petak, 18. kolovoza 2017.

Kremasta lisnata peciva



Kremasta peciva premazana krem sirom.Fina, hrskava,  odlična za druženja i meze, uz masline, salate.

Sastojci:

650-700g glatkog brašna

1,5 žličica soli

2 žličice šećera

200ml mlijeka

250ml vode

170ml ulja

1 instan kvasac/pola svježeg

1 cijelo jaje + 1 bjelanjak


Ostalo:

150g kremastog sirnog namaza

oko 100g preprženog sezama

1žumanjak + 1žličica ulja

Priprema:

U zdjelu za miješanje stavite mlako mlijeko , mlaku vodu, šećer,jaja,  ulje i kvasac, sve zajedno dobro promiješate rukom da se sve poveže, ostavite stajati par minuta/taman da operete ruke/.
Izvažite brašno, promiješate ga sa solju.Postepeno miješajući dodate brašno u tekućinu /ja to radim mikserom spiralnim nastavkom za miješanje/miješate dok se ne napravi fino glatko tijesto.Izručite tijesto na pobrašnjenu plohu pa nastavite miješati dok ne dobijete glatko tijesto možete ga i par puta energično udariti u radnu plohu.Tijesto vratite u posudu od miješanja, premažete sa malo ulja, pokrijete prozirnom folijom , ostavite na toplom stajati otprilike 30-45 min /sad je toplo/ili dok se udupla volumen tijesta.
Tijesto podijelite u 4 kugle.Uzmite jednu pa je razvaljate na pravokutnik debljine jednog centimetra.Premažete sirnim namazom, izrežete trake debljine 4cm.Zarolate svaku trakicu tijesta.
Složite ih na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje ili lagano premazali masnoćom.Ponavljate postupak dok sve ne završite.
Razmutite žumanjak sa uljem pa premažete oko tuljaka , svaki uvaljajte u preprženi sezam/ja sezam uvije kupujem u rinfuzi, pola prepržim i čuvam u teglici isto kao i sirovi sezam, a malo je drugačija aroma/.Zagrijete pećnicu na 180C.
Pecite peciva u zagrijanoj pećnici 20-30min ili dok ne dobiju finu boju.Pustite da se lagano ohlade.Servirati uz meze.



srijeda, 16. kolovoza 2017.

Punjabi kukuruz u bogatom umaku

Obožavamo ovo Indijsko jelo, jelo iz Punjabi regije koja je inače bogata kukuruzom.Kukuruz je divan , u laganom kremastom umaku od jogurta začinjen taman po mjeri , vi naravno jačinu začinjenosti možete sebi prilagoditi i vašim navikama, ja sam ipak na mediteranu i nama su ove vrijednosti sasvim dovoljne, sad u sezoni kukuruza nemojte nikako preskočiti isprobati ovo jelo.Možda će vam najpoznatije jelo u Punjab regiji  ipak biti njihov kukuruzni kruh jako začinjen serviran sa  kuhanim lišćem senfa /možete ga zamijeniti kuhanim keljom/inače vrhunsko vege jelo koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim.Jelo možete raditi kao prilog i sa smrznut kukuruzom ili iz konzerve, moram priznati da to nije to ali isto bude jako fino.

Sastojci:

4 klipa kukuruza/podijeljeni po pola/

2 žlice ulja

1 veliki luk

2 češanja češnjaka

dva prsta svježeg đumbira

2 žličice kurkume

2 žličice mljevenog kumina/može i u zrnu/

1/2 žličice ljute mljevene paprike

5-6 listova currija/opcionalno/

1žličica šećera

sol

200ml gustog jogurta


Priprema:

Ja da sebi olakšam život prije skuham kukuruz kako je ovo mladi kukuruz ne treba mu duže od dvadesetak minuta.Kuhani kukuruz ocijedite na kuhinjskom papiru.

