petak, 26. siječnja 2018.

Juneća rebra u gustom saftu

Prefino jelo od junećih rebara .. da.. da .. upravo tih koje najčešće kupujete za juhu i svi frkču nosevima jer ne vole kuhano meso, a sutra dan izmišljate toplu vodu kako da se pojede pa tada nastupaju razne salate, jaja i sl.Osim toga juneća rebra su jeftina a ovo jelo možete služiti i za najizbirljivije goste i u najsvečanijim trenucima.

Sastojci:/6 osoba

1,2 kg junećih rebara

3-4 žlice maslinovog ulja

sol,papar

1 veliki luk

2 stalka celera

2 mrkve

2 lista lovora

1 češanj češnjaka

3žlice koncentrata rajčice/konšerva

400ml temeljca/goveđi

300ml crnog vina

1 žličica šećera

6-7 listova kadulje

sol,papar

Priprema:

Rebra operite i osušite, posolite ih i poparite/savjet: možete skinuti veće količine masnoće na rebra koje su vidljive naravno nemojte sve skinuti to će dati ekstra aromu umaku kojeg uvijek naknadno možete odmastiti/.Zagrijete lonac/pazite lonac koji može u pećnicu/ u lonac stavite maslinovo ulje, prepržite rebrica sa obje strane da dobiju finu boju.
Povrće nasjeckate na sitne kockice možete ga izraditi u multipraktiku.Prepečena meso izvadite na toplo, dovršiti sve do kraja.
Zagrijati pećnicu na 170C
Ocijediti višak masnoće od pečenja neka ostane oko dvije žlice, staviti svo nasjeckano povrće i lovor, prodinstanti da sve uvene i lagano se zaprži.Dodati koncentrat rajčice, kratko prodinstate, podliti sve vinom,  i temeljcem.Stavite meso uzajedno sa umakom /ako se iscijedio/, dodate kadulju, pustite da sve zakuha, poklopite lonac.Stavite u pećnicu.


Poklopljeno meso peći nekih 2,5-3h vremena.Ne trebate ništa miješati , samo povremeno provjerite da li je potrebno dodatno podliti tekućinom/temeljcem/


Gotovo meso se treba lagano odvajati od kosti.Meso pustite da se malo ohladi, odvoji meso od kosti, maknete i višak masnoće ako ga ima, meso razdvojite na trake..Umak ispasirate štapnim mikserom/izvadite lovor/, vratite u lonac, dodate meso, pustite da sve kuha onoliko koliko želite da vam je umak reduciran.Isprobati umak po potrebi doraditi solju i paprom ili ako netko baš želi ljutom papričico.
Za to vrijeme napravite njokete/mini njoke koji se ne provlače kroz ribež ni vilicu/

Servirati bogati umak sa njokima i mesom.

četvrtak, 25. siječnja 2018.

Hrskava pita od jabuka

Kad volimo jabuke :-) i lisnato tijesto :-), još jedna divna i sočna pita od jabuka zamotana u lisnato tijesto, obožavati će te je svaki ugrizom, odlična je za doručak, za čajanku ili kavicu a super je i za djecu jer se može jesti iz ruke.Torta/pita je vrlo jednostavna i brzo gotova a jako ukusna i izdašna.

Sastojci:/kalup za torte 22cm


250g lisnatoga tijesta

Nadjev:

3 lijepe oguljene jabuke

1 žličica cimeta

2-3žliće šećera

prstohvat soli

1 žličica maslaca

Tijesto:

2 jaja

200g jogurta

250g brašna/glatko

malo soli

3 žlice ulja

1žlica ruma

140g šećera

1 vanilija šećer

1 pecivni prašak

Priprema:

Jabuke ogulite i narežete na kocke.Zagrijete maslac u tavi sa mlazom ulja, stavite jabuke, po šećerite ih i stavite cimet/šećera naravno možete staviti manje i više u ovisnosti od jabuka i vašeg ukusa/propirjate kratko jabuke da malo omekšaju i da se šećer oko njih karamelizira, prebacite na tanjur da se ohlade. 
Raširite lisnato tijesto tako da bude do vrha kalupa.



