Moram priznati da sam se u posljednje vrijeme jako razlijenila, 😁😁, ma nema to veze sa ljetom fjakom, morem, kupanjem, druženjem i svim ostalim oblicima hedonizma 😏😏😏nego baš mi se nekako ne sjedi kraj kompjutora i piše, radije kuham i uživam u druženju sa prijateljima, izlascima i koncertima.
Jedno jako fino jelo, falafel naravno opće poznata stvar, lagano napravljen u obliku odrezaka ,zapečeni sa špinatom i jogurtom, ma čisti užitak uz malo kalorija.Isprobate!!!🙏🙏😘😘
Sastojci:
Falafel:
250g kuhanog slanutka1 mali luk
2 manja češanja češnjaka
1/2žličice papra
1/2žličice kumina
1žličica peršina
1žlica maslinovo ulja
100g bulgura/namočenom u 120ml slane vode
1 jaja
1-2žlice krušnih mrvica
ulje za plitko prženje
Krem špinat sa jogurtom:
500g špinata/očišćenog/ opranog špinata ili blitve
1 manji luk
1žličica maslaca
1žlica maslinog ulja
1 češanj češnjaka
400g grčkog jogurta
1žlica listića badema
Priprema:
Stavite bulgur u zdjelu polijete ga sa toplom vodom tako da prekrije bulgur i još prst poviše, poklopite i ostavite stajati pola sata ili dok bulgur ne omekšao i popije vodu.
Za to vrijeme naribati ili izmiksati luk i češnjak staviti u zdjelu, dodati skuhani slanutak, sol, papar, kumin, sitno nasjeckani peršin izradite sve štapnim mikserom u kašu, dodati bulgur, jaje, maslinovo ulje, promiješati sve žlicom da se poveže , postepeno dodati krušne mrvice u tolikoj mjeri da se smjesa poveže i da se može oblikovati.Napravite 8 finih pljeskavice , odrezaka veličine dlana/moj dlan je mali😌/.
Zagrijete žlicu običnog ulja pa dodate maslinovo, pljeskavice prospite sa malo mrvica pa ih ispecite kratko da uhvate boju na ulju.Izvadite na toplo da odstoje dok ne pripremite špinat.
Za to vrijeme naribati ili izmiksati luk i češnjak staviti u zdjelu, dodati skuhani slanutak, sol, papar, kumin, sitno nasjeckani peršin izradite sve štapnim mikserom u kašu, dodati bulgur, jaje, maslinovo ulje, promiješati sve žlicom da se poveže , postepeno dodati krušne mrvice u tolikoj mjeri da se smjesa poveže i da se može oblikovati.Napravite 8 finih pljeskavice , odrezaka veličine dlana/moj dlan je mali😌/.
Zagrijete žlicu običnog ulja pa dodate maslinovo, pljeskavice prospite sa malo mrvica pa ih ispecite kratko da uhvate boju na ulju.Izvadite na toplo da odstoje dok ne pripremite špinat.
Za podlogu od špinata i jogurta:Zagrijete pećnicu na 200C
U tavi zagrijete ulje dodate sitno nasjeckani luk, prepržite da luk uvene, dodati oprani špinat,posoliti, dinstati špinat dok ne uvene i ispari sva tekućina.Za to vrijeme pomiješati jogurt i brašno, izliti u špinat, pustiti da prokuha i da se zgusne.Prebaciti u lagano nauljeni keramički pekač.Po vrhu složite falafel pogačice, pospite listićima badema.
Pecite 15 min.Prije serviranja posuti sitno nasjecanim peršinom.
Servirati toplo sa prilozima po želji.