4 osobe
Ruska kuhinja
Ruska kuhinja
Sastojci:
Tijesto:
500g brašna
100g maslaca/sobne temperature
100g šećera
1 vanilija šećer
1žličice soli
3 žumanjka/sobne temperature
1 limun korica
1 instant kvasac
Nadjev /mak:
200g mljevenog maka
50g šećera/manje više po ukusu
100ml mlijeka/manje više po potrebi
Ostalo:
1 žlica kakaa+1 žlica vode
100g svijetlih grožđica
120g kandiranog voća/šareno
Premaz:
1 žumanjak +1žličica ulja
Priprema:
U posudu za miješanje stavite toplo mlijeko ,kvasac i šećer lagano promiješate .Dodate sve ostale sastojke ,promiješate sve mikserom/nastavkom za tijesto/.Izmiješate tijesto da bude glatko .Odvojite 1/3 tijesta pa u njega zamiješajte kakaa i žlicu vodu da tijesto poprimi smeđu boju.
Jedno i drugo tijesto pokrijte i ostavite stajati na toplom 1h /dok se ne udvostruči.
Podijelite svijetlo tijesto na dva dijela .
Razvaljajte svako tijesto na veličinu 12x30 .Na prvo tijesto stavite kandirano voće ,pa pređite valjkom za tijesto po njemu da se voće lagano utisne u tijesto ,zarolajte ga.Odložite.
Drugo svijetlo tijesto nadjenete makom/kojeg ste prije toga prelili kipućim mlijekom i dodali šećer/ i njega zarolajte.
Smeđe tijesto nadjenite suhim grožđem ,pritisnite valjkom za tijestom kao i kandirano voće ,isto tako zarolajte.
Zamotate tri roladice u pletenicu.Stavite u pripremljen dugi protvan za kruh .Pustite da se dize na toplom jos pola sata.
Zagrijete pećnicu na 180C/45 min.Prije pečenja premažete žumanjkom kojeg ste promiješali sa uljem.