pećnicu i gotovo zaboravim a zajedno imam fin obrok sa prilogom.Povrće možete birati sami po želji ili po ukusu, sve ostalo su naravno nijanse, dijelove piletine isto stavite po želji.Jako je fino i sa svinjskim kotletima.Ja sam koristila dio povrća kojeg sam ovo ljeto obarila i spremila u zamrzivač.
Sastojci:
6-7 komada piletine po ukusu
Marinada:
2 žličice curry praha
sol,papar
1žličica slatke paprike
na vrh noža ljute paprike
2-3 žlice maslinovog ulja
1 naribani češanj češnjaka
Povrće:
750g povrća po ukusu/ gotovo smrznuto ili
200g smrznutih fažoleta
1 luk
100g smrznutog graška
3 šake opranog i očišćenog svježeg peršina
200g mrkve
150g cvjetače
2 češanja češnjaka
1/2 žličice kopra
1 žlica maslaca + 1 žlica maslinovog ulja
1/2žličice origana
1žličica nasjeckanog peršina
Riža:
300g riže/ja sam koristila basmati
350 ml temeljca po želji
1/2žličica soli
1žlica maslaca
Priprema:
Povrće operite narežite na komade.Svježe povrće osim špinata kratko obarite u slanoj vodi da lagano omekša, Ocijedite ga i odložite do korištenja.Sa smrznutim povrćem/ako koristite / se odnosite po upustvu za uporabu na pakovanju.
U zdjelicu stavite sve sastojke za marinadu, promiješate dobro pa u to marinirate komade piletine.Ostavite stajati bar sat vremena a najbolje cijelu noć.
Keramički pekač dobro premažete maslacem, stavite na dno opranu rižu/ako koristite basmati/ za ostale vrste u ovisnosti o istoj.
U tavi stavite kockice maslaca i maslinovo ulje, pustite da se zagrije pa dodate nasjeckani luk i češnjak , kratko pirjate da luk uvene na srednjoj vatri, dodate ostalo obareno povrće, posolite, poparite, dodate kopar i origano nastavite pirjate da se povrće začini masnoćom .
Povrće stavite na rižu, promiješate, dodate oprani i očišćeni špinat, te komade piletine.
Pokrijete sve prvo papirom za pečenje a potom sa folijom,Pustite da se peče u pećnici na 200C nekih 35min.Izvadite promiješate lagano po potrebi doliti još vode.Pustiti otvoreno da se peče još 20min ili dok piletina ne dobije zlatnu boju.Servirati uz salatu.