Zagrijete ulje u woku pa na njemu prepržite kukuruz sa svih strana.
Štapnim mikserom/možete i u mužaru / u pastu izradite sve začine, češnjak i luk /osim curry listova ako će te ih staviti/Zagrijete ulje u woku ili karahi tavi pa na njemu prepržite kukuruz sa svih strana, kukuruz će dodatno aromatizirati ulje, izvadite ga na toplo.
U tavu dodate smiksanu smjesu sa začinima, pržite sve dok se fino ne uprži /8-10min./na laganoj vatri nemojte da vam zagori jer će te morati ispočetka, mirisi koji se šire su predivni. Maknete sa vatre kad se sve preprži pa dodate jogurt, miješate da se sve poveže u finu kremu.Vratite kukuruz u tavu, miješate zajedno da se sve poveže.Kuhate na laganoj vatri pokriveno nekih 10min.
Servirati toplo preliveni umakom.

utorak, 15. kolovoza 2017.

Šareni ljetni složenac

U ovaj divan složenac ide svo povrće koje je sad u stađunu ili ono koje je sad fino, svježe i ljetno.Patlidžani, tikvice, rajčica, paprika i malo piletine, odličan ručak uz malo truda.Recept je bezglutena.

Sastojci:


1 patlidžan

1 tikvica/dvije manje kod mene velike nisam imala

sol

1-2žlice maslinovog ulja

100g topljivog sira

2-3 rajčice šljivarice

Piletina:

400g piletine/fileti

3 žlice jogurta/čvrsti/grčki

sol,papar

na vrh noža ljute paprike

1/2žličice curriya

1 manja  paprika/boja po želji

1žličica ili mlaz maslinovoga ulja

3 jaja

Priprema:

Operite i narežite tikvice i patlidžane na fete/ne trebate guliti koru/Posložite ih u jednom sloju na keramički pekač, premažete maslinovim uljem lagano posolite i popaprite.
Zagrijete pećnicu na 180C

U zdjelu stavite nasjekcanu piletinu na kocke/manje mogu biti ali neće smetati i ako vam ostane malo krupnije/, dodate na kockice nasjeckanu paprike, sol, jogurt, maslinov ulje, jaja , curry prah pa sve dobro izmiješate.Stavljajte otprilike po žlicu nadjeva na svaki komad tikvice i patlidžana, dok ne potrošite sav nadjev.
Na vrh složite nasjeckane rajčice.Stavite peći nekih 30-40min, vidjeti će te po boji.Izvadite vani pa prospite ribanim sirom.Nastavite peći još desetak minuta.
Izvadite složenac , pustite da se lagano ohladi a potom narežite na kocke po želji.Servirati sa naribanimmladim kupusom/sada je najbolji za salatu/.



ponedjeljak, 14. kolovoza 2017.

Villeroy piletina/pohana piletina u kaputiću od bešamela

Možda će vam se na prvu izgledati kao teško jelo, no  doista nije/još ako je pecete u pecnici/ Ovo je divna i sočna i piletina koja će vas oduševiti.vegetarijanci ovo isto mogu napraviti sa bukovačama ili gljivama po izboru.Ovo jelo dobro će vam doći ako nemate dovoljno mesa za nahraniti više usta jer vrlo izdašno.

Sastojci:


500 pilećih fileta

Bešamel:

1žlica maslaca

2 žlice ulja

2 žlice/ravne brašna

2 mlinca bijelog papra

sol

oko 500ml mlijeka

prstohvat mljevenog oraščića

1žlica ribanog parmezana

100g narezane šunke na komade

2 žlice smrznutog graška


Priprema:

Prvo napravite bešamel:U loncu otopite maslaca sa uljem pa dodate brašno, prepržite lagano brašno da se kratko zažuti.Dodate mlijeko miješajući stavite toliko mlijeka da bešamel bude gust.začinite solju i bijelim paprom, pa dodate šunku i grašak.Miješate da se sve poveže.Odložite sa strane da se ohladi.

Pileće fileta rastanjite/ne pretanko, otprilike bi trebalo biti jednake debljine kao i nadjev/.Piletinu posolite i popaprite.Zagrijete u tavi maslinovo ulje pa sa obje strane prepžite kratko piletinu.Izvadite je vani pa na svaki komad piletine stavite sloj bešamela.
Panirate klasično u brašno, jaje/koje ste razmutili sa malo soli/i krušne mrvice.
Prepržite piletinu na plitkoj masnoći da uhvati finu boju sa obje strane.Piletinu možete i peći u pećnici na 220C/15 min.

