Nema vikenda bez finog i jednostavnog deserta .Fina i jednostavna grčka kremasta pita od tijesta za pite pečena sa umakom od vanilije .Kod serviranja postoji ljetna i zimska ,ljeti servirate sa sladoledom zimi sa toplim umakom od vanilije koji god način izaberete pita će vam se svidjeti ako volite hrskave kore i mekanu slatku vanilija kremu.Slike ove pite možete naći i na naslovnici bloga ,ja je čestom radim ,a možete se igrati i okusima i začinima u njoj.
7-10 kora za ružice
2 velika žlice maslaca + mlaz ulja
1/4žličice cimeta
2 vanilija šećera
1 štapić cimeta
4 jaja/M
1/2naranče korica
Sastojci:
7-10 kora za ružice
2 velika žlice maslaca + mlaz ulja
1/4žličice cimeta
Krema:
400ml mlijeka
90 g/6 žlica šećera/manje više po želji
2 vanilija šećera
1 štapić cimeta
4 jaja/M
1/2naranče korica
Ostalo:
2žlice meda
2 žlice listića badema ili kokosa ,nasjeckanih lješnjaci/što vam je dostupno
Priprema:
Otopite maslac sa mlazom ulja .Uzmite kore za pite jednu po jednu pa premažete maslacem.Savijete prvo u malu roladu a potom u ružicu .Slažete u keramičku zdjelu u koju ste prije toga stavili papir za pečenje.Ponavljajte postupak do ne potrošite kore.Gotove ružice premažete sa ostatkom maslaca pa pospete sa cimetom.
Zagrijete pećnicu na 180 C Stavite zdjelu na najnižu vodilicu pećnice i pečete nekih 20min ,dok se fino ne hrskavi .
Za to vrijeme napravite kremu .Stavite u zdjelu jaja i šećer pa ih izradite mikserom dok postanu kremasta i šećer se ne otopi .Stavite u lonac mlijeko sa štapićem cimeta pa pustite da zakuha .Maknete sa vatre i miješajući dodate u jaja ,sve zajedno promiješate da se poveže.Dodate naribanu koricu naranče.
Ulijete cijelu količinu kreme na ružice pa vratite nazad u pećnicu na još 30 min ili dok se krema ne stisne.Izvadite vani dok je toplo prelijete sa medom i pospete listićima badema.
Možete je servirati sa vanilija preljevom ili sladoledom ,ako treba recept ja cu ga dopisati.
Servirana sa sladoledom i šlagom kao ljetna verzija.