Vrijeme je šljiva, divnih sočnih, slatkih šljiva.Kako kod mene doma šljiva ne prolazi ni na grani, osim malo u pašticadu ili kakav chutney, sve ostalo moraju biti jako za kamuflirani kolači ili kraljica KNEDLA.Eh sada kako pomiriti dvije situacije jedna da su šljive svježe i zrele i da je krumpir dobar za kuhanje, iz mog iskustva vrlo teško osim ako imate domaći rani krumpir ili stari od lani onda bi to išlo no kako ja to nemam, radim dvije varijante jedna je od griza a jedna od sira /riccotte/Ove dotične lipotice na slici su od griza .Recept je od malo izmijenjen od Femke, radim ga godinama i svi su uvijek zadovoljni.Knedle možete i zalediti prije kuhanja na odvojenom pladnju kao i njoke otprilike.Kasnije ih još zaleđene ubacite u lagano posoljenu vodu i kuahnjete dok ne isplivaju.Uživajte!!
Sastojci:20knedli
Tijesto:
l litra mlijeka 3.2%
400g griza
4 jaja/m
1/2žličice soli
2 žličica šećera
1 vanilija šećer
50g maslaca
Šljive:
10-tak šljiva većih / manje šljive količine po potrebi
1 žlica šećera
1/2 žličice cimeta
Ostalo:
2 žlice mljevenih oraha/opcionalno
1 žlica šećera
2-3 žlice krušnih mrvica
30 g maslaca + mlaz ulja
Priprema:
Stavite lonac na vatru zajedno sa mlijekom , šećerom, šećer vanilijom i solju.Pustite da se zagrije pa postepeno dodate griz.Pustite da se griz skuha miješajući.Maknete sa vatre dodati maslac miješati da se otopi i spoji sa grizom.Odložiti sa strane da se griz ohladi dovoljno da možete dodati jaja i raditi s njim.Šljive operite očistite od špice, ako se velike prepolovite ako su male stavljate ih cijele.Šljive po šećerite i stavite malo cimeta.
Kad se ohladio griz dodati jaja, miješati rukom da se sve poveže.Možete sad uzimati komade tijesto rukom pa u svaku staviti šljivu zamotati u knedlu ili kao i ja na masni papir razvučete tijesto narežete ga na kocke u svaku kocku stavite šljivu pa zamotate u knedlu.Slažite knedle na lagano nauljeni tanjur.Pustite da odstoje desetak minuta prije kuhanja.Za to vrijeme u tavi zagrijati maslac sa uljem dodati mrvice i orahe ako koristite i šećer, sve zajedno pržiti par minuta uz miješanje da se mrvice preprže i sve postane zlatno-smeđe boje.
Zagrijete vodu sa malo soli u loncu sa malo soli/onako dosta vode/.Kad voda prokuha smanjiti malo vatru pa dodati knedle/po par komada samo nemojte pretrpati vodu/Kuhati dok knedle ne isplivaju na površinu kad isplivaju ostaviti ih još desetak sekundi i vaditi vani. Knedle staviti u tavu sa preprženim mrvicama, lagano pomicati tavu da se mrvice zalijepe za knedle.
Posložite knedle u zdjelu.Prospite ih po želji sa još malo šećera.Servirati tople ii hladne uz kiselo vrhnje.