Servirati uz salatu ili kuhano povće.

subota, 12. kolovoza 2017.

Insalata de Lentejas

Fina šanjolska salata od leće i marinirane feta odlican ili meza uz preprženi kruh ili sve divotice uz to, fino crno vino.Nemojte da vas buni taj naziv feta sir to je skupni naziv za sve mekane, mrvljive sireve iz salamure ili rasola, umjesto fete možete korisiti sve sireve takvih osobina /kozje, ovčje i sl./ako nesmije puto slano ili bi dali blažu notu ovo jelu možete napraviti sa riccottom/ skutom koju samo malo posolite dok je u marinadi.Ovoj salati možete dodati narezane rajčice, pečene slatke ili ljute papričice isl.Uživajte i uvijek prilagodite jelo sebi.

Sastojci:


250g feta sir/ili po želji/

300g leće /+ 1žličca sode bikarbone/ili konzerva kuhane

1/4 žličice ljute mljevene  paprike

2žlice maslinovog ulja

1/2 limuna korica i sok

1 luk manji

sol,papar

Marinada:

sok i korica pola limuna

2 žlice maslinovog ulja

1žličica metvice/suhe ili malo više svježe/

1 sitno naribani češanj češnjaka


Priprema:

Namrvite sir u jednu posudu , dodate sve sastojke za marinadu , promiješate/ako koristite riccottu dodatno posolite/isprobate okus po potrebi doraditi po ukusu.

Leći potopite na deset minuta sa pola žličice sode bikarbone.Stavite je kuhati u lonac sa puno vode , dodate cijeli češnjak, prepolovljeni luk.Kuhate oko 25 min. provjeravajte leću često jer ne smije vam se prekuhati i puknuti, mora biti mekana i kremasta u sredini.Procijedite leću stavite je na tanjur za serviranje.Dodate sol,papar, koricu limuna, maslinovo ulje i ljute paprike , promiješate lagano, ostavite da se ohladi.

Kad se leća ohladi na sobnu temperaturu, isprobate pa ponovo doradite okus/ona tokom hlađenja upija slanost jer je škrobasta kao i krumpir pa se dodatno treba začiniti/, na ohlađeno stavite mariniranu fetu.Doradite po ukusu.Pokapate sa maslinovim uljem pa prospite svježe nasjeckanom metvicom.

petak, 11. kolovoza 2017.

Patlıcan salatası/salata od patlidžana

Balancane na salatu, divota koja osvaja, bio da će te ih peči na roštilju ili u tavi.

Sastojci:

3 manje balancane

1 žličica soli 

300ml vode/manje više po potrebi/

Nadjev:

150g gustog jogurta

1 češanj češnjaka

sol,papar

4-5 listova bosiljka

100g naribanog topljivog sira/tipa mozzarella

2 žlice maslinovog ulja

Priprema:


Narežite balancane na malo deblje fete , stavite ih u slanu hladnu vodu, na njih stavite jedan tanjur ili poklopac da potonu.Ostavite stajati pola sata.Izvadite i pustite ocijediti na papiru za pečenje.
Zagrijete roštilj ili grill tavu .Premažete balancane sa malo ulja, prepržite ih sa obje strane da se fino zapeku i smekšaju.
Zamiješate sve sastojke za nadjev.

Na vruće fete balancani odmah nanesite žlicu/manje više po želji/nadjeva , odmah posložite drugu pa nastavljajte dok ne potrošite sve sastojke.Na toplom će se sir otopiti tako da će se  sve fino složiti.

Salatu ostavite da se ohladi.Pokapate sa malo maslinovog ulja.Pospete svježe nasjeckanim bosiljkom.
.