Napravite smjesu tijesta:u zdjelu stavite jaja izradite ih pjenasto sa šećerom, dodate jogurt i rum nastavite miješati da se poveže, potom ulje, nastavite miješati kratko.Izvažite brašno pa ga pomiješate sa solju, pecivnim praškom, šećer vanilijom, dodate u smjesu sa jajima i jogurtom, promiješate.

Zagrijete pećnicu na 180C

Pecite35-40 min.

četvrtak, 18. siječnja 2018.

Portakal Reçeli/turski đem/ namaz od naranče


Vidim da su na coolki jako popularni đemovi od naranče, ja ih radim u puno verzija čak i sa rogačem ali samo sam ovaj objavila na coolki, pa evo da prebacim na blog, dobro da su me sjetili jer je sad i onako vrijeme naranči pa će nekom dobro doći i ova verzija đema.Užasno me ljuti da ne mogu niti komentirati, niti stavljati slike na coolinariku, možda je vrijeme da se tamo netko ozbiljno uhvati u koštac s tim problemom jer doista više nema smisla, mučenje je  uopće tamo nešto napisati, vrti pola sata , pošalje poruku a potom poruke nema.Nema veze možda je vrijeme i da odem sa tih stranica konačno, mnogima  će se radovati, no idemo mi na recept, ovo je malo drugačiji recept, radi se sa šećerom u prahu i cijelim narančama, trebale bi dobiti fine šnite naranče u umaku, otprilike kao slatko od naranči, no ako netko ne voli slobodno ga ispasirate štapnim mikserom u kremu u tom slučaju će te dobiti klasični đem.Đem se jako dobro čuva na hladnom i mračnom mjestu, ako volite pikantniju aromo možete dodati tokom kuhanjami konzerviranja jedan klinčić,   kad otovrite teglicu osjetit će te zarobljenu aromu narače,./LINK/


Za jednu teglicu:


2 naranče

 450g šećera u prahu

1žličica soka od limuna

450ml vode


Priprema:

1. Stavite naranče u posudu na vatru.Podlite ih hladnom vodom.Pustite da prokuhaju.Odlijete vodu pa ponovite postupak jos dva puta.To će pomoći da se naranče odgorče. Nakon sto prolijete zadnju vodu prelite naranče opet hladnom vodom i ostavite da se malo ohlade .To će trajati desetak minuta.

 2. Za to vrijeme: U posudu s vodom stavite šećer u prahu pustite da prokuha pa dodate sok od limuna.Dok voda s šećerom kuha vi narežite naranče prvo na tanke fetice pa fetice prepolovite poprečno.Dok sjeckate naranču uklonite špice. Naranče stavite u vodu s šećerom pustite da na srednjoj vatri kuha dvadesetak minuta.



 3. Ako želite biti sigurno da je to kozistencija kakvu želite ,stavite malu žličicu par minuta u frizer ,uronite je u naranče i ako izađe pokrivena skroz znaci da je gotovo. Stavite marmeladu u staklenu(steriliziranu/prokuhanu) posudu dok je vruća ,poklopite je ,okrenute na poklopac i pustite da se ohladi. Mala napomena: ja volim komade naranče pa sam je ostavila takvu, vi ako ne volite slobodno ispasirate štapnim mikserom.
Meni je nadraže na preprženi tost, možete koristiti za kolače isto bude fino.

srijeda, 17. siječnja 2018.

Pohane šnicle alla marescialla

Fino talijansko jelo, iako će vam se možda na prvi činiti fensi naziv ipak je ovo u suštini sirotinjsko  jelo, malo mesa nadjev od krumpira i malo šunke.Uživajte u ovom običnom, neobičnom jelu.

Sastojci:/4 osobe

8 tankih šnicli/svinjetina, može i teletina ili piletina

4 srednja krumpira

4 fete šunke

1 žlica maslinovog ulja

1 žličica sitno nasjeckanog peršina

1 mali protisnuli češanj češnjaka

na vrh noža muškatni oraščić

sol,papar

malo timijana/origano.

Pohanje klasično:brašno, jaje i krušne mrvice, sol.

