Svi ste naravno čuli za flan, budin, rožatu i kolače koji se kuhaju u pećnici, ova je malo ali sasvim malo drugačija jer se u isto vrijeme i kuha i peče, imate divnu kremu od jaja i naranče i pufasti biskvit od bjelanjaka koji kasnije popije divni karamel umak.Tko voli ovakve biti će oduševljen, ova rožata je česti gosti na mom blagdanskom stolu.Uživajte!!!
Sastojci:
Karamel:
180g šećera
50ml vode
1žličica soka od limuna
prstohvat soli
Krema od jaja:
4 cjiela jaja
400ml mlijeka
1 vanilija šećer
100 ml naranča sok i korica
60g šećera
Biskvit:
2 jaja
1žlica ulja
50g brašna
50g šećera u prahu
1/2žličice soka od limuna
1 žličica šećer vanilije
1žličica gustina
Priprema:
U tavu na vatru stavite šećer. sol, sok od limuna i vodu stavite na laganu vatru da se šećer otopi i postane zlatne boje.Kalup za budin lagano nauljite/pazite to mora biti kalup koji će vam kasnije stati u drugu posudu u koju će te uliti vodu.Preliti karamel cijeli na dno kalupa/.
Za flan/kremu:U zdjelu staviti cijela jaja izraditi ih dobro sa šećerom i šećer vanilijom da budu pjenasta i da se šećer pod prstima otopi, dodati mlijeko i sok od naranče nastaviti miješati kratko da se poveže.Procijediti cijelu smjesu od jaja par puta kroz fino sito, dodati malo korice naranče, preliti u kalup preko karamela.Ova smjesa je jako rijetka neka vas to ne buni.
Biskvit:Odvojiti žumanjke od bjelanjak.Bjelanjke izraditi zajedno sa prstohvatom soli i šećerom u prahu u čvrsti snijeg.Žumanjke izraditi sa uljem, sokom od limuna i vanilije šećerom.Žumanjke polako dodati bjelancima miješati žlicom.Pomiješati gustin i brašno pa i njega dodati postepeno smjesi od bjelanjka, pomiješati.Prebaciti svu količinu biskvite smjese na kremu, budite pažljivi, zagladiti.
Prebaciti kalup u dublju posudu , posudu do pola napuniti vodom.
Budin peći 1h/160C.Dobro ohladiti , okrenuti na dublji tanjur , tako da biskvit bude prvi odozdo.Uživati uz tučeno slatko vrhnje.