Španjolski tart od mladog krumpira

Jako fino i brzo jelo.Krumpir koristite po mogućnosti domaći ako ne, ogulite mu koru.Kao premaz možete koristi tapenadu od zelenih maslina/može i crnih ali je ljepše vidjeti sa zelenim/ ili možete koristiti pesto po želji meni je najbolji genovese/bosiljak svježi, parmezan, maslinovo ulje, češnjak,sol, papar/Samo da napišem par riječi o pestu i razbijem bauk oko toga , kombinacije pesta ili pešta, su beskrajne, povrće, začini , dodaci i sl. tako da slobodno se zaigrajte vodite računa da vam treba jedna orašasta komponenta/dobiti će te je ako prepržite bilo koje orašaste plodove,orahe, bademe, pinjole,../sirna komponenta /malo jači sir parmezan, grana padano, paški .../začini po ukusu/kadulja, bosiljak, origano.../možete dodati i povrće/brokula, tikvica i sl./ dobro maslinovo ulje , po želji pesto se može malo podići koricom ili sokom limuna u ovisnosti kako će te ga koristiti .

Sastojci:

250g lisnatoga tijesta

3 srednja krumpira

1 manja paprika/slatka ili ljuta to je na vama/

2 mlada luka

3 žlica tapenade ili pesta po ukusu

100g ribanog topljivog sira/mozzarella, cheddar isl. ma koji volite a dobro se topi

2-3žlice maslinovog ulja

Priprema:

Razvucite lisnato tijesto na papir za pečenje pa mu podvijete krajeve.Operite i narežite krumpir/ogulite mu koru ako je potrebno/.
Prebacite lisnato tijesto na lim za pečenje.Premažete ga tapanadom ili pestom pa prospite naribanim sirom.

Krumpir narežete na tanko ako ste spretni napravite to nožem ako niste naribate ga na mandolinu za rezanje čipsa.Posložite krumpir preko premaza, posolite ga, paprite , premažete otopljenim maslacem ili maslinovim uljem/ja sam maslinovim uljem/.
Zagrijete pećnicu na 175 C.

Pecite tart nekih 25-30min ili dok krumpir ne omeksa , isprobate čačkalicom.
Izvadite tart , po njemu prospete sitno nasjeckani mladi luk i papriku, možete dodatno po papriti sa par mlinaca svježeg mljevenog papra.

srijeda, 9. kolovoza 2017.

Empanada od tune

Dani španjolske kuhinje, divna i vrlo jednostavna kuhinja, mediteran sa daškom orijenta, bogate i fine pite, tapasi i mnoštvo jednostavni slastica.Puno toga sam radila samo dio uspjela uslikati , evo jedan klasična empanada  kažu da je iz Galicije /pokrajna /ali ja ne bih upirala prstom, ovakve i vrlo slične empanade bilo male ili velike naći ćete u cijeloj Španjolskoj.Jelo je jednostavno u izradi i ne zahtjeva puno umješnosti, jede se toplo ili hladno sa umakom od rajčice ili samo.Ako volite komišku ilitiga višku pogaču obožavati će te ovo jelo, divno lagano, ljetno.

Sastojci:

Tijesto:

500g glatkog brašna

1 instant kvasac

1/2žličica šećera

1žličica soli

100ml maslinovog ulja

200ml tople vode

Nadjev:

2 pečene paprike

2 konzerve tune

2 luka

200ml pellata

sol,papar

3 jaja/kuhana

maslinovo ulje

malo origana/opcionalno

1žličica nasjeckanog peršina


Priprema:

Napravite tijesto:u zdjelu stavite toplu vodu , šećer i kvasac, rukom promiješate da se sve lagano poveže, dodate ulje, opet promiješate a potom brašno sa solju.Promiješate sve dobro da se poveže ako ste dobro sve izvagali tijesto će se spojiti u tili čas, lagano pobrašnite radnu plohu, pa mijesite tijesto desetak minuta da postane fino, glatko i gumasto.odložite na toplo mjesto/oko 45 min možda i manje sad kad je toplo/da se fino digne.Skuhate jaja.
Ispecite paprike:operite paprike pa ih stavite, u keramički pekač stavite papira za pečenje, zagrijati pećnicu n a180C pa pecite 20 minuta paprike , okrenete i nastavite peči još 20 min.Izvadite iz pećnice, zamotate paprike u papir za pečenje, odložite na desetak minuta, paprike će se bez problema oguliti.
Napravite nadjev:
Zagrijete tavu sa malo maslinovog ulja, na njemu prepržite sitno nasjeckani luk.Dodate nasjeckane oguljene paprike i rajčicu, posolite, dodate malo šećera, origano/ako želite/, miješate dinstajuci da se sve ukuha i spoji a i da tekućina ishlapi, dodate ocijeđenu tunu/ja uvijek koristim iz salamure a vi možete onu u maslinovom ulju ako volite samo molim vas nemojte onu iz suncokretovog jer to je jezivo/, nastavite dinstati da se sve malo reducira.Maknete desetak minuta sa strane da se malo ohladi dodate sitno nasjeckani peršin.

Slažemo:
Na lim/veliki od pećnice/stavite papir za pečenje pa razvaljate polovinu tijesta , na tijesto rasporedite nadjev na nadjev polovice jaja.Poklopite drugim dijelom tijesta, podvrnite na krajevima.U sredini napravite malu rupicu da tokom pečenja izađe zrak i da se empanada ne napuše.
Krajeve fino podvrnite možete po želji napraviti i neki ukrasni rub.Zagrijete pećnicu na 180C.Premažete tijesto lagano razmučenim žumanjkom.


Pecite u zagrijanoj pećnici nakih 30-35  min.Kratko odložite da se malo ohladi prije rezanja.Servirate toplo ili hladno.


ponedjeljak, 7. kolovoza 2017.

Tortilja korneti

Fini korneti od tortilja i sira nadjeveni mariniranom piletinom, prženom paprikom , umakom od sira, jogurta i svježeg povrća.Vrlo ukusno jelo za party, druženja , veselice, laganu večeru na terasi sa dobrim vinom, veselo društvo obavezno🙌🙌🙌🙌🙌!!Uživajte

Sastojci:/4 osobe

8 tortilja

300g fileta piletine

150g naribanog topljivog sira/cheddar/mozzarella

2 paprike

100g salata

2 rajčice

Marinada za piletinu:

1žlica jogurta

2 žlice maslinovog ulja

1/2 žličice kumina

1žličica koncentrata rajčice

1/4 žličice ljute mljevene paprike

1/2 žličice slatke paprike

3 češanja češnjaka

1/2 žličice soli/manje više po ukusu/

1žličica timijana /origana

Jogurt preljev:

200g jogurta

1/2žličice soka od limuna

sol,papar

1/2žličice mente

Priprema:

Narežite piletinu na trakice.U zdjeli pomiješate sve sastojke za marinadu pa dodate piletinu, promiješate dobro da se obavije cijela piletina.Stavite u frižider, prije toga zaštitite meso prozirnom folijom.
Pripremite tuljke:
Zagrijete tavu, naribate sir.Stavite tortilju na užarenu tavi sa jedne strane kratko da se zagrije, okrenete , ravnomjerno prospite ribanim sirom/ako koristite mozzarellu pazite da lagano posolite/poklopite, pustite da se sir otopi.Odklopite izvadite tortilju na radnu plohu ili dasku, dok je topla prepolovite je i zarolate u tuljak.Sir će se otopite i tuljak će ostati postojan , ponavljajte postupak dok sve ne potrošite.
Napravite nadjev;Prepržite meso na zagrijanom maslinovom ulju/žlica će biti dovoljna/.
Prepržite narezanu papriku na maslinovom ulju, dodate  češnjak , posolite i popaprite pusti, pustite da lagano smekšaju , pred kraj dodate nasjeckani peršin.

Operite i osušite salatu i narežite rajčicu.
Nadjenete tuljke povrćem i mesom.Zamiješate sve sastojke za preljev od jogurta.
Složite ih u krug u sredinu stavite zdjelicu sa  umakom od jogurta.

subota, 5. kolovoza 2017.