Priprema:

Rastanjite šnicle, posolite i poparite te prospite sa malo timijana/origano/, odložite do korištenja.Skuhate oguljeni i narezani krumpir u slanoj vodi, procijedite ga i izradite vilicom.U smjesu krumpira dodati maslinovog ulja , promiješati /smjesa mora biti gusta ali ne suha pa po potrebi dodate malo više ulja/ zatim protisnuli češnjak/nemojte pretjerivati/ , oraščić, peršin, sve dobro promiješate pa isprobati slanost pa doraditi solju i paprom po ukusu.
Smjesu od krumpira podijeli na 4 dijela.Na svaku  šniclu staviti dio nadjeva, šnitu šunke preklopiti drugom šniclom, pritisnuti da se poveže.

POhati klasično: prvo u brašno, potom u jaje koje ste izradili sa malo soli i na kraju u mrvice.
Pohane šnicle peći u dobro zagrijanoj masnoći ili u pećnici na 200C/ 25 min u ovisnosti koliko su vam debele šnicle.
Servirati toplo uz kuhano povrće , komadić limuna ili salatu.

utorak, 16. siječnja 2018.

MARAŞ ÇÖREĞİ/ brze turske lepinje s jogurtom


Prefine i brze lepinjice s premazom od jogurta, nema dizanja, rade se praškom za pecivo vrlo jednostavne u izradi a gotove u tili čas.Fine hrskave izvana a mekane iznutra ,nadjenete ih po želji za brzi doručak ili uz neko varivo za ručak.Recept je odavno na coolinarici /LINK/ evo sad i ovdje, isporbajte kad vam trebaju peciva na brzinu.


Sastojci:/4 osobe

Lepinjice: 

 oko500g glatkog brašna 

160ml čvrstog jogurta 3,2% 

200ml mlijeka 

130ml biljnog ulja 

1žličica soli

 1 pecivni prašak 


Premaz:

 2žlice čvrstog jogurta

 2žlice ulja

 1žlica nigelle/sezama


Priprema:

 U posudu stavite brašno, dodate mu sol i prasak za pecivo .Dobro promiješate . 
U zdjelici  sa strane  pomjesate mokre sastojke :jogurt,ulje i mlijeko .Promiješate dobro. Mokru smjesu dodate brašnu i zamijesite tijesto ,ako treba dodate jos malo brašno .Zamijesate tijesto koje se ne lijepi. 

2. Tijesto podijelite u dvanaest dijelova/malih loptica. Razvaljate svaku lopticu na veličinu malog tanjurića za kavu.Složite ih na lim na koji ste prije toga stavili papir za pečenje.

 3. Napravite premaz: U posudu stavite jogurt dodate ulje i sjemenke nigelle ili sezama ,promiješate. Premašite lepinjice smjesom od jogurta pa s vilicom zagrebete na križ po lepinji/slika2 

Premazane lepinje pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/30min.ili dok ne dobiju lijepu boju.
Servirati tople ili hladne sa nadjevom po želji,

ponedjeljak, 15. siječnja 2018.

Pita od jaja i piletine

Ako volite fina i jednostavna jela i tijesto oduševiti će vas ova gostinjska pita, fino servirana uz salatu prava je lagana zimska hrana.

Sastojci:

Tijesto;

oko 400g brašna

1žličica soli 

1/2 kvasac/instant

1žličice /ravne šećera

100ml mlake vode

2 žlica ulja

100g jogurta

2 jaja

Nadjev od jaja:

4 kuhana jaja/utvrdo/

2 mlada luka

100g sira/može emental da ima malo okusa/

malo soli i papra/ja dodam malo više papra/


Nadjev od piletine:

400g pilećeg fileta

1 srednji luk

1 češanj češnjaka

sol,papar

origano

2 žlice ribanog sira

Priprema:


U zdjelu stavite mlaku vodu dodate kvasac i šećer ,lagano rukom miješate da se sve poveže .Dodate jogurt/bilo bi dobro da je sobne temperature//, jaja i ulje,promiješate .Brašno izmješate sa solju i pecivnim praškom pa dodate u smjesu sa jajima.Miješate rukama tijesto dok se fino ne poveže u kuglu i bude glatko.Pokrite tijesto prozirnom folijom i pustite da se diže 30-45 minuta dok  se ne udupla.
Za nadjev od jaja:na sitno nasjeckati jaja, luk , naribati sir, posoliti i popapriti po ukusu.Nadjev od piletine izdinstati piletinu narezanu na kocke na preprženom luku, dodati nasjeckani češnjak i origano, ostaviti u zdjeli da se lagano ohladi.
Nadošlo tijesto podijelite na tri dijela.Zamastite kalup za torte ili zdjelu za pečenje oko 20cm širine.Raširite prvo tijesto u krug na dnu, stavite cijelu količinu piletinu , rasporedite, prospite naribanim sirom.Stavite drugi dio tijesta svu količinu smjese od jaja i na kraju treće tijesto.Premažete tijesto žumanjkom, prospite sezamom i ostavite stajati da odmori 10min.
Zagrijete pećnicu na 180C/ pecite nekih 40 -45 min.

