Slanutak ili graj po dalmatinsku, u ovoj finoj kombinaciji sa ribljim temeljcem/vi ako ne volite možete koristiti povrtni/ malo origana i soka od limuna 😍i ručak može početi, vi po želji možete dodati pečene ribe, kruha, mesa, kobasu pa što vam je po volji i ukusu ali graj je meni najbolji samo uz malo preprženog kruha sa češnjakom.Sa sokom od limuna budite oprezni dodati po želji, najbolje je narezati u zdjelu limuna pa neka svatko pokapa po želji, za maslinovo ulja tu limita nema .😇😇
Sastojci:4-6 ljudi
500g suhog slanutak
3 češanja češnjaka
1 veliki luk
100ml maslinovog ulja
7 dl temeljca/riblji
sol,papar
2žličice origana/suhi
1žličica sitno nasjeckanog peršina
1 list lovora
Priprema:
Noć prije potopite slanutak u mlaku vodu sa prstohvatom sode bikarbone.
Sutra procijedite slanutak, properite pod vodom.Stavite u lonac sa vodom trebati će vam oko 2 l vode, kuhati slanutak nekih 45 minuta ili dok ne omekša vodu nemojte soliti.
Za to vrijeme u drugi lonac stavite maslinovo ulje i sitno nasjeckani luk i češnjak , pirjate na srednjoj vatri dok luk ne omekša, dodati omekšali slanutak, podliti temeljcem, dodati origano i peršin, pa nastaviti odklopljeno kuhati dok se luk ne ukuha i sve skupa ugusti.
Servirati toplo uz dodatak soka od limuna.