Paprike sa roštilja nadjevene sirom


Prefine paprike, pečene na roštilju nadjevene riccotom/skutom , mozzarellom,češnjakom i origanom, vrlo mirisno jelo , bogato ako će te kao samostalno jelo ili prilog mesu sa roštilja.

Sastojci:


4 velike rog paprike

3-4žlice maslinovog ulja

200g mozzarelle

100g riccotte

1žličica origana

2 češanja češnjaka

6-8 crnih maslina

sol,papar

Priprema:

Operite i prepolovite paprike, izvadite im sjemenke/otkinite ih.Zakuhate slanu vodu pa uronite paprike na pet minuta da se kuhaju.
Izvadite ih vani , ocijedite i pustite da se malo ohlade.Premažete paprike izvana i iznutra maslinovim uljem,posolite .
Naribate mozzarellu ili je narežete na kockice dodate izmrvljenu ricottu, ostatak maslinovog ulja, sol,papar, origano i sitno protisnuli češnjak, sve dobro promiješate.
Napunite paprike polovinom smjese.Stavite ih na roštilj.Poklopite aluminijskom folijom ili metalnim poklopcem, pecite nekih pet minuta.Otvorite/pokušajte ignorirati mirise 😃/ stavite ostatak smjese i masline, opet poklopite pa nastavite peči još pet minuta.





Trganci sa povrćem

Fino dinstano povrće i "rezanci", spezle iliti krpice, ručak gotov u deset minuta fin i lagan za ljetne vrućine.Umjesto vodom od kuhanja podlijevati možete i nekim povrtnim temeljcem.

Sastojci:

Tijesto:

500g brašna

1/2žličice soli

1,5dc vode

Povrće:

1 paprika

1 balancana/10min namočena u slanoj vodi/

1 tikvica

1 luk

2 češanja češnjaka

sol, papar

1žlica nasjeckanog peršina

200g bukovača /gljive po ukusu/

1žličica maslaca

1žličica maslinovog ulja



Priprema:

Napravite tijesto tako da zamijesiti mekano tijesto koje se ne lijepi.Operite povrće.
Balancanu narežite na prst debele fete/šnite pa potopite u slanu vodu/o tome sam već puno puta pisala naime to je blisko istočni pristup tretiranju balacana prije pečenja, ovako namočene one ostaju sočne izgube svu gorčinu i budu jako fine i manje pikantne/.
Zagrijete lonac sa slanom vodom do ključanja , malo smanjite vatru , dodate malo ulja.Tijesto raširite neka ne bude tanko, pa čupkate trgance ili kao ja režite nožem na veličine po želji , ja sam rezala na trokute veće i manje da baš izgledaju rustikalno.Bacajte ih u slanu vodu kuhate nekih 5-6 min.Ocijedite.Sačuvate dio tekućine od kuhanja.Krpice lagano odvojite prstima da se ne poljepe.
Zagrijete tavu sa maslacem i maslinovim uljem, dodate sitno nasjekcani luk, pirjate da uvene, dodate nasjecne na kockice gljiva, balcane, tikvice, papriku .Pirjate  dok sve lagano ne uvene i omekša, dodate češnjak, timijan, pa podlijte vodom od kuhanja/2-3žlice/, posolite i popaprite po želji.U tavu stavite krpice, pokrečite ih da se obavije umakom i masnoćom, opet isprobate okus, posolite i popaprite po ukusu.

petak, 4. kolovoza 2017.

Lomo de orza

Poznati španjolski tapas, hladno narezek, oduševiti će vas i vaše goste,a vrlo je jednostavno u pripremi.Fino meso koje se prvo ispeče a potom cijelu noć marinira u finoj marinadi koja mu daje potpuno novu dimenziju, u toj marinadi može stajati par dana u frižideru i rezati se po potrebi.Isprobate ovo divni hladni narezak koji se priprema dan prije a noć provede u banji od maslinovog ulja , soka od limuna i divnih svježih začina.Ostatke marinade stavite u teglicu, koristite za mariniranje pečenog povrća, mesa, piletine, krumpira isl.