Servirati uz miješanu salaticu hladno ili toplo.


nedjelja, 14. siječnja 2018.

Frustine nadjevene krumpirom

Hrskavi grizini sa nadjevom od krumpira i pršuta/naravno vi možete izabrati suho meso/dimljeno po vašem ukusu tipa dimljena puretina/, ako želite laganiju verziju koristite kuhanu šunku.


Sastojci:

400g krumpira

150g pršuta/suhog mesa po želji/

papar

1/2žličice origana

soli po potrebi

100g naribano sira/mozzarella/za ljubitelje jačih okusa parmezan

Tijesto:

oko 500g brašna/glatko/

3 žličice/ravne/šećera

4 žlice maslinovog ulja

1/2 kesice kvasca/instant/

1žličica/ravna/soli

150ml vode/tople

100ml mlijeka/toplo/

Ostalo:

1 jaje

1-2 žlice oštrog brašna

Priprema:

Ogulite i  narežite krumpir, skuhate ga u slanoj vodi.Skuhani krumpir izradite vilicom, dodate nasjeckani pršut, začine, isprobate po potrebi malo posolite/zapamtite tokom pečenja pršut će pustiti malo soli, procijenite sami/
Napravite tijesto:u zdjelu stavite tople vodu, toplo mlijeko, šećer, maslinovo ulje i kvasac dobro promiješati da se sve prožme.Postepeno dodamo brašno na pola puta i sol, miješamo dok ne dobijemo glatko tijesto/to možete napraviti mikserom, nastavkom za tijesta/.Stavimo na radnu površinu i nastavim miješati dok tijesto postane glatko i prestane se lijepiti.

Tijesto izručimo na radnu plohu koju ste prije toga posuli oštrim brašnom , raširimo na pravokutnik/da bude tijesto oko 0,5mm debljine, nemojte pretanko zbog nadjeva/ na polovinu tijesta/uzdužno/ stavimo nadjev, lagano ga premažemo, prospemo sirom.Prebacimo donji dio tijesto  preko nadjeva, lagano prstima utapkamo da se sve spoji.




Režemo 1cm debele trake/pazite da vam je radni stol posut oštrim brašnom da vam se ne lijepi.Spajati dvije po dvije trake kao na donjoj slici.
Na lim za pečenje staviti papir za pečenje, slagati gotove grizine.Poklopiti krpom i ostaviti 30 min da miruju na toplom mjestu.


Zagrijete pećnicu na 200C.Premažete frustrine žumanjkom.Pecite u zagrijanoj pećnici nekih 30min ili dok ne budu lijepe zlatne boje i hrskave.Servirati uz nareske i fino hladno bijelo vino.

petak, 12. siječnja 2018.

Mısırlı Salatası

Predivan i aromatična zimska salata oduševiti će u ovo tamno i hladno doba sa vaša čula, vratiti će vam energiju i obogatiti vas mineralima i vitaminima.Uživajte u egipatskoj salatici sa turskim tvistom.Količine možete smanjitivati i povećavati u ovisnosti koje povrće više volite.

Sastojci:

350g cvjetića brokule

1 konzerva kukuruza

350g crvenog kupusa

4 mlada luka

3 žlice nasjeckanog peršina

Preljev:

3-4žlice maslinovog ulja

1 češanj češnjaka/

sok od limuna/nemojte zamjenjivati octom

sol,papar


Priprema:

Operite i narežite brokulu na cvjetiće.Skuhate je u slanoj vodi  par minuta/nemojte je prekuhati /ona može biti pod zub, ocijedite, ohladite.
Nožem narežite kupus na trake, stavite u zdjelu dodati malo soka od limuna i soli, lagano stisnuti par puta rukom.Odložite.