Sastojci:

700g svinjskoga karea bez kosti

sol,papar

2žlice maslinovog ulja

1/2limuna sok 

200ml maslinovog ulja

1/2žličice svježeg timijana/listići

3 žlice sitno nasjeckanog lišća ružmarina

4 češanja češnjaka

Priprema:

Svinjske odreske narežite otprilike na prst debele odreske, ne treba te ih tuči batićem za meso, oni moraju biti deblji, nemojte niti skidati masnoću to će te napraviti sutra dan ako želite kad budete rezali meso.Posolite ih i poparite.
Stavite u tavu dvije žlice maslinovog ulja pa na njemu prepržite na naglo odreske da dobiju boju a potom smanjite vatru i nastavite peći nekih 15tak minuta da meso ostane sočno a ipak bude pečeno.
Izvadite meso i stavite u keramičku zdjelu dovoljno veliku da vam stanu svi odresci u jednom sloju.
Maslinovo ulje stavite u zdjelicu dodate sitno nasjeckani ružmarin , listiće timijana, sitno nasjeckani češnjak.Sve promiješate pa prelijete po mesu.
Zatvorite zdjelu prozirnom folijom i stavite u frižider.Sutra dan izvadite barem dvadeset minuta prije konzumacije da meso bude sobne temperature, narežite  meso poprečno na tanko .Složite komade mesa na tanjur i prelite sa malo marinade, nemojte staviti puno kao da začinjate salatu pa savim malo više..Pokapate ili stavite komade limuna na jedan tanjur da svako može sebi pokapati.

Servirati kao tapas sa kruhom, maslinama , salatama.

srijeda, 2. kolovoza 2017.

Fina salata od rajčice

Vrlo jednostavna i jako fina salata za oko i nepce.Uživajte rashladeno uz kriške preprženog kruha!!!


Sastojci:

4 rajčice

1 krastavac /libanonac /ili dva manja

1 mladi luk

2 jaja

150ml jogurta

1žlica majoneze/light

sol,papar

1 češanj češnjaka

1/2žličice nasjeckane metvice



Priprema:

Operite rajčice .Narežite ih na fete. Posložite ih na tanjur u krug.Izradite  jogurt,majonezu , nasjeckani mladi luk, metvicu, sol i papar u preljev.
Krastavac narežite na krugove , kuhana jaja ogulite i narežite na sitno.Sve pomiješate sa umakom stavite u sredinu rajčice.
Rajčice začinite solju, svijetlim aceto balsamicom i maslinovim uljem.
Dobro rashladite.

ponedjeljak, 31. srpnja 2017.

Rustikalna torta od limuna i ricotte

Jedna vrlo stara i jednostavna torta, sastojci su gotovo sirotinjski i vrlo jednostavni, u davna vremena radila se sa maslinovim uljem  sada se dodaje obično ulje, torta je jako sočna , osvježavajuca a gotova u trenu.

Sastojci:

230g brašna

2 jaja

70ml ulja

110g šećera

1 vanilija šećer

1/2žličice sode bikarbone

1/2kesice praška za pecivo

2-3 žlice soka od limuna

kora dva limuna

Preljev:

300g ricotte

kora jednog limuna

3 žlice šećera/manje više po ukusu


Priprema:/kalup za torte 20-22cm/

U zdjelu pomiješate brašno, sodu bikarbonu, malo soli, prašak za pecivo.Sve dobro promiješate da se poveže.
Zagrijete pećnicu na 170C.
Izradite jaja sa obje vrste šećera pa dodate sok od limuna, ulje i koricu limuna.Sve dobro izradite da se poveže.Dodate brašno izradite to dobro da se poveže u finu smjesu.
Prebacite u kalup za torte koji ste prije toga premazali masnoćom i posuli brašnom.
Izradite ricottu sa šećerom i limunom da se poveže i da postane lagano kremasta.Rasporedite grumene ricotte po tijesto.
Pecite u zagrijanoj pećnici 40min.Pustite da se dobro ohladi a potom narežite.

Comments system

Disqus Shortname