Na dnu zdjele stavite sve sastojke za preljev, izradite metlicama u kremu, isprobati po potrebi dotjerati okus.Ocijedite dobro kukuruz.

Nasjeckati na sitno mladi luk i peršin.Sve dodati u zdjelu za serviranje, dobro izmiješati, isprobati doraditi okus.Servirati kao salatu.




srijeda, 10. siječnja 2018.

Fırınsız Patates/ krumpir salata sa sezamom iz tave

Fina bogata salata/prilog sa sezamomo i začinima , malo drugačija od uobičajenih salata na koje ste navikli, možete je jesti toplu ili hladnu uz malo soka od limuna.Tko nije od velikog apetita može uz salatu imati kompletan obrok.Začine prilagodite svom ukusu pa je najbolje da krenete prvo sa malom količinom.


Sastojci:/4 osobe

2 žlice ulja

7-8 kom krumpira

1žlica koncentrata rajčice

3 žlice sjemenki sezama

100ml vode od kuhanja krumpira

po 1/2 žličice sumaca, crnog mljevenog papra, timijana/majčina dušica i ljute mljevene paprike

sol

sok od limuna/ opcionalno

Priprema:

Operite i ogulite krumpir.Narežite na kocke ili komade po svojoj želji ili kako inače radite krumpir salatu.U lonac stavite vodu, sol i žlicu ulja.Dodate krumpir pa ga skuhate .Ocijedite ga , sačuvati oko 100ml vode od kuhanja u šalici.

Zagrijete tavu, dodate svu količinu sezama, pržite par minuta miješajući da se sezam prepži, budite pažljivi da vam ne zagori jer će te morati otpočetka.Kad je sezam prepržen dodati žlicu ulja, koncentrat rajčice, sve začine i vodu od kuhanja krumpira, promiješate, pustite da prokuha pa dodati krumpir.


Pržite  par minuta uz miješanje, prebaciti na tanjur, posuti svježe nasjeckanim peršinom te pokapati po želji sa malo soka od limuna.
Servirati toplo ili hladno.



Flammkuchen tost

Za ljubitelje flammkuchena, divan i brzi tost koji okusom ne odstupa puno od originala a puno je mnaje truda.Jelo je fino i za doručak i za brzi ručak.Ako ste vegetarijanac umjesto pancete vrhnje malo pospite crvenom dimljenom slatkom paprikom ili dimljenim tofuom.

Sastojci:

8 kom tosta /integralni ili bijeli

8 žlica kiselog vrhnja/ 20%

80g pancete

100g sira ementala

sol,papar

1 srednji poriluk

Priprema:

Prepecite tost u tosteru.Izvadite ga i staviti na lim za pečenje.Zagrijete pećnicu na najjače/grill program/Na svaki komad tosta stavite žlicu vrhnja/premažite/ .Prospite na sitne kockice narezanim porilukom, te sitno nasjeckanom pancetom i sirom.Posolite i poparite.
Pecite nekih 5 min ispod na najvišoj vodilici ispod grila ili dok se sve malo ne zarumeni i sir se rastopi.Servirati uz salatu.Prije serviranja možete posuti svježe nasjeckanih peršinom.

utorak, 9. siječnja 2018.

Jogurtice

Divna aromatična peciva koja za tijesto ne koriste nikakvu drugu tekućinu osim jogurta.Mekana a uz dodatak češnjaka i peršina doista posebna.

Sastojci:

300ml  gustog/čvrstog/grčkog jogurta

80ml ulja

1 jaje/L

1,5 žličica šećera

1/2 žličice soli

1/2 kesice kvasca/instant

oko 500g brašna


Ostalo:

50 g maslaca+ mlaz ulja

1 češanj češnjaka

1žličica nasjeckanog peršina

Priprema:

U lončić/možete u u veći lonac ako će tre kasnije tu zamijesiti tijesto/ stavite svu količinu jogurta, dodati, sol,šećer i ulje pa sve skupa staviti na vatru lagano zagrijati da postane mlako.Maknuti sa vatre, dodati jaje i polovicu količine brašna a potomom kvasac, izmiješati.Uz miješanje dodavati ostatak brašna, dok ne tijesto ne postane glatko i ne lijepi, možete ga dodatno istresti na radnu plohu , miješati da se tijesto izradi i postane glatko i podatno.Staviti u zdjelu, pokriti prozirnom folijom ili običnom kuhinjskom kesom.Staviti na toplo mjesto/ja sam stavila u zagrijanu pećnicu  na 50C/ na nakih 30-45 min dok ne naraste.
Nadošlo tijesto podijelite na 16 dijelova.Svaki dio lagano raširite, zarolati pa dodatno izraditi na radnom stolu da se formiraju šiljci na vrhovima.Prebaciti na lim za pečenje.Ponavljate postupak dok ne izradite sva peciva.Pokrite kuhinjskom krpom ostavite još pola sata na toplom mjestu.Otopite maslac sa mlazom ulja dodati sitno nasjeckanog peršina i češnjaka, izmiješati.
Nadošla peciva zarežite uzdužno.Lagano žlicom stavite pripremljen mješavinu češnjaka i peršina, možete lagano dok stavljate žlicom proširiti utor.Peciva premažete  žumanjkom.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20-tak min.
Servirati toplo ili hladno.

petak, 5. siječnja 2018.

Mirisno teleće pečenje

Vrlo jednostavno i jako aromatično pečenje.Osim teletine na ovaj način možete napraviti svinjetinu ili puretinu, nađite si samo dovoljno veliki komad mesa.Ako želite lijepi oblik pečenja  dodatno ga formirate kuhinjskim koncem.


Sastojci:/6 osoba


800 g telećeg karea bez kosti

Nadjev:

200g riccotte

150g špinata

4-5 listova bosiljka

sol,papar

50g narezane šunke/opcionalno

1 jaje

4žlice naribanog parmezana

Umak:

3 žlice maslinovog ulja

1 luk

1 češanj češnjaka

1/2žličice timijana

100ml bijelog vina

300ml temeljca/pileći

sol,papar

1žličica maslaca


Priprema:

Operite i osušite meso.Posolite ga i poparite.Napravite nadjev:Operite i osušite špinat/ako koristite smrznuti prije toga otopite i ocijedite/.Zagrite ulje u tavi pa dodate svu količinu špinata, lagano dinstante da sve uvene i ispari tekućina, špinat ocijedite pa dodatno nasjeckate na sitno.U zdjelicu stavite riccottu izradite je vilicom, dodati jaje, sol,papar, začine, špinat i parmezan, promiješate sve zajedno da se dobije fina kompaktna smjesa.
Po cijeloj dužini mesa napravite džep, nadjenete ga cijelom količinom nadjeva.
Upaliti pećnicu na 180C.
Zagrijati ulje u tavi pa na njemu prepržiti meso sa obje strane da dobije finu boju.Dodati sitno nasjeckani češnjak, timijan i luk, propijati kratko, podliti sa bijelim vinom, pustiti da sve prokuha.
Meso sa povrćem i vinom  prebaciti u keramički pekač.Peci u zagrijanoj pećnici nekih pola sata/teletina/45-1h svinjetina/ pokriveno folijom ili ako imate poklopcem, odklopiti , podliti temeljcem, nastaviti peći još pola sata da se peče dok meso ne omekša i fino se zapeče.
Meso izvadite iz pećnice zamotate u alu-foliju , umak prebacite u končić na vatri /po potrebi dodati još temeljca/, dodati maslac, maknuti sa vatre, promiješati da se maslac otopi , nemojte zagrijavati.
Meso narezati na fine šnite. Servirati sa umakom i prilogom po želji , moj je savjet kuhano povrće.

četvrtak, 4. siječnja 2018.

BaguetteTourbillon

Davno objavljen recept na mojim stranicama na coolinarici . s obzirom da pokušavam sve recepte uskoro prebaciti ovdje naravno prioritet dajem inim receptima koji doista volim i često radim ./Link/

Sastojci: 4 osobe


550g glatkog brašna

50g maslaca +mlaz ulja

200ml mlijeka 3,2%

65 ml mlijeka

1žličica šećera/smeđeg

1žličica soli

1žlica kvasca/instan

Premaz:

70-80g maslaca + mlaz ulja

sezam /mak opcionalno

1 jaje

Priprema:

.Zamijesite tijesto: 
Napomena: Ja ga uvijek radim za specijalne prilike zamijesim ga navečer/ostavim u kesici za zamrzavanje preko noći u frižideru ,naravno vi po želji.
 U lončiću na laganoj vatri stavite maslac sa mlazom ulja da se otopi .Kad je otopljenog dodate mlijeko i vodu.Pustite da se sve lagano zgrije. U većoj posudi za mijesanje dodaste brašno,sol ,šećer i kvasac.Promiješate da se poveze. Ulite smjesu od mlijeka .Zamijesite tijesto miješajući dok se sve ne poveze i postane mekano i ne ljepljivo.. Poklopite krpom i ostavite na toplom stajati do 1h ili napravite ka ja u napomeni. Otopite maslac.
 Nadošlo tijesto razvaljate na pravokutnik pa ga premažite maslacem.Po želji i u nekim verzijama sada možete tijesto posuti nemljevenim makom ili sezamom.Preklopite jednu i drugu stranu do sredine.Premažete maslacem.Preklopite tijesto pa stavite 15 min.u frižider da se maslac stisne.
 Izvadite tijesto opet ga razvaljajte na pravokutnik pa ponovo premazite maslacem i preklopite kao i prvi put/.Nešto slično je kao kad se radi lisnato tijesto/.Zarolate tijesto.Stavite ga na papir za pečenje na protvan na kojem ćete ga peći.
2. Razmutite žumanjak s malo vode . Narezite bagete oštrim nožem svako deset centimetar .Premazite okolo sa žumanjče i prospite sezamom. Pustite da tijesto odstoji pola sata /ja to napravim u zagrijanoj pećnici na 50C.
3. Bagutte pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/35min. 4. Meni je najdraži topao ali ipak treba pustiti da se ohladi.
Recept je sa stranice de Mina pa tu možete pogledati cijeli postupak motanja. 


nedjelja, 31. prosinca 2017.

Novogodišnje okruglice

❄❄❄❄❄❄ Dragi moji prijatelji želim Vam čestit Božić i sretnu Novu godinu❆❆❆❆❆❆

Donosim vam divne okruglice koje nisu za mlađe od 18 god.Uživajte i slavite uz ovu posebnu slasticu.


Sastojci:

Biskvit:

2 jaja

100g šećera

malo soli

50g brašna

50g gustina

1/2 kesice pecivnog praška

1 vanilija šećer

Preljev:

30ml vode

30g šećera

50ml brandy

Ostalo:

100ml vrhnja za kuhanje

50ml mlijeka 3,2%

200g čokolade za kuhanje

2 žlice instant kave

malo soli/prstohvat

1 vanilija šećer

Priprema:

Napravite prvo preljev tako da zagrijete vodu sa šećerom samo da se šećer otopi ostavite sa strane da se hladi a potom dodate brandy.

Zagrijete pećnicu na 180C.
Napravite biskvit klasično, tako da odvojite žumanjke od bjelanjak.Žumanjke izradite sa 70 g šećera i vanilija šećerom da budu pjenasta dodate vruću vodu pa nastavite kratko miješati da se spoji.Izradite bjelanjke sa ostatkom šećera i prstohvat om soli.Pomiješate brašno sa gustinom i pecivnim praškom.Dodate mješavinu brašna u žumanjke, promiješate a potom postepeno dodati izrađene bjelanjke žlicom.Izručiti dobivenu smjesu u kalup za torte promjera 24cm/koji ste prije toga na mastili ili samo stavili na dno papir za pečenje/.Pecite 20 -25 min.
Izvadite biskvit pustite da se malo ohladi, nabodete ga vilicom.Prelite mješavinom brandija.
U lončić na vatru stavite  vrhnje za kuhanje, mlijeko, šećer, malo soli,vanilija šećer, čokoladu i kavu, pustite da sve lagano prokuha uz miješanje i da se čokolada otopi.Prelite  biskvit, izmiješate sve skupa skupa mikserom da se spoji.Pustite da se ohladi.
Formirate rukom/najbolje staviti gumene rukavice/ male okruglice pa ih uvaljajte u čokoladne mrvice.

Comments system

Disqus Shortname